Φίλης στο Open: Η Ευρώπη πατάει σε δύο βάρκες

Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από την Ανατολική Μεσόγειο και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

SHARE THIS
0
SHARES

Την τουρκική επιθετικότητα, τις παράνομες γεωτρήσεις της αλλά και την στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχολίασε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open και την Έλλη Στάη  ο Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης. 

"Η Ευρώπη προσπαθεί να ισορροπήσει σε δύο βάρκες. Από τη μία θέλει να ικανοποιήσει και να δείξει την αναγκαία αλληλεγγύη σε ένα κράτος μέλος της, από την άλλη όμως δεν θέλει να κόψει τις γέφυρες προς την Τουρκία", σημείωσε ο κ. Φίλης και εξήγησε: Οι Γερμανία και Ολλανδία έχουν οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία, ο ρόλος της επίσης είναι σημαντικός για το προσφυγικό ζήτημα, που έχει εξελιχθεί σε πολιτικό θέμα σε πολλές χώρες της Ευρώπης, ενώ υπάρχουν και θέματα ασφαλείας. Είναι δύσκολο, λοιπόν, για την Ευρώπη να πάρει αποφάσεις".

Σχετικά με τα ενδεχόμενα μέτρα που θα μπορούσε να λάβει η Ευρώπη, ο κ. Φίλης υπογράμμισε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει: "Το θέμα είναι τι μπορεί να πλήξει την Τουρκία. Το πάγωμα της ενταξιακής διαδικασίας είναι νεκρή εδώ και καιρό. Το ζήτημα της τελωνειακής σύνδεσης είναι κάτι που θα μπορούσε να ενοχλήσει την Τουρκία, αλλά δεν θα μπορεί να αναστείλει την τουρκική επιθετικότητα. Αντίστοιχα, το πρόγραμμα θεωρήσεων visa πόσο πολύ μπορεί να επηρεάσει την Τουρκία, όταν ήδη η Ευρώπη παρουσιάζει χαρακτηριστική καθυστέρηση σε αυτό;. Δεν βλέπω από ευρωπαϊκής πλευράς κάποια κίνηση ματ, αντιθέτως βλέπω από αμερικανικής πλευράς κίνηση που θα μπορούσε να μετριάσει την τουρκική επιθετικότητα."

Σχετικά με το ρόλο της Ελλάδας και της Λευκωσίας, ο κ. Φίλης επεσήμανε ότι οι δύο χώρες πρέπει να ακολουθήσουν τον δρόμο της διπλωματίας, ενώ σχετικά με το ενδεχόμενο ενός "θερμού" επεισοδίου ανέφερε ότι ο Ερντογάν δεν έχει φτάσει ακόμα σε αυτή την κόκκινη γραμμή, όμως δεν απέκλεισε την περίπτωση ενός ατυχήματος. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook