Φωτιά στη Μόρια - Γεραπετρίτης: Αμεση μέριμνα για ευπαθείς κατηγορίες, για τη σίτιση και την υγιεινή

Τα μέτρα της κυβέρνησης για τη Λέσβο μετά τη φωτιά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
γεραπετρίτης

Στη δέσμη μέτρων για τους πρόσφυγες και μετανάστες στη Μόρια αλλά και για τον τοπικό πληθυσμό της Λέσβου μετά τη φωτιά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, στις οποίες κατέληξε το πρωί η ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό "Σκάι".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Και πρώτα από όλα, "λαμβάνεται άμεση μέριμνα για την ειδική διαχείριση των ευπαθών κατηγοριών. Με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δια της αρμόδιας επιτρόπου, ανέλαβε να μετακινήσει 400 ασυνόδευτα ανήλικα, τα οποία αμέσως, σήμερα, αναχωρούν από τη Λέσβο προς την ενδοχώρα", ενώ "για τους υπόλοιπους θα γίνει μια πρόχειρη κατασκευή, ήδη αυτή τη στιγμή μετακινείται εξοπλισμός, σημαντικός αριθμός σκηνών από τα γειτονικά νησιά και οι οποίες θα βρίσκονται εντός της ημέρας στη Λέσβο".

Γρήγορα τεστ για covid-19 στη Λέσβο

Επιπροσθέτως, "υπάρχει ήδη μέριμνα για τη σίτιση και την υγιεινή των ανθρώπων", ανέφερε ο Γ. Γεραπετρίτης, εστιάζοντας ιδίως στο δεύτερο: "Φροντίζουμε για πολύ αυξημένη επιτήρηση στο κομμάτι της υγείας. Θα υπάρξει πολύ αυξημένη υγειονομική δοκιμασία στο κομμάτι των τεστ, τώρα προμηθευόμαστε τα αναγκαία γρήγορα τεστ (σ.σ. για covid-19), έτσι ώστε να υπάρχει στη Λέσβο ένας πολύ μεγάλος αριθμός για τον έλεγχο του μεταναστευτικού πληθυσμού και δειγματοληπτικά του πληθυσμού γενικά".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένα άλλο μέτρο που αποφασίσθηκε αφορά στην ενίσχυση του τοπικού πληθυσμού: "Θα χρειαστεί μετακίνηση πόρων", τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, ενώ παράλληλα, "θα υπάρξει μεγάλη βοήθεια και από την Ευρώπη", παραπέμποντας στη δήλωση αλληλεγγύης από τον κ. Σχοινά και την κ. Γιόχανσον. Επιπροσθέτως, γνωστοποίησε ότι έχει ήδη εκφραστεί από ευρωπαϊκές χώρες πρόθεση ενίσχυσης σε υλικοτεχνική υποδομή.

Δεν είναι όλοι άστεγοι

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο υπουργός διευκρίνισε πως δεν είναι 13.000 εκείνοι οι οποίοι έμειναν άστεγοι, και τούτο γιατί -παραπέμποντας και στις δηλώσεις που θα γίνουν αργότερα από το κυβερνητικό κλιμάκιο- "στην πραγματικότητα έχει καταστραφεί η κεντρική δομή (σ.σ. της Μόριας), ενόσω υπάρχουν ακτινωτές περιφερειακές δομές που δεν έχουν πληγεί. Εκτίμηση δεν μπορούμε να κάνουμε, λογικά αν σκεφθεί κάποιος, θα πρέπει να μιλάμε για έναν πληθυσμό 3.000–4.000 (σ.σ. αστέγων). Είναι σημαντικός πληθυσμός, πρέπει αμέσως να αναπτυχθούν δράσεις", σημείωσε εξάλλου.

Ευκαιρίας δοθείσης, ο υπουργός Επικρατείας επανέλαβε τους δύο βασικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής, που είναι η δημιουργία κλειστών ελεγχόμενων δομών και η αποσυμφόρηση των νησιών.

Έχουν φύγει 13.500 από τη Μόρια

Μάλιστα, όπως σημείωσε με έμφαση, "από τον Ιανουάριο του 2020, από τη Μόρια έχουν φύγει 13.500 άτομα, έχει δηλαδή αποσυμφορηθεί κατά το ήμισυ η δομή, είναι πολύ λιγότεροι σε σχέση με εκείνους που ήταν. Αντιλαμβανόμαστε όλοι τι θα είχε συμβεί εάν όλος αυτός ο πληθυσμός εξακολουθούσε (να βρίσκεται εκεί) [...] ήταν 25.000- 26.000 και τώρα έχουν απομείνει 13.000 επειδή ακριβώς υπήρξε αυτή η πολιτική αποσυμφόρησης", εξήγησε ο Γ. Γεραπετρίτης ενώ αναφέρθηκε και στις 20.000 αιτήσεις ασύλου που έχουν ήδη εξετασθεί. "Γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια, παραλάβαμε ένα στοκ από αιτήσεις που ήταν στις 75.000", ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην παρατήρηση ότι ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και τοπικοί παράγοντες ήταν σε πολύ σκληρή γραμμή, πρότεινε "να κάνουμε όλοι την αυτοκριτική μας, κάθε ένας για λόγους που είτε έχουν να κάνουν με τις προσωπικές του τοποθετήσεις είτε για να προσκομίσει πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη, μπορεί να προβαίνει σε οποιαδήποτε διαπίστωση, αλλά από την άλλη πλευρά η κυβερνητική πολιτική είναι αυστηρή", δήλωσε με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι οι υφιστάμενες δομές είναι απάνθρωπες.

Πολύ αυστηροί στην επιτήρηση των συνόρων

Σε σχέση με τη συγκυρία της επιδείνωσης των ελληνο-τουρκικών σχέσεων, ο Γ. Γεραπετρίτης αναγνώρισε πως υπάρχει "επιχείρηση αύξησης των μεταναστευτικών ροών", όμως: με σεβασμό στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, υπό τις παρούσες συνθήκες προστασίας της δημόσιας υγείας αλλά και της γεωπολιτικής αστάθειας "λόγοι εθνικής ασφάλειας επιβάλλουν να είμαστε πολύ αυστηροί στην επιτήρηση των συνόρων. Δεν θα περάσουν παρά μόνον εκείνοι που έχουν τη δυνατότητα να τύχουν διεθνούς ανθρωπιστικής προστασίας", υπογράμμισε εμφατικά ο υπουργός Επικρατείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο ερώτημα δε, αν η πυρκαγιά στη Μόρια ήταν προβοκάτσια, ο υπουργός απάντησε ως εξής:
"Είναι πάρα πολύ πρώιμο να ειπωθεί ο,τιδήποτε σε σχέση με τα αίτια τα οποία προκάλεσαν την καταστροφή. Εμείς πάντοτε μιλάμε στη βάση τεκμηρίωσης, ούτε θέλουμε να προτρέχουμε στα πράγματα ούτε να αποδίδουμε ευθύνες, χωρίς να υπάρχει η αναγκαία τεκμηρίωση. Θα υπάρξει πολύ ενδελεχής έρευνα για το ζήτημα αυτό και θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις".

Για τη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ

Ερωτηθείς, τέλος για τη σημερινή συνεδρίαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου του ΝΑΤΟ, ο υπουργός Επικρατείας διευκρίνισε εισαγωγικά ότι "οι τεχνικές συζητήσεις που γίνονται, αφορούν τη στρατιωτική αποσυμπίεση, δηλαδή την αποχώρηση στρατευμάτων και δεν έχουν να κάνουν με τον διάλογο, ο οποίος θα γίνει για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Άρα, οι μεν τεχνικές συζητήσεις γίνονται σε στρατιωτικό επίπεδο, οι δε συζητήσεις για τις θαλάσσιες ζώνες γίνονται σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση", συνέχισε, "στο ΝΑΤΟ θα διατυπωθεί η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, ότι η Τουρκία πυροδοτεί με τις αμετροεπείς ενέργειές της την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο εντός της Συμμαχίας, πράγμα το οποίο καλεί για ριζικά μέτρα κατά της γείτονος. Επίσης, θα διατυπωθεί και πάλι με πολύ ρητό τόνο ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάει σε οποιαδήποτε συζήτηση, διάλογο για τις θαλάσσιες ζώνες, ει μη μόνον αποχωρήσει το σύνολο των πλοίων βρίσκονται τη στιγμή αυτή στην περιοχή".

Εν κατακλείδι, "δεν πρόκειται να πάμε σε διάλογο για το πώς θα συνκαθορίσουμε τη θαλάσσια περιοχή μας, υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ενώ μέσα σε αυτές τις περιοχές για τις οποίες ερίζουν οι δυο χώρες, βρίσκονται τουρκικά πλοία. De facto καταστάσεις, πολιτικά τετελεσμένα και διπλωματικές επιθέσεις, εμείς δεν πρόκειται να δεχθούμε στο τραπέζι", ήταν το, αυστηρό, μήνυμα Γεραπετρίτη.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 18 Σεπ 2020 | 18:39

Εκτακτα μέτρα για κορονοϊό: Έτσι θα εφαρμοστεί η υποχρεωτική τηλεργασία στην Αττική - Αυτά είναι τα νέα ωράρια

Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και νέα ωράρια προσέλευσης και αποχώρησης ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ 18 Σεπ 2020 | 18:02

Κορονοϊός: Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στην Αττική - Έως 9 άτομα οι συναθροίσεις - Τέλος σινεμά και συναυλίες

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε νέα μέτρα για την Αττική - Οριο 20 ατόμων σε γάμους, κηδείες και βαφτίσεις

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ 18 Σεπ 2020 | 15:17

Μήνυμα Χρυσοχοΐδη: Να ξεχάσουν οι δουλέμποροι την "οδό του Αιγαίου"

"Δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε ξανά ροές στα νησιά" διαβεβαίωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 18 Σεπ 2020 | 14:57

Κορονοϊός- Μόσιαλος: Ετσι μόνο θα αποφύγουμε ένα νέο καθολικό lockdown- Τι πρέπει να κάνουμε

Για το πώς θα αποφύγουμε ένα νέο lockdown, ενώ τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα αυξάνονται ανησυχητικά, αναφέρθηκε σε ανάρτησή του ο Ηλίας Μόσιαλος.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΗ 18 Σεπ 2020 | 13:53

Συναγερμός στη Λάρισα: Δέκα κρούσματα κορονοϊού στη δομή προσφύγων

Εντοπίστηκαν δέκα κρούσματα στην δομή προσφύγων στο Κουτσόχερο στη Λάρισα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΙΣΑ 18 Σεπ 2020 | 12:05

Κορονοϊός - Ιατρικός Σύλλογος: Μην ακούτε επικίνδυνες απόψεις για την πανδημία - Ακολουθήστε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ

Ο ΙΣΑ καλεί τους πολίτες να μη παρασύρονται από σκοταδιστικές και επικίνδυνες απόψεις για την πορεία της επιδημίας και τα μέτρα προφύλαξης.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 18 Σεπ 2020 | 11:52

Κορονοϊός - Τσιόδρας: Έχουμε δεύτερο κύμα, στο "πορτοκαλί" η Αττική - Οι νοσηλευόμενοι έχουν φτάσει τους 554

"Έχουμε ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι σαφές αυτό", είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 18 Σεπ 2020 | 10:15

Κορονοϊός - Βατόπουλος: Από εμάς εξαρτάται αν θα πάμε σε lockdown ή όχι

"Ακόμα δεν έχει μπει τέτοια συζήτηση στην επιτροπή", είπε σχετικά με το ενδεχόμενο νέου lockdown ο κ. Βατόπουλος.

ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ 18 Σεπ 2020 | 10:15

Κορονοϊός - Δερμιτζάκης: Δεν είναι καλή ιδέα το lockdown τώρα, γιατί θα πρέπει να ξανακάνουμε και τον Δεκέμβρη

Αρνητικός στην περίπτωση ενός νέο lockdown λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, τέθηκε ο καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, κ. Δερμιτζάκης.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗ 18 Σεπ 2020 | 10:10

Λέσβος: Πάνω από 5.000 πρόσφυγες έχουν μπει στο Καρά Τεπέ - Ομαλά εξελίσσεται η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. [εικόνες]

Συνεχίζουν να μπαίνουν πρόσφυγες και μετανάστες στην προσωρινή δομή φιλοξενίας.

ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ 17 Σεπ 2020 | 22:49

Κακοκαιρία Ιανός: "Δύκολο το επόμενο 24ωρο" - Όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς

Οι έκτακτες ανακοινώσεις του Νίκου Χαρδαλιά για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας Ιανός

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ 17 Σεπ 2020 | 14:30

Ο Στέλιος Κούλογλου (ΣΥΡΙΖΑ) απαντά στον Λιάκο: "Εγω πάντως δεν θα έβαζα φωτιά στη Μόρια..."

Απάντηση του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου στον καθηγητή Λιάκο που δήλωσε ότι και αυτός θα έβαζε φωτιά στη Μόρια

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ 17 Σεπ 2020 | 14:28

Κορονοϊός: Τρεις νεκροί μέσα σε λίγες ώρες - 323 συνολικά τα θύματα

Αυξάνεται η λίστα των θυμάτων του κορονοϊού στην Ελλάδα, καθώς τις τελευταίες ώρες έχουν καταλήξει τρεις συμπολίτες μας, στα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονταν.