
Φρένο στα σενάρια και στις διαρροές που γίνονται σχετικά με τις παροχές που σχεδιάζονται ενόψει της ΔΕΘ, έβαλε σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν έκλεισαν οι κάμερες, στο υπουργικό συμβούλιο.
Εμφανώς ενοχλημένος από δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που έκαναν λόγο για σειρά παροχών, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς να βάλουν τέλος στη διακίνηση τέτοιων σεναρίων, που εκτός όλων των άλλων, δημιουργούν προσδοκίες, που μπορεί τελικά να μην ικανοποιηθούν.
Ζήτησε μάλιστα από όλους να εστιάσουν στο κυβερνητικό έργο, καθώς όπως είπε, αυτό που προέχει τώρα, είναι τρέξουν οι μεταρρυθμίσεις.
Μητσοτάκης για τον νέο ΟΣΕ: Με "μοντέλο ΔΕΗ" η εξυγίανση
Το νομοσχέδιο για την ασφάλεια και τον εκσυγχρονισμό του ΟΣΕ παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Στα πρότυπα της ΔΕΗ θα δημιουργηθεί μία νέα εταιρία, στην οποία θα συγχωνευτούν ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ ΚΑΙ ΓΑΙΑ ΟΣΕ, ενώ προβλέπονται ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας, στις δικλείδες ασφαλείας και στην αξιολόγηση του προσωπικού, γνωστοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του.
"Την Παρασκευή και το Σάββατο πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία τα πρώτα δοκιμαστικά δρομολόγια με το σύστημα αυτόματης πέδησης ETCS", ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός. Το σύστημα έχει εγκατασταθεί ήδη σε 79 συρμούς και οι δοκιμές θα πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση, με στόχο το σύστημα να είναι λειτουργικό σε κάθε τρένο που κυκλοφορεί στον κεντρικό σιδηροδρομικό άξονα, έως το τέλος αυτού του έτους.
Σχετικά με τα νέα μέτρα άμεσης εφαρμογής που προβλέπονται στο νομοσχέδιο και αναβαθμίζουν το επίπεδο ασφάλειας του σιδηροδρόμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για ένα νέο τεχνολογικό εργαλείο που θα έχει σε 3 μήνες από σήμερα στα χέρια του το Ενιαίο Κέντρο Εποπτείας. Πρόκειται για το σύστημα ακριβούς γεωεντοπισμού τρένων, το σύστημα HEPOS το οποίο μπαίνει υποχρεωτικά σε κάθε τρένο που κυκλοφορεί σε ολόκληρο τον Ελληνικό Σιδηρόδρομο.

Ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι το εν λόγω σύστημα θα είναι ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες μέσω του railway.gov.gr.
Παράλληλα με τα συστήματα τηλεδιοίκησης και ETCS, το σύστημα γεωεντοπισμού θα λειτουργήσει ως μια επιπλέον δικλείδα ασφαλείας ώστε να μην ξανασυγκρουστούν ποτέ τρένα στον σιδηρόδρομο.
"Σκοπός μας είναι ο ΟΣΕ να γίνει νέα ΔΕΗ, την οποία παραλάβαμε πρακτικά χρεοκοπημένη και τώρα είναι πρωταγωνιστής στην αγορά ενέργειας" συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος εξήγησε ότι "ο νέος ΟΣΕ θα ενσωματώνει στη νέα λειτουργία του το σύνολο των συστάσεων της ΕΕ και της ΡΑΣ και του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, γιατί έχει σημασία η πρόληψη των κινδύνων και όχι μόνο η αντιμετώπισή τους".
"Θα αλλάξουν όσα δεν άλλαξαν εδώ και δεκαετίες" σημείωσε ο Πρωθυπουργός. Αλλάζουν και αυστηροποιούνται τα μέτρα για το προσωπικό.
Τα μέτρα για το προσωπικό
O Πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: Αξιολόγηση παντού, ψυχομετρικά τεστ σε συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις, κέντρο εκπαίδευσης με σύγχρονους προσομοιωτές και ψηφιακή καταγραφή εντολών και παραβάσεων. Όσοι είναι αντικειμενικά σωστοί στη δουλειά τους δεν έχουν να ανησυχούν για τίποτα. Όσοι όμως είναι αποδεδειγμένα ακατάλληλοι, δεν έχουν θέση στον νέο ΟΣΕ.
Μαζί με τα έργα υποδομής και τις συνθήκες ασφαλείας απαιτείται από την Hellenic Train και τον μέτοχό της να επενδύσει δικά της κεφάλαια και να φέρει νέα, σύγχρονα τρένα που θα αναβαθμίσουν και την ποιότητα της υπηρεσίας, είπε ακόμη.
Καταλήγοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: "Ως πολιτεία πρέπει να δώσουμε απάντηση στο συλλογικό πένθος με ένα έργο που θα φέρει αποτελέσματα. Έχουμε τη δύναμη να γυρίσουμε τη σελίδα από ένα χθες που πλήγωσε την ελληνική κοινωνία".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr