
Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των ειδικών για την πορεία της πανδημίας στην Αττική και αναμένουν τα επίσημα στοιχεία που θα έχουν στο τέλος της εβδομάδας προκειμένου να αποφασίσουν αν θα εισηγηθούν επιπρόσθετα μέτρα.
Είναι ενδεικτικό πως ακόμη και όταν ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιούνται είναι μικρός όπως και χθες, στην Αττική εντοπίζονται σχεδόν τα μισά από τα κρούσματα που υπάρχουν σε όλη την χώρα. Από τα 484 κρούσματα που βρέθηκαν συνολικά τα 222 εντοπίστηκαν στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας.
Ωστόσο οι εικόνες συγχρωτισμού στους εμπορικούς δρόμους πριν από περίπου μια εβδομάδα, η συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, αλλά και οι μαζικές εξορμήσεις των Αθηναίων στα νότια προάστια είναι ορισμένοι από τους λόγους που οι λοιμωξιολόγοι είναι ιδιαιτέρως ανήσυχοι και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός ολικού lockdown στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας.
Η κυβέρνηση απεύχεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο και προσπαθεί με το σύστημα "ακορντεόν" να περιορίσει την διασπορά της πανδημίας, ώστε να αποφύγει την λήψη την δραστικών περιοριστικών μέτρων, τα οποία θα επιφέρουν νέο σημαντικό πλήγμα στην οικονομία αλλά και θα δοκιμάσουν τις αντοχές της κοινωνίας που βρίσκεται σε κόπωση.
"Η κατάσταση στην Αττική δεν είναι καλή, δεν είναι όμως όπως πριν μερικούς μήνες που είχαμε μεγαλύτερους αριθμούς των κρουσμάτων. Αυτή τη στιγμή θέλουμε να προλάβουμε την αύξηση και γι’ αυτό πάρθηκαν αυτά τα αυστηρά μέτρα", τόνισε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος στον ΣΚΑΙ σημειώνοντας πως πολλά θα κριθούν από τα δεδομένα που θα υπάρξουν μέχρι την Παρασκευή.
Εκτιμήσεις για σημαντική αύξηση κρουσμάτων
Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι λοιμωξιολόγοι εκτιμούν πως θα υπάρξει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων τα επόμενα 24ωρα γεγονός που προβληματίζει το Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός αναμένεται το πρωί να έχει την καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη με τους ειδικούς και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον ΕΟΔΥ προκειμένου να γίνει μια πρώτη ανάγνωση των επιδημιολογικών δεδομένων που υπάρχουν μέχρι αυτή την στιγμή.
Ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης υποστήριξε στο Mega πως είναι πολύ πιθανό να καταγραφεί το επόμενο διάστημα τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων. "Μπορούμε να πάμε σε νέο κύμα. Είχαμε υπολογίσει ένα τρίτο κύμα στις αρχές Απριλίου, με έναρξη τον Φλεβάρη… Ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αθήνα που είχαμε υπολογίσει αναλυτικά, αλλά συνολικά θα μπορούσε να φτάσει 960 την ημέρα τον Απρίλιο, κάτω από 2.000 συνολικά στη χώρα".
Στοίχημα το άνοιγμα των σχολείων
Προκειμένου να περιοριστεί η κινητικότητα και να περιοριστεί ο συγχρωτισμός οι λοιμωξιολόγοι αποφάσισαν να ανοίξουν μόνο τα γυμνάσια στις "κόκκινες", στην υπόλοιπη χώρα να λειτουργήσει κανονικά η δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τα εμπορικά καταστήματα να επιστρέψουν στο "click away" και "click inside". Πρόκειται για ένα στοίχημα καθώς οι ειδικοί είδαν πως με το καθολικό άνοιγμα του λιανεμπορίου τον αριθμό των κρουσμάτων να ανεβαίνει σημαντικά και στην Αττική η αύξηση να φτάνει ακόμα και το 50%.
Με το νέο σύστημα που επελέγη οι ειδικοί εκτιμούν πως θα υπάρξει περιορισμός της μεταδοτικότητας της νόσου. Ωστόσο εκείνο που σημειώνουν είναι πως σε κάθε συνεδρίαση εκείνο που προέχει εκτός από την διασφάλιση της δημόσιας υγείας, είναι να σταθμίσουν τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην οικονομία από τα μέτρα που προτείνουν αλλά και την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία που γίνεται για την κοινωνικοποίηση των παιδιών αλλά και για ψυχολογικούς λόγους που βρίσκονται για μεγάλο διάστημα κλεισμένα στο σπίτι τους.
Οι λοιμωξιολόγοι με τα επιδημιολογικά στοιχεία που διαθέτουν αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξανακλείσουν τα σχολεία στην περίπτωση που υπάρξει έξαρση της πανδημίας κάτι που φαντάζει αρκετά πιθανό. "Θα περιμένουμε και όλα είναι δυνατά να συμβούν, ακόμα και να ξανακλείσουν τα σχολεία αν επιδεινωθούν τα δεδομένα. Πρέπει να μάθουμε να πορευόμαστε μαζί με τον Κορονοϊό" είπε στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος.
Πανδημία μεταλλάξεων
Εκτός όμως από τα κρούσματα αυξάνονται και οι μεταλλάξεις του κορονοϊού στην χώρα μας προκαλώντας συναγερμό στις υγειονομικές αρχές της χώρας. Τα λεγόμενα "ορφανά" μεταλλαγμένα κρούσματα είναι εκείνα που προβληματίζουν ιδιαίτερα τους ειδικούς που καλούν τους πολίτες να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί τηρώντας πιστά τα μέτρα προστασίας.
Στην χώρα μας έχουν καταγραφεί συνολικά 173 κρούσματα της Βρετανικής μετάλλαξης από τα οποία τα 107 εντοπίστηκαν χθες, ωστόσο ερώτημα αποτελεί η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη που το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε χθες στην Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα σε ιερέα της Μητρόπολης Νεαπόλεως.
Οι ειδικοί είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί για αυτό το νέο στέλεχος της νόσου καθώς δεν έχουν αρκετά στοιχεία. Αμέσως έσπευσαν στην Θεσσαλονίκη οι κύριοι Χαρδαλιάς και Αρκουμανέας προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να υπάρξει διασπορά της μεταλλαγμένης νόσου. Έχει κάνει μια τεράστια προσπάθεια η Θεσσαλονίκη και θα πρέπει να παραμείνουν τα δεδομένα όπως τα γνωρίζουνε αυτή τη στιγμή" τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr