Φόβοι για συνωστισμό στις εκκλησίες τη Μ. Παρασκευή - Τι ανησυχεί την κυβέρνηση

Στις αρχές είναι έκδηλη η ανησυχία πως ορισμένοι θα επιχειρήσουν, παρά την απαγόρευση, να πάνε το βράδυ στους ναούς.

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται η Πολιτική Προστασία και η ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου οι ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας να κυλήσουν ομαλά, χωρίς συνωστισμούς οι οποίοι θα θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο την δημόσια υγεία.

Η κυβέρνηση αναμένεται να στείλει τα επόμενα 24ωρα μήνυμα προς τους πολίτες να παραμείνουν στο σπίτι τους, ώστε να μην χαθεί η θετική εικόνα της πορείας του κορονοϊού.

Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις που δύσκολα μπορούν να ελεγχθούν και το γεγονός αυτό προβληματίζει ιδιαίτερα τον Νίκο Χαρδαλιά, καθώς το μικρό ποσοστό των απείθαρχων είναι ικανό να κάνει τη ζημιά.

Εκατοντάδες εκκλησίες και μοναστήρια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπορεί να δημιουργήθηκε σύγχυση με την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου με το ωράριο στις εκκλησίες και χρειάστηκε η παρέμβαση της κυβέρνησης για να δοθούν διευκρινίσεις, ωστόσο η Μ. Παρασκευή θεωρείται ιδιαιτέρως κομβική. Στις αρχές είναι έκδηλη η ανησυχία πως ορισμένοι θα επιχειρήσουν, παρά την απαγόρευση, να πάνε το βράδυ στους ναούς.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς υπενθύμισε πως στα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί δεν περιλαμβάνεται η επίσκεψη στις εκκλησίες.

"Η ατομική προσευχή δεν προβλέπεται στους κατ’ εξαίρεση λόγους μετακίνησης, άρα οι εκκλησίες είναι κλειστές για το κοινό. Είναι μία θυσία που πρέπει να κάνουμε για το κοινό καλό αυτή τη στιγμή. Δεν πρέπει να διακυβευθεί η εθνική προσπάθεια"

Οι εκατοντάδες εκκλησίες, μοναστήρια και εξωκλήσια που υπάρχουν σε κάθε γωνιά της χώρας προβληματίζουν έντονα την ηγεσία της Πολιτικής Προστασίας, καθώς γνωρίζουν πως είναι αδύνατο να ελεγχθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ήδη έχει δοθεί εντολή στους διοικητές των τμημάτων να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να υπάρξουν συνεχείς περιπολίες στις εκκλησίες που έχουν την πληροφορία πως θα συγκεντρωθεί κόσμος.

"Προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα συμβεί αυτό, πόσο μάλλον που κανένας δεν μπορεί να ευαγγελίζεται την πίστη και την ίδια ώρα να αγνοεί τις προτροπές της εκκλησίας. Και πόσο μάλλον όταν οι οδηγίες της Ιεράς Συνόδου, αλλά και οι νόμοι του ελληνικού Κράτους, είναι για να τηρούνται ευλαβικά" τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Έλεγχοι ακόμα και στα νεκροταφεία

Παραδοσιακά την Μ. Παρασκευή πολλοί είναι εκείνοι που επισκέπτονται τα νεκροταφεία πραγματοποιώντας τρισάγιο στους ανθρώπους έχασαν. Ωστόσο η πανδημία άλλαξε και αυτή την συνήθεια και τα περιοριστικά μέτρα που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση δεν επιτρέπει τέτοιου είδους μετακινήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το επιχειρησιακό σχέδιο περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες ελέγχους ακόμη και στα κοιμητήρια, καθώς εκτιμάται πως ορισμένοι αυτές τις ημέρες θα θελήσουν να βρεθούν δίπλα στα αγαπημένα πρόσωπα που έχασαν. Η εντολή που έχουν οι αστυνομικές αρχές είναι να μην επιτρέψουν την είσοδο σε όποιον επιχειρήσει να εισέλθει αλλά και να επιβάλουν πρόστιμα.

Προβληματισμός για το Πασχαλινό τραπέζι

Ένας ακόμη πονοκέφαλος για την αντιμετώπιση των απείθαρχων είναι το πασχαλινό τραπέζι. Στην κυβέρνηση ανησυχούν πως θα υπάρξουν επισκέψεις σε σπίτια προκειμένου να περάσουν όλοι μαζί την γιορτινή ημέρα όπως άλλωστε συνηθίζεται. Αυτός είναι ένας ακόμη φόβος και των ειδικών καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο σε συγκεντρωθούν αρκετά άτομα είτε σε κλειστούς, είτε σε ανοιχτούς χώρους γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει διασπορά της νόσου.

Γι’ αυτό τον λόγο αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός και την ημέρα του Πάσχα και θα κάνουν αυστηρούς ελέγχους, καθώς τέτοιους είδους επισκέψεις δεν περιλαμβάνονται στους κωδικούς των sms που στέλνουν οι πολίτες για να δικαιολογήσουν την έξοδο τους από το σπίτι.

Ανησυχία για τις μετακινήσεις εντός νομών

Εκτός όμως από τις επισκέψεις σε σπίτια, υπάρχουν και οι μετακινήσεις που θα επιχειρήσουν ορισμένοι να κάνουν σε προάστια των αστικών κέντρων όπου αρκετοί διατηρούν εξοχικά.

Οι περιπτώσεις αυτές είναι αρκετές κυρίως στην Αττική αλλά και την Θεσσαλονίκη και είναι ακόμη ζήτημα που συζητείται έντονα, καθώς μπορεί κάποιος να επιλέξει να μετακινηθεί σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα, χωρίς να περάσει απαραίτητα από διόδια. Η εντολή που έχει δοθεί στους αστυνομικούς είναι οι έλεγχοι να είναι σχολαστικοί προκειμένου να μην υπάρξουν δικαιολογίες για την παράνομη αυτή ενέργεια.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΟΔΥ 01 Ιουν 2020 | 18:47

Κορονοϊός: Τέσσερις θάνατοι και δύο νέα κρούσματα, στους 179 οι νεκροί στην Ελλάδα

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.918 (ημερήσια μεταβολή +0.1%), εκ των οποίων το 55% είναι άνδρες.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΝΟΤΑΜ 01 Ιουν 2020 | 17:45

Οι νέες αεροπορικές οδηγίες: Ποιοι επιβάτες θα μπαίνουν σε καραντίνα και ποιοι θα εξαιρούνται

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας με σειρά αεροπορικών οδηγιών ενημερώνει το επιβατικό κοινό για τις απαγορεύσεις που ισχύουν στις αεροπορικές μετακινήσεις

01 Ιουν 2020 | 17:37

Στήριξη σε έως 1,175 εκατ. μισθωτούς φέρνει το νέο πακέτο επιδότησης εργασίας και αναστολής συμβάσεων

Έως και 1,175 εκατομμύρια μισθωτοί εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να ενταχθούν στο νέο πακέτο "ενίσχυσης της απασχόλησης" που ψήφισε η κυβέρνηση την περασμένη Παρασκευή.

01 Ιουν 2020 | 17:35

Oxford Economics: Η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα σημειώσει τη μεγαλύτερη εκτόξευση στην Ευρωζώνη το 2021-2024

To Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, εάν συμφωνηθεί, θα προσφέρει μια σημαντική δημοσιονομική ώθηση στην οικονομία της ευρωζώνης, σημειώνει η Oxford Economics.

ΣΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «SENSORS» 01 Ιουν 2020 | 16:30

Κορονοϊός: Ανίχνευση σε μόλις τρία λεπτά - Νέος κυτταρικός βιοαισθητήρας από Έλληνες ερευνητές

Η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Κυτταρικής Τεχνολογίας του Τμήματος Βιοτεχνολογίας του το Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

ΜΑΚΡΑΙΝΕΙ Η ΛΙΣΤΑ 01 Ιουν 2020 | 14:36

Κορονοϊός: Κατέληξε 70χρονη στο "ΝΙΜΤΣ", στους 178 οι νεκροί στην Ελλάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες η άτυχη γυναίκα είχε μεταφερθεί στο "ΝΙΜΤΣ" από την κλινική "Ταξιάρχαι" στο Περιστέρι.

ΘΟΛΟ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ 01 Ιουν 2020 | 14:12

Θεσσαλονίκη: Δεν άνοιξαν ούτε τα μισά ξενοδοχεία - Κλειστά τα περισσότερα άνω των 50 κλινών

Με το 40% των κλινών της πόλης έγινε η επανεκκίνηση της σεζόν για τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας στη Θεσσαλονίκη.

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΩΝ 01 Ιουν 2020 | 14:06

Κορονοϊός - Γραβάνης: Πόσο κοντά στο εμβόλιο είναι οι επιστήμονες - Τι συμβαίνει με τα φάρμακα

"Στην αρχή είχαμε την αίσθηση ότι πρόκειται για μια λοίμωξη του αναπνευστικού", είπε.

ΤΙ ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΝ ΠΕΝΤΕ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ 01 Ιουν 2020 | 12:07

Οδηγίες για τη σωστή εκτίμηση των αποτελεσμάτων από τα τεστ αντισωμάτων

Η απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στον SARS-CoV-2 έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 01 Ιουν 2020 | 12:07

Le Figaro - Αφιέρωμα στην Αθήνα: Η Ακρόπολη μας περιμένει- Με πλεξιγκλάς για τον κορονοϊό

Στο ρεπορτάζ της η "Le figaro" φιλοξενεί δηλώσεις της αρχαιολόγου και ξεναγού, Αγγελικής Μάνσολα.

Ο ΦΥΣΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ 01 Ιουν 2020 | 11:44

Κεραμέως: Δεν μπορεί να υπάρχει κανονικότητα χωρίς ανοιχτά σχολεία

"Τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στο σχολείο" είπε η υπουργός Παιδείας.

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 01 Ιουν 2020 | 11:08
ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 01 Ιουν 2020 | 10:58

Καλά νέα: Mείωση θνητότητας σε ασθενείς από κορονοϊό με τη χορήγηση πλάσματος

Αποτελεί μέχρι σήμερα την πιο σημαντική θεραπευτική επιλογή για την αντιμετώπιση της λοίμωξης.