Γ. Παπανδρέου - Ευ. Βενιζέλος: Ξεκίνησε ο «πόλεμος των …Ρόουζ»

Όλο και πιο δύσκολη γίνεται η συγκατοίκηση των δύο ανδρών στον ίδιο πολιτικό φορέα. Το παρασκήνιο πίσω από την έκρηξη του Γ. Παπανδρέου.

g-papandreou---eu-benizelos-ksekinise-o-polemos-twn-roouz
|
SHARE THIS
0
SHARES

Μόνο τυχαία δεν θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς τη χθεσινή ταυτόχρονη διοργάνωση εκδηλώσεων όπου μίλησαν ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε κομματικό ακροατήριο στην Αθήνα και ο Γ. Παπανδρέου στην παρουσίαση του βιβλίου του Συμεών Κεδίκογλου στην Χαλκίδα.

Ο Ευ. Βενιζέλος και ο Γ. Παπανδρέου με μεγάλη δυσκολία θα μπορέσουν να είναι κάτω από την ίδια κομματική ομπρέλα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι η χτεσινή ομιλία του Ευ. Βενιζέλου στο Κάραβελ σε κομματικό κοινό είχε προγραμματιστεί από καιρό και δεν καθορίστηκε με γνώμονα τη διοργάνωση άλλων εκδηλώσεων, απαντώντας στο ερώτημα «γιατί ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέλεξε να μιλήσει την ίδια ώρα που θα μιλούσε και ο πρώην Πρωθυπουργός στην Χαλκίδα;». Παράλληλα κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη δεν είχαν ούτε ένα σχόλιο για τις δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου.

Το σκηνικό που είχε στηθεί με τον πρώην Πρωθυπουργό να μιλά στην Χαλκίδα υπερασπιζόμενος την πολιτική των κυβερνήσεων του και αναφέροντας ότι …έχει ο καιρός γυρίσματα και τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ από την Αθήνα να παρουσιάζει το σχέδιο για την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο αλλά και την ανάγκη συγκρότησης της Δημοκρατικής Παράταξης, ουσιαστικά πιστοποιούσε ότι έχει ξεκινήσει ο πόλεμος των…Ρόουζ στο πράσινο στρατόπεδο. Ένας «πόλεμος» ο οποίος οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο Ευ. Βενιζέλος και ο Γ. Παπανδρέου με μεγάλη δυσκολία θα μπορέσουν να είναι κάτω από την ίδια κομματική ομπρέλα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Η ταυτόχρονη δημόσια εμφάνιση των δύο ανδρών θύμισε έντονα εποχές 2007, όταν, ως αντίπαλοι στην κούρσα για την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ, είχαν διοργανώσει εκδηλώσεις την ίδια ώρα ο μεν Γ. Παπανδρέου στο γήπεδο Σπόρτινγκ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε σχολείο της Νέας Ιωνίας. Επτά χρόνια με ένα ΠΑΣΟΚ να ψυχορραγεί δημοκοπικά μεταξύ του 3% και του 4% οι ομιλίες των κ.κ. Παπανδρέου και Βενιζέλου είχαν άλλη βαρύτητα.

Ο πρώην Πρωθυπουργός προετοίμασε την δημόσια εμφάνισή του δύο μέρες νωρίτερα με σχόλιο του στενού του συνεργάτη Γ. Ελενόπουλου ο οποίος επισήμανε ότι κανείς στο ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να διαγράψει τον Γ. Παπανδρέου όπως ανέφεραν σχετικά δημοσιεύματα, ανοίγοντας μέτωπο με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στην οποία εμμέσως επέρριπτε την ευθύνη για τις διαρροές των πληροφοριών στον Τύπο.

Οι αιχμές του Γιώργου

Στη χθεσινή του ομιλία στη Χαλκίδα άφησε αιχμές κατά βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ που βοήθησαν στην πτώση της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου το 2011 τονίζοντας ότι χρειαζόταν λίγο χρόνο ακόμα για να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις αλλά – όπως είπε - έχει ο καιρός γυρίσματα.

Το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε για να υπηρετεί την πατρίδα, όχι η πατρίδα το ΠΑΣΟΚ.

Ο πρώην Πρωθυπουργός έδωσε το σύνθημα ότι ο ίδιος αλλά και όσοι τον υποστηρίζουν, οι «συμπολεμιστές του» όπως τους χαρακτήρισε, θα δώσουν την μάχη της αλήθειας και των αλλαγών στην χώρα. Υπερασπίστηκε με σθένος τις μεταρρυθμίσεις στο κράτος και την οικονομία που πραγματοποιήθηκαν στην χώρα την διετία 2009 – 2011 κάνοντας αναφορά σε δράσεις των υπουργείων Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης στα οποία είχε θέσει επικεφαλής τους κ.κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Γ. Ραγκούση.

Άφησε σαφέστατες αιχμές κατά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και του Ευάγγελου Βενιζέλου για την κυβερνητική συνεργασία με την ΝΔ χρησιμοποιώντας την έκφραση του Ανδρέα Παπανδρέου «Το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε για να υπηρετεί την πατρίδα, όχι η πατρίδα το ΠΑΣΟΚ. Ακόμα κι αν μερικοί στο Κίνημά μας δυσκολεύονται να το αναγνωρίσουν. Ή ντρέπονται να το υπερασπιστούν. Και αφήνουν αυτούς που μας λοιδορούσαν να καρπώνονται τον δικό μας αγώνα».

Ο πρώην πρωθυπουργός με την ομιλία του σήμανε προσκλητήριο όλων των μελών στελεχών φίλων και πρώην ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ να κινητοποιηθούν και να συστρατευθούν για την επόμενη μέρα της χώρας. Εξήρε τον ρόλο του Σ. Κεδίκογλου στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ την στιγμή που ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ…αντικαταστάθηκε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο υπουργείο Παιδείας. Ο Γ. Παπανδρέου υπερασπίστηκε την ιστορία και τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ παίρνοντας για μία ακόμη φορά αποστάσεις από την δημιουργία της Δημοκρατικής Παράταξης.

Η φυγή προς τα μπρος του Βαγγέλη

Την ίδια στιγμή, από το Κάραβελ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλούσε για την προοπτική συγκρότησης της Δημοκρατικής Παράταξης και καλούσε τα κυβερνητικά και κοινωνικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ να γυρίσουν σπίτι- σπίτι την επικράτεια. Χωρίς να κάνει καμία αναφορά στον πρώην Πρωθυπουργό, ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην ομιλία του προσπάθησε να «φύγει μπροστά» αναφερόμενος στην έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κοινό της εκδήλωσης δεν συμμετείχε ο υπουργός υποδομών Μ. Χρυσοχοΐδης ο οποίος είχε δικαιολογηθεί για την απουσία του. Σε κάθε περίπτωση οι χτεσινές δημόσιες εμφανίσεις και ομιλίες των κ.κ. Γ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλου πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο ενός «ακήρυχτου πολέμου» μεταξύ του πρώην και του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ με διακύβευμα την ηγεσία και την επωνυμία του Κινήματος αλλά και την επόμενη μέρα στην χώρα.

Φωτογραφίες: PHASMA / M. Καραγιάννης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook