
Απο τον περασμένο Αύγουστο η σχέση κυβέρνησης - Ράμμου σιγόβραζε. Χθες, η ρήξη επισημοποιήθηκε και μάλιστα με ευθείες βολές από τα χείλη του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής για πολιτικές σκοπιμότητες.
Η υπόθεση των υποκλοπών έγινε πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων, μετά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αυτό που απομένει είναι να δούμε αν η φημολογούμενη από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ πρόταση δυσπιστίας σε βάρος της κυβέρνησης θα γίνει σήμερα το πρωί.
Μετά την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να ενημερώσει την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την υπόθεση των υποκλοπών και να ζητήσει την παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο, θεωρείται βέβαιον ότι η πρόταση δυσπιστίας είναι το επόμενο βήμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία κρατάει ψηλά στην ατζέντα το θέμα των υποκλοπών από τον Αύγουστο. Πιο ψηλά από ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
"Καλοδεχούμενη η πρόταση", λένε στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου. "Την περιμένουμε για να συγκρίνουμε την τετραετία Μητσοτάκη-Τσίπρα, για να επαναλάβουμε τι έγινε τα τελευταία χρόνια και τι έγινε την τετραετία 2015-2019". Είναι επίσης, όπως λένε οι ίδιες πηγές, "μία πολύ καλή ευκαιρία για να διαπιστώσει ο κ. Τσίπρας πόσο συμπαγής είναι η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και για να απαντήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που πήγαν οι σακούλες με 7ψήφιο αριθμό χρημάτων από το γραφείο του Χρήστου Καλογρίτσα".
Κυβερνητικές βολές σε Ράμμο
Η κυβέρνηση χαρακτήρισε θεσμικό ατόπημα τη δράση του προέδρου της ΑΔΑΕ, του απέδωσε πολιτικό κίνητρο, χαρακτηρίζοντας τον παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ και ερχόμενη πλέον σε ευθεία σύγκρουση μαζί του. Την ίδια ώρα επιμένει ότι ο πρωθυπουργός δεν είχε καμία γνώση των επισυνδέσεων, ούτε είχε δώσει ο ίδιος την εντολή για τις παρακολουθήσεις.
"Η κυβέρνηση, από τον Αύγουστο, πήρε θέση για το θέμα, απέδωσε ευθύνες και ανέλαβε πρωτοβουλίες θεσμικής θωράκισης της ΕΥΠ", είπε ο Γιάννης Οικονόμου, υποστηρίζοντας ότι από την πρώτη ημέρα που έγινε γνωστή η παρακολούθηση Ανδρουλάκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε με παρρησία, χωρίς να κρύβεται. Εδώ και αρκετό καιρό το Μέγαρο Μαξίμου μιλάει για ρυπαρά δίκτυα και για παράκεντρο μέσα στην ΕΥΠ, το οποίο έδρασε παρά τον νόμο, υποστηρίζοντας ότι, μεταξύ άλλων, η δικαιοσύνη πρέπει να ερευνήσει και τη σχέση τους με τους "βραχίονες" στους οποίους διαρρέει τις πληροφορίες και τα στοιχεία.
Και μετά τον νέο νόμο, υποστηρίζει ότι κανείς δεν είναι υπέρανω αυτού, ούτε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, ο οποίος, ωστόσο, έχει διαφορετική εκτίμηση. Το είχε προαναγγείλει άλλωστε, μιλώντας στην "Καθημερινή", ότι δεν θα σταματήσει να κάνει ελέγχους, ότι οι αρμοδιότητες του πηγάζουν απευθείας από το Σύνταγμα, αμφισβητώντας ευθέως την γνωμοδότηση Ντογιάκου, η οποία ήρθε, επ’αφορμής της επίσκεψης του κ. Ράμμου στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας.
Κάποιοι εξ’αυτών έδωσαν τα στοιχεία που ζήτησε, πριν από την έκδοση της γνωμοδότησης του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Και σύμφωνα με την νομική άποψη του Χρήστου Ράμμου, ο ίδιος όφειλε να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και τη Βουλή, όπως προβλέπει και ο νέος νόμος.
Στον αντίποδα η κυβέρνηση κάνει λόγο για "ακτιβισμό" Ραμμου και υποστηρίζει ότι πράγματι έχει δικαίωμα να ενημερώνει τη Βουλή και τους αρχηγούς, μόνο όμως για στατιστικά στοιχεία και όχι για το ποιος παρακολουθείται, αφού σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο, ο παρακολουθούμενος μπορεί να ενημερώνεται 3 χρόνια μετά την νόμιμη επισύνδεσή του.
Σύμφωνα με πληφορίες ωστόσο, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής και τους πολιτικούς αρχηγούς δεν αναφέρεται σε ονόματα, αλλά σε τηλεφωνικούς αριθμούς και ιδιότητες των παρακολουθούμενων. Πρόκειται προφανώς για απάντηση στο αίτημα που του είχε υποβάλλει προ εβδομάδων ο Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας ενημέρωση για το εάν παρακολουθούνται συγκεκριμένα πρόσωπα ή όχι απο την ΕΥΠ.
"Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών ενημερώνεται μέσω βουλευμάτων", απαντάει η κυβέρνηση. "Αλλά το κίνητρο προφανώς, ήταν η δημιουργία εντυπώσεων και την πράξη του την επικρότησε ασμένως ο ΣΥΡΙΖΑ".
Καταλογίζει ακόμη στον κ. Ράμμο ότι αγνόησε την γνωμοδότηση Ντογιάκου και οτι λειτουργούσε κατά μόνας, χωρίς ομοφωνία από την Ολομέλεια της ΑΔΑΕ. Και αφού συνέβαιναν όλα αυτά τα αντισυνταγματικά κατά τον κ. Ραμμο, λέει με νόημα η κυβέρνηση, "γιατί 4 χρονια τώρα δεν ήρθε θεσμικά να ενημερώσει τον πρωθυπουργό;".
Γιατί, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ "φιλοδοξεί να καταστεί πολιτικός παράγοντας. Η σιωπή μας όλο αυτό το διάστημα δεν συνιστούσε αδυναμία, αλλά στάση ευθύνης απέναντι σε αυτό που θα έπρεπε να ήταν η ΑΔΑΕ: Μια Αρχή πραγματικά ανεξάρτητη που θα λειτουργούσε στο πλαίσιο που το Σύνταγμα ορίζει", αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε μία δισέλιδη ανακοίνωση.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr