Η ασφυκτική πίεση που νιώθουν οι βουλευτές της περιφέρειας από αγρότες και κτηνοτρόφους, εκτονώθηκε χθες στην "γαλάζια" σύσκεψη στην οδό Πειραιώς παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα, και του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Το ηλεκτρισμένο κλίμα φάνηκε εξ’αρχής, λόγω της καθυστερημένης άφιξης στα γραφεία της ΝΔ του προέδρου του Οργανισμού, ενώ δεν έλειψαν και οι διαμαρτυρίες από τους βουλευτές, όπως της Φωτεινής Αραμπατζή, αλλά και του Ανδρέα Κατσανιώτη, ο οποίος φέρεται να είπε: και στα τελωνεία πιάσαμε επίορκους και στις εφορίες. Τα κλείσαμε;" είπε ο βουλευτής Αχαϊας, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει σχέδιο για την ανασύσταση της αγροτικής παραγωγής.
Σε πιο έντονο ύφος η βουλευτής Φωτεινή Αραμπατζή, φέρεται να μην πείστηκε από τις εξηγήσεις του Γιάννη Καββαδά, προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ και να του λέει: "μας κοροϊδεύετε;" ενώ ο Φάνης Παππάς, ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ το 2021 φέρεται να αμφισβήτησε και αυτός την μεταφορά των αρμοδιοτήτων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, λέγοντας: "και τι είναι η ΑΑΔΕ; Θεοί;".
Το κλίμα έντασης και προβληματισμού επιβεβαίωσε έμμεσα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος χθες έγινε δέκτης δεκάδων ερωτήσεων από τους παρόντες βουλευτές αλλά και από εκείνους που είχαν συνδεθεί μέσω διαδικτύου, προκειμένου να πάρουν μέρος στην συζήτηση για τα προβλήματα των πληρωμών, τα οποία άλλωστε έχουν ξεσηκώσει τους αγρότες.
"Πιστεύω ότι με το διάλογο μπορούμε να τα λύσουμε όλα. Και σήμερα ήταν μία έντονη αλλά ουσιαστική συζήτηση με τους συναδέλφους βουλευτές για όλα τα θέματα που τους απασχολούν, γιατί βεβαίως μπορούμε να δώσουμε λύση μέσα από διαδικασίες που υπάρχουν" είπε ο Κώστας Τσιάρας, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται δίπλα στους αγρότες. Σε γενικές γραμμές πάντως, όταν ολοκληρώθηκε η σύσκεψη η αίσθηση που αποκόμισε η πλειοψηφία των παρισταμένων βουλευτών ήταν ότι δόθηκαν επαρκείς απαντήσεις, και τώρα όλοι βρίσκονται εν αναμονή της συνέχισης των πληρωμών, οι οποίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του χρόνου.
Το βλέμμα στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου
Η προσδοκία που υπάρχει πλέον στη γαλάζια παράταξη, προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση που επικρατεί σε όλη τη χώρα με τους διαμαρτυρόμενους αγρότες, είναι να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα η αναμενόμενη συνάντηση μίας αντιπροσωπευτικής επιτροπής με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Γαλάζιος βουλευτής έλεγε στο TheTOC ότι μόνο αυτή η συνάντηση είναι ικανή να αποφορτίσει το τεταμένο κλίμα, που μπορεί να γίνει χειρότερο, εάν πάνω στα επεισόδια συμβεί κάποιο ατύχημα. Μάλιστα σύμφωνα με την ίδια πηγή, το Μέγαρο Μαξίμου πρέπει να ορίσει σήμερα κιόλας μία ώρα και μέρα, δηλώνοντας στους αγρότες ότι τους περιμένει στην Αθήνα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απηύθυνε χθες έκκληση στον αγροτικό κόσμο να συνδράμει στην κατεύθυνση της συνάντησης σε υψηλό επίπεδο, όπως είπε.
"Απευθύνω, λοιπόν, μια έκκληση από τον αέρα της εκπομπής σας στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, στους αγρότες, να ορίσουν, -όπως έχει ζητήσει ο Πρωθυπουργός-, συγκεκριμένη αντιπροσωπεία εκπροσώπησης, συγκεκριμένη όμως, δηλαδή είναι οι τάδε, οι συγκεκριμένοι 5-10- 15 όσοι είναι τέλος πάντων, έτσι ώστε να γνωρίζουμε ποιοι είναι οι εκπρόσωποι των αγροτών και την επόμενη στιγμή για να μην πω την επόμενη στιγμή να πω την επόμενη ημέρα το πολύ θα γίνει μια συνάντηση σε υψηλό επίπεδο" είπε ο Παύλος Μαρινάκης.
Χθες σε κυβερνητική σύσκεψη, ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός για την πορεία των πληρωμών, σύμφωνα με την οποία το 2025 θα καταβληθούν συνολικά στους αγρότες 3,8 δισ. ευρώ, ποσό που είναι σημαντικά αυξημένο σε σχέση με το 2024. Μέχρι τώρα έχουν καταβληθεί 2,6 δισ. και μέχρι τέλος Δεκεμβρίου θα δοθούν 1,2 δισ. Αυτήν την εβδομάδα στους λογαριασμούς 147.803 αγροτών κατατέθηκαν 204,25 εκατ. ευρώ για το Μέτρο 23 και τις αυτόχθονες φυλές, ενώ χθες κατατέθηκαν 28,78 εκατ. ευρώ σε 15.309 δικαιούχους για βιολογική κτηνοτροφία και μελισσοκομία του 2024.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

