«FT: It's all Greek» Η μάχη του ονόματος και το συλλαλητήριο

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ για το μεγάλο συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο και κάλυψαν με εκτενή αφιερώματα.

ft-its-all-greek-i-maxi-tou-onomatos-kai-to-sullalitirio
SHARE THIS
0
SHARES

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ για το μεγάλο συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο και κάλυψαν με εκτενή αφιερώματα. Εκτός από τα τηλεοπτικά δίκτυα της Ευρώπης, αντίστοιχα κινεζικά και από τις ΗΠΑ κάλυψαν με ζωντανές συνδέσεις τη συγκέντρωση.

«Διαδηλωτές κατακλύζουν το κέντρο της Αθήνας, για μία μαζική συγκέντρωση κατά ενός πιθανού συμβιβασμού της Ελλάδας στη διαμάχη για το επίσημο όνομα της γειτονικής χώρας» ήταν το σχόλιο της κινεζικής τηλεόρασης.

Το βρετανικό δίκτυο Skynews είχε συνεχείς συνδέσεις από το νωρίς το πρωί της Κυριακής. Μάλιστα είχε και διεθνολόγους για να εξηγήσει τους λόγους που χιλιάδες Έλληνες ανησυχούν για το θέμα του ονόματος.

 

Το γερμανικό πρακτορείο dpa γράφει σε τηλεγράφημά του:

«Μεγάλη διαδήλωση στην Αθήνα: ‘Η Μακεδονία είναι ελληνική'». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εκατοντάδες χιλιάδες -σχεδόν ένα εκατομμύριο σύμφωνα με τους διαδηλωτές- «ζητούν να έχει η Ελλάδα τα αποκλειστικά δικαιώματα χρήσης του ονόματος Μακεδονία. ‘Η Μακεδονία είναι ελληνική και μόνον ελληνική', φώναζαν άνθρωποι που ήρθαν με λεωφορεία απ΄ όλες τις γωνιές της Ελλάδας, όπως μετέδωσε η τηλεόραση. Στις διαδηλώσεις της Κυριακής είχαν καλέσει εθνικιστικές και θρησκευτικού προσανατολισμού οργανώσεις. Συμμετείχαν επίσης συντηρητικοί πολιτικοί και δεξιοί λαϊκιστές όπως και επίσκοποι από πολλές περιοχές της χώρας».

 


Το περιοδικό Der Spiegel από την πλευρά του επιχειρεί να εξηγήσει στους αναγνώστες του τη διένεξη μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ με τη βοήθεια του καθηγητή Ιστορίας του Πολιτισμού της ανατολικής Ευρώπης στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας Στέφαν Τρεμπστ.

«Από ελληνική σκοπιά ελλοχεύει κίνδυνος για τη χώρα εάν το όνομα μιας γειτονικής χώρας απορρέει από την ομώνυμη ελληνική επαρχία της Μακεδονίας. Αυτό είναι παράλογο διότι η Ελλάδα είναι εδώ και δεκαετίες χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και διαθέτει έναν δυσανάλογα μεγαλύτερο στρατό από τη μικροσκοπική ‘Μακεδονία'. Γι΄ αυτό και θεωρώ τόσο για λόγους ασφαλείας όσο και εξωτερικής πολιτικής παράλογη την ελληνική θεώρηση».

 

Η εικόνα διαδηλωτών που βρέθηκαν στο Σύνταγμα  και κρατάνε ένα πανό που γράφει «Η Μακεδονία είναι Ελλάδα», είναι αυτή που επέλεξε για πρωτοσέλιδο οι Financial Times

«Το τελευταίο κεφάλαιο μια 30ετούς διαμάχης μεταξύ της Ελλάδας και του βόρειου γείτονά της έκανε χιλιάδες διαδηλωτές να κατέβουν στους δρόμους της Αθήνας» γράφεται σχετικά.

 

 «Μαζική διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας με επίκεντρο τη διαμάχη για το όνομα της Μακεδονίας». Έχοντας αυτό ως τίτλο, το BBC με εκτενές δημοσίευμά του στην ιστοσελίδα του καταγράφει τα όσα έγιναν. Στο ρεπορτάζ επισημαινεται πως πολλοί Έλληνες αντιδρούν σε μια ονομασία των Σκοπίων που περιλαμβάνει το όνομα «Μακεδονία», λέγοντας ότι «κρύβει» εδαφικές διεκδικήσεις από τους κατοίκους της ΠΓΔΜ.

«Οι διαδηλωτές είναι αντίθετοι στις προτάσεις της κυβέρνησης για την επίλυση του ζητήματος», αναφέρεται.

 

«Οι Έλληνες συγκεντρώνονται στην Αθήνα για το όνομα της Μακεδονίας» είναι ο τίτλος του Reuters, σχολιάζοντας ότι η συγκέντρωση, έξω από το Κοινοβούλιο, γίνεται επειδή οι Έλληνες διαμαρτύρονται ενάντια στη χρήση του όρου Μακεδονία σε ενδεχόμενο συμβιβασμό της κυβέρνησης με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία, τερματίζοντας μια διαμάχη δεκαετιών.

 

«Οι διαδηλωτές φτάνουν στην Αθήνα για μια μαζική συγκέντρωση» αναφέρει η Washington Post που αναμεταδίδει τηλεγράφημα του Associated Press.

«Εκατοντάδες λεωφορεία ναυλώθηκαν για να φέρουν διαδηλωτές από όλη τη χώρα στην ελληνική πρωτεύουσα, ενώ πολλοί έφθασαν με πλοία από τα νησιά» σημειώνει το δημοσίευμα.

Φωτό: Ευρωκίνηση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook