Αποκλειστικό: Φίλης & άλλοι 13 του ΣΥΡΙΖΑ κατά Καμμένου για τα εξοπλιστικά

'Ετοιμη μαζί με 13 υπογραφές έχει ο Νίκος Φίλης την ερώτηση - βολή προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας για τα εξοπλιστικά προγράμματα που έχει στα σκαριά!

Αποκλειστικό: Φίλης & άλλοι 13 του ΣΥΡΙΖΑ κατά Καμμένου για τα εξοπλιστικά

Ετοιμη μαζί με 13 υπογραφές έχει ο Νίκος Φίλης την «ερώτηση - βολή» προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας για τα εξοπλιστικά προγράμματα που έχει στα σκαριά!

Οι βουλευτές απαιτούν να μάθουν αν υπήρξε απόφαση Κυβερνητικού οργάνου για τον εκσυγχρονισμό των F-16, την αναβάθμιση των αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 και την αγορά από τις ΗΠΑ ενός σμήνους αεροσκαφών stealth τύπου F-35.

Και ζητούν να μάθουν αν έχει εκδηλωθεί ήδη ενδιαφέρον προς την αμερικανική κυβέρνηση (Letter of Request for Offer and Acceptance) για την προμήθεια των F 35.

Τα επεισόδια του «πολέμου» Φίλη κατά Καμμένου και ΑΝ.ΕΛ

Η ερώτηση είναι ένα ακόμη «επεισόδιο» στον πόλεμο που έχει κηρύξει τις τελευταίες εβδομάδες ο πρώην υπουργός Παιδείας στον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝ.ΕΛ

Το TheTOC που είχε αποκαλύψει προ ημερών την πρωτοβουλία Φίλη έχει στη διάθεση του το κείμενο της ερώτησης αλλά και τα ονόματα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που συνυπογράφουν.

Η ερώτηση είναι ένα ακόμη «επεισόδιο» στον πόλεμο που έχει κηρύξει τις τελευταίες εβδομάδες ο πρώην υπουργός Παιδείας στον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝ.ΕΛ .

Η κόντρα ανάγκασε τον Αλέξη Τσίπρα να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ μέσα στο Σαββατοκύριακο για να τον διαβεβαιώσει ότι η συγκατοίκηση τους εξακολουθεί να είναι αρμονική.

Είχε προηγηθεί η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ όπου ο Νίκος Φίλης απασφάλισε όχι μόνο κατά του Πάνου Καμμένου και των χειρισμών του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά έθεσε θέμα πολιτικής ταυτότητας της κυβέρνησης ζητώντας επί της ουσίας αλλαγή του κυβερνητικού εταίρου και επαναπροσδιορισμό της σχέση με το «βρώμικο» ΠΑΣΟΚ.

Μαζί του έσπευσαν να συνταχθούν και άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Σάκης Παπαδόπουλος, Μάκης Μπαλαούρας) ενώ υπήρξαν και άλλοι που συμφώνησαν κρατώντας ωστόσο σε στενό κύκλο τις απόψεις τους.

Και η άλλη πλευρά βέβαια, οι ΑΝΕΛ δεν έμειναν σιωπηλοί. Σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες στο «παρά πέντε» υπήρξε απόφαση να μην εκδοθεί σκληρή ανακοίνωση κατά του Νίκου Φίλη για τα όσα είπε στην ΚΕ.

Ότι όμως δεν έγινε τότε έγινε λίγες ημέρες αργότερα όταν ο Δημήτρης Καμμένος έπειτα από σχετική οδηγία του Πάνου Καμμένου ζήτησε από τον Νίκο Φίλη (μέσω tweet) καθαρές απαντήσεις αναφορικά με τις πολιτικές –ιδεολογικές του προτιμήσεις.

Προκειμένου το θέμα να μην πάρει ευρύτερες διαστάσεις η κυβέρνηση επιστράτευσε και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας. Ο Δημήτρης Βίτσας διαβεβαίωσε σε κλειστή κομματική συνεδρίαση βουλετές του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο πολιτικός του προιστάμενος δεν προτίθεται να στριμώξει και άλλο τους φορολογόμενους αγοράζοντας «αεροπλάνα και βαπόρια», αλλά θα εκσυχρονίσει τον ήδη υφιστάμενο στόλο.

Τι ρωτούν ο Νίκος Φίλης και οι 13 βουλευτές που συνυπογράφουν

Παρά πάντως τις διαβεβαιώσεις του, ο Νίκος Φίλης αλλά και οι 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συνυπογράφουν το κείμενο φαίνεται να διατηρούν τις επιφυλάξεις τους.

Επικαλούμενοι σχετικά δημοσιεύματα επιμένουν ότι ο Πάνος Καμμένος βλέπει με γλυκά μάτια την αγορά ενός σμήνος αεροσκαφών τύπου F-35 το καθένα εκ των οποίων στοιχίζει περί τα 80 – 100 εκατομμύρια ευρώ.

Επιφυλάξεις κρατούν και για το ύψος του προγράμματος.

«η βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση στη χώρα μας, επιβάλει να μετράμε και το τελευταίο σέντ του φορολογούμενου πολίτη»

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Βίτσας είχει δεσμευτεί ότι το συνολικό κόστος δεν θα ξεπεράσει το 1,5 δις. Οι υπογράφοντες την ερώτηση επιμένουν αντίθετα ότι μόνο η αναβάθμση του υπάρχοντος στόλου θα φτάσει τα δύο δις ευρώ.

Οι βουλευτές αφού υπενθυμίζουν στον κ. Καμμένο ότι «η βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση στη χώρα μας, επιβάλει να μετράμε και το τελευταίο σέντ του φορολογούμενου πολίτη» αλλά και ότι η κυβέρνηση κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να δώσει τον περασμένο Δεκέμβριο την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στους συνταξιούχους, βγάζουν στην «σέντρα τον υπουργό ζητώντας του εξηγήσεις:

* Για το αν έχει προηγηθεί προηγούμενη απόφαση κυβερνητικού οργάνου.

* Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι σχετικές συζητήσεις

* Από που θα βρεθούν τα χρήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκπρόσωπος του Ποταμιού στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής Σπύρος Δανέλλης σκέφτεται να πάρει την πρωτοβουλία ώστε να υπάρξει διακομματικό αίτημα για τη σύγκληση της επιτροπής προκειμένου η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας να δώσει απαντήσεις για τα όσα αναφέρονται στην ερώτηση

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης αλλά και οι υπογραφές των βουλευτών

Προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Θέμα: Αναβάθμιση του στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για εκσυγχρονισμό των F-16 που έχει στο οπλοστάσιό της η Πολεμική Αεροπορία και ταυτόχρονα προωθείται η αγορά από τις ΗΠΑ ενός σμήνους αεροσκαφών stealth τύπου F-35 καθώς και η αναβάθμιση των αντιαεροπορικών συστημάτων S-300.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα εκδηλώθηκε ήδη ενδιαφέρον προς την αμερικανική κυβέρνηση (Letter of Request for Offer and Acceptance) για την προμήθεια αεροσκαφών πέμπτης γενιάς (F 35).

Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, οι διαδικασίες αναβάθμισης των F-16 προβλέπεται να διαρκέσουν περίπου 7 χρόνια και το κόστος του προγράμματος αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 1,7 και 2 δισ. Ευρώ, ενώ το κόστος ενός εκάστου F-35 υπολογίζεται μεταξύ 80 και 100 εκατ. ευρώ.

Επειδή, μετά από μια περίοδο εξοπλιστικής φρενίτιδας με τις γνωστές σκανδαλώδεις παρενέργειες, οι ελληνικές κυβερνήσεις, την τελευταία δεκαετία, υποχρεώθηκαν να μειώσουν τις εξοπλιστικές δαπάνες οι οποίες όμως εξακολουθούν να είναι στο 2,38% του ΑΕΠ, όταν το προτεινόμενο ποσοστό από το ΝΑΤΟ είναι οι αμυντικές δαπάνες να φθάνουν το 2% του ΑΕΠκαι οι αμυντικές δαπάνες της Τουρκίας αντιστοιχούν στο 1,56% του ΑΕΠ

Επειδή, η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών επέβαλε τη μείωση των αμυντικών δαπανών και συνολικά στην Ευρώπη σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη στη Στοκχόλμη ( SIPRI)

Επειδή, παρά την αναμφισβήτητη ανάγκη του περιοδικού εκσυγχρονισμού των εξοπλιστικών προγραμμάτων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, η βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση στη χώρα μας επιβάλλει να μετράμε και το τελευταίο σεντ του φορολογούμενου πολίτη

Επειδή, πρέπει πάντοτε να έχουμε κατά νου ότι με πολύ μεγάλη προσπάθεια η κυβέρνηση κατάφερε να καταβάλει την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση συνολικού ύψους 617 εκατ. ευρώ σε 1.600.000 χαμηλοσυνταξιούχους και έχει προγραμματίσει να χρηματοδοτήσει το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), συνολικού ύψους 760 εκατ. ευρώ. σε 700.000 συμπολίτες μας που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Υπήρξε απόφαση Κυβερνητικού οργάνου για την προμήθεια των συγκεκριμένων εξοπλισμών και για την αποστολή Letter of Request for Offer and Acceptance στην Αμερικανική Κυβέρνηση;

Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι σχετικές συζητήσεις στις οποίες αναφέρεται ο τύπος;

Σε περίπτωση έγκρισης των σχετικών προμηθειών πώς προβλέπεται να αποπληρωθούν οι σχετικές πιστώσεις;

Προτίθεται να καταθέσει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το Letter of Request for Offer and Acceptance καθώς και κάθε σχετικό έγγραφο;

Οι ερωτώντες βουλευτές

1. Νίκος Φίλης

2. Χρήστος Καραγιαννίδης

3. Αθανασία Αναγνωστοπούλου

4. Αναστασία Χριστοδουλοπούλου

5. Χριστόφορος Παπαδόπουλος

6. Γεράσιμος Μπαλαούρας

7. Γιώργος Πάλλης

8. Μαρία Θελερίτη

9. Γιάννης Γκιόλας

10. Αφροδίτη Σταμπουλή

11. Κατερίνα Ιγγλέζη

12. Αννέτα Καββαδία

13. Βάλια Βαγιωνάκη

14. Γιώργος Ντζιμάνης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ 09 Ιαν 2022 | 15:00

Πάνος Καμμένος: Στο Παρίσι με κόκκινο βελούδινο σακάκι σε διάσημο καμπαρέ της Μονμάρτρης [Εικόνες]

Ο Πάνος Καμμένος βρέθηκε στο Παρίσι, όπως αποκάλυψε μέσα από στόρι του στο Instagram.

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 03 Ιαν 2022 | 21:48

Νίκος Φίλης: Δέκα απαραίτητα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων

Δέκα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, ζητά με ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Φίλης.

ΟΙ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 2022 03 Ιαν 2022 | 17:01

Πάνος Καμμένος: Δείτε πώς "τελείωσε την πατριαρχία"

Ανάρτηση του πρώην υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου για το 2022 με μήνυμα για την πατριαρχία

ΣΤΟ CNN TURK 28 Δεκ 2021 | 18:34

Προκαλεί για μια άλλη φορά ο Ακάρ: Μάταιη η προσπάθεια εξοπλισμού της Ελλάδας

Ο Ακάρ διαμηνύει ότι περιμένει την ελληνική αντιπροσωπεία στην Άγκυρα.

"ΚΑΤΑΠΙΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΜΗΛΟ" ΤΟΥ ΑΝΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 25 Δεκ 2021 | 15:34

Λάβρος ο Φίλης κατά της Ιεραρχίας λόγω Μόσιαλου: Δεν ανέχεται ούτε μία χιουμοριστική νότα

"Αντί η Διαρκής Ιερά Σύνοδος να ασχολείται με χιουμοριστικά σκίτσα, ας βρει την έμπνευση και τη δύναμη να ανταποκριθεί στην αποστολή της", σημειώνει ο Ν. Φίλης.

ΕΦΥΓΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ 17 Ιαν 2022 | 06:46

Μητσοτάκης: Ο Αλέκος Φασιανός σφράγισε για δεκαετίες μία αισθητική που γεννούσε γνήσιο και πλούσιο συναίσθημα

"Η Ελλάδα δεν έχει πια μαζί της έναν μεγάλο καλλιτέχνη που χάρισε απλόχερα χρώμα στην καθημερινότητά της. Έναν ζωγράφο, αληθινό ποιητή", αναφέρει ο πρωθυπουργός.

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 16 Ιαν 2022 | 20:13

Θετική στον κορoνοϊό η Έφη Αχτσιόγλου: "Μετά από επτά μέρες τα συμπτώματα άρχισαν να υποχωρούν"

Η Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Εφη Αχτσιόγλου ανακοίνωσε με ανάρτησή της στο Facebook πως βρέθηκε θετική στον κορονοϊό.

ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ, ΛΑΙΚΗ ΤΕΧΝΗ-ΤΕΧΝΗΜΑ 16 Ιαν 2022 | 20:10

Γεωργιάδης: Οι εμπορικές εκθέσεις θα αναγεννηθούν το 2022

"Η έκθεση στο Metropolitan Expo είχε πολύ μεγάλη προσέλευση και πολύ μεγάλη κίνηση για τους συμμετέχοντες εμπόρους", είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ 16 Ιαν 2022 | 18:54

Πηγές ΝΔ: ''Τσίπρας, Πολάκης και Βαξεβάνης είναι ένα και το αυτό''

Το σχόλιο των πηγών της ΝΔ, σχετικά με το άρθρο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, στο Documento.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 16 Ιαν 2022 | 18:37

Αιχμές Πλεύρη κατά Πολάκη: Η εποχή του ''ξέρεις ποιος είμαι εγώ'' έχει περάσει

Τι ανέφερε ο υπουργός Υγείας για το επεισόδιο που προκάλεσε ο Παύλος Πολάκης.

16 Ιαν 2022 | 18:01

ΣΥΡΙΖΑ: Την προβοκάτσια πολλοί εζήλεψαν, το παρακράτος ουδείς

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί τη ΝΔ ότι "επιλεκτικά διαρρέει μόνο το αφήγημα της αστυνομίας για το συμβάν και όχι τις δημόσιες δηλώσεις των αυτοπτών μαρτύρων"

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΤΔ 16 Ιαν 2022 | 17:54

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Η Ελλάδα σέβεται απόλυτα το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας

''Επιδιώκουμε διαχρονικά τη συνεργασία με την Τουρκία, ωστόσο δεν υποχωρούμε απέναντι σε απαράδεκτες διεκδικήσεις'', τόνισε η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΔ 16 Ιαν 2022 | 15:57

ΝΔ για Πολάκη: Απαράδεκτο να τον καλύπτει ο Τσίπρας διά της σιωπής του, παρά τις αποκαλύψεις

''Ο κ.Τσίπρας εξακολουθεί να τηρεί σιγή" τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της ΝΔ.