
Δεν είναι η πρώτη φορά που στους Financial Times φιλοξενείται ένα άρθρο γνώμης υπέρ του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου. Αυτή τη φορά, η διεθνούς κύρους οικονομολόγος Μέγκαν Γκριν, υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα "εκτός από βιώσιμα δημόσια οικονομικά, πρέπει να σταματήσει τη διώξη του Γεωργίου και να δείξει ότι διαθέτει ισχυρούς θεσμούς".
Η Αμερικανίδα οικονομολόγος και τακτική αρθρογράφος των FT, υποστηρίζει ότι "ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εστιάζει τις προσπάθειές του στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας" και αναγνωρίζει ότι η χώρα "έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο από τότε που αναγκάστηκε να προχωρήσει σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο οικονομικών προγραμμάτων διάσωσης, που ξεκίνησαν το 2010".
Σημειώνει ωστόσο ότι "η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα απαιτήσει περισσότερα από το πρωτογενές πλεόνασμα που η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει να επιτύχει φέτος. Η Ελλάδα πρέπει επίσης να δείξει ότι έχει ισχυρά θεσμικά όργανα και ανεξάρτητη δικαστική εξουσία, και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τερματιστεί η αβάσιμη δίωξη κατά του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου".
Ο Γεωργίου "έκανε εξαιρετική δουλειά"
"Ο Γεωργίου, προερχόμενος από το ΔΝΤ, προσελήφθη από την τότε ελληνική κυβέρνηση, το 2010, για να ιδρύσει μια πραγματικά ανεξάρτητη στατιστική υπηρεσία, η οποία θα τηρεί τα στατιστικά πρότυπα της ΕΕ. Σύμφωνα με τη Eurostat, την ευρωπαϊκή στατιστική αρχή, τη συμβουλευτική επιτροπή ευρωπαϊκής στατιστικής διακυβέρνησης και το Διεθνές Στατιστικό Ινστιτούτο, έκανε εξαιρετική δουλειά.
Όμως, η επόμενη κυβέρνηση τον "επιβράβευσε" με κατηγορίες για κακούργημα, υποστηρίζοντας ότι διόγκωσε τα στατιστικά στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας το 2009 με σκοπό να ωθήσει τη χώρα στην αναζήτηση ενός διεθνούς προγράμματος διάσωσης. Μετά από πολλές δίκες και εφέσεις, ο Γεωργίου τελικά αθωώθηκε από τις κύριες κατηγορίες το 2019", γράφει η Γκριν, παρουσιάζοντας όλο το χρονικό των δικαστικών περιπετειών του Ανδρέα Γεωργίου.
Και συνεχίζει εξηγώντας γιατί πρέπει να παύσουν οι διώξεις κατά του πρώην στελέχους της ΕΛΣΤΑΤ: "Όμως συνεχίζει να αντιμετωπίζει δύο σχετικές υποθέσεις. Η πρώτη είναι μια ποινική έρευνα για τη μη υποβολή των αναθεωρημένων δημοσιονομικών στατιστικών της Ελλάδας του 2009 σε ψηφοφορία από το συμβούλιο της στατιστικής υπηρεσίας πριν από τη δημοσίευσή τους. Ο Γεωργίου, όμως, είχε τηρήσει τον Κώδικα Ορθής Πρακτικής των Ευρωπαϊκών Στατιστικών Αρχών, σύμφωνα με τον οποίο "ο επικεφαλής της στατιστικής αρχής" έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με στατιστικές μεθόδους, πρότυπα και διαδικασίες.
Αυτή η υπόθεση βρίσκεται τώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η δεύτερη υπόθεση είναι έρευνα για "απλή συκοφαντία" που ασκήθηκε από τον πρώην διευθυντή εθνικών λογαριασμών στην ΕΛΣΤΑΤ. Ο Γεωργίου εξέδωσε ένα δελτίο Τύπου το 2014 υπερασπίζοντας τα λογιστικά του πρότυπα. Τα γεγονότα δεν αμφισβητούνται. Αυτές οι υποθέσεις κατά του Γεωργίου έχουν υποστηριχθεί άμεσα ή έμμεσα από διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις", γράφει ολοκληρώνοντας την περιγραφή.
Greece must show it has strong institutions and an independent judiciary to get investment grade status, and that means ending the unfounded persecution of Andreas Georgiou. My latest in @FinancialTimes https://t.co/HzBJr28isQ
— Megan Greene (@economistmeg) January 24, 2023
Πώς το χειρίστηκαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κατά την Γκριν
Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) ήταν στην εξουσία το 2009 και βρήκε βολικό να κατηγορήσει τον Γεωργίου για την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών εκείνη την εποχή.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, ακολούθησε τον ίδιο δρόμο…
"Η Ελλάδα πρέπει να δείξει ότι διαθέτει ισχυρούς και ανεξάρτητους θεσμούς"
"Από καθαρά μακροοικονομική σκοπιά, η Ελλάδα έχει λόγους να ελπίζει ότι θα ανακτήσει το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας φέτος.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι από τις υψηλότερες στην ευρωζώνη το 2022 και το 2023. Αλλά εκτός από βιώσιμα δημόσια οικονομικά και ισχυρή ανάπτυξη, η Ελλάδα πρέπει να δείξει ότι διαθέτει ισχυρούς και ανεξάρτητους θεσμούς.
Αυτό περιλαμβάνει ένα δικαστικό σώμα απαλλαγμένο από πολιτικές παρεμβάσεις.
Η δικαστική μεταρρύθμιση αποτελεί προαπαιτούμενο, ώστε η ελληνική κυβέρνηση να λάβει χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, με επίκεντρο τις επενδύσεις σε κτίρια, την ψηφιοποίηση, την κατάρτιση δεξιοτήτων και την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών.
Αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες, αλλά δεν κάνουν τίποτα για να αντιμετωπίσουν μια μακρά ιστορία πολιτικής ανάμειξης.
Η Ελλάδα πρέπει επίσης να έχει μια ισχυρή, ανεξάρτητη στατιστική υπηρεσία. Η δίωξη του Γεωργίου μάλλον θα διαρκέσει αρκετά χρόνια ακόμα. Αλλά διακυβεύονται περισσότερα από τα δεινά ενός μεμονωμένου στατιστικού.
Οι επενδυτικές προοπτικές και η θεσμική ισχύς της Ελλάδας, καθώς και η στατιστική αξιοπιστία και η δομή διακυβέρνησης της ΕΕ, κρέμονται επίσης από μια κλωστή".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr