Η κυβέρνηση απέσυρε άρον-άρον το «παράλληλο πρόγραμμα»

Σε άτακτη υποχώρηση για το λεγόμενο παράλληλο πρόγραμμα αναγκάστηκε η κυβέρνηση μετά τις έντονες αντιδράσεις των δανειστών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Η κυβέρνηση απέσυρε άρον-άρον το «παράλληλο πρόγραμμα»

Σε άτακτη υποχώρηση για το λεγόμενο παράλληλο πρόγραμμα, που κατέθεσε στη Βουλή, αναγκάστηκε η κυβέρνηση μετά τις έντονες αντιδράσεις των δανειστών που το θεώρησαν ως μονομερή ενέργεια και προειδοποίησαν την Αθήνα ότι αν επιμείνει στην υλοποίησή του δεν θα συνέλθει καν το EWG για να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανέφεραν στην WSJ ότι το νομοσχέδιο εκτός του ότι δεν είχε συμφωνηθεί με τους πιστωτές δεν ήταν σε ορισμένα σημεία του σύμφωνο με το μνημόνιο.

Οι ίδιοι ανέφεραν πως επίσης προβληματικό ήταν το γεγονός ότι οι δανειστές έλαβαν την μετάφραση του την Τετάρτη δηλαδή μια μέρα πριν από τη συζήτηση για εκταμίευση της δόσης του 1 δισ.

Την προειδοποίηση ότι δεν θα συνέλθει το EWG αν η κυβέρνηση εμμείνει στο παράλληλο πρόγραμμα, μετέφερε ο επικεφαλής του EWG Τόμας Βίζερ στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη που με τη σειρά του ενημέρωσε τους κ. Τσακαλώτο και Δραγασάκη.

Μαξίμου: Το νομοσχέδιο ποτέ δεν αποσύρθηκε

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Πέμπτης το Μαξίμου υποστηρίζει πως το νομοσχέδιο ποτέ δεν αποσύρθηκε και πως όλα επήλθαν επειδή ΝΔ ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι δημιούργησαν ...ανυπόστατες εντυπώσεις

Ολόκληρη η ανακοίνωση

«Μετά τη χθεσινή ανεύθυνη στάση και την αποχώρηση τριών κομμάτων από τη κοινοβουλευτική διαδικασία, με την ανυπόστατη καταγγελία ότι δήθεν το νομοσχέδιο που κατατίθεται με επείγουσα διαδικασία επιβαρύνει δημοσιονομικά και εκτροχιάζει το προϋπολογισμό, δημιουργήθηκαν εξίσου ανυπόστατες εντυπώσεις με κίνδυνο να προκληθούν εμπόδια στην διαπραγμάτευση, αλλά και στο κυβερνητικό έργο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Κατόπιν αυτού ο Πρόεδρος της Βουλής εισηγήθηκε στη Σύνοδο των Προέδρων τη συνέχιση της συζήτησης του ν/σ, με την κανονική διαδικασία που προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής, στην αρχή του χρόνου. Το νομοσχέδιο ποτέ δεν αποσύρθηκε.»

Κομφούζιο με το ποιος αποφάσισε την απόσυρση του νομοσχεδίου

Ενώ το πρωί της Πέμπτης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης δήλωνε πως «Το παράλληλο πρόγραμμα είναι το σχέδιό μας για το μέλλον» λίγη ώρα πριν την έναρξη της συνεδρίασης του EWG έγινε γνωστό ότι παγώνει το νομοσχέδιο που έχει ήδη κατατεθεί με το παράλληλο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε σύσκεψη των κυρίων Δραγασάκη, Τσακαλώτου και Ξανθού.

Ωστόσο εκ των υστέρων κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου απέδιδαν την απόσυρση σε πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, μετά την αποχώρηση ΝΔ,ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού από την αρμόδια επιτροπή που συζητούσε το νομοσχέδιο, επειδή δεν ήταν κοστολογημένο.

Αν αυτός ήταν ο πραγματικός λόγος δεν εξηγεί γιατί ο κ. Χουλιαράκης φρόντισε να ενημερώσει εξαρχής το EuroWorkingGroup για την απόσυρση.

Ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε ότι το νομοσχέδιο θα επανακατατεθεί μετά τις γιορτές σε συνεννόηση με τους δανειστές.

Βούτσης:...για να υπάρξει άνεση χρόνου στη συζήτηση

Νωρίτερα σε έκτακτη συνεδρίαση της η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε την αναστολή της προγραμματισμένης για την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή του ν.σ. Ως ημερομηνία επανεκκίνησης της διαδικασίας τέθηκε η 7η Ιανουαρίου.

Αργά το απόγευμα από το γραφείο Τύπου της Βουλής, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης, ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, τόνισε ότι η Διάσκεψη πήρε ομόφωνα την απόφαση για τροποποίηση της διαδικασίας σε σχέση με τη συζήτηση και ψήφιση του Νομοσχεδίου «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις». Τόσο η συζήτηση όσο και η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου θα διεξαχθούν μετά τις 7 Ιανουαρίου. Η πρόταση του Πρόεδρου της Βουλής στη Διάσκεψη των Προέδρων έγινε μετά από συνεννόηση με την κυβέρνηση και τους τρεις Προέδρους των Επιτροπών, έτσι ώστε να υπάρχει άνεση στη διαβούλευση και τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου».

Τι έλεγε το πρωί ο Δραγασάκης για 80% παράλληλο πρόγραμμα, 20% μνημόνιο το 2016

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης το πρωί της Πέμπτης δήλωνε ότι τα προωθούμενα από την κυβέρνηση μέτρα δεν ισοδυναμούν με το «παράλληλο πρόγραμμα», που είναι κάτι κατά πολύ ευρύτερο,αλλά εντάσσονται σε αυτό. «Το παράλληλο πρόγραμμα είναι το σχέδιό μας για το μέλλον», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Δραγασάκης έκανε τις αναφορές μία μέρα μετά την έντονη δυσαρέσκεια των δανειστών .

«Αυτό το δίμηνο, τρίμηνο, ήταν μια κόλαση για την κυβέρνηση, για τη Βουλή για τον κόσμο που άκουγε κάθε μέρα μέτρα με αρνητικό αντίκτυπο. Εμείς εκτιμούμε ότι μέχρι τώρα ίσως έχουμε υπερβεί το 50% των μέτρων αυτού του τύπου, ως το καλοκαίρι θα εξαντλήσουμε το 80%. Από τον επόμενο χρόνο θα είναι κυρίως μέτρα του παράλληλου προγράμματος και 20% μέτρα που εντάσσονται στο μνημόνιο».

Ο κ. Δραγασάκης μιλώντας στο «Κόκκινο» ανέφερε ότι και σε αυτό ακόμη το μνημόνιο προβλέπονται μέτρα που αντιστοιχούν σε κυβερνητικές θέσεις και προτάσεις, όπως πχ η πάταξη της φοροδιαφυγής και η θέσπιση περιουσιολόγιου, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην εφαρμογή δικαιότερης φορολογικής πολιτικής.

Το κοινωνικό κράτος ανέκαθεν ήταν στην Ελλάδα αποσπασματικό, η κρίση το αποσάρθρωσε και τώρα «αρχίζουμε να το ξαναχτίζουμε και θα αρχίσουμε από τα κάτω», είπε ο κ. Δραγασάκης, ο οποίος ανέφερε ότι «θεμέλια» αυτής της ανοικοδόμησης θα είναι η Πρόνοια (με βασικό στοιχείο το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα), η απασχόληση, η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, το Σχολείο της γειτονιάς.

«Εντός του μήνα το αρμόδιο υπουργείο θα φέρει ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της απλήρωτης εργασίας», γνωστοποίησε, μιλώντας για το κοινωνικό κράτος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Καλύτερα από τις προβλέψεις θα πάει η οικονομία

«Ότι κάνουμε, γίνεται εντός δημοσιονομικών πλαισίων, όμως υπάρχουν και εφεδρείες» είπε ο κ. Δραγασάκης και τις συνέδεσε με τη συνολική πορεία της οικονομίας. Είπε χαρακτηριστικά:

«Η πρόβλεψη για την ύφεση φέτος, είναι πιο απαισιόδοξη από την πραγματικότητα. Σκόπιμα το έκαναν ο Χουλιαράκης και ο Τσακαλώτος.

Το δεύτερο εξάμηνο του '16 μπορεί να έχουμε ανάπτυξη. Αν η οικονομία πάει καλύτερα και τα έσοδα θα πάνε καλύτερα. Οτιδήποτε είναι πάνω από το πλεόνασμα που έχουμε υποχρεωθεί να παρουσιάσουμε, θα το αξιοποιήσουμε. Ότι εξοικονομήσουμε από την βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ θα αξιοποιηθεί»

Πρόσθεσε δε ότι με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, την άρση των capital controls και των περιοριστικών μέτρων της οικονομίας (ELA), θα τεθούν σε εφαρμογή και άλλες ιδέες, όπως «ομόλογα ειδικού σκοπού», ώστε να τονωθούν ανάπτυξη και απασχόληση.

Θα μπορούσαν, συμπλήρωσε, να επιτρέψουν οι δανειστές την αξιοποίηση – για αναπτυξιακούς σκοπούς- τμήματος των 19 δισεκατομμυρίων που «περίσσεψαν» από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Για τα «κόκκινα δάνεια»

«Πρέπει να διασφαλίσουμε το σπίτι, αν είναι πρώτη κατοικία . Να διασφαλίσουμε ότι θα προστατεύεται ακόμη και έναντι του δημοσίου. Και για τα υπόλοιπα - έμποροι, επιχειρηματίες- θα γίνουν ρυθμίσεις ως τον Φεβρουάριο του 2016».

Για τις τράπεζες τόνισε πως, αν θέλουν να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου, «θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούν να λειτουργούν όπως παλιά».

«Εκκρεμεί ο Φάκελος Τραπεζών στην Ελλάδα» είπε και προανήγγειλε τη θέσπιση ενός συστήματος, ανάλογου του «Διαύγεια», για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ώστε να βλέπουν όλοι πχ τι γίνεται με τα δάνεια, αν μια τράπεζα δίνει, αν δεν δίνει, αν δίνει επιλεκτικά, κλπ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΞΙ ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ 21 Οκτ 2021 | 15:55

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Απέσυρε την υποψηφιότητά του ο Βασίλης Κεγκέρογλου

Απέσυρε την δική του υποψηφιότητα ο Βασίλης Κεγκέρογλου, μετά την κάθοδο του Γιώργου Παπανδρέου στην κούρσα για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 21 Οκτ 2021 | 14:02

Πρώτο καρφί Λοβέρδου σε Παπανδρέου: Οχι σε κυβερνητική συνεργασία ΚΙΝΑΛ - ΣΥΡΙΖΑ - Βαρουφάκη

Σε ανάρτησή του, από την Κρήτη όπου βρίσκεται, ο κ. Λοβέρδος εκφράζει κατηγορηματικά τη διαφωνία του για το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας του ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 21 Οκτ 2021 | 13:34

Στην Τρίπολη ο Δένδιας: Η Ελλάδα είναι παρούσα και πάλι στη Λιβύη

Ο Νίκος Δένδιας είναι προσκεκλημένος από τη Λίβυα ομόλογό του, Νάιλα ελ Μάνγκους, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 21 Οκτ 2021 | 13:32

Ξέσπασε ο Αδωνις για τους ανεμβολίαστους: "Κουράστηκα, δεν θέλεις κύριε να εμβολιαστείς; Μη σώσεις..." [βίντεο]

"Προσωπικά, κουράστηκα. Δεν θέλεις κύριε να εμβολιαστείς; Μη σώσεις", είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης για τους ανεμβολίαστους.

ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 21 Οκτ 2021 | 13:19

Ο Πάιατ "κάρφωσε" τον ΣΥΡΙΖΑ για την συμφωνία με τις ΗΠΑ- Η αμήχανη απάντηση Κατρούγκαλου και τα καρφιά από τη ΝΔ

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα κάρφωσε τον ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις- Όλα ξεκίνησαν επί ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε…

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ 21 Οκτ 2021 | 13:08

Απόστρατοι ζητούν 70.000 ευρώ από τον Νίκο Μπογιόπουλο για τον Γράμμο και το Βίτσι

Έντονες αντιδράσεις για την δίωξη του δημοσιογράφου Νίκου Μπογίοπουλου μέτα την αγωγή της ΕΑΑΣ, που εκδικάστηκε στα Δικαστήρια της Ευελπίδων.

ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ 21 Οκτ 2021 | 12:22

Επιστρέφει και ο Λαλιώτης στην ενεργό δράση- Το παρασκήνιο για τους πρώην βαρόνους που στηρίζουν Γιώργο Παπανδρέου

Η υποψηφιότητα Παπανδρέου κινητοποίησε και τα παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που πλέον επαναδραστηριοποιούνται

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΟΛΠΑ 21 Οκτ 2021 | 11:47

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία (ΔΟΕ) σαμποτάρει την αξιολόγηση με σκονάκι- Το κόλπο με τις βαθμολογίες

Να ακυρώσει την αξιολόγηση θέλει η ΔΟΕ και καλεί τους καθηγητές να δώσουν όλοι τις ίδιες απαντήσεις με σκονάκι

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 21 Οκτ 2021 | 11:37

Αποκάλυψη σοκ από Στυλιανίδη: Θα είχαμε 300 νεκρούς στην Αθήνα αν επιβεβαιώνονταν οι χειρότερες προβλέψεις για τον "Μπάλλο"

"Οι επιστήμονες μας είπαν ότι θα φτάναμε τα 220-230 χιλιοστά ύψος βροχής και ο Κηφισός δεν θα άντεχε, για αυτό πήραμε την απόφαση να απαγορευτεί η κυκλοφορία", τόνισε ο κ. Στυλιανίδης.

ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΦΙΑ 21 Οκτ 2021 | 09:53

Αρχισαν τα όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ: Τσακαλώτος και "Ομπρέλα" δεν θέλουν "ξένους" στο συνέδριο - Διπλό όχι στον Τσίπρα

Η Ομπρέλα λέει "όχι" και αντιμετωπίζει με μεγάλη... περίσκεψη τόσο την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή των προερχόμενων από Γέφυρα - ΔΗΜΑΡ κατά 20% στην Κεντρική Επιτροπή.

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 21 Οκτ 2021 | 09:50

Κεγκέρογλου: Η υποψηφιότητα Παπανδρέου αλλάζει τα δεδομένα - Σήμερα θα αποφασίσω αν θα είμαι υποψήφιος

Για τη στάση που θα κρατήσει στην κούρσα για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής, μετά και την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Παπανδρέου, μίλησε ο Βασίλης Κεγκέρογλου.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ 21 Οκτ 2021 | 09:33

Λοβέρδος από τα Χανιά: Δεσμεύομαι ότι θα υπερδιπλασιάσω τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ

Η παράταξη, ως ΠΑΣΟΚ, θα υπερδιπλασιάσει τις δυνάμεις της στις εκλογές του 2022 ή του 2023, είπε από τα Χανιά ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 21 Οκτ 2021 | 09:06

Χυδαία επίθεση Πολάκη σε Τσιόδρα: Κρατάς φανάρι στον Μητσοτάκη, έχεις ευθύνη για τους 15.000 νεκρούς - Θα έπρεπε να ντρέπεσαι

Ο Παύλος Πολάκης επέρριψε ευθύνες στον Σωτήρη Τσιόδρα για τους νεκρούς της πανδημίας στη χώρα μας.