Με όλες τις ενδείξεις να δείχνουν ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι δύσκολος, με τις τιμές του πετρελαίου να εκτοξεύονται πατώντας πάνω στις πολυετείς πληθωριστικές πιέσεις, η κυβέρνηση, δεν είχε άλλο δρόμο από την περαιτέρω στήριξη των νοικοκυριών. Ήδη από τις αρχές του μήνα, όλα τα σημάδια έδειχναν ότι η Ευρώπη θα βρεθεί προ των πυλών μίας νέας ενεργειακής κρίσης, λόγω των συνεχών συρράξεων στη Μέση Ανατολή και των χτυπημάτων των Χούθι σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.
Ο πονοκέφαλος του πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο αν σήμερα ήταν προς διάθεση στους πολίτες θα άγγιζε τα 2 ευρώ το λίτρο, ήταν έντονος, καθώς από τις 15 Οκτωβρίου ήδη σε πολλές περιφέρειες της χώρας η θέρμανση είναι απαραίτητη.
Οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου με το οικονομικό επιτελείο για τις εφεδρείες και με το Υπουργείο Ενέργειας ήταν συνεχείς, με τις αποφάσεις να λαμβάνονται πριν από το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες και να ανακοινώνονται την προσεχή εβδομάδα.
Τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης δεν έπρεπε να καθυστερήσουν, γιατί και ο χρόνος είναι προεκλογικός και οι πολίτες πρέπει εκ των προτέρων να καθησυχαστούν ότι δεν θα είναι αβοήθητοι απέναντι σε αυτή τη νέα κρίση. Με αυτό το σκεπτικό, ο Πρωθυπουργός λίγες ημέρες πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, άνοιξε τα χαρτιά του στην δημόσια τηλεόραση, δίνοντας μία πρόγευση των όσων θα ανακοινωθούν από το Υπουργείο Οικονομικών την ερχόμενη εβδομάδα. "Θα υπάρχει μια στήριξη στο πετρέλαιο θέρμανσης σημαντική και από την κυβέρνηση και από τα διυλιστήρια.
Είμαι σίγουρος ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα ανοίξει πολύ χαμηλότερα από τα 1,75 που ήταν η τιμή στην οποία έκλεισε πέρσι τον Απρίλιο" είπε ο Κ. Μητσοτάκης, προαναγγέλλοντας μία διπλή παρέμβαση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, τόσο από την πολιτεία με αύξηση του επιδόματος στήριξης, όσο και από διυλιστήρια. "Εάν δεν κάνουμε τίποτα, το πετρέλαιο θέρμανσης θα ανοίξει στα 2 ευρώ, στις 15 Οκτωβρίου. Αυτό δεν είναι αποδεκτό από την κυβέρνηση" είπε ο Πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα και παράταση της επιδότησης στο ντίζελ και για τον μήνα Οκτώβριο, ώστε η αύξηση της τιμής του να μην επηρεάσει και τις τιμές των τροφίμων. Στις θετικές ειδήσεις, ο Κ. Μητσοτάκης άφησε μία χαραμάδα ανοιχτή για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, για περιορισμένο διάστημα, και αφού πάρει πράσινο φως από την Ευρώπη.
Σε αυτό το κλίμα, με έντονο προεκλογικό άρωμα, ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε στη χθεσινή του συνέντευξη να αφήσει σαφείς αιχμές σε βάρος της αντιπολίτευσης για πλειοδοσία και προγράμματα που εάν εφαρμόζονταν θα …τίναζαν την μπάνκα στον αέρα, υπερασπιζόμενος την δική του πολιτική για δημοσιονομικό συμμάζεμα: "Έχω πει πολλές φορές ότι πάντα φροντίζουμε να κρατάμε κάποιες εφεδρείες. Στη λογική κάποιων κομμάτων που είναι "δώσ’ τα όλα", εμείς πάντα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, γιατί ποτέ δεν ξέρουμε τι έχουμε μπροστά μας".
Με αυτόν τον τρόπο απάντησε δε στους πολιτικούς του αντιπάλους, οι οποίοι κατηγορούν την κυβέρνηση ότι όσα εξήγγειλε στη ΔΕΘ είναι ψίχουλα μπροστά στο μέγεθος της ακρίβειας και της δυσκολίας των νοικοκυριών να τα φέρουν πέρα. "Νομίζω, όμως, ότι οι πολίτες έχουν καταλάβει ότι αυτά τα οποία τάζει η αντιπολίτευση, η ΕΛΑΣ και το ΠΑΣΟΚ, είναι λόγια του αέρα, διότι πολύ απλά ο λογαριασμός δεν βγαίνει. Αυτό οι πολίτες το καταλαβαίνουν. Και αυτό τελικά έχει και μια αντανάκλαση στην αξιοπιστία αυτών που τα λένε" σημείωσε, σχολιάζοντας τα προγράμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΕΛΑΣ.
Οι συνεργασίες, οι… "καλύψεις" και το καλώδιο.
Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ΔΕΘ, και με αρκετές δημοσκοπήσεις στον "αέρα" που δείχνουν την ΝΔ πρώτη πολιτική δύναμη αλλά μακριά από την αυτοδυναμία, ο Πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της κάλπης, και ταυτόχρονα επέμεινε στην σημασία των αυτοδύναμων κυβερνήσεων. Ξεκαθάρισε δε, απαντώντας στα σενάρια συγκυβέρνησης είτε με τον Κ. Βελόπουλο ή την Α. Λατινοπούλου ότι δεν πρόκειται να ζητήσει την συνεργασία μαζί τους, με την κατηγορηματική φράση "καμία περίπτωση".
Στην ίδια συνέντευξη, κάλυψε απόλυτα τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για την θέση που εξέφρασε για το επίδομα ανεργίας, επαναλαμβάνοντας 2 φορές ότι δεν θα γίνουν αλλαγές, σημειώνοντας με έμφαση ότι ο Π. Μαρινάκης ασκεί κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά τα καθήκοντά του, αποκαλώντας τον μάλιστα με το μικρό του όνομα.
Την ίδια κάλυψη παρείχε και στον Γ. Φλωρίδη, για την θέση που διατύπωσε πως εάν η χώρα δεν θα έχει σταθερή κυβέρνηση, οι Τούρκοι θα κάνουν "ντου", επαναφέροντας την ζωτική σημασία μίας αυτοδύναμης κυβέρνησης. Εντύπωση προκάλεσε τέλος, η ξεκάθαρη δήλωση του Πρωθυπουργού πως οι εργασίες για την πόντιση του καλωδίου Ελλάδας-Κύπρου θα ξεκινήσουν άμεσα, γεγονός που εξηγεί και την επιθετική ρητορική της Τουρκίας.
"Σύντομα, διότι η απόφαση της γαλλικής Meridiam να επενδύσει στο καλώδιο, να αποκτήσει ουσιαστικά την πλειοψηφία αυτού του έργου, σηματοδοτεί προφανώς και τη θέληση του συγκεκριμένου επενδυτικού ταμείου, με τη στήριξη της γαλλικής κυβέρνησης, να προχωρήσει το έργο. Δεν θα επένδυε σε ένα έργο το οποίο θα θεωρούσε και η ίδια ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί.. Νομίζω και η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι σε μια Μεσόγειο η οποία είναι πρακτικά διασυνδεδεμένη, το να υψώνει τεχνητά προσκόμματα σε ένα τέτοιο έργο διασύνδεσης, τελικά δεν είναι κάτι το οποίο θα την ωφελήσει".