Φλαμπουράρης: Συνθηκολογήσαμε, αλλά δεν αφομοιωθήκαμε

Η αναγκαστική πολιτική που εφαρμόσαμε δεν πρέπει και -κατά τη γνώμη μου- δεν μπορεί κιόλας να πάρει "μονιμότητα", είπε ο υπουργός.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Φλαμπουράρης: Συνθηκολογήσαμε, αλλά δεν αφομοιωθήκαμε

«Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να ανακουφίσουμε τα αδύναμα οικονομικά και κοινωνικά στρώματα αλλά και να πιάνουμε τους στόχους που μας οδηγούν έξω από τα μνημόνια» ανέφερε στην ομιλία του, στο 15ο Περιφερειακό Συνέδριο στη Σύρο, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και πρόσθεσε:

«Είμαστε υποχρεωμένοι αλλά και δεσμευμένοι μετά τη συμφωνία, λέω εγώ, «ήττα» λένε κάποιοι άλλοι, του καλοκαιριού του 2015, αλλά και από την ψήφο του ελληνικού λαού τον Σεπτέμβριο του 2015, που μας εμπιστεύθηκε και μας ανέθεσε να υλοποιήσουμε αυτή τη συμφωνία. Ακολουθήσαμε τον ευρωπαϊκό δρόμο για λόγους και αξιακούς αλλά και εκ των συνθηκών και στη βάση αυτής της επιλογής συνθηκολογήσαμε, συμβιβαστήκαμε, επιβιώσαμε και προχωρούμε, αλλά δεν αφομοιωθήκαμε.

Η αναγκαστική πολιτική που εφαρμόσαμε δεν πρέπει και -κατά τη γνώμη μου- δεν μπορεί κιόλας να πάρει "μονιμότητα" και να επηρεάσει αρνητικά τα βασικά ιδεολογικά, πολιτικά, κινηματικά και οραματικά στοιχεία της ριζοσπαστικής, της δικής μας Αριστεράς, όλα αυτά που μας κράτησαν ζωντανούς και μας εμπνέουν 100 χρόνια τώρα, δυνάμωσαν τους δεσμούς μας με τον λαό, είναι αυτά που μας οδήγησαν και στην κυβέρνηση».

Ο υπουργός Επικρατείας άσκησε έντονη κριτική στο μοντέλο ανάπτυξης που εφαρμόστηκε κατά το παρελθόν και τόνισε ότι η ανάπτυξη εκείνη υπήρξε «άναρχη», «ευάλωτη» στην προοπτική, στις παθογένειες, στους κινδύνους τους αστάθμητους παράγοντες και στη χειρότερη εκδήλωσή της στρατηγικά καταστροφική».

Αναφερόμενος στο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης, ο κ. Φλαμπουράρης σημείωσε πως για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες διατυπώθηκε, κατατέθηκε και εγκρίθηκε, ως ο πρώτος οργανωμένος στρατηγικός σχεδιασμός με στόχους και έμφαση στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας.

«Μιλούμε για μια ανάπτυξη που διαχέει τα οφέλη της στην κοινωνία και που διαχειρίζεται προς όφελος της κοινωνίας κάθε πεδίο εκδήλωσής της» είπε και συμπλήρωσε: «Το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης φιλοδοξεί να συνδυάσει οργανωμένα, συντονισμένα και υπεύθυνα τον στρατηγικό στόχο της δίκαιης, βιώσιμης και δημοσιονομικά ασφαλούς ανάπτυξης με το σύνολο των πρόσφορων πιθανών εργαλείων για την επίτευξή της».

Σε ό,τι αφορά τα διατιθέμενα χρηματοδοτικά εργαλεία, ο κ. Φλαμπουράρης είπε ότι σε συνδυασμό με τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις του ευρωπαϊκού οικονομικού περιβάλλοντος δεν διαπνέονται από την αρχή της ισότιμης και ισόρροπης αντιμετώπισης όλων των εθνικών οικονομιών της ευρωζώνης και δίνουν κάθε περιθώριο σε κάποιες οικονομίες να ευημερούν σε βάρος άλλων που πλήττονται.

«Συνεπώς, πέραν της παραγωγικής και έλλογης αξιοποίησης αυτών των χρηματοδοτικών εργαλείων πρέπει να διεκδικούμε χωρίς ενδοιασμούς, συστηματικά και επίμονα την αύξησή τους αλλά κυρίως την ανατροπή αυτής της ανισορροπίας, ούτως ώστε να καταγράφεται η χώρα μας στις πρότυπες χώρες της Ευρώπης ως προς τις κοινωνικές παροχές, την ακμαία πραγματική οικονομία και εν τέλει η οικονομία μας να προσεγγίσει τους δείκτες των χωρών που ευημερούν και όχι να καταγράφεται στους παρίες του ευρωσυστήματος. Η διεκδίκηση αυτή δεν μπορεί να έχει άλλο περιεχόμενο τελικώς, παρά την επίμονη άρνηση των πολιτικών της λιτότητας. Αυτό το διεκδικούμε καθημερινά» ανέφερε ο υπουργός, ο οποίος άσκησε κριτική στη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, λέγοντας πως «αντί να λειτουργεί ως υποστηρικτικός βραχίονας της πραγματικής οικονομίας, αυτονομήθηκε και λειτούργησε ανταγωνιστικά προς την πραγματική οικονομία».

«Οι ισχυροί εταίροι και δανειστές μας πρέπει να δεχτούν και να παραδεχτούν την αποτυχία των συνταγών τους, ακόμη και αν προσκαίρως επιβεβαιώνονται, διότι, είναι πια φανερό, ότι ακόμη και αν "ανακουφίζουν" τις οικονομίες και τις τράπεζές τους, απομακρύνονται καθημερινά από το ευρωπαϊκό όραμα και, το χειρότερο, στρώνουν τον δρόμο στις χειρότερες εκδηλώσεις συνύπαρξης, τον φασισμό, τον ρατσισμό και την οριστική άρνηση της σύγχρονης δυτικής αστικής δημοκρατίας και των αρχών της» σημείωσε ο υπουργός και προχώρησε σε απολογισμό της πολιτικής που εφάρμοσε η κυβέρνηση «μετά τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015». Αναφέρθηκε ειδικότερα στη μείωση της ανεργίας από 27% σε 20%, στη σχέση 1 προς 1 για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, «από 1 προς 5, που ήταν, και επιμένει να το επαναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Επίσης, μνημόνευσε τη «δωρεάν πρόσβαση 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την καθιέρωση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, τα σχολικά γεύματα, την επαναπρόσληψη όλων, που άδικα και αντισυνταγματικά απολύθηκαν, τη 13η σύνταξη που δόθηκε το 2016 και τα επιδόματα που δόθηκαν το 2017 στους κοινωνικά αδύναμους».

«Θα προχωρήσουμε στην αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που έχουμε νομοθετήσει» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, ενώ αναφερόμενος στη σημερινή εικόνα της οικονομίας είπε πως «παρόλη την καταστροφολογία, τα επίσημα οικονομικά στοιχεία αποδεικνύουν πως η οικονομία έχει εισέλθει στον δρόμο της ανάκαμψης».

«Πόσο καλά τα κάναμε κρινόμαστε από τον ελληνικό λαό. Αλλά ταυτόχρονα πρέπει να συγκριθούμε και με τις τυχόν εναλλακτικές προτάσεις που δυστυχώς δεν υπήρχαν, ούτε κατατέθηκαν και ακόμα τις περιμένουμε» είπε ο κ. Φλαμπουράρης και συνέχισε: «Βγαίνοντας από τα μνημόνια πρέπει να είμαστε προσγειωμένοι. Δεν θα αναρωτιόμαστε και "τώρα τι θα κάνουμε χωρίς βαρβάρους" αλλά ούτε και θα νομίζουμε ότι υπάρχει ανοικτό παράθυρο προς τον παράδεισο».

Ακολούθως, αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία, στα οποία θα στηριχθεί το νέο αναπτυξιακό μοντέλο.

Η στρατηγική της ανάπτυξης

Πρώτο μέλημά της κυβέρνησης για την υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδίου, είναι σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, η εξασφάλιση της χρηματοδότησης μέσω και της προσέλκυσης κεφαλαίων από τον ιδιωτικό τομέα υπό τις προϋποθέσεις του σεβασμού στους νόμους, την εφαρμογή όλων των κανόνων της εργατικής νομοθεσίας και του σεβασμού στα διακαιώματα και τις αποδοχές των εργαζομένων.

Σε ό,τι αφορά τις δυνάμεις που θα κληθούν να συμμετάσχουν, ο κ. Φλαμπουράρης εκτίμησε πως «η παραγωγική ανασυγκρότηση θα πρέπει να στηριχθεί και να πραγματωθεί από τον δημόσιο τομέα, τον ιδιωτικό, την κοινωνική οικονομία, τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

«Θα πρέπει να χαράξουμε έναν οδικό χάρτη, που θα δίνει τη δυνατότητα στις χρήσιμες επενδύσεις κάθε είδους, δημόσιες - ιδιωτικές - μικτές, να πραγματοποιούνται γρήγορα και σε πλήρη συνδυασμό και αρμονία με τα προστατευόμενα δημόσια αγαθά, όπως είναι το περιβάλλον, η πολιτιστική κληρονομιά ή η δημόσια περιουσία» τόνισε.

Η ανάπτυξη στις Κυκλάδες

«Επιλογή της κυβέρνησης να ενισχύσει τις βασικές υποδομές σε όλες τις περιφέρειες, ώστε να αποκεντρωθεί η αναπτυξιακή διαδικασία και να πάψει να αποτελεί προνόμιο μόνο των μεγάλων αστικών κέντρων. Το νησιωτικό σύμπλεγμα να λειτουργήσει ως ενιαίο παραγωγικό και αναπτυξιακό κέντρο» είπε ο υπουργός Επικρατείας και ανέφερε σαν παράδειγμα την αξιοποίηση των απορριμάτων.

«Σε κάθε νησί δημιουργούμε "πράσινο σημείο", όπου γίνεται διαλογή και τα εργοστάσια επεξεργασίας και αξιοποίησης γίνονται κάθε ένα-δύο ή και περισσότερα νησιά, ανάλογα των ποσοτήτων που παράγονται» είπε.

Στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της εξοικονόμησης του νερού όπου, όπως σημείωσε, πρέπει να υπάρξει ενιαία λύση, ενώ για τον αγροτοδιατροφικό τομέα υποστήριξε πως πρέπει να υπάρξουν σοβαρές συνέργειες μεταξύ των παραγωγών σε κάθε νησί.

«Να απομακρυνθείτε από λογικές ψευδεπίγραφης αυτάρκειας και να αναζητήσετε ποιοτικές συμπληρωματικές λειτουργίες. Θέλω να θεωρείτε δεδομένη την συνδρομή της κυβέρνησης σε κάθε τέτοια ή άλλη δημιουργική και λειτουργική πρόταση» κατέληξε ο κ. Φλαμπουράρης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΟΝΤΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ 29 Ιουλ 2020 | 15:07

Τσίπρας στη Βουλή: Η κυβέρνηση εργάζεται μόνο υπέρ των συμφερόντων και των φίλων

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την Οικονομία

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 29 Ιουλ 2020 | 14:32

Στουρνάρας σε Bloοmberg: Επιπλέον ανάπτυξη κατά 2% ετησίως τα επόμενα 6 χρόνια χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης

Ο Γιάννης Στουρνάτας τονίζει στο Bloomberg ότι ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα αυξάνεται κατά 2% την περίοδο 2021-2026 λόγω των πόρων του ταμείου ανάκαμψης

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΝΟΤΑ 15 Ιουλ 2020 | 15:08

Ελλάδα, Κύπρος και άλλες 3 χώρες αντιδρούν στο τουρκολιβυκό μνημόνιο: Κοινή ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ

Παραθέτουν λεπτομερώς τους λόγους για τους οποίους δεν θα πρέπει να εγγραφεί στον κατάλογο με τις διεθνείς συνθήκες το Μνημόνιο μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης.

ΟΙ 15 ΑΞΟΝΕΣ 14 Ιουλ 2020 | 19:17

Μητσοτάκης με "Επιτροπή Πισσαρίδη": Αυτό είναι το σχέδιο ανάπτυξης - 151 σελίδες για την ελληνική οικονομία

Το Σχέδιο Ανάπτυξης ακουμπάει όλες τις πτυχές της οικονομίας, με συγκεκριμένες προτάσεις.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ, ΤΟΝΙΖΕΙ Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 14 Ιουλ 2020 | 15:23

Εκτίμηση HSBC: Στο 8,2% η ύφεση για την Ελλάδα το 2020 - Ανάπτυξη 7% το 2021

Όπως τονίζει η βρετανική τράπεζα, η μακροπρόθεσμη εικόνα της Ελλάδας μπορεί να βελτιωθεί

ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ 10 Αυγ 2020 | 07:26

Κορονοϊός: Νέα μέτρα ανακοινώνει η κυβέρνηση μετά το ρεκόρ κρουσμάτων – Στις 11 τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη – Τσιόδρα

Νέα μέτρα μετά τα 203 κρούσματα της Κυριακής για τον περιοροσμό της διασποράς της νόσου.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΚΡΑΤΩΝ 09 Αυγ 2020 | 22:25

Τηλεδιάσκεψη για Βηρυτό - Μητσοτάκης: Η Ελλάδα υποστηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες του Λίβανου να οδηγήσει τον λαό του στην ευημερία

Η Ελλάδα υποστηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες του Λίβανου να οδηγήσει τον λαό του στην ευημερία δήλωσε ο πρωθυπουργός στην τηλεδιάσκεψη για τη Βηρυτό

ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ 09 Αυγ 2020 | 21:35

Σκηνικό έντασης στήνει η Άγκυρα: Τουρκικά πολεμικά πλοία αναπτύσσονται στο Καστελόριζο

Τουρκικά πολεμικά πλοία αναπτύσσονται στην περιοχή του Καστελόριζου σε μια ακόμα προκλητική ενέργεια της Άγκυρας

ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ 09 Αυγ 2020 | 16:11

ΣΥΡΙΖΑ για Εύβοια: Το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη είναι μόνο οι επικοινωνιακές φιέστες

Το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη είναι μόνο οι επικοινωνιακές φιέστες αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας την τραγωδία στην Εύβοια

ΣΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ, 15.00 ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ 09 Αυγ 2020 | 14:27

Εκρήξεις Βηρυτός: Στην τηλεδιάσκεψη για το Λίβανο με Μακρόν και Τραμπ ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Συνδιοργανώνεται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τη Γαλλία, σύμφωνα με το γραφείο του Γάλλου προέδρου.

ΣΥΝΕΧΗΣ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ 09 Αυγ 2020 | 14:21

Συλλυπητήρια Μητσοτάκη: Στις πληγείσες περιοχές στην Εύβοια, τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός

Σε ανάρτησή του στο Twitter εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια του στους οικοίους των θυμάτων της κακοκαιρίας.

ΦΡΕΝΟ ΣΤΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 09 Αυγ 2020 | 08:06

Κορονοϊός: Εξετάζονται μέτρα "τύπου Πόρου" στη Βόρεια Ελλάδα – Κρίσιμη η τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας

Στο Μαξίμου είναι έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα - Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τους ειδικούς τη Δευτέρα

ΣΑΦΕΣ ΜΗΝΥΜΑ 08 Αυγ 2020 | 17:26

Βλάσης για Άγκυρα: Θα έχει την απάντηση που πρέπει - Πιθανή η επιθετικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο

Ενδεχόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο βλέπει ο υφυπουργός Εξωτερικών