Φον ντερ Λάιεν: Στόχος οι μισοί Επίτροποι να είναι γυναίκες

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεκίνησε σήμερα μία ημέρα μαραθώνιων συναντήσεων για να πείσει τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

fon-nter-laien-prwtes-politikes-dilwseis---oi-proteraiotites
SHARE THIS
0
SHARES

Η προώθηση του κράτους δικαίου, της ανταγωνιστικότητας, της ψηφιοποίησης και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής αποτελούν προτεραιότητα για την υποψήφια πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με τις πρώτες της δημόσιες πολιτικές δηλώσεις από την επιλογή της ως υποψήφιας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση βασίζεται σε αρχές. Το θεμέλιο είναι το κράτος δικαίου», είπε κατά την διάρκεια συνάντησής της με ευρωβουλευτές του μπλοκ των φιλελευθέρων στις Βρυξέλλες. «Η ΕΕ είναι ανταγωνιστικότητα», πρόσθεσε , ενώ τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης της ουδετερότητας του άνθρακα στην Ενωση από το 2050.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg στη συνάντηση που είχε με τους Φιλελεύθερους δήλωσε ότι στόχος της είναι να διευθύνει μια ομάδα στην οποία οι μισοί Επίτροποι θα είναι γυναίκες. Για το σκοπό αυτό η φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τόνισε ότι θα ζητήσει από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ να προτείνουν έναν άνδρα και μια γυναίκα εκπρόσωπο για να επιλέξει ανάμεσα τους. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι και ο νέος έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει να υποδείξει τα αντίστοιχα πρόσωπα.

Αναφερόμενη στο Brexit, η υποψήφια πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι ελπίζει πως η Βρετανία δεν θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να διατηρήσουν ανοικτό έναν δρόμο ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

«Συνεχίζω να ελπίζω ότι θα παραμείνετε», είπε. «Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να καταλήξει στην δική του θέση για το Brexit», πρόσθεσε αναφερόμενη σε αυτό που οι ευρωπαίοι ηγέτες περιγράφουν ως έλλειψη σαφήνειας εκ μέρους του Λονδίνου για το είδος της μελλοντικής σχέσης που θέλει να διαμορφώσει με την Ενωση.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεκίνησε ένα μαραθώνιο συναντήσεων για να πείσει τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ψηφίσουν την ερχόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο υπέρ του διορισμού της στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πρόσωπο του περιβάλλοντος της Αγγελα Μέρκελ και προερχόμενη από την Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU), η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ορίσθηκε υποψήφια πρόεδρος της Κομισιόν στις 2 Ιουλίου από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ενωσης μετά την ολοκλήρωση μαραθώνιων διαπραγματεύσεων κορυφής.

Για να εκλεγεί, η σημερινή υπουργός Αμυνας της Γερμανίας πρέπει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία των ευρωβουλευτών, δηλαδή 374 ψήφους (και όχι πλέον 376, αφού απουσιάζουν οι τρεις καταλανοί ευρωβουλευτές).

Η φον ντερ Λάιεν πρέπει να εξασφαλίσει τις ψήφους των τριών μεγάλων ομάδων του κοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (182 ευρωβουλευτές), των σοσιαλιστών (154) και των φιλελεύθερων (108).

Ομως αυτός ο αριθμός των ψήφων δεν θεωρείται δεδομένος στο στάδιο αυτό, αφού οι ευρωβουλευτές εμφανίζονται οργισμένοι από τις επιλογές των μελών του Συμβουλίου, που αγνόησαν το σύστημα των spitzenkandidaten των ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την υποψηφιότητά της έχει ορισθεί για την ερχόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να προτιμήσει να την αναβάλει για τον Σεπτέμβριο, αν θεωρήσει ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να μεταπείσει τους επιφυλακτικούς.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Bloomberg

Φωτογραφία: Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook