Γεννηματά: Να αλλάξει ο χαρακτήρας του υπερταμείου

Να λειτουργήσει για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και όχι για την εκποίησή της

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Γεννηματά: Να αλλάξει ο χαρακτήρας του υπερταμείου

Απαισιόδοξη δήλωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, κατά την ομιλία της στην 6η ετήσια οικονομική διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ), σχετικά με την προοπτική να υπάρξει συναίνεση και συνεργασία σε πολιτικό επίπεδο για όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την κοινωνία και την οικονομία. Η προέδρος απέδωσε αυτή την απαισιοδοξία στα κομματικά οφέλη που θέλει να αποκοιμίσει, τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση, πρόσθεσε ότι αυτή η τακτική «δεν υπηρετεί το στόχο της ανάπτυξης, της προσέλκυσης επενδύσεων και της επιστροφής των Ελλήνων επιστημόνων στη χώρα μας» και συμπλήρωσε ότι «ήρθε η ώρα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους».

Σχετικά με τους ρυθμούς ανάπτυξης, ανέφερε ότι πρέπει να αλλάξει ο χαρακτήρας του υπερταμείου, να λειτουργήσει για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και όχι για την εκποίησή της, και εξήγησε ότι μόνο έτσι θα γίνει κατανοητό ότι η χώρα μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης και έχει βγει από την τροχιά των μνημονίων.

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις, παράλληλα με ένα ενισχυμένο πρόγραμμα δημοσιών επενδύσεων, κυρίως στους τομείς της υγείας και της παιδείας.

Για το μεταναστευτικό, η κυρία Γεννηματά επανέλαβε τη θέση του ΚΙΝΑΛ ότι η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, ενώ για τις εργασιακές σχέσεις σημείωσε ότι είναι απαράδεκτο να καθορίζει ο υπουργός τις εξελίξεις δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό στην αγορά. Τη σημασία των πολιτικών στήριξης της οικογένειας, αλλά και θέματα που σχετίζονται με το ισοζύγιο μετανάστευσης, ανέδειξε στην ομιλία του ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος, editorial director της διαΝΕΟσις, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υπογονιμότητας. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι πρόσφατη έρευνα του διαΝΕΟσις, έδειξε ότι πλέον, και για πρώτη φορά από τότε που καταγράφονται στοιχεία, στην Ελλάδα γεννιούνται λιγότερα από 100.000 παιδιά τον χρόνο. Από το 2011 και μετά, για πρώτη φορά από τότε που υπάρχουν στοιχεία, ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, μέχρι το 2050 θα είμαστε λιγότεροι (8,8 εκατομμύρια σύμφωνα με το μεσαίο σενάριο) και γηραιότεροι (το 1/3 του πληθυσμού θα είναι άνω των 65 ετών, από 1/5 σήμερα).

Οι σημαντικές προκλήσεις που προκύπτουν από αυτό το φαινόμενο, όπως αναφέρει η έρευνα, είναι πολυάριθμες, και η διαΝΕΟσις έχει ήδη αρχίσει να τις επισημαίνει στον δημόσιο διάλογο. Η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και η εθνική επιβίωση είναι τα ζητούμενα σχετικά με το πρόβλημα της υπογονιμότητας, όπως ανέφερε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και πρόεδρος του Ινστιτούτου για τα Οικονομικά της Γήρανσης, Μιλτιάδης Νεκτάριος.

Ο κ. Νεκτάριος σημείωσε ότι πρέπει να σχεδιαστεί εξ αρχής το θέμα της εκπαίδευσης, ενώ σε ό,τι αφορά στη μετανάστευση, θα πρέπει να βρεθούν τρόποι να αυξηθεί η αναπαραγωγή του γηγενούς πληθυσμού, με βασικότερο να υπάρχει σοβαρή ανάπτυξη, ενώ θα πρέπει να αναμορφωθεί και το ασφαλιστικό σύστημα. Ιδιαίτερα για τους ρυθμούς ανάπτυξης, όπως είπε, οι ρυθμοί του 1% για τα επόμενα χρόνια δεν δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες.

Για τη βιώσιμη ανάπτυξη, ο καθηγητής Νίκος Αυλώνας, πρόεδρος Κέντρου Αειφορίας, επισκέπτης καθηγητής Οικονομικό Πανεπιστήμιο, σύμβουλος Αειφορίας ΕΕΝΕ, ανέφερε ότι σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας, σε ό,τι αφορά στη χώρα μας, η βιώσιμη ανάπτυξη αφορά πολύ λίγες εταιρείες. Ωστόσο, αυτές που ασχολήθηκαν δεν το έκαναν μόνο για καλό σκοπό: το 50% είχε και αύξηση στα έσοδά τους. Υπάρχει μία χρονική απόσταση της χώρας μας, περίπου δέκα χρόνων σε σχέση με τις διεθνείς εξελίξεις, σχετικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη και τις υπεύθυνες επενδύσεις. Για να φτάσει ο βηματισμός μας τις διεθνείς εξελίξεις χρειάζεται έμφαση στον κομμάτι της παιδείας σημείωσε ο κ. Αυλώνας.

Τέλος, ο Νεκτάριος Δεμενόπουλος, αναπληρωτής διευθυντής Δημοσίων και Επενδυτικών Σχέσεων του ΟΛΠ, αναφέρθηκε στην σημασία των επενδύσεων στο λιμάνι του Πειραιά για την κοινωνία και την οικονομία μας, με την έμφαση να δίνεται στην βιώσιμη ανάπτυξη.

Φωτο: Eurokinissi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΞΑΠΕΛΥΣΕ ΠΥΡΑ 27 Σεπ 2020 | 13:14

Γεννηματά: "Η κυβέρνηση παίζει κορώνα - γράμματα την κρίση στην υγεία και την παιδεία"

Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι η κυβέρνηση επιλέγει τη σύγκρουση με τους μαθητές για να καλύψει τα δικά της λάθη.

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 24 Σεπ 2020 | 13:39

Βολές Γεννηματά: Αφησαν το ΕΣΥ στην τύχη του- Μητσοτάκης και Μπακογιάννης έδωσαν μήνυμα χαλαρότητας

Η κυβέρνηση ασχολήθηκε με την επικοινωνία και δεν έφτιαξε σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, είπε η Φώφη Γεννηματά.

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 17 Σεπ 2020 | 12:27

Γεννηματά για κορονοϊό: Ολοφάνερη η αποτυχία της κυβέρνησης στην πανδημία

"Ολοφάνερη η αποτυχία της κυβέρνησης στην πανδημία- ας ακούσουν, έστω και τώρα, το ΚΙΝΑΛ", δήλωσε η Φώφη Γεννηματά.

ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ 16 Σεπ 2020 | 21:14

Το σχέδιο της "Νέας Αλλαγής" παρουσίασε η Φώφη Γεννηματά στη ΔΕΘ - Οι τέσσερις άξονες

Το σχέδιο "Νέα Αλλαγή" του ΚΙΝΑΛ, είναι η προοδευτική διέξοδος για την Ελλάδα, τόνισε η Φώφη Γεννηματά στο Thessaloniki Helexpo Forum

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 11 Σεπ 2020 | 12:59

Γεννηματά: Να δώσει τώρα ο Μητσοτάκης την έγγραφη συμφωνία με την Τουρκία που μας έκρυψε

"Απαιτούμε ο κ. Μητσοτάκης να δώσει τώρα στα πολιτικά κόμματα, την έγγραφη συμφωνία με την Τουρκία που μας απέκρυψε, ακολουθώντας επικίνδυνη μυστική διπλωματία", τόνισε η κ. Γεννηματά.

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 10 Σεπ 2020 | 11:24

Ανεβάζει τους τόνους η Γεννηματά: Που το πάει ο κ. Μητσοτάκης με τη μυστική διπλωματία; Ως εδώ και μη παρέκει

"Ο κ. Μητσοτάκης ασκεί επικίνδυνη μυστική διπλωματία. Δεν έχει λευκή επιταγή. Να δοθεί στα κόμματα η "έγγραφη συμφωνία" για διάλογο με την Τουρκία", είπε η κ. Γεννηματά.

ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 07 Σεπ 2020 | 22:38

Δευτερολογία Μητσοτάκη: Δεν πρόκειται να τιμωρήσουμε κάποιο παιδί επειδή δεν φορά μάσκα

Είναι δύσκολο να υποχρεωθεί ένα μικρό παιδί να φορά συνέχεια τη μάσκα, είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης στη δευτερολογία του

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 04 Σεπ 2020 | 09:34

ΠΑΣΟΚ: Καρέ- Καρέ η εκδήλωση της 3ης Σεπτέμβρη στο Ζάππειο - Οι παρουσίες και οι ...απουσίες

Η φετινή εκδήλωση ήταν, λόγω της συνεχιζόμενης έξαρσης της υγειονομικής κρίσης, αφιερωμένη στην εμβληματική μεταρρύθμιση του ΕΣΥ από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

ΛΙΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ 01 Σεπ 2020 | 10:54

46 χρόνια ΠΑΣΟΚ: Αφιερωμένη στο ΕΣΥ η φετινή επέτειος της 3ης Σεπτέμβρη

3η Σεπτέμβρη - Πολιτική εκδήλωση για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με ομιλία της Φώφης Γεννηματά.

ΜΑΧΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 01 Οκτ 2020 | 07:40

Εντονο διπλωματικό παρασκήνιο στη Σύνοδο Κορυφής – Απομακρύνεται το ενδεχόμενο άμεσων κυρώσεων στην Άγκυρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με "όπλο" και την στήριξη Πομπέο, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, όπου θα συναντηθεί με τον Σαρλ Μισέλ.

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ 01 Οκτ 2020 | 07:36

Γιατί θύμωσε ο Μητσοτάκης και χτύπησε προειδοποιητικά καμπανάκια – Ποιοι υπουργοί "βγάζουν έξω την ουρά τους"

Η εικόνα που δόθηκε από ορισμένα κυβερνητικά στελέχη προς την κοινωνία, η οποία αυτή την περίοδο δοκιμάζεται, δεν άρεσαν στον πρωθυπουργό.

ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 30 Σεπ 2020 | 22:59

Συνάντηση Αναστασιάδη – Μισέλ μια μέρα πριν τη Σύνοδο: Τι είπαν για τη Τουρκία

Η απάντηση που θα δώσει στην Τουρκία η Σύνοδος Κορυφής απασχόλησε τη συζήτηση Αναστασιάδη - Μισέλ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 30 Σεπ 2020 | 21:26

Δένδιας: Κορυφαία προτεραιότητά μας το Κυπριακό – Διαρκής συντονισμός με τη Λευκωσία ενόψει της Συνόδου

Με τον Κύπριο ομόλογό του συναντήθηκε ο Νίκος Δένδιας μία μέρα πριν την κρίσιμη Σύνοδο όπου θα τεθεί και το Κυπριακό