Φίλης για ολοήμερα: Μετά το 6ωρο, τα παιδιά είναι σαν κοτόπουλα

Για το μείζον θέμα των αλλαγών στα ολοήμερα σχολεία, ο υπουργός τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δε θέλουμε 7ωρο δημοτικο, τα παιδιά μετά το εξάωρο είναι σαν κοτόπουλα».

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Φίλης για ολοήμερα: Μετά το 6ωρο, τα παιδιά είναι σαν κοτόπουλα

Καθησυχαστικός ότι οι Πανελλήνιες Εξετάσεις που ξεκινούν τη Δευτέρα είναι διασφαλισμένες και θα διεξαχθούν κανονικά, καθώς «δεν έχουν βάση οι κινητοποιήσεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών», εμφανίστηκε το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, διαβεβαίωσε επίσης ότι τον Σεπτέμβριο θα προσληφθούν «χιλιάδες αναπληρωτές που είναι απαραίτητοι», ενώ εξήγγειλε ότι σε βάθος τριετίας θα προσληφθούν 20.000 μόνιμοι εκπαιδευτικοί. «Το Σεπτέμβριο τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά από την πρώτη ημέρα», διαβεβαίωσε.

Ειδικά για το μείζον θέμα των αλλαγών στα ολοήμερα σχολεία και τη λήξη του ωραρίου στις 13:15, ο υπουργός τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δε θέλουμε 7ωρο δημοτικο, τα παιδιά μετά το εξάωρο είναι σαν κοτόπουλα».

Όσον αφορά το ζήτημα των Θρησκευτικών, σημείωσε ότι «η εκκλησία θα εχει την άποψή της, θα κρίνει ο κόσμος, αλλά η απόφαση λαμβάνεται από την πολιτεία. Τα Θρησκευτικά θαπαραμείνουν υποχρεωτικά, αλλά θα αναμορφωθούν. Δε θέλουμε εισβολή με ράσα στο σχολείο που θα επιτηρούν τους καθηγητές».

Τι είπε την Τετάρτη ο υπουργός

«Η επόμενη σχολική χρονιά θα είναι η τελευταία κατά την οποία θα σφραγιστεί η λειτουργία του σχολείου με αναπληρωτές», επεσήμανε ο κ. Φίλης μιλώντας στο Κανάλι της Βουλής το βράδυ της Τετάρτης, για τον προγραμματισμό του υπουργείου και επανέλαβε ότι έχει παρουσιαστεί σχέδιο μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών και ότι η απόφαση ωστόσο συνδυάζεται με την πορεία της αξιολόγησης. Επίσης, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η νέα χρονιά θα βρει τα σχολεία με βιβλία και καθηγητές. «Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, οπότε δεν υπάρχει λόγος απεργίας των εκπαιδευτικών», είπε σχολιάζοντας δημοσιεύματα που θέλουν τους εκπαιδευτικούς να απεργούν κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων.

Εξάλλου, απαντώντας στα όσα ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του το πρωί της Τετάρτης στο 10ο ολοήμερο δημοτικό Αργυρούπολης, περί «υποβάθμισης του ολοήμερου σχολείου» είπε ότι το ταξικό πρόσημο που θα έχει το νέο ολοήμερο θα είναι το εντελώς αντίθετο από το «νεοφιλελεύθερο ταξικό πρόσημο του κ. Μητσοτάκη». «Θέλουμε τα παιδιά να μαθαίνουν στοιχειώδη πράγματα από το δημοτικό. Το εξάωρο είναι επιλογή μας, όχι για οικονομικούς, αλλά για παιδαγωγικούς λόγους. Δεν θέλουμε να είναι το δημοτικό φυλακτήριο», συνέχισε ο κ. Φίλης και τόνισε ότι θα προσφερθεί λύση από το υπουργείο για όσους γονείς δεν θα μπορούν να παίρνουν τα παιδιά τους από το σχολείο νωρίτερα, λόγω εργασίας.

Επίσης, σχετικά με τη μείωση των ωρών των θρησκευτικών στο δημοτικό από 2 σε 1 στην 5η και 6η τάξη, ανέφερε ότι αυτή συναρτάται με τη γενικότερη αναμόρφωση του σχολείου και ότι τα θρησκευτικά από εδώ και πέρα θα έχουν ως κορμό το θέμα της ορθοδοξίας και τα πολιτισμικά συμφραζόμενα της και από εκεί και πέρα, τη μάθηση γύρω από άλλες θρησκείες. Σε αυτό το σημείο, ο κ. Φίλης δεν παρέλειψε να πάρει θέση σχετικά με το θέμα του διαχωρισμού εκκλησίας-κράτους, αναφέροντας ότι υπάρχει ανάγκη να υπάρχει ξεκάθαρη λειτουργία του κάθε θεσμού, κάτι που θα γίνει μετά από προετοιμασία και συζήτηση.

Όσον αφορά στις αλλαγές στη λειτουργία των νηπιαγωγείων ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά ότι «δεν θα κλείσει ούτε θα συγχωνευθεί κανένα νηπιαγωγείο» και εξήγησε ότι η αλλαγή στον ελάχιστο αριθμό μαθητών έγινε για να ενισχυθεί η παρουσία των προνηπίων. Παράλληλα, εξήγησε ότι δεν υπάρχει κάποιου είδους αντιπαράθεση με την ιδιωτική εκπαίδευση. «Και η δημόσια και η ιδιωτική εκπαίδευση είναι οι δύο όψεις του αγαθού της Παιδείας, και είναι υπό την εποπτεία του Δημοσίου», είπε.

Επιτροπή Εξετάσεων

Για το θέμα που προέκυψε με την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων, ο υπουργός τόνισε: «Λυπάμει που αυτή η συζήτηση ξεκίνησε παραμονές των εξετάσεων. Η Επιτροπή δεν είναι ισόβια, κάθε χρόνο ανανεώνεται. Δεν ξέρουμε τα ονόματα και δεν πρέπει να μαθευτούν τα ονόματα». Πάντως, ανέφερε ότι το υπουργείο είναι έτοιμο για τη διεξαγωγή Πανελλαδικών.

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, ο κ. Φίλης αναφέρθηκε στην γενικότερη φιλοσοφία της ηγεσίας του υπουργείου, να γίνει πιο ελεύθερη η πρόσαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και παράλληλα, να καταστεί ελκτική και η τεχνική εκπαίδευση, χωρίς να θεωρείται β' κατηγορίας εκπαίδευση. Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης και στην αλλαγή των σχολικών βιβλίων, αλλά και στη μείωση των διδακτικών ωρών: «Έχουμε δύσκολα και δυσνόητα βιβλία, δυστυχώς. Πρέπει να αντικατασταθούν από σύγχρονα, εύληπτα. Να κάνουμε πιο ελαφριά την τσάντα για τον μαθητή. Και χρειάζονται λιγότερες ώρες και πιο ουσιαστικές στο σχολείο. Τα κουράζουμε τα παιδιά. Πάνω από το εξάωρο δεν υπάρχει απόδοση», είπε χαρακτηριστικά.

Ως προς την έκβαση του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία, είπε ότι βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο και ότι σύντομα θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα των επιτροπών.

Ερωτηθείς για τις κατηγορίες περί «φωτογραφικών τροπολογιών» στο νομοσχέδιο για την Έρευνα, ο κ. Φίλης χαρακτήρισε «συκοφαντικούς» τους χαρακτηρισμούς.

«Η φορολογία δεν είναι βαριά, είναι κοινωνικά δίκαιη»

Ακόμη, η συζήτηση περιστράφηκε και σε άλλα θέματα της επικαιρότητας, όπως ο νέος χάρτης των τηλεοπτικών καναλιών, το αγγελιόσημο, αλλά και η αξιολόγηση.

Ο κ. Φίλης έκανε λόγο για «βαρώνους μιντιάρχες που χτυπούν το ΣΥΡΙΖΑ, παραποιώντας με κατάφορα αντιδεοντολογικό τρόπο την πραγματικότητα» και πρόσθεσε: «Έχουμε πολλές αυταπάτες και λάθη να παραδεχτούμε. Αλλά η κυβέρνηση έχει στοχοποιηθεί από τους μιντιάρχες. Για αυτούς το πάρτυ τελείωσε».

Ως προς το αγγελιόσημο, τόνισε ότι μετά το τρίμηνο της παράτασης, θα πρέπει να κατανοηθεί από όλους ότι θα υπάρξει μια συλλογική σύμβαση, με την οποία θα αναγνωρίζεται μια εισφορά που θα το αντικαθιστά.

Τέλος, αναφορικά με την αξιολόγηση, ο κ. Φίλης είπε: «Τα δύσκολα δεν είναι η νομοθεσία, είναι η πορεία να βγούμε από την κρίση στο ξέφωτο τηεε ανάπτυξης». Δεν απέκλεισε, επίσης, να έρθει το πακέτο με τα μέτρα του 1,8 δισ. έμμεσης φορολογίας σε έναν νόμο. «Σημασία έχει να κάταλάβουμε ότι έχουμε γυρίσει σελίδα. Η αξιολόγηση που ολοκληρώθηκε μας βάζει σε άλλη σελίδα. Η φορολογία εισοδηματος δεν είναι βαριά φορολογία, έχει και στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης. Ατενίζουμε το τέλος του τούνελ», κατέληξε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΑΥΡΙΑΝΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΩΝ 27 Ιαν 2021 | 12:31

Κορονοϊός: Τρομάζει τους ειδικούς η Αττική - Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη με Μητσοτάκη - Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων

Κρίσιμη η αυριανή σύσκεψη των λοιμωξιολόγων - Ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέων μέτρων - Δεύτερες σκέψεις για το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων την 1η Φεβρουαρίου.

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΕΚΠΑ 27 Ιαν 2021 | 11:20

Γιαμαρέλλου: Οι αποφάσεις για τα σχολεία θα εξαρτηθούν από τα κρούσματα

"Θα περιμένουμε στην επιτροπή να δούμε τα σημερινά και τα αυριανά για να αποφασίσουμε τι θα γίνει στη συνέχεια", είπε η κ. Γιαμαρέλλου.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΤΟΥ CDC 27 Ιαν 2021 | 10:03

Ερευνα: Τα σχολεία δεν συμβάλλουν στην εξάπλωση του κορονοϊού, εφόσον τηρούνται μέτρα

Ο κίνδυνος μόλυνσης από covid-19 στα σχολεία και αν θα πρέπει να επιτραπούν τα δια ζώσης μαθήματα αποτελούν ζητήματα έντονων συζητήσεων.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΙΑΣ 27 Ιαν 2021 | 09:27

Βόμβα Γώγου: Δεν αποκλείεται να αλλάξει η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων - Ολα είναι στο τραπέζι

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια από την ερχόμενη Δευτέρα, άφησε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ 27 Ιαν 2021 | 08:54

Κλειστά τα σχολεία στην Ιθάκη λόγω κακοκαιρίας

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία στην Ιθάκη λόγω της κακοκαιρίας.

ΑΥΤΟΚΤΟΝΟΥΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ 26 Ιαν 2021 | 12:39

Το Λας Βέγκας θέλει να ξανανοίξει τα σχολεία γιατί φοβάται αύξηση αυτοκτονιών

Η σχολική περιφέρεια της κομητείας Κλαρκ, στην οποία περιλαμβάνεται το Λας Βέγκας και τα περίχωρά του, έχει ήδη καταγράψει 19 αυτοκτονίες μεταξύ των νέων από τότε που έκλεισαν τα σχολεία.

Η ΛΙΣΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 26 Ιαν 2021 | 11:34

Κορονοϊός: Ολική αναστολή σε 26 σχολεία και μερική απαγόρευση σε 109 λόγω κρουσμάτων - Όλη η λίστα

Δείτε αναλυτικά τη λίστα με τα σχολεία που μένουν κλειστά λόγω κρουσμάτων κορονοϊού.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΛΗΦΘΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ 26 Ιαν 2021 | 10:12

Σχολεία: Στο τραπέζι "κούρεμα" απουσιών - Σε ποια μαθήματα δεν θα δοθούν βαθμοί τετραμήνου - Διευκρινίσεις υπουργείου

Μεγάλος αριθμός μαθητών έχει ήδη πιάσει... ταβάνι στις απουσίες - Τι προβλέπει νέα εγκύκλιος - Τι θα γίνει με τους βαθμούς τετραμήνου.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ 25 Ιαν 2021 | 19:32

Επιστρέφουν οι μαθητές σε Γυμνάσια και Λύκεια: Νέα εγκύκλιος για τις απουσίες και τους βαθμούς του Α' τετραμήνου

Σε ποια περίπτωση οι καθηγητές μπορούν να μη βαθμολογήσουν τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων για το τρέχον τετράμηνο

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 25 Ιαν 2021 | 10:56

Κεραμέως: Είναι κοροϊδία να εισάγεται κάποιος στα πανεπιστήμια με βαθμό 1 ή 2

Τι είπε η Ν. Κεραμέως για τη δυνατότητα των πανεπιστημίων να ορίζουν την ελάχιστη βάση εισαγωγής και αυξημένο συντελεστή σε μαθήματα.

ΠΟΤΕ ΚΛΕΙΝΕΙ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΟΓΩ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 25 Ιαν 2021 | 09:04

Κορονοϊός: Αυτά τα σχολεία έκλεισαν λόγω κρουσμάτων - Δείτε τη λίστα

Δείτε τη λίστα με τα 110 Δημοτικά και Νηπιαγωγεία και τμήματα τάξεων που κλείνουν λόγω κορονοϊού.

ΑΝΑΣΚΕΥΑΣΕ ΤΙΣ ΠΡΩΙΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 24 Ιαν 2021 | 21:13

Τα... μάζεψε η Ζέτα Μακρή: Δεν υπάρχει πρόβλεψη για πρόστιμα συγκεκριμένα σε μαθητές

"Σε συνέχεια της σημερινής συζήτησης, διευκρινίζω ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για πρόστιμα συγκεκριμένα σε μαθητές" έσπευσε να δηλώσει η κα Μακρή.

ΟΛΟΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ 23 Ιαν 2021 | 15:16

Κορονοϊός: Τα μέτρα που θα ισχύουν από την Δευτέρα - Τι επιτρέπεται, τι απαγορεύεται - Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ

Τα μέτρα αυτά ισχύουν για το διάστημα από τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 6.00 έως και τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 6.00.