Ο Ερντογάν βάζει «φωτιά» στο Αιγαίο για τους Γκρίζους Λύκους

«Φωτιά» στο Αιγαίο ετοιμάζεται να βάλει ο Ερντογάν. Πληθαίνουν οι φόβοι για νέα θερμά επεισόδια. Η στρατηγική της έντασης, οι «Οκτώ» και τα Ιμια.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ο Ερντογάν βάζει «φωτιά» στο Αιγαίο για τους Γκρίζους Λύκους

«Φωτιά» στο Αιγαίο βάζει ο Ερντογάν σε μια προσπάθεια που έχει όπως φαίνεται στόχο να ενισχύσει το εθνικιστικό αίσθημα στην Τουρκία ενόψει του δημοψηφίσματος για τη μεταρρύθμιση του συντάγματος που θα δώσει υπερεξουσίες στον Τούρκο πρόεδρο παρατείνοντας έως και το 2029 την παραμονή του στην εξουσία. Η στρατηγική της έντασης άρχισε να ξεδιπλώνεται, με αφορμή την απόφαση μη έκδοσης των οκτώ τούρκων στρατιωτικών από την Ελλάδα στην Τουρκία, με μπαράζ παραβιάσεων και παραβάσεων στο Αιγαίο και εμπρηστικές δηλώσεις από τούρκους αξιωματούχους και βέβαια τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, η στρατηγική συμμαχία που έκανε την προηγούμενη περίοδο ο τούρκος πρόεδρος με το κόμμα των Γκρίζων Λύκων «Κίνημα Εθνικιστικής Δράσης» οδηγεί αναπόφευκτα σε κινήσεις ενίσχυσης των εθνικιστικών αντανακλαστικών στη γείτονα, με στόχο τη μεγαλύτερη συσπείρωση και την πόλωση ενόψει της προσφυγής στην κάλπη για τη συνταγματική μεταρρύθμιση.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι και το δημοσίευμα της ιστοσελίδας turkishminute.com, το οποίο αναφέρει ότι ο Ερντογάν σε συνεργασία με το κόμμα των Γκρίζων Λύκων φαίνεται πως έχουν θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο κλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο. Το άρθρο αναφέρεται και στο περίφημο σχέδιο με την κωδική ονομασία “Καταιγίδα” (Oraj), το οποίο ήταν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του σχεδίου “Βαριοπούλα” το οποίο αποσκοπούσε στην ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν το 2003 . Το σχέδιο “Καταιγίδα” προέβλεπε την πρόκληση θερμού επεισόδιο με την Ελλάδα, ακόμη και την κατάληψη ενός νησιού, με στόχο να προκληθεί εσωτερική αναταραχή στην Τουρκία και να εφαρμοστεί το δεύτερο μέρος, δηλαδή η ανατροπή του τότε πρωθυπουργού Ερντογάν. Οπως σημειώνει το άρθρο, η διαφορά με την σημερινή κατάσταση είναι ότι ο Ερντογάν συνεργάζεται με τους εθνικιστές και τους στρατηγούς στην εφαρμογή ενός σχεδίου κλιμάκωσης.

H στρατηγική της έντασης

Σημειώνεται ότι η Αγκυρα κλιμακώνει τις τελευταίες εβδομάδες την στρατηγική της έντασης. Μετά τη ρίψη στεφάνου στη σημείο όπου την 31η Ιανουαρίου του 1996 έχασαν τη ζωή του οι έλληνες αξιωματικοί Χριστόδουλος Καραθανάσης, Έκτορας Γιαλοψός και Παναγιώτης Βλαχάκος, από τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, ακολούθησαν πάνω από 100 τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Ο Πάνος Καμμένος συνοδευόμενος από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας αντιπτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τις βραχονησίδες νωρίς το πρωί και προχώρησαν σε ρίψη στεφάνου προκειμένου να τιμήσουν τη μνήμη των τριών αξιωματικών. Πρόκειται για κίνηση στην οποία προχωρεί ο Έλληνας υπουργός κάθε χρόνο από τότε που έχει αναλάβει το υπουργείο Άμυνας.

Μισή ώρα αργότερα τουρκικά μαχητικά προχώρησαν σε πολλαπλές παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και υπερπτήσεις πάνω από το σημείο.

Δύο τουρκικά αεροσκάφη, που εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως, πέταξαν πάνω από τα Ίμια και την Καλόλιμνο σε ύψος από 16.500 έως 25.000 πόδια από τις 07:43 έως τις 08:28 το πρωί. Λίγα λεπτά μετά τις 09:00, άλλα 2 τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν και πάλι πάνω από τα Ίμια σε ύψος 23.000 ποδιών.

Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά μαχητικά που απογειώθηκαν από την 133η σμηναρχία Μάχης στο Καστέλι.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ:

Στις 07:43, τουρκικό F-16 πέταξε πάνω από τα Ίμια στα 25.000 πόδια

Στις 07:57, στα 24.000 πόδια

Στις 08:25 στα 17.000 πόδια και στις 08:41 πέταξε πάνω από την Καλόλιμνο στα 24.000 πόδια

Το έτερο τουρκικό F-16

Στις 07:59 πέταξε πάνω από τα Ίμια στα 25:000 πόδια

Στις 08:24 στα 17.500 πόδια

Στις 08:27 πέταξε πάνω από την Καλόλιμνο στα 16.500 πόδια και ένα λεπτό αργότερα πέταξε πάλι πάνω από τα Ίμια στα 18.000 πόδια

Περαιτέρω στις 09:08, τουρκικό F-16 πέταξε πάνω από τα Ιμια στα 23.000 πόδια και 7 λεπτά αργότερα άλλο τουρκικό F-16 πέταξε επίσης πάνω από τις νησίδες στο ίδιο ύψος. Τα δύο τουρκικά αεροσκάφη δεν κατέθεσαν σχέδια πτήσεως και αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν επίσης από ελληνικά μαχητικά.

Βίντεο από την επίσκεψη Καμμένου στα Ίμια:

Δείτε φωτογραφίες από την πτήση του υπουργού:

Ο Ερντογάν βάζει «φωτιά» στο Αιγαίο για τους Γκρίζους Λύκους

Ο Ερντογάν βάζει «φωτιά» στο Αιγαίο για τους Γκρίζους Λύκους - εικόνα 2

Η αντίδραση του τούρκου αντιπροέδρου

Λίγη ώρα μετά, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Βεϊσί Καϊνάκ ύψωσε ακόμη περισσότερο τους τόνους δηλώνοντας: «Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να ανοίξει νέους χώρους στο Αιγαίο» και πρόσθεσε πως «δυστυχώς η Ελλάδα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις βραχονησίδες» αλλά οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας «δεν θα το επιτρέψουν». «Οι βραχονησίδες "Καρντάκ" και παρόμοιες βραχονησίδες, επιχειρείται να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από την Ελλάδα, αλλά η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν θα επιτρέψει ποτέ στην Ελλάδα να δημιουργήσει νέους χώρους γύρω τους», δήλωσε ο Καϊνάκ σε ημερίδα του πρακτορείου Αnadolu.

Απόφαση Πρωτοδικείου: Οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί θα παραμείνουν κρατούμενοι

Σήμερα, Τετάρτη, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών επικύρωσε ως νόμιμη την παράταση της κράτησής τους επί τρίμηνο εν αναμονή της απόφασης για τη χορήγηση ή όχι ασύλου στους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς. Παράλληλα, οι διοικητικοί δικαστές επικύρωσαν την απόφαση του διοικητή της Διεύθυνση Αλλοδαπών της ΓΑΔΑ με την οποία παρατάθηκε η κράτηση των 8 Τούρκων για λόγους δημόσιας τάξης και εθνικής ασφάλειας.Σημειώνεται ότι οι οκτώ παραμένουν κρατούμενοι στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού. Την ίδια ώρα αναμένεται το νέο αίτημα των τουρκικών αρχών για έκδοσή τους.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΝΕΟ ΧΑΜΗΛΟ ΡΕΚΟΡ 27 Οκτ 2020 | 17:50

Στριμωγμένος ο Ερντογάν: Άνευ προηγουμένου η κατάρρευση της τουρκικής λίρας

Τα μέτωπα που ανοίγει συνεχώς ο Ερντογάν οδηγούν την τουρκική λίρα στο ναδίρ.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΕΝΑ ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ 27 Οκτ 2020 | 13:58

Επική απάντηση Βίλντερς σε Ερντογάν μετά τη μήνυση: Είσαι Loser!

Ο Ολλανδός αντι-ισλαμιστής πολιτικός Γκερτ Βίλντερς χαρακτήριζει "loser" τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν - Κόντρα με αφορμή ένα σκίτσο.

ΤΙ ΕΔΕΙΧΝΕ 27 Οκτ 2020 | 11:25

Μήνυση Ερντογάν κατά του Βίλντερς - Το σκίτσο που τον εξόργισε

Μήνυση κατά του Ολλανδού πολιτικού και αρχηγού του αντι-Ισλαμικού κόμματος, Γκερτ Βίλντερς, υπέβαλε το πρωί της Τρίτης ο Ερντογάν, εξαιτίας ενός σκίτσου.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ 27 Οκτ 2020 | 10:17

DW: Το Βερολίνο επιβεβαιώνει δεσμούς Ερντογάν με ισλαμιστές

Σε δεσμούς του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με ισλαμιστές αναφέρεται δημοσίευμα του γερμανικού Τύπου.

ΑΛΛΑΞΕ ΠΑΛΙ ΡΟΤΑ ΤΟ ORUC REIS 27 Οκτ 2020 | 07:32

Ερντογάν: Το ισλαμιστικό παραλήρημα κατά Μακρόν "ξύπνησε" την Ευρώπη

Άλλαξε πάλι ρότα το Oruc Reis, αλλά παραμένει εντός της παράνομης τουρκικής Navtex - Υπό την πίεση ομοβροντίας αποδοκιμασιών ευρωπαΐων ηγετών ο Ερντογάν.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥ ΘΕΣΗ 27 Οκτ 2020 | 00:09

Αποκλιμάκωση στον ορίζοντα: Απομακρύνεται από τα νησιά το Oruc Reis, πλέει προς Αίγυπτο

Αν και βρέθηκε σε απόσταση ακόμη και 13 μιλίων από τις ακτές της Ρόδου, το Oruc Reis άλλαξε ρότα και απομακρύνεται από τα ελληνικά νησιά

"ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ" 26 Οκτ 2020 | 20:31

Η Γαλλία δεν πέφτει στην "παγίδα" Ερντογάν: Εμείς δεν θα κάνουμε μποϊκοτάζ στα τουρκικά προϊόντα

Αποστομωτική απάντηση στον Ερντογάν που κάλεσε τον λαό του σε μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων.

ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ 26 Οκτ 2020 | 16:02

Σακελλαροπούλου από Θεσσαλονίκη: "Δεν απεμπολούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα" - Πλήρης συμπαράσταση στον Μακρόν

"Η ακραία τουρκική ρητορική των τελευταίων ημερών δεν μπορεί να γίνει ανεκτή", δήλωσε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

ΑΥΤΟΙ ΤΟ ΧΑΒΑ ΤΟΥΣ 26 Οκτ 2020 | 14:27

Τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από τους Ανθρωποφάγους- Αναχαιτίστηκαν από τα ελληνικά

Για μία ακόμα φορά τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από τους Ανθρωποφάγους στο σύμπλεγμα των Φούρνων

ΣΚΛΗΡΗ ΚΟΝΤΡΑ 25 Οκτ 2020 | 21:27

Ευρωπαϊκή "ομοβροντία" κατά Ερντογάν - Μακρόν: Δεν θα αποδεχθούμε ποτέ τον λόγο του μίσους

Στην αντεπίθεση ο Μακρόν μετά τη νέα επίθεση που δέχθηκε από τον Ερντογάν

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ 25 Οκτ 2020 | 16:36

Οι Ένοπλες Δυνάμεις "σκεπάζουν" το Αιγαίο - "Καρφωμένες" στις κινήσεις του Oruc Reis [εικόνες]

Στη δημοσιότητα έδωσε το ΓΕΕΘΑ φωτογραφίες από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις στο Αιγαίο - Παρακολουθούν ασταμάτητα το Oruc Reis.

"ΣΦΥΡΟΚΟΠΗΜΑ" ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ 25 Οκτ 2020 | 16:20

Συνεχίζει να προκαλεί ο Ερντογάν: Ο Μακρόν έχει εμμονή μαζί μου, πρέπει να κάνει εξετάσεις - "Φασίστας" και ο Βίλντερς

"Οι μεγάλες δυνάμεις μας έχουν βάλει στο σημάδι, επειδή χαλάμε τα παιχνίδια τους και αποκαλύπτουμε το πραγματικό τους πρόσωπο. Συνεχίστε έτσι..." δήλωσε ο Ερντογάν.

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ 25 Οκτ 2020 | 14:45

Αποστομωτική απάντηση Μαργαρίτη Σχοινά σε εκπρόσωπο του Ερντογάν: "Συγγνώμη, αλλά αυτός είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής"

Ο συνεργάτης του Τούρκου προέδρου έγραψε στο twitter πως ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες σήμερα δεν στοχεύουν μόνο τους Μουσουλμάνους, αλλά και στις ιερές αξίες μας, στον προφήτη μας, στον τρόπο ζωής μας.