Φίλης για το άνοιγμα στις ΗΠΑ: Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας

Είναι λογικό να δημιουργούνται ελπίδες με την προσπάθεια της κυβέρνησης να ανακουφίσει κοινωνικές τάξεις, παραμένουν όμως τα εμπόδια, είπε ο Νίκος Φίλης, στο Κόκκινο

filis-gia-to-anoigma-stis-ipa-fobou-tous-danaous-kai-dwra-ferontas
SHARE THIS
0
SHARES

«Είναι λογικό να δημιουργούνται ελπίδες με την ανάκτηση της ελευθερίας της κυβέρνησης να παρεμβαίνει για να ανακουφίσει κοινωνικές τάξεις και να αναθερμάνει την οικονομία, παραμένουν ωστόσο τα εμπόδια, τόσο από την διεθνή αστάθεια, όσο και τον καταναγκασμό για μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα που είναι μηχανισμός ανάσχεσης των θετικών στόχων, όπως την δραστική μείωση της ανεργίας,», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο.

Ο κ. Φίλης όμως κράτησε αποστάσεις και από τον "εναγκαλισμό" του ΣΥΡΙΖΑ με τις ΗΠΑ με αφορμή τη ΔΕΘ. 

«Timeo Danaos et dona ferentes (Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας)». Αυτή τη διάσημη φράση χρησιμοποίησε ο πρώην υπουργός Παιδείας, για να σχολιάσει σχολίασε την αμερικανική παρουσία, ως τιμώμενη χώρα για αυτή τη  χρονιά στη ΔΕθ.

Και εξήγησε:

«Δεν χρησιμοποιώ αυτή τη φράση ως  κάτι καθυστερημένο και αντιαμερικανικό, αλλά δυστυχώς στην περιοχή μας επιχειρούνται ανατάξεις γεωπολιτικές. Φτιάχνονται, δυστυχώς άξονες και προνομιακές συμμαχίες. Και η αλήθεια είναι πως ''δενόμαστε'' στο άρμα των αμερικανών, θέλουμε δε θέλουμε».

Εν συνεχεία ανέφερε:

«Εχουμε μια διοίκηση Τραμπ που ανοίγει ''πληγές'' και εμείς είμαστε στο επίκεντρο όλων αυτών, αλλά είναι πλεονέκτημα ότι έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση στη χώρα μας. Παραμένουμε βέβαια στην ΕΕ. Μην βλέπουμε τις όποιες επενδύσεις με πολιτική αφέλεια. Πρέπει να ξέρουμε από ποιο έδαφος κάνουμε εξωτερική πολιτική. Η πολυδιάσταση εξωτερική πολιτική πρέπει να διαφυλαχτεί από άποψη χειρισμού. Θέλει μεγάλη προσοχή. Είναι επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ η λύση του Μακεδονικού, άσχετα με το ότι συμπίπτει με τα θέλω των αμερικανών». 

Ο κ. Φίλης σχολίαασε τα μέτρα από 1.1.2019 και τις πολιτικές του πρωθυπουργού, αναφέροντας ότι πρόκειται για μια  προσπάθεια να αλλάξει σελίδα η χώρα στην οικονομία και να επέλθει πιο σύντομα χαλαρότητα της επιτροπείας. Επισήμανε πάντως ότι παραμένουν εμπόδια από τη διεθνή αστάθεια που υπάρχει και τον καταναγκασμό του πρωτογενούς πλεονάσματος που βαραίνει.

«Ακόμη και στα αισιόδοξα σενάρια για την οικονομία αυτό δεν δημιουργεί προϋποθέσεις για γρήγορα βήματα που είναι η δημιουργία νέων θέσεων. Υψηλός και ο στόχος για την καταπολέμηση της ανεργίας». 

«Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, τα εμπόδια είναι μπροστά μας και έχουν να κάνουν και με το πρόγραμμα με το οποίο έχουμε δεσμευτεί και είναι καταναγκασμοί», σημείωσε. 

Τέλος για τις εκλογές είπε:

«Το στοίχημα είναι ανοιχτό στις εκλογές. Αν ο κόσμος δει αλλαγές, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ελπίζει σε νίκη».

Φωτό: Ευρωκίνηση

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook