Follow us

Φουντώνει η εκλογολογία: Οι τρεις επικρατέστερες Κυριακές του φθινοπώρου - Τι θα "ζυγίσει" ο Μητσοτάκης

Στο... ζύγι των πρωθυπουργικών αποφάσεων, λοιπόν, πριν την όποια κίνηση προς την κατεύθυνση πρόωρης και διπλής, κατά τα φαινόμενα, κάλπης, θα τεθούν πολλά.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Μία αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Capital.gr, πυροδότησε και πάλι τη σεναριολογία περί πρόωρης προσφυγής σε εκλογές μέσα στους δύο πρώτους μήνες του φθινοπώρου.

"Θα επαναλάβω αυτό το οποίο έχω πει πολλές φορές: ναι, θέλω να πάω στο τέλος της τετραετίας, αλλά κάνω και μία έκκληση προς όλους να μην οξύνουν τα πράγματα σε τέτοιο βαθμό που θα καταλήξουμε να έχουμε μία πολύ παρατεταμένη προεκλογική περίοδο μεγάλης έντασης, η οποία το μόνο που θα κάνει είναι να οξύνει την πολιτική αντιπαράθεση σε τέτοιο βαθμό που τελικά θα οδηγήσει πολίτες να μην ασχολούνται και να μην ενδιαφέρονται για τα πολιτικά τεκταινόμενα. Εξάλλου το φαινόμενο της Γαλλίας, κυρίως ως προς την αποχή η οποία παρατηρήθηκε, είναι πολύ νωπό για να το αγνοήσουμε", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Μητσοτάκη. Και οι... ψηφίδες στο σενάριο των πρόωρων εκλογών πληθαίνουν.

Θέμα συζήτησης μεταξύ των "γαλάζιων"

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί, η συζήτηση περί ενός αιφνιδιασμού κάλπης είτε εντός του Σεπτεμβρίου, είτε εντός του Οκτωβρίου ανεβάζει στροφές μέσα στο... γαλάζιο στρατόπεδο, όπως φαίνεται και από τις απόψεις που εκφράζουν σε ιδιωτικές συζητήσεις τους κυβερνητικά στελέχη, τα οποία δεν αποκλείουν, εφόσον περί τα τέλη Αυγούστου σχηματοποιούνται οι κατάλληλες συνθήκες ο πρωθυπουργός να... πατήσει το κουμπί των εξελίξεων. Δεν είναι λίγοι, άλλωστε, όσοι... ποντάρουν και σε συγκεκριμένες ημερομηνίες. Όπως, οι δύο τελευταίες Κυριακές του Σεπτεμβρίου (18 και 25/9) και η πρώτη του Οκτωβρίου (2/10).

Τα δεδομένα που ενδέχεται να οδηγήσουν τον κ. Μητσοτάκη σε μία τέτοια απόφαση (παράγοντες επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει καταλήξει ακόμα στις σχετικές αποφάσεις του) αποτελούν κομμάτια ενός σύνθετου παζλ, με... άρωμα γεωπολιτικό, διεθνές, οικονομικό, αλλά και εσωτερικό. Σε κάθε περίπτωση, αφετηρία εξελίξεων θα είναι το τέλος του θέρους, όταν και αναμένεται ότι (κατά πάσα πιθανότητα) θα έχει αποκρυσταλλωθεί το πεδίο των εξελίξεων μπροστά στη διπλή κρίση της ενέργειας και της ακρίβειας, η χώρα θα έχει αφήσει πίσω της την ενισχυμένη εποπτεία και θα οδεύει προς το μεγάλο ορόσημο ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, ενώ θα έχει σχηματιστεί η μεγάλη εικόνα του εντός των τειχών γίγνεσθαι. Γίγνεσθαι που σχετίζεται, για παράδειγμα, με την πορεία του τουρισμού (τα μέχρι τώρα σήματα δείχνουν μία άκρως επιτυχημένη χρονιά) αλλά και με έναν ακόμα παράγοντα. Αυτόν της αντιμετώπισης των πυρκαγιών, που, με δεδομένο ότι θα υπάρξουν, μείζον ζητούμενο είναι η αντιμετώπισή τους και η αποφυγή φαινομένων, όπως αυτά του περυσινού Αυγούστου.

Διαβάστε Επίσης

Στο... ζύγι των πρωθυπουργικών αποφάσεων, λοιπόν, πριν την όποια κίνηση προς την κατεύθυνση πρόωρης και διπλής, κατά τα φαινόμενα, κάλπης, θα τεθούν πολλά. Δύο, ήδη, αναφέρθηκαν. Ακολουθούν κι άλλα. Όπως, για παράδειγμα, οι εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας και η... βαριά σκιά που θα ρίξει στις ευρωπαϊκές οικονομίες και στους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων ένας ακόμα πιο δύσκολος ενεργειακά χειμώνας, εφόσον δεν έρθει το τέλος του πολέμου.

Αλλά και το momentum στο οποίο θα βρίσκονται οι σχέσεις της Αθήνας με την Άγκυρα, καθώς μία συνέχιση των προκλήσεων από την πλευρά της γείτονος θα λειτουργήσει αποτρεπτικά όσον αφορά στις πρόωρες εκλογές. Η εξίσωση είναι πολυπαραγοντική, οι απαντήσεις θέλουν ακόμα χρόνο, για να είναι ξεκάθαρες, το... χαρτί του εκλογικού αιφνιδιασμού είναι πάντα ένα κυβερνητικό πλεονέκτημα προς αξιοποίηση και οι επόμενες εβδομάδες μετατρέπονται σε κριτήριο για το πού, τελικά, θα... κάτσει η εκλογική μπίλια, σε μία περίοδο παράλληλων αβεβαιοτήτων.

Ανεβαίνουν οι στροφές

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πάντως, ο πρωθυπουργός είναι εμφανές ότι ανεβάζει... στροφές σε αυτό που συνηθίζεται να αποκαλείται... πορεία προς τους πολίτες. Μετά τη Θεσσαλονίκη και την Καλαμάτα, στο... καλεντάρι του Μεγάρου Μαξίμου προβλέπονται νέες επισκέψεις σε Αττική και περιφέρεια, ο στόχος της ενίσχυσης του κοινωνικού προφίλ της κυβέρνησης δεν περνάει μόνο μέσα από τη στήριξη των πολιτών απέναντι στη... μέγγενη της ακρίβειας, αλλά και από τη συνεχή επαφή με την κοινωνία, τη στιγμή που στο προσκήνιο βρίσκονται εξακολουθητικά και τα διλήμματα της επόμενης κάλπης.

"Το σχήμα Αριστερά-Δεξιά μοιάζει να μη χωρά στην εποχή μας... Δίνει το σχήμα αυτό τη θέση του στο δίλημμα πρόοδος ή οπισθοδρόμηση, καθήλωση ή δημιουργία, αδράνεια ή αποτέλεσμα. Όμως, οι διαφορές μας δεν καταργήθηκαν. Αντίθετα, στα νέα μέτωπα είναι πολύ ισχυρές", συνήθιζε να αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης, στο δρόμο προς το 14ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. "Πρόοδος ή οπισθοδρόμηση". "Δημιουργία ή καθήλωση". "Αποτέλεσμα ή αδράνεια". Αυτά είναι ορισμένα από τα διλήμματα, στα οποία, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες στις επόμενες εκλογές. Το τελευταίο διάστημα κάνει την εμφάνισή του και ένα ακόμα διακύβευμα. Αυτό της σταθερότητας και της αποφασιστικότητας σε ταραγμένες γεωπολιτικά και οικονομικά εποχές, όπως αυτή που ζούμε.

"Σταθερότητα, αποτελεσματικότητα και το σταθερό χέρι στο τιμόνι της χώρας είναι το βασικό ζητούμενο. Αυτό, τελικά, θα αποφασίσουν οι Έλληνες πολίτες όταν έρθει η ώρα των εκλογών", είναι το μήνυμα που εκπέμπει ο κ. Μητσοτάκης, επικαλούμενος το παράδειγμα της Γαλλίας, που κινδυνεύει να εγκλωβιστεί σε μία άνευ προηγουμένου εσωτερική περιδίνηση, καθώς ο πρόεδρος Μακρόν κέρδισε τις εκλογές του περασμένου Απριλίου, αλλά μην έχοντας καθαρή πλειοψηφία στη Βουλή θα βρίσκεται αντιμέτωπος με... Συμπληγάδες όσον αφορά στην υλοποίηση του νομοθετικού έργου του.

Οι νέες δεξαμενές και το Κέντρο

Η στρατηγική των ανοιγμάτων σε... δεξαμενές, πέραν των τειχών της οδού Πειραιώς, θα παραμένει, διαρκώς, στο προσκήνιο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση απευθύνονται στους νέους (ο πρωθυπουργός έχει τοποθετήσει τις ανάγκες της νέας γενιάς στην αιχμή της επόμενης τετραετίας) η μεσαία τάξη βρίσκεται συνεχώς στα... ραντάρ, μέσα από τις στρατηγικές της μείωσης φορολογικών βαρών, οι παρεμβάσεις θωράκισης έχουν ως σημείο αναφοράς τους πλέον ευάλωτους συμπολίτες ("μετατρέπουμε κάθε οικονομική δυνατότητα που δημιουργεί η πολιτική μας σε κοινωνικό κεκτημένο", είναι το κεντρικό σήμα του Μεγάρου Μαξίμου) και η... μάχη του Κέντρου θα είναι ένα από τα κλειδιά που θα ανοίξουν την πόρτα στον στόχο της αυτοδυναμίας.

"Η Νέα Δημοκρατία είναι κεντροδεξιό κόμμα. Και έχει αποδείξει ότι μπορεί ταυτόχρονα να ενσωματώνει προοδευτικές δυνάμεις, που θα ήταν πιο ταυτισμένες με αυτό το οποίο αποκαλούμε παραδοσιακό κεντρώο χώρο, με δυνάμεις οι οποίες έχουν ίσως πιο συντηρητικά χαρακτηριστικά. Και με αυτό τον τρόπο να διευρύνει την εκλογική της επιρροή", έχει διαμηνύσει ο πρωθυπουργός, που θα προτάσσει συνέχεια την ανάγκη της σταθερότητας, ζητώντας, παράλληλα, από τους ψηφοφόρους την ώρα της κάλπης να κρίνουν το έργο της Νέας Δημοκρατίας με το έργο της τετραετίας ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΤΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ" 08 Αυγ 2022 | 20:04

Παπανδρέου για παρακολουθήσεις: Επικίνδυνες για την εθνική μας ασφάλεια οι πράξεις της κυβέρνησης

Για αδιαφανείς και αυταρχικές αντιλήψεις και πρακτικές κατηγορεί την κυβέρνηση ο Γιώργος Παπανδρέου επιρρίπτοντας ευθύνες στον Κ. Μητσοτάκη

ΔΕΚΤΟ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΣΙΠΡΑ 08 Αυγ 2022 | 19:29

Ανοίγει εκτάκτως στις 22 Αυγούστου η Βουλή για την υπόθεση των παρακολουθήσεων

Ανοίγει εκτάκτως στις 22 Αυγούστου η Βουλή – Προ ημερησίας συζήτηση για την υπόθεση των υποκλοπών - "Ναι" από την κυβέρνηση στο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα

ΖΗΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ 08 Αυγ 2022 | 19:01

Βελόπουλος για παρακολουθήσεις: Ο Μητσοτάκης μετακύλησε την ευθύνη για ακόμη μία φορά - Πρέπει να πάμε σε εκλογές τώρα

Για συνωμοσιολογία κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο Κυριάκος Βελόπουλος μετά το διάγγελμα Μητσοτάκη.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΩΝ 08 Αυγ 2022 | 17:33

ΚΚΕ για υποκλοπές: Ο Μητσοτάκης με αστείες δικαιολογίες θέλει να κρύψει το σκοτεινό κι επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο

"Αξιοποιώντας ως "λάστιχο" την έννοια της "εθνικής ασφάλειας", νομιμοποιεί και διευκολύνει πρακτικές παρακολουθήσεων" αναφέρει το ΚΚΕ για τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΣΚΛΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ 08 Αυγ 2022 | 16:58

Ανδρουλάκης σε Μητσοτάκη: Ζητώ να ανακοινωθεί ο λόγος παρακολούθησής μου από την ΕΥΠ - Ποια σκιά φωτίσατε;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδίωξε, απροκάλυπτα να καθοδηγήσει τις εξελίξεις, τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης

ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΩΝ 08 Αυγ 2022 | 16:32

ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη και υποκλοπές: Αλαζόνας, αμετανόητος και ψεύτης - Δεν είχε το θάρρος να παραιτηθεί

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή τη δήλωση του πρωθυπουργού για την υπόθεση των υποκλοπών.

ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 08 Αυγ 2022 | 15:49

Βενιζέλος για δήλωση Μητσοτάκη: Ποινικά αξιόποινη η παρακολούθηση - Μεγάλων διαστάσεων σφάλμα ότι ήταν τυπικά νόμιμη

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπολύει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη δήλωση Μητσοτάκη για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη.

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ 08 Αυγ 2022 | 15:11

Παρακολουθήσεις - Άδωνις Γεωργιάδης: Αληθινός και ανθρώπινος ο Μητσοτάκης έβαλε τα πράγματα στη θέση τους

"Η παρακολούθηση του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη, ήταν νόμιμη μεν λάθος δε" τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, σχολιάζοντας τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δ'ΗΛΩΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 08 Αυγ 2022 | 14:57

Υπόθεση παρακολουθήσεων: Οι τέσσερις προτάσεις Μητσοτάκη για την ΕΥΠ - Και από εισαγγελέα εφετών η τελική έγκριση

Η ΠΝΠ θα αφορά μεταξύ άλλων την επαναφορά της ανάγκης τα αιτήματα της ΕΥΠ να εγκρίνονται και από εισαγγελέα εφετών, πέραν του εισαγγελέα της ΕΥΠ

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ 08 Αυγ 2022 | 14:00

Μητσοτάκης για παρακολουθήσεις: "Αυτό που έγινε ήταν λάθος, δεν το γνώριζα, δεν θα το επέτρεπα" - Τέσσερις αλλαγές στην ΕΥΠ

Ολόκληρο το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη - Πράσινο φως για εξεταστική - Τέσσερα πεδία αλλαγών για το πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ

ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 08 Αυγ 2022 | 13:20

Στις 14:00 η τοποθέτηση Μητσοτάκη για την υπόθεση παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη

Σήμερα το μεσημέρι στις 14:00 θα μεταδοθεί η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

ΚΟΝΤΡΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ 08 Αυγ 2022 | 11:41

Κατρίνης: Φέρει βαρύτατες πολιτικές ευθύνες ο κ. Μητσοτάκης - Διεθνής ο διασυρμός της χώρας

Πολιτικές ευθύνες καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας για το θέμα των υποκλοπών.

08 Αυγ 2022 | 06:49

Σήμερα η δήλωση Μητσοτάκη για την υπόθεση των παρακολουθήσεων - Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση

Σήμερα Δευτέρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να τοποθετηθεί σχετικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων.