Η κυβέρνηση απέσυρε άρον-άρον το «παράλληλο πρόγραμμα»

Σε άτακτη υποχώρηση για το λεγόμενο παράλληλο πρόγραμμα αναγκάστηκε η κυβέρνηση μετά τις έντονες αντιδράσεις των δανειστών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Η κυβέρνηση απέσυρε άρον-άρον το «παράλληλο πρόγραμμα»

Σε άτακτη υποχώρηση για το λεγόμενο παράλληλο πρόγραμμα, που κατέθεσε στη Βουλή, αναγκάστηκε η κυβέρνηση μετά τις έντονες αντιδράσεις των δανειστών που το θεώρησαν ως μονομερή ενέργεια και προειδοποίησαν την Αθήνα ότι αν επιμείνει στην υλοποίησή του δεν θα συνέλθει καν το EWG για να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανέφεραν στην WSJ ότι το νομοσχέδιο εκτός του ότι δεν είχε συμφωνηθεί με τους πιστωτές δεν ήταν σε ορισμένα σημεία του σύμφωνο με το μνημόνιο.

Οι ίδιοι ανέφεραν πως επίσης προβληματικό ήταν το γεγονός ότι οι δανειστές έλαβαν την μετάφραση του την Τετάρτη δηλαδή μια μέρα πριν από τη συζήτηση για εκταμίευση της δόσης του 1 δισ.

Την προειδοποίηση ότι δεν θα συνέλθει το EWG αν η κυβέρνηση εμμείνει στο παράλληλο πρόγραμμα, μετέφερε ο επικεφαλής του EWG Τόμας Βίζερ στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη που με τη σειρά του ενημέρωσε τους κ. Τσακαλώτο και Δραγασάκη.

Μαξίμου: Το νομοσχέδιο ποτέ δεν αποσύρθηκε

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Πέμπτης το Μαξίμου υποστηρίζει πως το νομοσχέδιο ποτέ δεν αποσύρθηκε και πως όλα επήλθαν επειδή ΝΔ ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι δημιούργησαν ...ανυπόστατες εντυπώσεις

Ολόκληρη η ανακοίνωση

«Μετά τη χθεσινή ανεύθυνη στάση και την αποχώρηση τριών κομμάτων από τη κοινοβουλευτική διαδικασία, με την ανυπόστατη καταγγελία ότι δήθεν το νομοσχέδιο που κατατίθεται με επείγουσα διαδικασία επιβαρύνει δημοσιονομικά και εκτροχιάζει το προϋπολογισμό, δημιουργήθηκαν εξίσου ανυπόστατες εντυπώσεις με κίνδυνο να προκληθούν εμπόδια στην διαπραγμάτευση, αλλά και στο κυβερνητικό έργο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Κατόπιν αυτού ο Πρόεδρος της Βουλής εισηγήθηκε στη Σύνοδο των Προέδρων τη συνέχιση της συζήτησης του ν/σ, με την κανονική διαδικασία που προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής, στην αρχή του χρόνου. Το νομοσχέδιο ποτέ δεν αποσύρθηκε.»

Κομφούζιο με το ποιος αποφάσισε την απόσυρση του νομοσχεδίου

Ενώ το πρωί της Πέμπτης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης δήλωνε πως «Το παράλληλο πρόγραμμα είναι το σχέδιό μας για το μέλλον» λίγη ώρα πριν την έναρξη της συνεδρίασης του EWG έγινε γνωστό ότι παγώνει το νομοσχέδιο που έχει ήδη κατατεθεί με το παράλληλο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε σύσκεψη των κυρίων Δραγασάκη, Τσακαλώτου και Ξανθού.

Ωστόσο εκ των υστέρων κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου απέδιδαν την απόσυρση σε πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, μετά την αποχώρηση ΝΔ,ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού από την αρμόδια επιτροπή που συζητούσε το νομοσχέδιο, επειδή δεν ήταν κοστολογημένο.

Αν αυτός ήταν ο πραγματικός λόγος δεν εξηγεί γιατί ο κ. Χουλιαράκης φρόντισε να ενημερώσει εξαρχής το EuroWorkingGroup για την απόσυρση.

Ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε ότι το νομοσχέδιο θα επανακατατεθεί μετά τις γιορτές σε συνεννόηση με τους δανειστές.

Βούτσης:...για να υπάρξει άνεση χρόνου στη συζήτηση

Νωρίτερα σε έκτακτη συνεδρίαση της η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε την αναστολή της προγραμματισμένης για την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή του ν.σ. Ως ημερομηνία επανεκκίνησης της διαδικασίας τέθηκε η 7η Ιανουαρίου.

Αργά το απόγευμα από το γραφείο Τύπου της Βουλής, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης, ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, τόνισε ότι η Διάσκεψη πήρε ομόφωνα την απόφαση για τροποποίηση της διαδικασίας σε σχέση με τη συζήτηση και ψήφιση του Νομοσχεδίου «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις». Τόσο η συζήτηση όσο και η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου θα διεξαχθούν μετά τις 7 Ιανουαρίου. Η πρόταση του Πρόεδρου της Βουλής στη Διάσκεψη των Προέδρων έγινε μετά από συνεννόηση με την κυβέρνηση και τους τρεις Προέδρους των Επιτροπών, έτσι ώστε να υπάρχει άνεση στη διαβούλευση και τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου».

Τι έλεγε το πρωί ο Δραγασάκης για 80% παράλληλο πρόγραμμα, 20% μνημόνιο το 2016

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης το πρωί της Πέμπτης δήλωνε ότι τα προωθούμενα από την κυβέρνηση μέτρα δεν ισοδυναμούν με το «παράλληλο πρόγραμμα», που είναι κάτι κατά πολύ ευρύτερο,αλλά εντάσσονται σε αυτό. «Το παράλληλο πρόγραμμα είναι το σχέδιό μας για το μέλλον», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Δραγασάκης έκανε τις αναφορές μία μέρα μετά την έντονη δυσαρέσκεια των δανειστών .

«Αυτό το δίμηνο, τρίμηνο, ήταν μια κόλαση για την κυβέρνηση, για τη Βουλή για τον κόσμο που άκουγε κάθε μέρα μέτρα με αρνητικό αντίκτυπο. Εμείς εκτιμούμε ότι μέχρι τώρα ίσως έχουμε υπερβεί το 50% των μέτρων αυτού του τύπου, ως το καλοκαίρι θα εξαντλήσουμε το 80%. Από τον επόμενο χρόνο θα είναι κυρίως μέτρα του παράλληλου προγράμματος και 20% μέτρα που εντάσσονται στο μνημόνιο».

Ο κ. Δραγασάκης μιλώντας στο «Κόκκινο» ανέφερε ότι και σε αυτό ακόμη το μνημόνιο προβλέπονται μέτρα που αντιστοιχούν σε κυβερνητικές θέσεις και προτάσεις, όπως πχ η πάταξη της φοροδιαφυγής και η θέσπιση περιουσιολόγιου, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην εφαρμογή δικαιότερης φορολογικής πολιτικής.

Το κοινωνικό κράτος ανέκαθεν ήταν στην Ελλάδα αποσπασματικό, η κρίση το αποσάρθρωσε και τώρα «αρχίζουμε να το ξαναχτίζουμε και θα αρχίσουμε από τα κάτω», είπε ο κ. Δραγασάκης, ο οποίος ανέφερε ότι «θεμέλια» αυτής της ανοικοδόμησης θα είναι η Πρόνοια (με βασικό στοιχείο το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα), η απασχόληση, η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, το Σχολείο της γειτονιάς.

«Εντός του μήνα το αρμόδιο υπουργείο θα φέρει ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της απλήρωτης εργασίας», γνωστοποίησε, μιλώντας για το κοινωνικό κράτος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Καλύτερα από τις προβλέψεις θα πάει η οικονομία

«Ότι κάνουμε, γίνεται εντός δημοσιονομικών πλαισίων, όμως υπάρχουν και εφεδρείες» είπε ο κ. Δραγασάκης και τις συνέδεσε με τη συνολική πορεία της οικονομίας. Είπε χαρακτηριστικά:

«Η πρόβλεψη για την ύφεση φέτος, είναι πιο απαισιόδοξη από την πραγματικότητα. Σκόπιμα το έκαναν ο Χουλιαράκης και ο Τσακαλώτος.

Το δεύτερο εξάμηνο του '16 μπορεί να έχουμε ανάπτυξη. Αν η οικονομία πάει καλύτερα και τα έσοδα θα πάνε καλύτερα. Οτιδήποτε είναι πάνω από το πλεόνασμα που έχουμε υποχρεωθεί να παρουσιάσουμε, θα το αξιοποιήσουμε. Ότι εξοικονομήσουμε από την βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ θα αξιοποιηθεί»

Πρόσθεσε δε ότι με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, την άρση των capital controls και των περιοριστικών μέτρων της οικονομίας (ELA), θα τεθούν σε εφαρμογή και άλλες ιδέες, όπως «ομόλογα ειδικού σκοπού», ώστε να τονωθούν ανάπτυξη και απασχόληση.

Θα μπορούσαν, συμπλήρωσε, να επιτρέψουν οι δανειστές την αξιοποίηση – για αναπτυξιακούς σκοπούς- τμήματος των 19 δισεκατομμυρίων που «περίσσεψαν» από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Για τα «κόκκινα δάνεια»

«Πρέπει να διασφαλίσουμε το σπίτι, αν είναι πρώτη κατοικία . Να διασφαλίσουμε ότι θα προστατεύεται ακόμη και έναντι του δημοσίου. Και για τα υπόλοιπα - έμποροι, επιχειρηματίες- θα γίνουν ρυθμίσεις ως τον Φεβρουάριο του 2016».

Για τις τράπεζες τόνισε πως, αν θέλουν να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου, «θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούν να λειτουργούν όπως παλιά».

«Εκκρεμεί ο Φάκελος Τραπεζών στην Ελλάδα» είπε και προανήγγειλε τη θέσπιση ενός συστήματος, ανάλογου του «Διαύγεια», για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ώστε να βλέπουν όλοι πχ τι γίνεται με τα δάνεια, αν μια τράπεζα δίνει, αν δεν δίνει, αν δίνει επιλεκτικά, κλπ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΟΙΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 08 Δεκ 2021 | 16:35

"Καρφιά" Μητσοτάκη σε Πούτιν για Τουρκία: Η Τουρκία έχει εμπρηστική ρητορική και προκαλεί αποσταθεροποίηση

"Ήμουν σαφής ότι η Τουρκία όχι μόνο έχει εμπρηστική ρητορική, αλλά είναι και επιθετική, προκαλώντας αποσταθεροποίηση", δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΣΥΝΟΧΗ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΑ ΠΟΣΟΣΤΑ 08 Δεκ 2021 | 16:21

Γερουλάνος για εκλογές ΚΙΝΑΛ: Παπανδρέου για επικεφαλής της ΚΟ αν εκλεγεί Πρόεδρος ο Ν.Ανδρουλάκης-Τι θα κάνει στο β΄ γύρο

Θα είμαι εδώ, όποιος κι αν αναδειχθεί πρόεδρος δήλωσε ο Π. Γερουλάνο προσθέτοντας πως καλύτερη εγγύηση για τη συνοχή του Κινήματος είναι η αύξηση των ποσοστών του

ΡΩΣΙΑ 08 Δεκ 2021 | 15:37
ΣΤΙΣ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 08 Δεκ 2021 | 15:12

Στην έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου ο Μητσοτάκης- Ανησυχία για συνωστισμό στους ναούς τα Χριστούγεννα

Στο επίκεντρο της συζήτησης του Κ. Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο και τους συνοδικούς ιεράρχες θα τεθεί το θέμα της λειτουργίας των ναών τις ημέρες των Χριστουγέννων.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ 08 Δεκ 2021 | 14:51

Κεραμέως: Θα τρέξω να εμβολιάσω των 5,5 ετών γιο μου

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως τόνισε πως θα σπεύσει να εμβολιάσει το 5,5 ετών παιδί της.

ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΠΛΕΥΡΑΣ 08 Δεκ 2021 | 14:50

Ναυαγεί το debate Παπανδρέου - Ανδρουλάκη- Τι υποστηρίζουν οι δύο υποψήφιοι

Ελάχιστες έως μηδενικές οι πιθανότητες πραγματοποίησης debate μεταξύ των Νίκου Ανδρουλάκη και Γιώργου Παπανδρέου για τον β' γύρο των εκλογών του ΚΙΝΑΛ. Τι αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες.

08 Δεκ 2021 | 14:00

Σε εξέλιξη η συνάντηση Μητσοτάκη-Πούτιν- Μητσοτάκης: Μπορούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας

Στην υποδοχή του από τον Πούτιν, ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως "υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδος- Ρωσίας στην οικονομία, το διμερές εμπόριο και τον τουρισμό".

ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ 08 Δεκ 2021 | 13:49

Ο Παπανδρέου κατηγορεί Ανδρουλάκη για "μυστική συμφωνία" με Λοβέρδο - Δεν απαντώ...λέει ο Ανδρουλάκης

Ο κ. Ανδρουλάκης επιλέγει να μην ανεβάσει τους τόνους και να βαδίσει ως την Κυριακή με τον αέρα του φαβορί χωρίς να δυναμιτίζει την ενότητα του κόμματος.

ΣΦΟΔΡΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 08 Δεκ 2021 | 13:32

Σάλος με τις καταγγελίες ΠΟΕΔΗΝ για κλίνες ΜΕΘ "ρεζερβέ" για VIP ασθενείς- Fake news, λέει ο Πλεύρης

Όσοι διακινούν fake news λειτουργούν ως συκοφάντες, λέει ο Θάνος Πλεύρης για τις καταγγελίες Γιαννάκου (ΠΟΕΔΗΝ) ότι ΜΕΘ "παραμένουν κλειστές για VIP ασθενείς".

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ 08 Δεκ 2021 | 12:41

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Γιάννης Σγουρός και Ανδρέας Φούρας στηρίζουν Γιώργο Παπανδρέου

Τη στήριξή τους στον Γιώργο Παπανδρέου για τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ εκφράζουν ο Γιάννης Σγουρός και ο πρώην βουλευτής και ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Φούρας.

«ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ» 08 Δεκ 2021 | 11:47

Ηλιόπουλος: Η Ελλάδα είναι δύο φορές πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ σε θανάτους από τον κορονοϊό

"Η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί ότι για το επόμενο διάστημα, καθημερινά θα έχουμε 80 με 100 νεκρούς", αναφέρει ο Νάσος Ηλιόπουλος.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ 08 Δεκ 2021 | 10:43

Παπανδρέου: Αιχμές για συνεννόηση Ανδρουλάκη & Λοβέρδου - "Τσίπρας & Μητσοτάκης θα κάνουν πάρτι στη Βουλή"

Εγώ μπορώ να εγγυηθώ ότι θα κάνω και πάλι την παράταξη μεγάλη και ισχυρή και θα την οδηγήσω σε μια δημοκρατική και μεταρρυθμιστική πορεία, όπως και τη χώρα", τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 08 Δεκ 2021 | 09:57

Στεφανής: Απειλή ο τουρκικός νεοθωμανισμός – Απαραίτητη η προμήθεια F-35

"Είναι απαραίτητο να ενταχθούμε στην οικογένεια των F-35" υποστήριξε ο πρώην υφυπουργός Άμυνας και επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, Α. Στεφανής, μιλώντας για τις σχέσεις με την Τουρκία.