Follow us

Αποκλειστικό: Φίλης & άλλοι 13 του ΣΥΡΙΖΑ κατά Καμμένου για τα εξοπλιστικά

'Ετοιμη μαζί με 13 υπογραφές έχει ο Νίκος Φίλης την ερώτηση - βολή προς τον υπουργό Εθνικής 'Αμυνας για τα εξοπλιστικά προγράμματα που έχει στα σκαριά!

Αποκλειστικό: Φίλης & άλλοι 13 του ΣΥΡΙΖΑ κατά Καμμένου για τα εξοπλιστικά

Ετοιμη μαζί με 13 υπογραφές έχει ο Νίκος Φίλης την «ερώτηση - βολή» προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας για τα εξοπλιστικά προγράμματα που έχει στα σκαριά!

Οι βουλευτές απαιτούν να μάθουν αν υπήρξε απόφαση Κυβερνητικού οργάνου για τον εκσυγχρονισμό των F-16, την αναβάθμιση των αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 και την αγορά από τις ΗΠΑ ενός σμήνους αεροσκαφών stealth τύπου F-35.

Και ζητούν να μάθουν αν έχει εκδηλωθεί ήδη ενδιαφέρον προς την αμερικανική κυβέρνηση (Letter of Request for Offer and Acceptance) για την προμήθεια των F 35.

Τα επεισόδια του «πολέμου» Φίλη κατά Καμμένου και ΑΝ.ΕΛ

Η ερώτηση είναι ένα ακόμη «επεισόδιο» στον πόλεμο που έχει κηρύξει τις τελευταίες εβδομάδες ο πρώην υπουργός Παιδείας στον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝ.ΕΛ

Το TheTOC που είχε αποκαλύψει προ ημερών την πρωτοβουλία Φίλη έχει στη διάθεση του το κείμενο της ερώτησης αλλά και τα ονόματα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που συνυπογράφουν.

Η ερώτηση είναι ένα ακόμη «επεισόδιο» στον πόλεμο που έχει κηρύξει τις τελευταίες εβδομάδες ο πρώην υπουργός Παιδείας στον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝ.ΕΛ .

Η κόντρα ανάγκασε τον Αλέξη Τσίπρα να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ μέσα στο Σαββατοκύριακο για να τον διαβεβαιώσει ότι η συγκατοίκηση τους εξακολουθεί να είναι αρμονική.

Είχε προηγηθεί η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ όπου ο Νίκος Φίλης απασφάλισε όχι μόνο κατά του Πάνου Καμμένου και των χειρισμών του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά έθεσε θέμα πολιτικής ταυτότητας της κυβέρνησης ζητώντας επί της ουσίας αλλαγή του κυβερνητικού εταίρου και επαναπροσδιορισμό της σχέση με το «βρώμικο» ΠΑΣΟΚ.

Μαζί του έσπευσαν να συνταχθούν και άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Σάκης Παπαδόπουλος, Μάκης Μπαλαούρας) ενώ υπήρξαν και άλλοι που συμφώνησαν κρατώντας ωστόσο σε στενό κύκλο τις απόψεις τους.

Και η άλλη πλευρά βέβαια, οι ΑΝΕΛ δεν έμειναν σιωπηλοί. Σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες στο «παρά πέντε» υπήρξε απόφαση να μην εκδοθεί σκληρή ανακοίνωση κατά του Νίκου Φίλη για τα όσα είπε στην ΚΕ.

Ότι όμως δεν έγινε τότε έγινε λίγες ημέρες αργότερα όταν ο Δημήτρης Καμμένος έπειτα από σχετική οδηγία του Πάνου Καμμένου ζήτησε από τον Νίκο Φίλη (μέσω tweet) καθαρές απαντήσεις αναφορικά με τις πολιτικές –ιδεολογικές του προτιμήσεις.

Προκειμένου το θέμα να μην πάρει ευρύτερες διαστάσεις η κυβέρνηση επιστράτευσε και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας. Ο Δημήτρης Βίτσας διαβεβαίωσε σε κλειστή κομματική συνεδρίαση βουλετές του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο πολιτικός του προιστάμενος δεν προτίθεται να στριμώξει και άλλο τους φορολογόμενους αγοράζοντας «αεροπλάνα και βαπόρια», αλλά θα εκσυχρονίσει τον ήδη υφιστάμενο στόλο.

Τι ρωτούν ο Νίκος Φίλης και οι 13 βουλευτές που συνυπογράφουν

Παρά πάντως τις διαβεβαιώσεις του, ο Νίκος Φίλης αλλά και οι 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συνυπογράφουν το κείμενο φαίνεται να διατηρούν τις επιφυλάξεις τους.

Επικαλούμενοι σχετικά δημοσιεύματα επιμένουν ότι ο Πάνος Καμμένος βλέπει με γλυκά μάτια την αγορά ενός σμήνος αεροσκαφών τύπου F-35 το καθένα εκ των οποίων στοιχίζει περί τα 80 – 100 εκατομμύρια ευρώ.

Επιφυλάξεις κρατούν και για το ύψος του προγράμματος.

«η βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση στη χώρα μας, επιβάλει να μετράμε και το τελευταίο σέντ του φορολογούμενου πολίτη»

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Βίτσας είχει δεσμευτεί ότι το συνολικό κόστος δεν θα ξεπεράσει το 1,5 δις. Οι υπογράφοντες την ερώτηση επιμένουν αντίθετα ότι μόνο η αναβάθμση του υπάρχοντος στόλου θα φτάσει τα δύο δις ευρώ.

Οι βουλευτές αφού υπενθυμίζουν στον κ. Καμμένο ότι «η βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση στη χώρα μας, επιβάλει να μετράμε και το τελευταίο σέντ του φορολογούμενου πολίτη» αλλά και ότι η κυβέρνηση κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να δώσει τον περασμένο Δεκέμβριο την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στους συνταξιούχους, βγάζουν στην «σέντρα τον υπουργό ζητώντας του εξηγήσεις:

* Για το αν έχει προηγηθεί προηγούμενη απόφαση κυβερνητικού οργάνου.

* Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι σχετικές συζητήσεις

* Από που θα βρεθούν τα χρήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκπρόσωπος του Ποταμιού στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής Σπύρος Δανέλλης σκέφτεται να πάρει την πρωτοβουλία ώστε να υπάρξει διακομματικό αίτημα για τη σύγκληση της επιτροπής προκειμένου η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας να δώσει απαντήσεις για τα όσα αναφέρονται στην ερώτηση

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης αλλά και οι υπογραφές των βουλευτών

Προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Θέμα: Αναβάθμιση του στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για εκσυγχρονισμό των F-16 που έχει στο οπλοστάσιό της η Πολεμική Αεροπορία και ταυτόχρονα προωθείται η αγορά από τις ΗΠΑ ενός σμήνους αεροσκαφών stealth τύπου F-35 καθώς και η αναβάθμιση των αντιαεροπορικών συστημάτων S-300.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα εκδηλώθηκε ήδη ενδιαφέρον προς την αμερικανική κυβέρνηση (Letter of Request for Offer and Acceptance) για την προμήθεια αεροσκαφών πέμπτης γενιάς (F 35).

Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, οι διαδικασίες αναβάθμισης των F-16 προβλέπεται να διαρκέσουν περίπου 7 χρόνια και το κόστος του προγράμματος αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 1,7 και 2 δισ. Ευρώ, ενώ το κόστος ενός εκάστου F-35 υπολογίζεται μεταξύ 80 και 100 εκατ. ευρώ.

Επειδή, μετά από μια περίοδο εξοπλιστικής φρενίτιδας με τις γνωστές σκανδαλώδεις παρενέργειες, οι ελληνικές κυβερνήσεις, την τελευταία δεκαετία, υποχρεώθηκαν να μειώσουν τις εξοπλιστικές δαπάνες οι οποίες όμως εξακολουθούν να είναι στο 2,38% του ΑΕΠ, όταν το προτεινόμενο ποσοστό από το ΝΑΤΟ είναι οι αμυντικές δαπάνες να φθάνουν το 2% του ΑΕΠκαι οι αμυντικές δαπάνες της Τουρκίας αντιστοιχούν στο 1,56% του ΑΕΠ

Επειδή, η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών επέβαλε τη μείωση των αμυντικών δαπανών και συνολικά στην Ευρώπη σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη στη Στοκχόλμη ( SIPRI)

Επειδή, παρά την αναμφισβήτητη ανάγκη του περιοδικού εκσυγχρονισμού των εξοπλιστικών προγραμμάτων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, η βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση στη χώρα μας επιβάλλει να μετράμε και το τελευταίο σεντ του φορολογούμενου πολίτη

Επειδή, πρέπει πάντοτε να έχουμε κατά νου ότι με πολύ μεγάλη προσπάθεια η κυβέρνηση κατάφερε να καταβάλει την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση συνολικού ύψους 617 εκατ. ευρώ σε 1.600.000 χαμηλοσυνταξιούχους και έχει προγραμματίσει να χρηματοδοτήσει το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), συνολικού ύψους 760 εκατ. ευρώ. σε 700.000 συμπολίτες μας που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Υπήρξε απόφαση Κυβερνητικού οργάνου για την προμήθεια των συγκεκριμένων εξοπλισμών και για την αποστολή Letter of Request for Offer and Acceptance στην Αμερικανική Κυβέρνηση;

Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι σχετικές συζητήσεις στις οποίες αναφέρεται ο τύπος;

Σε περίπτωση έγκρισης των σχετικών προμηθειών πώς προβλέπεται να αποπληρωθούν οι σχετικές πιστώσεις;

Προτίθεται να καταθέσει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το Letter of Request for Offer and Acceptance καθώς και κάθε σχετικό έγγραφο;

Οι ερωτώντες βουλευτές

1. Νίκος Φίλης

2. Χρήστος Καραγιαννίδης

3. Αθανασία Αναγνωστοπούλου

4. Αναστασία Χριστοδουλοπούλου

5. Χριστόφορος Παπαδόπουλος

6. Γεράσιμος Μπαλαούρας

7. Γιώργος Πάλλης

8. Μαρία Θελερίτη

9. Γιάννης Γκιόλας

10. Αφροδίτη Σταμπουλή

11. Κατερίνα Ιγγλέζη

12. Αννέτα Καββαδία

13. Βάλια Βαγιωνάκη

14. Γιώργος Ντζιμάνης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 25 Μαϊ 2024 | 13:36

Κυριάκος Μητσοτάκης από Αγρίνιο: Πάμε να βάλουμε το τρίποντο στις ευρωεκλογές μετά τις νίκες του 2023

Στο Αγρίνιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των περιοδειών του σε όλη την Ελλάδα ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

ΑΥΣΤΗΡΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ 25 Μαϊ 2024 | 11:50

Φιλιατρά: Στη φυλακή ο άνδρας που έβαλε φωτιά σε ξερά χόρτα - "Καμία ανοχή στους εμπρηστές", λέει ο Κικίλιας

"Η άμεση απόκριση των πυροσβεστών μας απέτρεψε τα χειρότερα", σημειώνει ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 25 Μαϊ 2024 | 10:14

Στέφανος Κασσελάκης: Δεν σκηνοθετώ τον εαυτό μου – Η υπερπροβολή με έχει κουράσει [βίντεο]

Αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα που μπορεί να έχει 2 μπροστά, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης σε συνέντευξή του.

ΒΟΥΛΗ 25 Μαϊ 2024 | 08:21

Βουλή: Οι καλύτερες ατάκες στην κόντρα για την ακρίβεια - "Θέλετε να διακριθείτε ως διακοψίας; Θα σας απαντήσω με καρδούλες"

Από όλα είχε το προεκλογικό debate για την ακρίβεια. Υψηλούς τόνους, bras de fer, αιχμές για το παρελθόν, προσωπικούς χαρακτηρισμούς αλλά και σπαρταριστές ατάκες.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ 24 Μαϊ 2024 | 21:58

Κόντρα κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ για τη φέτα και το ελαιόλαδο: Τι ισχύει με τις τιμές

Μετά την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο πρωθυπουργός παρουσίασε ως παράδειγμα την τιμή του μισού κιλού φέτας, η κυβέρνηση διά στόματος Παύλου Μαρινάκη παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 24 Μαϊ 2024 | 21:57

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Σε αργία τέθηκαν έξι υπάλληλοι με απόφαση Κουρέτα λόγω χρηματισμού- "Κανείς πάνω από τον νόμο"

Στους συγκεκριμένους υπαλλήλους είχε επιβληθεί πειθαρχική ποινή οριστικής παύσης από το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο και ο περιφερειάρχης υπέγραψε σήμερα την σχετική διαπιστωτική πράξη.

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 Μαϊ 2024 | 19:54

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ολάντ στο Μέγαρο Μαξίμου

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού, στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ 24 Μαϊ 2024 | 19:30

Δευτερολογία Φάμελλου στη Βουλή: Ο πρωθυπουργός δεν κατέθεσε καμία πρόταση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Απογοητευτική χαρακτήρισε ο Σωκράτης Φάμελλος την παρουσία Μητσοτάκη στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑ 24 Μαϊ 2024 | 19:17

Κωνσταντοπούλου στη Βουλή: Οι πολίτες υποφέρουν γιατί απέτυχε η πολιτική Μητσοτάκη - Δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος ζωής

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κάλεσε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να αναλογιστούν το κόστος ζωής σήμερα, για οικογένειες, φοιτητές, εργαζόμενους.

ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 24 Μαϊ 2024 | 18:14

Ένταση στη Βουλή με την Κωνσταντοπούλου: Φωτογράφιζε βουλευτές της ΝΔ χωρίς την άδειά τους – Παρέμβαση Τασούλα

"Έχετε την τάση αυτοεπαίνου, αλλά αυτό που κάνετε δεν είναι σωστό" της είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 24 Μαϊ 2024 | 17:02

Κόντρα Βελόπουλου - Μητσοτάκη στη Βουλή - Αποχώρησε από την αίθουσα ενοχλημένος ο πρωθυπουργός [βίντεο]

Η αντιπαράθεση που προκλήθηκε όταν ο Κ. Βελόπουλος αναφέρθηκε στην υπόθεση με τους εφοριακούς στην Χαλκίδα και τους εκβιασμούς επιχειρηματιών.

ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ 24 Μαϊ 2024 | 16:36

Δευτερολογία Μητσοτάκη στη Βουλή: Πρώτη μου υποχρέωση είναι να αφήσω οριστικά πίσω μας την εποχή της χρεοκοπίας

Η μπηχτή Μητσοτάκη στην Κωνσταντοπούλου, η απάντηση στο ΠΑΣΟΚ και οι αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ -Τι είπε στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 24 Μαϊ 2024 | 16:22

Χαρίτσης: "Η ακρίβεια έχει υπογραφή Μητσοτάκη" - Πυρά και κατά του ΣΥΡΙΖΑ

"Μια αντιπολίτευση που ενσωματώνει την κυρίαρχη λογική του νεοφιλελευθερισμού για τη φορολογία είναι μέρος του προβλήματος, όχι μέρος της λύσης" ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς