Follow us

Γενικό lockdown ανακοινώνει ο Μητσοτάκης - Απαγόρευση κυκλοφορίας και SMS - Γιατί επισπεύστηκε η απόφαση

Από το Σάββατο και για τρεις εβδομάδες θα ισχύσει το γενικό lockdown που ανακοινώνει ο πρωθυπουργός. Σε οριακό σημείο το σύστημα υγείας.

Σωτήρης Σταθόπουλος
ΓΡΑΦΕΙ: ΣΩΤΗΡΗς ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟς
μητσοτάκης

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες η χώρα μπαίνει σε καραντίνα. Ο πρωθυπουργός έχοντας δίπλα του τον Σωτήρη Τσιόδρα θα ανακοινώσει στις 12 το μεσημέρι τα νέα περιοριστικά μέτρα που μέχρι προχθές προσπαθούσε να τα αποφύγει. Ωστόσο η ραγδαία εξάπλωση της νόσου σε συνδυασμό με την ισχυρή πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας, δεν του άφησαν κανένα περιθώριο για οποιαδήποτε άλλη επιλογή.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ακολουθήσει την πεπατημένη της Θεσσαλονίκης. Οι μετακινήσεις θα γίνονται μέσω SMS, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, το λιανεμπόριο και τα κομμωτήρια θα κατεβάσουν ρολά, οι λειτουργίες στις εκκλησίες θα γίνονται χωρίς την παρουσία πιστών, ενώ ανοιχτά θα παραμείνουν τα σούπερ μάρκετ και οι φούρνοι. Τα μέτρα θα μπουν σε εφαρμογή το Σάββατο και θα έχουν διάρκεια τρεις εβδομάδες, μέχρι δηλαδή το τέλος του μήνα.

Γενικό lockdown ανακοινώνει ο Μητσοτάκης - Απαγόρευση κυκλοφορίας και SMS -  Γιατί επισπεύστηκε η απόφαση

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Στην περίπτωση που ακολουθηθεί το μοντέλο της Θεσσαλονίκης τότε τα δημοτικά και τα γυμνάσια θα λειτουργήσουν κανονικά ενώ οι μαθητές του λυκείου θα κάνουν τηλεκπαίδευση. Ωστόσο στην εισήγηση τους οι ειδικοί ζητούν το κλείσιμο και των γυμνασίων κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί. Στα πανεπιστήμια θα ισχύει ήδη η τηλεκπαίδευση εκτός από τους τελειόφοιτους που έχουν εργαστήρια και απαιτείται η φυσική παρουσία των σπουδαστών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το παρασκήνιο της απόφασης

Η εικόνα που υπήρχε χθες το πρωί στο Μαξίμου δεν φανέρωνε ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε lockdown. Υπήρχε ανησυχία για την Αττική, την Λάρισα και την Ροδόπη, αλλά ανέμεναν τα αποτελέσματα που θα υπάρξουν μετά τα μέτρα που είχαν αρχίσει ήδη να εφαρμόζονται. Μάλιστα ο Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο "Open" είχε διαψεύσει το ενδεχόμενο να μπει σε καραντίνα η Αττική, σημειώνοντας πως θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση την επόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο το μεσημέρι κατά την καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τους λοιμωξιολόγους τα δεδομένα άλλαξαν. Οι ειδικοί παρουσίασαν μία άκρως ανησυχητική εικόνα με τα κρούσματα να αυξάνονται συνεχώς φτάνοντας τα 2.646 και το σύστημα υγείας να βρίσκεται στα όρια του. Για πρώτη φορά μέσα σε μία ημέρα 18 συνάνθρωποί μας έχασαν την ζωή τους, ενώ ο αριθμός των διασωλημένων εκτοξεύτηκε στους 179. "Είναι τόσο ύπουλος ο ιός, που είναι εύκολο τα επιδημιολογικά δεδομένα να αλλάξουν άρδην. Πριν από 12 μέρες ήταν κατειλημμένο το 20% των ΜΕΘ στην Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη. Μέσα σε 12 μέρες έφτασε στο 80%-90%" δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας στον ΑΝΤ1.

καραντίνα

Η τηλεδιάσκεψη που κλείδωσε το lockdown

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την ολοένα και αυξανόμενη τάση των κρουσμάτων σε Θεσσαλονίκη (823), Αττική (588), Λάρισα (111), Ροδόπη (83), Σέρρες (72) και Πέλλα (54) οδήγησαν τον πρωθυπουργός- μετά από τις εισηγήσεις και των ειδικών- να αποφασίσει να βάλει σε γενικό lockdownολόκληρη την χώρα. Λίγα λεπτά μετά ανακοινώθηκε η έκτακτη συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει ο πρωθυπουργός μαζί με τον καθηγητή στις 12 το μεσημέρι στο Μαξίμου.

"Τις τελευταίες ημέρες, παρά τα μέτρα, καταγράφεται μια εκθετική αύξηση κρουσμάτων σε ολόκληρη την χώρα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε όταν βλέπουμε το πρόβλημα υγείας να έρχεται. Η κατάσταση εκτιμάται καθημερινά και τα μέτρα θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό ύστερα από τις εισηγήσεις των ειδικών" ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λιγοστεύουν τα κρεβάτια στις ΜΕΘ

Ο υπουργός υγείας περιέγραψε με δραματικούς τόνους την κατάσταση που επικρατεί και τον καθημερινό αγώνα που δίνει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας. "Οι αντοχές των εθνικών συστημάτων Υγείας είναι πλέον οριακές και το δικό μας σύστημα πιέζεται και σιγά-σιγά η χώρα περνάει στο κόκκινο" είπε ο Βασίλης Κικίλιας στον ΑΝΤ1.

ΜΕΘ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας από τις 698 κλίνες ΜΕΘ – Covid που υπάρχουν σε όλη την χώρα οι 315 είναι κενές, ποσοστό 31%. Τα παραπάνω δεδομένα αλλάζουν συνεχώς με τον αριθμό των άδειων κρεβατιών, όσο αυξάνεται ο αριθμός των διασηλωμένων, να μειώνεται.

Στα νοσοκομεία της Αττικής οι ΜΕΘ-Covid είναι σήμερα 144 από αυτές οι 104 είναι κατειλημμένες και 40 κενές (ποσοστό 28%). Το αντίστοιχο ποσοστό στην Θεσσαλονίκη φτάνει το 30% καθώς υπάρχουν μόλις 31 κρεβάτια άδεια. Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19 είναι 3.972. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται μέχρι χθες ήταν περισσότεροι από 1.500.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΝΔ 14 Μαϊ 2024 | 23:09

Στο υπό κατασκευή νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής και το πρώτο Σώμα της Δικαστικής Αστυνομίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Το νέο γενικό νοσοκομείο στην Κομοτηνή θα έχει δυναμικότητα 165 κλινών και θα αντικαταστήσει το "Σισμανόγλειο", ένα από τα παλαιότερα εν λειτουργία νοσοκομεία στη χώρα.

ΜΗΝΥΜΑ ΕΝΟΨΕΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ 14 Μαϊ 2024 | 20:12

Μητσοτάκης από Έβρο για κατάληψη Νομικής: Ο νόμος και η τάξη θα επιβληθούν και εντός του δημόσιου πανεπιστημίου

Ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι μόνο η ΝΔ μιλάει για τα ζητήματα των ευρωεκλογών και κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι δεν έχουν υπεύθυνη πρόταση.

ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΕΞ 14 Μαϊ 2024 | 19:00

Χακάν Φιντάν: "Η Ελλάδα κάνει θετικά βήματα, οι δύο πλευρές είναι σε θέση να συζητούν όλα τα προβλήματα"

"Οι δύο χώρες βρίσκονται σε αναζήτηση του τρόπου με τον οποίο τόσο το Αιγαίο όσο και η ηπειρωτική χώρα των δύο χωρών μπορούν να λειτουργήσουν σε μια ευνοϊκή ατμόσφαιρα".

ΣΤΙΣ 9ΗΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 14 Μαϊ 2024 | 17:46

Ευρωεκλογές: Το πρώτο προεκλογικό σποτ της Νέας Δημοκρατίας με πρωταγωνιστή τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Το πρώτο προεκλογικό σποτ της Νέας Δημοκρατίας ενόψει των Ευρωεκλογών με πρωταγωνιστή τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 14 Μαϊ 2024 | 14:17

Η Κεχαγιά "αδειάζει" τον Πολάκη: Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τα εμβόλια εξακολουθεί να ισχύει

H Βούλα Κεχαγιά "άδειασε" τον Παύλο Πολάκη αναφορικά με τις θέσεις που έχει εκφράσει τις τελευταίες μέρες για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ JTI HELLAS 14 Μαϊ 2024 | 13:11

Η χειραψία Μητσοτάκη - Καραμανλή σε εκδήλωση για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών

Η εκδήλωση διοργανώνεται από την εταιρεία JTI Hellas, σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, στο ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρετανία".

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ 14 Μαϊ 2024 | 11:06

Στη Θράκη περιοδεύουν σήμερα Μητσοτάκης και Κασσελάκης - Το πρόγραμμά τους

Ο πρωθυπουργός θα βρεθεί το απόγευμα στην Αλεξανδρούπολη και στην Κομοτηνή, όπου θα είναι ήδη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΚΛΕΚΤΑ ΕΔΕΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΕΙΠΝΟ 14 Μαϊ 2024 | 09:47

Δείπνο Μητσοτάκη - Ερντογάν: Η ορχήστρα έπαιζε "Φραγκοσυριανή" και "Όλοι οι ρεμπέτες του ντουνιά"

Μητσοτάκης και Ερντογάν κάθισαν μόνοι τους σε ένα τραπέζι, ενώ σε διπλανό τραπέζι κάθισαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Γεραπετρίτης και Φιντάν.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ 14 Μαϊ 2024 | 07:29

Ηρεμα νερά με διαφωνίες και αγκάθια: Η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν πίσω από τις κλειστές πόρτες

Μητσοτάκης και Ερντγοάν τα είπαν για περίπου μιάμιση ώρα, ενώ στις δηλώσεις που έκαναν στον Τύπο συμφώνησαν ότι διαφωνούν.

ΠΑΣΟΚ 14 Μαϊ 2024 | 06:42

Ανδρουλάκης για συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Για εμάς η συνθήκη της Λωζάνης είναι γραμμένη σε πέτρα

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αντέδρασε καθυστερημένα όσον αφορά στη Μονή της Χώρας.

ΗΠΑ 14 Μαϊ 2024 | 00:09

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: "Ενθαρρύνουμε την επίλυση των διαφορών σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο"

"Η δουλειά των Ηνωμένων Πολιτειών με την Τουρκία και την Ελλάδα, καθώς και η παρουσία μας στο Αιγαίο, ενισχύει το ΝΑΤΟ και βοηθά στην αντιμετώπιση της επιθετικότητας του Κρεμλίνου".

ΑΝΑΣΚΕΥΑΖΟΥΝ 13 Μαϊ 2024 | 23:25

Οι Τούρκοι τρέχουν να μαζέψουν τη δήλωση Ερντογάν για τα "χίλια μέλη της Χαμάς στα νοσοκομεία μας"- "Εννοούσε κατοίκους"

Τούρκος αξιωματούχος, όπως αναφέρει η "jpost" είπε ότι ο Ερντογάν "έκανε λάθος" καθώς εννοούσε ότι κάτοικοι της Γάζας γενικότερα νοσηλεύονται στην Τουρκία.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ 13 Μαϊ 2024 | 22:36

Συμφώνησαν ότι... διαφωνούν: Το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν, τα "αγκάθια" και η θετική ατζέντα

Τι έγινε στην Άγκυρα ανάμεσα σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - Οι διαφωνίες για Χαμάς, Μονή της Χώρας και μουσουλμανική μειονότητα, αλλά και οι εμπορικές συμφωνίες και το μεταναστευτικό