«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό βάζει η συμφωνία για το Σκοπιανό

Σφοδρή σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και κραδασμούς στο εσωτερικό των κομμάτων έχει προκαλέσει η συμφωνία για το Σκοπιανό

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό βάζει η συμφωνία για το Σκοπιανό

Σφοδρή σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και κραδασμούς στο εσωτερικό των κομμάτων έχει προκαλέσει η συμφωνία για το Σκοπιανό. Το γεγονός ότι οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις δεν έχουν πάρει το πλήρες κείμενο στα χέρια τους σε συνδυασμό με την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει μόνος του χωρίς την χάραξη εθνικής γραμμής έχει δημιουργήσει ισχυρές αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μεγάλη διπλωματική νίκη, η ΝΔ τον κατηγορεί για εθνική υποχώρηση, σκεπτικισμός στο ΔΗΣΥ, συναινετικοί τόνοι από το Ποτάμι ενώ κάθετα αντίθετος είναι ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος. Ενάντια της συμφωνίας είναι η Ένωση Κεντρώων και το ΚΚΕ.

Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία στην βουλή με τα πιο αισιόδοξα σενάρια θα έρθει προς ψήφιση στα τέλη του 2018, η κυβέρνηση αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναμένεται από σήμερα και μέχρι την Παρασκευή που ο Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία, η αντιπαράθεση να χτυπήσει «κόκκινο».

Τσίπρας: Υπερασπιστήκαμε όλες τις «κόκκινες» εθνικές γραμμές

Στο Μαξίμου υπάρχει διάχυτη ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συμφωνίας, η αρνητική στάση του κυβερνητικού εταίρου δεν δείχνει να απασχολεί ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του που πιστεύουν πως θα βρουν άλλες πολιτικές δυνάμεις ή βουλευτές που θα στηρίξουν την κυβέρνηση.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια απόφαση χωρίς πολιτικό κόστος για τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ή τους «πασοκογενείς» ακόμα και εκείνους της Βορείου Ελλάδας καθώς οι απόψεις στο Σκοπιανό ήταν πάντα πιο προωθημένες σε σχέση με εκείνους της ΝΔ.

Παράλληλα το επικοινωνιακό επιτελείο του πρωθυπουργού θεωρεί πως το διεθνές κύρος του Αλέξη Τσίπρα αυξάνεται σημαντικά κάτι που τόνισε και ο ίδιος στο χθεσινοβραδινό μήνυμα του προς τον ελληνικό λαό. «Με τη Συμφωνία αυτή η πατρίδα μας εδραιώνεται ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και ως πραγματικός πυλώνας σταθερότητας σε μια βαθιά πληγωμένη περιοχή» είπε χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση κάνει λόγο για «μεγάλη διπλωματική νίκη» με τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει πως είναι υπερήφανος καθώς οι «κόκκινες» γραμμές που υπήρχαν από το Βουκουρέστι τηρήθηκαν στο ακέραιο. «Η Ελληνική Κυβέρνηση υπερασπίστηκε στο ακέραιο όλες τις κόκκινες γραμμές της, όλες τις κόκκινες γραμμές της εθνικής μας θέσης, όπως αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια».

Μητσοτάκης: Η συμφωνία συνιστά εθνική υποχώρηση

Με όλα τα θεσμικά και κοινοβουλευτικά όπλα στο τραπέζι θα αντιμετωπίσει ο πρόεδρος της ΝΔ τον Αλέξη Τσίπρα τον οποίο κατηγορεί πως δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση προκειμένου να φέρει μια συμφωνία για ένα τόσο σημαντικό εθνικό ζήτημα. Το θέμα έθεσε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Προκόπη Παυλόπουλο στη συνάντηση τους το πρωί της Τετάρτης.

Η κυβερνητική προσπάθεια που υπήρχε όλο το προηγούμενο διάστημα προκειμένου να διχάσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έπεσε στο κενό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δίπλα του τόσο τον Αντώνη Σαμαρά όσο και τον Κώστα Καραμανλή οι οποίοι συμφωνούν απόλυτα με τους χειρισμούς και την στάση του προέδρου του κόμματος.

Στη ΝΔ τονίζουν πως ο Αλέξης Τσίπρας τα έδωσε όλα στα Σκόπια καταστρατηγώντας ακόμα και όσα είχαν συμφωνηθεί το 2008 στο Βουκουρέστι καθώς δεν υπήρχε πουθενά η «Μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα κάτι που απλόχερα έδωσε ο πρωθυπουργός στην γειτονική χώρα. «Αποδοχή της “μακεδονικής γλώσσας” και της “μακεδονικής εθνότητας” συνιστούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση. Η λύση που συμφωνήθηκε είναι μια κακή λύση» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ σε δήλωση του.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους απέναντι στην κυβέρνηση, βάζοντας στο στόχαστρο τόσο τον Πάνο Καμμένο όσο και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Η ΝΔ θα επιχειρήσει να αναδείξει την αρνητική στάση του κυβερνητικού εταίρου ο οποίος προειδοποίησε τα στελέχη του να μην τολμήσουν να ψηφίσουν την συμφωνία καθώς θα βρεθούν εκτός κόμματος, ενώ θα βάλουν στο κάδρο τον υπουργό Εξωτερικών με τα σενάρια περί πρότασης μομφής εναντίον του να φουντώνουν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που από την πρώτη στιγμή κατηγόρησε την Κυβέρνηση για μυστική διπλωματία, ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, να του σταλεί άμεσα το κείμενο της συμφωνίας.

Αντιπαραθέσεις στο ΚΙΝ.ΑΛ

Σκεπτικισμός επικρατεί στο «Κίνημα Αλλαγής» καθώς η σύνθετη ονομασία έναντι όλων, η συνταγματική αναθεώρηση και η ακύρωση κάθε μορφής αλυτρωτισμού ήταν οι πάγιες θέσεις του κόμματος. Ωστόσο υπήρξαν οι πρώτοι διαξιφισμοί μεταξύ του βουλευτή της ΔΗ.ΣΥ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, εναντίον του βουλευτή του «Ποταμιού» Σπύρου Δανέλη ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της συμφωνίας χωρίς αυτή να έχει δοθεί στην δημοσιότητα.

Το απόγευμα αναμένεται να συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΚΙΝ.ΑΛ προκειμένου να αποφασίσει την στρατηγική που θα ακολουθήσει. «Θα αξιολογήσουμε το επίσημο σχέδιο συμφωνίας που δεσμεύτηκε να δημοσιοποιήσει η κυβέρνηση, έτσι ώστε να διαπιστώσουμε εάν πληροί τις προϋποθέσεις για την προστασία των εθνικών συμφερόντων και προωθείται η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή καθώς και οι Ευρωπαϊκές αρχές» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του κόμματος.

Ο Καμμένος ελπίζει να ακυρώσουν την συμφωνία τα Σκόπια

Στις αντιδράσεις που ενδεχομένως να υπάρξουν στην γειτονική χώρα ποντάρει ο Πάνος Καμμένος, για να αποφύγει να καταψηφίσει την συμφωνία στην βουλή και έρθει σε ρήξη με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κυβερνητικός εταίρος εκτιμά πως πρόκειται για μια μακρά διαδικασία η οποία μπορεί να μην εγκριθεί είτε από τον λαό των Σκοπίων μέσω του δημοψηφίσματος είτε από την βουλή. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να κατηγορήσει την ΝΔ ότι δεν έχει ξεκάθαρη θέση από την στιγμή που οι ΑΝΕΛ διαφωνούν με την κυβέρνηση που οι ίδιοι στηρίζουν.

Λεβέντης: Να παραιτηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων που έχει ταχθεί κατά οποιασδήποτε συμφωνίας η οποία θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία υποστήριξε πως θα πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να παραιτηθεί προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές και να αποφευχθεί η συμφωνία με τα Σκόπια η οποία κατά τον Βασίλη Λεβέντη αποτελεί εθνική ήττα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ ΤΗ ΡΟΔΟ 07 Αυγ 2020 | 10:32

Νέο μήνυμα Μητσοτάκη για ΑΟΖ: Εθνική επιτυχία η υπογραφή συμφωνίας με την Αίγυπτο

Εθνική επιτυχία, που κλείνει εκκρεμότητα δεκαπέντε ετών, χαρακτήρισε τη συμφωνία για την ΑΟΖ Ελλάδας- Αιγύπτου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ 06 Αυγ 2020 | 18:47

Μητσοτάκης για ΑΟΖ με Αίγυπτο: "Επαναφέρει τη νομιμότητα στην περιοχή"

Χαιρετίζει από τη Χάλκη τη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΛΚΗ 06 Αυγ 2020 | 16:12

Κυριάκος Μητσοτάκης: "Μείωση του ΕΝΦΙΑ για τους κατοίκους των μικρών νησιών"

"Για τον ΕΝΦΙΑ, θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τα μικρά νησιά" τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

EΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΧΑΛΚΗΣ «Δ. Θ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ» 06 Αυγ 2020 | 15:51

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στο μνημόσυνο του Δημήτρη Κρεμαστινού ο πρωθυπουργός [Εικόνες]

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τίμησε σήμερα από τη Χάλκη τη μνήμη και το έργο του Δημήτρη Κρεμαστινού

06 Αυγ 2020 | 13:44

Νέο μήνυμα Μητσοτάκη από την ακριτική Χάλκη για την τήρηση των μέτρων για τον κορονοϊό

"Να φοράμε τη μάσκα μας και σε εξωτερικούς χώρους" είπε ο πρωθυπουργός που επισκέφθηκε τη Χάλκη.

ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΣΕ ΤΖΑΜΙ 06 Αυγ 2020 | 13:43

Επιστολή Σακελλαροπούλου σε 14 ηγέτες: "Υψώστε την φωνή σας για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε Τζαμί"

"Υψώστε την φωνή σας για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε Τζαμί" αναφέρει η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην επιστολή της προς τους 14 ηγέτες

ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ 06 Αυγ 2020 | 11:57

Η συνάντηση του Μητσοτάκη με τον μικρό του φίλο, Μιχάλη, στη Ρόδο [βίντεο]

Με τον μικρό του "φίλο", τον Μιχάλη από τη Ρόδο, συναντήθηκε το πρωί της Πέμπτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο του νησιού.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ 06 Αυγ 2020 | 11:24

Ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη σε Ερντογάν: Αν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία, ας πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης

Μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε ο πρωθυπουργός σε διαδικτυακή συζήτηση - Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Χάλκη.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 05 Αυγ 2020 | 23:36

Παρατήρηση Μητσοτάκη σε δημοσιογράφο: "Γιατί δεν φοράς μάσκα;" [Βίντεο]

Ο πρωθυπουργός έκανε παρατήρηση σε δημοσιογράφο που δεν φορούσε μάσκα έξω από το Προεδρικό Μέγαρο

Η ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ 05 Αυγ 2020 | 15:03

Ορκωμοσία "μασκοφόρων": Εκλεψαν την παράσταση Κατερίνα Σακελλαροπούλου και Ζωή Ράπτη [εικόνες]

Ορκίστηκαν σήμερα ενώπιον της ΠτΔ, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί.

ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ 05 Αυγ 2020 | 12:07

Μήνυμα Μητσοτάκη για κορονοϊό: Φοράμε όλοι μάσκα - Να ενεργοποιήσουμε το εθνικό μας εμβόλιο που είναι το φιλότιμο

"Πρέπει να ενεργοποιήσουμε και το εθνικό μας εμβόλιο που δεν είναι άλλο από το φιλότιμό και όλοι μαζί να τηρήσουμε τα μέτρα", ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΧΑΡΔΑΛΙΑ - ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ 04 Αυγ 2020 | 23:22

Μητσοτάκης για Βηρυτό: "Η Ελλάδα έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια"

Τηλεφώνημα Δένδια στον πρωθυπουργό του Λιβάνου - Γραμμή βοήθειας για τους Έλληνες στη Βηρυτό

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ 04 Αυγ 2020 | 18:08

Κορονοϊός: Παρέμβαση Μητσοτάκη αύριο για την πορεία της πανδημίας

Παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την πορεία του κορονοϊού αναμένεται αύριο