Η κυβέρνηση απέσυρε άρον-άρον το «παράλληλο πρόγραμμα»

Σε άτακτη υποχώρηση για το λεγόμενο παράλληλο πρόγραμμα αναγκάστηκε η κυβέρνηση μετά τις έντονες αντιδράσεις των δανειστών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Η κυβέρνηση απέσυρε άρον-άρον το «παράλληλο πρόγραμμα»

Σε άτακτη υποχώρηση για το λεγόμενο παράλληλο πρόγραμμα, που κατέθεσε στη Βουλή, αναγκάστηκε η κυβέρνηση μετά τις έντονες αντιδράσεις των δανειστών που το θεώρησαν ως μονομερή ενέργεια και προειδοποίησαν την Αθήνα ότι αν επιμείνει στην υλοποίησή του δεν θα συνέλθει καν το EWG για να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανέφεραν στην WSJ ότι το νομοσχέδιο εκτός του ότι δεν είχε συμφωνηθεί με τους πιστωτές δεν ήταν σε ορισμένα σημεία του σύμφωνο με το μνημόνιο.

Οι ίδιοι ανέφεραν πως επίσης προβληματικό ήταν το γεγονός ότι οι δανειστές έλαβαν την μετάφραση του την Τετάρτη δηλαδή μια μέρα πριν από τη συζήτηση για εκταμίευση της δόσης του 1 δισ.

Την προειδοποίηση ότι δεν θα συνέλθει το EWG αν η κυβέρνηση εμμείνει στο παράλληλο πρόγραμμα, μετέφερε ο επικεφαλής του EWG Τόμας Βίζερ στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη που με τη σειρά του ενημέρωσε τους κ. Τσακαλώτο και Δραγασάκη.

Μαξίμου: Το νομοσχέδιο ποτέ δεν αποσύρθηκε

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Πέμπτης το Μαξίμου υποστηρίζει πως το νομοσχέδιο ποτέ δεν αποσύρθηκε και πως όλα επήλθαν επειδή ΝΔ ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι δημιούργησαν ...ανυπόστατες εντυπώσεις

Ολόκληρη η ανακοίνωση

«Μετά τη χθεσινή ανεύθυνη στάση και την αποχώρηση τριών κομμάτων από τη κοινοβουλευτική διαδικασία, με την ανυπόστατη καταγγελία ότι δήθεν το νομοσχέδιο που κατατίθεται με επείγουσα διαδικασία επιβαρύνει δημοσιονομικά και εκτροχιάζει το προϋπολογισμό, δημιουργήθηκαν εξίσου ανυπόστατες εντυπώσεις με κίνδυνο να προκληθούν εμπόδια στην διαπραγμάτευση, αλλά και στο κυβερνητικό έργο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Κατόπιν αυτού ο Πρόεδρος της Βουλής εισηγήθηκε στη Σύνοδο των Προέδρων τη συνέχιση της συζήτησης του ν/σ, με την κανονική διαδικασία που προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής, στην αρχή του χρόνου. Το νομοσχέδιο ποτέ δεν αποσύρθηκε.»

Κομφούζιο με το ποιος αποφάσισε την απόσυρση του νομοσχεδίου

Ενώ το πρωί της Πέμπτης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης δήλωνε πως «Το παράλληλο πρόγραμμα είναι το σχέδιό μας για το μέλλον» λίγη ώρα πριν την έναρξη της συνεδρίασης του EWG έγινε γνωστό ότι παγώνει το νομοσχέδιο που έχει ήδη κατατεθεί με το παράλληλο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε σύσκεψη των κυρίων Δραγασάκη, Τσακαλώτου και Ξανθού.

Ωστόσο εκ των υστέρων κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου απέδιδαν την απόσυρση σε πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, μετά την αποχώρηση ΝΔ,ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού από την αρμόδια επιτροπή που συζητούσε το νομοσχέδιο, επειδή δεν ήταν κοστολογημένο.

Αν αυτός ήταν ο πραγματικός λόγος δεν εξηγεί γιατί ο κ. Χουλιαράκης φρόντισε να ενημερώσει εξαρχής το EuroWorkingGroup για την απόσυρση.

Ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε ότι το νομοσχέδιο θα επανακατατεθεί μετά τις γιορτές σε συνεννόηση με τους δανειστές.

Βούτσης:...για να υπάρξει άνεση χρόνου στη συζήτηση

Νωρίτερα σε έκτακτη συνεδρίαση της η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε την αναστολή της προγραμματισμένης για την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή του ν.σ. Ως ημερομηνία επανεκκίνησης της διαδικασίας τέθηκε η 7η Ιανουαρίου.

Αργά το απόγευμα από το γραφείο Τύπου της Βουλής, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης, ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, τόνισε ότι η Διάσκεψη πήρε ομόφωνα την απόφαση για τροποποίηση της διαδικασίας σε σχέση με τη συζήτηση και ψήφιση του Νομοσχεδίου «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις». Τόσο η συζήτηση όσο και η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου θα διεξαχθούν μετά τις 7 Ιανουαρίου. Η πρόταση του Πρόεδρου της Βουλής στη Διάσκεψη των Προέδρων έγινε μετά από συνεννόηση με την κυβέρνηση και τους τρεις Προέδρους των Επιτροπών, έτσι ώστε να υπάρχει άνεση στη διαβούλευση και τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου».

Τι έλεγε το πρωί ο Δραγασάκης για 80% παράλληλο πρόγραμμα, 20% μνημόνιο το 2016

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης το πρωί της Πέμπτης δήλωνε ότι τα προωθούμενα από την κυβέρνηση μέτρα δεν ισοδυναμούν με το «παράλληλο πρόγραμμα», που είναι κάτι κατά πολύ ευρύτερο,αλλά εντάσσονται σε αυτό. «Το παράλληλο πρόγραμμα είναι το σχέδιό μας για το μέλλον», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Δραγασάκης έκανε τις αναφορές μία μέρα μετά την έντονη δυσαρέσκεια των δανειστών .

«Αυτό το δίμηνο, τρίμηνο, ήταν μια κόλαση για την κυβέρνηση, για τη Βουλή για τον κόσμο που άκουγε κάθε μέρα μέτρα με αρνητικό αντίκτυπο. Εμείς εκτιμούμε ότι μέχρι τώρα ίσως έχουμε υπερβεί το 50% των μέτρων αυτού του τύπου, ως το καλοκαίρι θα εξαντλήσουμε το 80%. Από τον επόμενο χρόνο θα είναι κυρίως μέτρα του παράλληλου προγράμματος και 20% μέτρα που εντάσσονται στο μνημόνιο».

Ο κ. Δραγασάκης μιλώντας στο «Κόκκινο» ανέφερε ότι και σε αυτό ακόμη το μνημόνιο προβλέπονται μέτρα που αντιστοιχούν σε κυβερνητικές θέσεις και προτάσεις, όπως πχ η πάταξη της φοροδιαφυγής και η θέσπιση περιουσιολόγιου, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην εφαρμογή δικαιότερης φορολογικής πολιτικής.

Το κοινωνικό κράτος ανέκαθεν ήταν στην Ελλάδα αποσπασματικό, η κρίση το αποσάρθρωσε και τώρα «αρχίζουμε να το ξαναχτίζουμε και θα αρχίσουμε από τα κάτω», είπε ο κ. Δραγασάκης, ο οποίος ανέφερε ότι «θεμέλια» αυτής της ανοικοδόμησης θα είναι η Πρόνοια (με βασικό στοιχείο το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα), η απασχόληση, η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, το Σχολείο της γειτονιάς.

«Εντός του μήνα το αρμόδιο υπουργείο θα φέρει ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της απλήρωτης εργασίας», γνωστοποίησε, μιλώντας για το κοινωνικό κράτος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Καλύτερα από τις προβλέψεις θα πάει η οικονομία

«Ότι κάνουμε, γίνεται εντός δημοσιονομικών πλαισίων, όμως υπάρχουν και εφεδρείες» είπε ο κ. Δραγασάκης και τις συνέδεσε με τη συνολική πορεία της οικονομίας. Είπε χαρακτηριστικά:

«Η πρόβλεψη για την ύφεση φέτος, είναι πιο απαισιόδοξη από την πραγματικότητα. Σκόπιμα το έκαναν ο Χουλιαράκης και ο Τσακαλώτος.

Το δεύτερο εξάμηνο του '16 μπορεί να έχουμε ανάπτυξη. Αν η οικονομία πάει καλύτερα και τα έσοδα θα πάνε καλύτερα. Οτιδήποτε είναι πάνω από το πλεόνασμα που έχουμε υποχρεωθεί να παρουσιάσουμε, θα το αξιοποιήσουμε. Ότι εξοικονομήσουμε από την βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ θα αξιοποιηθεί»

Πρόσθεσε δε ότι με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, την άρση των capital controls και των περιοριστικών μέτρων της οικονομίας (ELA), θα τεθούν σε εφαρμογή και άλλες ιδέες, όπως «ομόλογα ειδικού σκοπού», ώστε να τονωθούν ανάπτυξη και απασχόληση.

Θα μπορούσαν, συμπλήρωσε, να επιτρέψουν οι δανειστές την αξιοποίηση – για αναπτυξιακούς σκοπούς- τμήματος των 19 δισεκατομμυρίων που «περίσσεψαν» από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Για τα «κόκκινα δάνεια»

«Πρέπει να διασφαλίσουμε το σπίτι, αν είναι πρώτη κατοικία . Να διασφαλίσουμε ότι θα προστατεύεται ακόμη και έναντι του δημοσίου. Και για τα υπόλοιπα - έμποροι, επιχειρηματίες- θα γίνουν ρυθμίσεις ως τον Φεβρουάριο του 2016».

Για τις τράπεζες τόνισε πως, αν θέλουν να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου, «θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούν να λειτουργούν όπως παλιά».

«Εκκρεμεί ο Φάκελος Τραπεζών στην Ελλάδα» είπε και προανήγγειλε τη θέσπιση ενός συστήματος, ανάλογου του «Διαύγεια», για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ώστε να βλέπουν όλοι πχ τι γίνεται με τα δάνεια, αν μια τράπεζα δίνει, αν δεν δίνει, αν δίνει επιλεκτικά, κλπ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΗΛΩΣΗ ΣΕ ΧΑΜΗΛΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ 30 Σεπ 2020 | 18:52

Καταδίκη Τσαβούσογλου της βεβήλωσης της ελληνικής σημαίας στο Καστελόριζο - "Δεν βρίσκουμε αυτές τις επιθέσεις σωστές"

Το σχόλιο Τσαβούσογλου για την επίθεση στην ελληνική σημαία στο Καστελόριζο το Σάββατο

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 30 Σεπ 2020 | 18:36

ΝΔ για ανάρτηση Πολάκη: Ο κολλητός του Τσίπρα ονειρεύεται αντάρτικα κι εμφυλίους

Αιχμηρό σχόλιο της Νέας Δημοκρατίας για τον Παύλο Πολάκη με αφορμή ανάρτησή του στο Facebook

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ 30 Σεπ 2020 | 18:08

Έκτακτη ενίσχυση 15 εκατ. ευρώ στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων

Εγκριση έκτακτου κονδυλίου ύψους 15 εκατ. ευρώ, για την οικονομική ενίσχυση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων

ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 30 Σεπ 2020 | 17:33

Διπλωματική πηγή - Βρυξέλλες: "Αποκλιμάκωση ή κυρώσεις" το αυριανό μήνυμα των 27 στην Τουρκία

Η Τουρκία στο μενού της αυριανής Συνόδου Κορυφής - Οι κυρώσεις και η δέσμευση για αποκλιμάκωση στο τραπέζι των 27 σύμφωνα με διπλωματική πηγή

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 30 Σεπ 2020 | 17:18

Ο Τσίπρας στέλνει αιχμηρό μήνυμα στον Τσακαλώτο με ανάρτηση στο Instagram

Τον Ευκλείδη Τσακαλώτο έχει παραλήπτη το μήνυμα που έστειλε μέσω Instagram ο Αλέξης Τσίπρας

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ 30 Σεπ 2020 | 16:56

Ενόχληση Μητσοτάκη για υπουργούς που το "παίζουν αναρμόδιοι" και δεν αναλαμβάνουν ευθύνες- Ποιους φωτογράφισε

Ενοχλημένος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός με ορισμένους υπουργούς που αποφεύγουν να στηρίξουν την κυβέρνηση

ΣΤΟ FACEBOOK 30 Σεπ 2020 | 15:04

Γιάμαλη κατά Γεωργούλη: Είναι πιο ενεργή τηλεπερσόνα παρά ευρωβουλευτής - Εντυπωσιακή η αφωνία του ΣΥΡΙΖΑ

Πιο ενεργή τηλεπερσόνα παρά ευρωβουλευτής είναι ο Αλέξης Γεωργούλης αναφέρει η Νατάσα Γιάμαλη η οποία καυτηριάζει και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 30 Σεπ 2020 | 13:42

Μητσοτάκης στο υπουργικό: Η Τουρκία εκνευρίστηκε με την εξαιρετικά επιτυχημένη επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα

"Η Ελλάδα, συνολικά, έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη από αυτή την επίσκεψη", τόνισε ο πρωθυπουργός.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ 30 Σεπ 2020 | 13:14

Δημοσκόπηση Prorata: Αυτοί είναι οι πιο δημοφιλείς πολιτικοί και το πιο αξιόπιστο κόμμα

Πώς βλέπουν οι πολίτες τα πολιτικά πρόσωπα. Ποιους θεωρούν αξιόπιστους. Η αποκαλυπτική δημοσκόπηση της Prorata.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΔΕΧΤΗΚΕ 30 Σεπ 2020 | 13:02

Ο Άδωνις ανέβασε φωτογραφία με την καινούρια τουαλέτα και τον καναπέ του Παπαθανάση στο Twitter

Φωτρογραφία με την τουαλέτα του Νίκου Παπαθανάση ανέβασε στο Twitter ο Άδωνις Γεωργιάδης

ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ 30 Σεπ 2020 | 12:52

Δένδιας: Η Ελλάδα ζητεί έκτακτη σύγκληση του συμβουλίου του ΟΑΣΕ για το Ναγκόρνο Καραμπάχ

Το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει πως η κλιμάκωση της έντασης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχει σοβαρές επιπτώσεις στην περιφερειακή σταθερότητα.

ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ 30 Σεπ 2020 | 12:40

Τσαβούσογλου: Η Άγκυρα περιμένει συγκεκριμένα βήματα από την ΕΕ

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναμένει συγκερκριμένα βήματα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 30 Σεπ 2020 | 12:30

Η έκπληξη των ψαράδων στον Μάκη Βορίδη φεύγοντας από την Κάλυμνο [εικόνες]

Μία ευχάριστη έκπληξη έζησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης από ψαράδες στην Κάλυμνο.