«Γενναία» ομιλία Καμίνη στο Χάρβαρντ για την αριστερά & την μετανάστευση

Καμιά χώρα της Ευρώπης ούτε καν η Γερμανία δεν θα μπορούσε να επιβιώσει στον σκληρό ανταγωνισμό έξω από την ομπρέλα της ΕΕ είπε ο δήμαρχος Αθηναίων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
«Γενναία» ομιλία Καμίνη στο Χάρβαρντ για την αριστερά & την μετανάστευση

«Δεν πιστεύω ότι οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα θα μπορούσε να επιβιώσει στον παγκόσμιο σκληρό ανταγωνισμό έξω από την ομπρέλα της Ε.Ε., ούτε καν η Γερμανία» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, στη Βοστώνη, για το μέλλον την Αριστεράς στην Ευρώπη.

Μιλώντας, ως επίσημος προσκεκλημένος του Center of European Studies του Χάρβαρντ, ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι «τα προβλήματα που θέτει σήμερα η παγκοσμιοποίηση μόνον πολύ μεγάλες κρατικές ή διακρατικές οντότητες μπορούν να τα αντιμετωπίσουν».

Στο πάνελ, που συμμετείχε και ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, ο κ. Καμίνης επισήμανε ότι «η άνοδος του εθνολαϊκισμού τα τελευταία χρόνια, στην Ευρώπη αλλά και αλλού οφείλεται σε ένα μεγάλο μέρος στις κοινωνικές ανισότητες που έχει προκαλέσει η αχαλίνωτη δύναμη των αγορών σε παγκόσμιο επίπεδο».

Ο δήμαρχος Αθηναίων υπογράμμισε ότι στην Ευρώπη της κρίσης και σε μια χώρα που αποτελεί τον πιο αδύναμο κρίκο της αλυσίδας, μια προοδευτική διαχείριση θα πρέπει να υπακούει στις αρχές που πηγάζουν από την ισχυρή πολιτική βούληση για άρση των αποκλεισμών και ενθάρρυνση των συνεργασιών.

Απαντώντας στο ερώτημα του συμποσίου «Έχει μέλλον η Αριστερά στην Ευρώπη;», ο κ. Καμίνης ανέφερε ότι «αυτό για το οποίο αξίζει να παλέψει η αριστερά σήμερα είναι μια άλλου τύπου παγκοσμιοποίηση», επισημαίνοντας ότι την αδήριτη ανάγκη εκδημοκρατισμού οργανισμών όπως το Διεθνές Νομισματικό ταμείο, η Παγκόσμια Τράπεζα, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου κ.λπ..

«Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να πετύχουμε μια προοδευτική παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση που θα καταφέρει να ρυθμίσει τις αγορές» υπογράμμισε ο δήμαρχος Αθηναίων.

τον εθνολαϊκισμό δεν τον τροφοδοτούν μόνον οι κοινωνικές ανισότητες, αλλά και ο φόβος που έχει καταλάβει πολλούς στις ανεπτυγμένες χώρες είτε ότι λόγω μετανάστευσης θα βρεθούν στην ανεργία, είτε ότι η ανεξέλεγκτη μετανάστευση απειλεί την εθνική ταυτότητα

Στην ομιλία του, ενώπιον ενός σημαντικού ακροατηρίου στο κορυφαίο πανεπιστημιακό ίδρυμα, ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό ζήτημα επισημαίνοντας ότι τον εθνολαϊκισμό δεν τον τροφοδοτούν μόνον οι κοινωνικές ανισότητες, αλλά και ο φόβος που έχει καταλάβει πολλούς στις ανεπτυγμένες χώρες είτε ότι λόγω μετανάστευσης θα βρεθούν στην ανεργία, είτε ότι η ανεξέλεγκτη μετανάστευση απειλεί την εθνική ταυτότητα. «Τούτο σημαίνει ότι «η πολιτική των ανοιχτών συνόρων», την οποία προωθεί μερίδα της ριζοσπαστικής αριστεράς, στην ουσία υποδαυλίζει τον εθνικισμό. Η μετανάστευση πρέπει να είναι ελεγχόμενη. Αντίθετα, η Ευρώπη και ο πολιτισμένος κόσμος γενικότερα έχουν το καθήκον να κρατήσουν ανοιχτά τα σύνορα για τους πρόσφυγες» τόνισε στην ομιλία του ο δήμαρχος Αθηναίων.

Υπενθυμίζοντας ότι η Αθήνα πρωτοστάτησε στη δημιουργία της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας «Πόλεις Αλληλεγγύης» για το προσφυγικό με πόλεις όπως η Μαδρίτη, το Αμστερνταμ, η Βαρκελώνη, το Γκντανσκ, το Στρασβούργο να δεσμεύονται ότι δέχονται πρόσφυγες από την Αθήνα, ο κ. Καμίνης σημείωσε ότι η πολιτική της αριστεράς απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες πρέπει να είναι μια πολιτική πλήρους κοινωνικής ένταξης αφενός, και συνταγματικής ενσωμάτωσης αφετέρου. «Οι αλλοδαποί που επιλέγουν να ζήσουν σε μια χώρα της ΕΕ, θα πρέπει να τηρούν απαρέγκλιτα τους θεμελιώδεις κανόνες συμπεριφοράς που απορρέουν από τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου» είπε ο δήμαρχος Αθηναίων και επισήμανε ότι «μόνον έτσι μπορούμε να εννοήσουμε την κοινότητα αρχών και αξιών, που θα αποτελεί το κοινό ιδεολογικό υπόβαθρο μιας ευρωπαϊκής αριστεράς απέναντι στον ατομισμό του φιλελευθερισμού».

Για τον ρόλο των πόλεων, δόθηκε στον κ. Καμίνη η ευκαιρία να αναφερθεί στο παράδειγμα της Αθήνας, σημειώνοντας ότι τόσο κατά την πρώτη εκλογική του νίκη, τον Νοέμβριο του 2010, όσο και κατά την επανεκλογή του, τον Μάιο του 2014, η υποψηφιότητά του υποστηρίχθηκε από φιλελεύθερους μέχρι παλιούς ευρωκομμουνιστές. Αναφέρθηκε στο δίχτυ κοινωνικής προστασίας που έχει απλώσει ο δήμος Αθηναίων για τις ευάλωτες ομάδες, σημειώνοντας ότι σήμερα ενισχύονται 26.000 άνθρωποι. «Παράλληλα εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, προκειμένου να βοηθήσουμε στη δημιουργία κοινωνικών επιχειρήσεων, τις οποίες στηρίξαμε τόσο στο στάδιο της δημιουργίας τους όσο και στα πρώτα βήματά τους, μέσω mentoring» είπε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Αναφέρθηκε επίσης στην έμφαση που δίνεται στο ανθρώπινο κεφάλαιο με την επέκταση της λειτουργίας δημοσίων σχολείων και το απόγευμα, με κοινωνικό φροντιστήριο, με την ενεργοποίηση μέσω του ΣυνΑθηνά της Κοινωνίας των Πολιτών, με την κοινωνική επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. «Στις πόλεις λοιπόν ανήκει το μέλλον και η αριστερά είναι η πολιτική δύναμη που έχει το ιστορικό καθήκον να αξιοποιήσει όλο το δυναμικό και καινοτόμο στοιχείο που ανθεί στα μεγάλα αστικά κέντρα» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων.

05 Ιουν 2020 | 21:39

Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για τουρίστες με κορονοϊό - 8.000 τεστ την ημέρα στις πύλες εισόδου

Η οικογένεια σε διακοπές, ο ασθενής σε καραντίνα - Τι θα ισχύσει αν ο αριθμός των κρουσμάτων σε μια περιοχή αυξηθεί επικίνδυνα

Η ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ 05 Ιουν 2020 | 21:13

Προανακριτική Novartis: 95 σελίδες έγγραφων εξηγήσεων από την Τουλουπάκη - Τι υποστηρίζει

Μέσα από 95 σελίδες έγγραφων εξηγήσεων η Ελένη Τουλουπάκη απαντά σε όσα της αποδίδονται

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ" 05 Ιουν 2020 | 19:02

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Ξεφεύγει πολύ η ΝΔ - Στο 23,3% η διαφορά με ΣΥΡΙΖΑ

Κυβερνών κόμμα και πρωθυπουργός διευρύνουν το χάσμα που τους χωρίζει από αντιπολίτευση και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ 05 Ιουν 2020 | 18:43

Κύκλο επαφών με τους αρχηγούς των κομμάτων ξεκινά η Γ. Αγγελοπούλου - Ενημέρωση για το "Ελλάδα 2021"

Θα τους ενημερώσει για το μέχρι τώρα έργο της Επιτροπής και τους στόχους του επόμενου διαστήματος.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 05 Ιουν 2020 | 15:38

Μητσοτάκης: Τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο της Google Ευρώπης για πιο στενή ψηφιακή συνεργασία

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η δυνατότητα εμβάθυνσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών

ΑΓΟΡΑ "ΚΑΘΑΡΩΝ" ΟΧΗΜΑΤΩΝ 05 Ιουν 2020 | 15:05

Μπόνους έως και 6.000 ευρώ για την αγορά ηλεκτρικού ΙΧ- Επιδότηση και για τα ηλεκτρικά σκούτερ και τα Ταξί

"Η ηλεκτροκίνηση είναι το αύριο. Και σε αυτό το αύριο θέλουμε να προχωρήσουμε με σχέδιο και πρόγραμμα", τόνισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.

«ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» 05 Ιουν 2020 | 14:34

Στο Πάρκο Σχινιά ο Αλέξης Τσίπρας: "Περιβαλλοντοκτόνο το νομοσχέδιο της κυβέρνησης" [Εικόνες]

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συναντήθηκε με τον πρόεδρο και τους εργαζόμενους του Φορέα Διαχείρισης και ξεναγήθηκε στο Πάρκο.

ΝΕΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ FACEBOOK 05 Ιουν 2020 | 13:36
ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ 05 Ιουν 2020 | 13:18

Η γαλλική L' Équipe αποθεώνει τον Κικίλια - "Ο πρώην μπασκετμπολίστας που έγινε υπουργός Υγείας"

"Ο πρώην μπασκετμπολίστας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή απέναντι στη σημερινή υγειονομική κρίση", αναφέρεται.

ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ 05 Ιουν 2020 | 12:43

Ο Φίλης μαζεύει τις "ψεκασμένες θεωρίες" της Μπέτυ Σκούφα- Διαφωνούμε με τα αγγλικά στο νηπιαγωγείο αλλά δεν είναι συνωμοσία

Η διαφωνία του πρώην υπουργού Παιδείας βασίζεται στα επιχειρήματα των παιδαγωγών

ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΟΣ 05 Ιουν 2020 | 12:20

Γεραπετρίτης: Θα απαντήσουμε όπως πρέπει σε οποιαδήποτε πρόκληση της Τουρκίας

"Η δήλωση εκ μέρους του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ήταν πολύ θετική", είπε.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗΣ 05 Ιουν 2020 | 12:00

Πόλεμος προπαγάνδας από την Τουρκία για τον Έβρο: Καταγγέλλουν "επεισόδιο" με πυροβολισμούς - Διαψεύδει το ΓΕΕΘΑ

Η Νομαρχία Αδριανούπολης και τουρκικά ΜΜΕ ισχυρίζονται ότι σκάφος δέχθηκε πυρά από την πλευρά της Ελλάδας, ενώ έκανε περιπολία στον ποταμό Έβρο.

ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗΣ 05 Ιουν 2020 | 11:07

Τασούλας:Αρνητικά όλα τα τεστ για κορονοϊό στη Βουλή, συνεχίζουμε να τηρούμε τις αποστάσεις

Η αναλογικότητα στην κοινοβουλευτική εκπροσώπηση εξασφαλίστηκε επειδή οι προδιαγραφές της προστασίας από τον κορονοϊό εφαρμόστηκαν από την πρώτη στιγμή, είπε.