Γενς Μπάστιαν: Γιατί η Μέρκελ είναι με το μέρος του Τσίπρα

«Είναι ενδιαφέρον ότι η κ. Μέρκελ έρχεται να υποστηρίξει τον Τσίπρα», τονίζει σε συνέντευξή στη γερμανική εφημερίδα Augsburger-Αllgemeine ο Γερμανός οικονομολόγος.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Γενς Μπάστιαν: Γιατί η Μέρκελ είναι με το μέρος του Τσίπρα

«Είναι ενδιαφέρον ότι η κ. Μέρκελ έρχεται να υποστηρίξει τον Τσίπρα», τονίζει σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Augsburger-Αllgemeine ο Γερμανός οικονομολόγος Γένς Μπάστιαν, μέλος της Task-Force της Ε.Ε. στην Ελλάδα από το 2011 έως το 2013.

Στη συνέντευξη υπό τον τίτλο «Γιατί η Μέρκελ είναι με το μέρος του Τσίπρα» ο Γενς Μπάστιαν τονίζει ότι «η κα Μέρκελ έχει χτίσει ήδη εδώ και χρόνια μια καλή και εποικοδομητική σχέση με τον κ. Τσίπρα, η οποία βασίζεται στην αμοιβαιότητα. Και οι δύο συνεργάστηκαν εποικοδομητικά ιδίως στο θέμα των προσφύγων. Είναι ενδιαφέρον ότι η κα Μέρκελ έρχεται να υποστηρίξει τον Τσίπρα. Ο πολιτικά προσκείμενος αρχηγός της συντηρητικής αντιπολίτευσης, Κ. Μητσοτάκης της Νέας Δημοκρατίας, απορρίπτει απολύτως τη συμφωνία και η κα Μέρκελ θα πρέπει μάλλον να του ψάλλει κατά τη συνάντησή τους».

Σύμφωνα με τον κ. Μπάστιαν «η επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα είναι μάλλον μια ευχάριστη έκπληξη. Για πρώτη φορά μετά την κρίση έρχεται στην Αθήνα η κα Μέρκελ όχι για μια επίσκεψη αστραπή, αλλά θα μείνει δύο μέρες. Αυτό δεν είχε γίνει τα περασμένα χρόνια και γίνεται ευμενώς δεκτό».

Ο Γερμανός οικονομολόγος, ο οποίος ζει και εργάζεται στην Αθήνα, θεωρεί ότι «το κύριο θέμα της επίσκεψης είναι μια σημαντική ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο στις αρχές Φεβρουαρίου ώστε να διευθετηθεί το ονοματολογικό με την "Μακεδονία". Εάν τα κοινοβούλια στην Αθήνα και τα Σκόπια συμφωνήσουν η χώρα αυτή θα λέγεται στο μέλλον Βόρεια Μακεδονία. Η Ευρώπη ελπίζει ότι έτσι θα σταθεροποιηθεί η περιοχή των Βαλκανίων. Η επίσκεψη της κα Μέρκελ αποτελεί μια σημαντική υποστήριξη στην πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα», τονίζει.

Γενς Μπάστιαν: Γιατί η Μέρκελ είναι με το μέρος του Τσίπρα

O Γερμανός οικονομολόγος επισημαίνει ότι «Η κα Μέρκελ είναι η πρώτη Ευρωπαία πρωθυπουργός η οποία επισκέπτεται την Αθήνα από τότε που η Ελλάδα βγήκε από το τρίτο μνημόνιο. Η επίσκεψη είναι ένα μήνυμα αναγνώρισης. Η καγκελάριος θα ενθαρρύνει τον κ. Τσίπρα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Η κα Μέρκελ θα τονίσει ότι είναι σημαντικό για την Ελλάδα να συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις της και χωρίς την πίεση ενός διεθνούς πακέτου βοήθειας. Και ο κ. Τσίπρας θα τονίσει ότι η Ελλάδα χρειάζεται γι' αυτό περαιτέρω βοήθεια. Και οι δύο θα προσπαθήσουν να στείλουν μηνύματα στους Γερμανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα».

Στο ερώτημα της Augsburger-Allgemeine κατά πόσον η Ελλάδα έχει εφαρμόσει καλά τις μεταρρυθμίσεις έως τώρα, ο κ. Μπάστιαν απαντά: «Εφαρμόστηκαν πολλές. Στη Γερμανία συχνά υποτιμάται πόσα κατάφερε η Ελλάδα με την βοήθεια των τριών πακέτων βοήθειας τα τελευταία δέκα χρόνια. Εν τω μεταξύ υπάρχουν ευρωπαϊκά στάνταρντ στην φορολογική πολιτική, αλλά και για το ύψος των φόρων. Η φορολογική συμμόρφωση έχει επαληθευμένα αυξηθεί. Εν τω μεταξύ θα πρέπει να γίνει συζήτηση για το πώς μπορούν να μειωθούν οι φόροι σε επιλεγμένους τομείς, διότι η πολιτική σωτηρίας ήταν ιδίως μια πολιτική αύξησης των φόρων. Αυτό το θεωρώ ως μη βιώσιμο μακροπρόθεσμα από οικονομική άποψη».

Ο Γερμανός οικονομολόγος ερωτηθείς για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας είπε: «Η οικονομική ανάκαμψη που ξεκίνησε δεν φτάνει ακόμα στους πολίτες. Η οικονομία αναπτύσσεται βέβαια κατά 2% περίπου αλλά (το ποσοστό αυτό) είναι πολύ μικρό, διότι ξεκινά από ένα πολύ χαμηλό σημείο εκκίνησης».

Για το πώς μπορεί η Ελλάδα να αναπτυχθεί περισσότερο λέει: «H Ελλάδα επιτυγχάνει εν τω μεταξύ ένα πρωτογενές πλεόνασμα περισσότερο από 3,5%. Τα χρήματα αυτά όμως δεν επενδύονται καθόλου στην οικονομία εξ αιτίας των περικοπών λιτότητας. Οικονομικά σκόπιμο θα ήταν μια οικονομική ανάπτυξη αυτού του μεγέθους και ένα μικρότερο πλεόνασμα του προϋπολογισμού. Το κράτος θα μπορούσε να επενδύσει περισσότερο και να φροντίσει το ίδιο για την ανάπτυξη».

Τέλος, για το αν η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει το τεράστιο χρέος της στο μέλλον ο κ. Μπάστιαν εκφράζει την άποψη ότι «είναι αυταπάτη» και «επιτέλους πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Ένα μέρος του χρέους της Γερμανίας κουρεύτηκε εξάλλου το 1952 μετά τον πόλεμο στη Διάσκεψη του Λονδίνου για το γερμανικό χρέος κάτι το οποίο βοήθησε την δημιουργία του γερμανικού οικονομικού θαύματος. Μια ματιά στα βιβλία της ιστορία θα ήταν χρήσιμη για την συζήτηση», σημειώνει ο Γερμανός οικονομολόγος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: ΓΤΠ, EPA

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

25 Σεπ 2020 | 11:40

Και όμως, ο Ευκλείδης έχει δίκιο

Το βαθύ πολιτικό αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ δεν λύνεται με ύβρεις σε αντιπάλους ή διώξεις εσωκομματικών επικριτών.

ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ 25 Σεπ 2020 | 10:51

Ζαχαριάδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει πολιτικό νεκροταφείο, αλλά ο καθένας να εκπέμπει το σωστό στίγμα

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις. Δεν θα γίνουμε νεκροταφείο, δηλώνει ο Κ. Ζαχαριάδης.

ΒΓΗΚΑΝ ΤΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 25 Σεπ 2020 | 10:12

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Αλέξης έχει νεύρα - "Πρόεδρος είμαι εγώ", φώναξε στον Τσακαλώτο - Στο "πειθαρχικό" όσοι του κάνουν κριτική

Σε δίνη εσωστρέφειας βυθίζεται εκ νέου ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αιχμές Τσακαλώτου και την έντονη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα στην κριτική που δέχεται. Ολοι εναντίον όλων.

ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΕΤΡΑΜΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ "ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ" 24 Σεπ 2020 | 20:24

"Αναβρασμός" στον ΣΥΡΙΖΑ: Προειδοποίηση Τσίπρα σε Τσακαλώτο για την επόμενη... φορά - "Θα υπάρχουν κυρώσεις"

Eπιτροπή "δεοντολογίας" που θα αναλάβει να "συνετίζει" τα στελέχη που κινούνται εκτός γραμμής πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΚΛΕΙΔΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ 24 Σεπ 2020 | 14:47

Καρφιά της αδελφής Τσίπρα Ζαννέτ, για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ- "Οποιος έχει πρόβλημα παραιτείται…"

Την παρέμβαση της Ζαννέτ Τσίπρα για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε πολιτευτής της ΝΔ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 24 Σεπ 2020 | 10:52

Τρικυμία εσωστρέφειας στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω Τσακαλώτου και Τζάκρη - Στον αέρα η αντιπολιτευτική ατζέντα του κόμματος

Υπό κανονικές συνθήκες, στον σημερινό "πρωινό καφέ" υπό τον Αλέξη Τσίπρα στην Κουμουνδούρου, σήμερα η ατζέντα θα ήταν "μονοθεματική":

ΜΥΛΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ - ΝΕΑ ΦΑΓΩΜΑΡΑ 23 Σεπ 2020 | 13:06

Δημόσιο "χαστούκι" Τσακαλώτου σε Τσίπρα: Δεν μπορούμε να λέμε τον Μητσοτάκη απατεώνα

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παίρνει θέση κατά των όσων είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 21 Σεπ 2020 | 17:06

Τσίπρας από την Καρδίτσα: "Με 5 και 8 χιλιάρικα δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα - Ασπιρίνες τα μέτρα της κυβέρνησης"

"Ασπιρίνες" τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τις καταστροφές τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από τις πληγείσες περιοχές στην Καρδίτσα

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ [ΕΙΚΟΝΕΣ] 21 Σεπ 2020 | 14:15

Σε ταβέρνα γλεντούσε ο Πολάκης την ώρα της συνέντευξης Τύπου Τσίπρα: "Να σου δώσω μια να σπάσεις αχ βρε κόσμε γυάλινε"

Σε ταβέρνα της Ηλιούπολης, το γλεντούσε ο Παύλος Πολάκης το μεσημέρι της Κυριακής, την ώρα της συνέντευξης Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 21 Σεπ 2020 | 13:01

Έξαλλος ο Κούλογλου: Καταγγέλλει "λίστα Πέτσα" και στον ΣΥΡΙΖΑ για αποκλεισμό του Tvxs από τη συνέντευξη Τσίπρα

Άρθρο στο Tvxs του Στέλιου Κούλογλου που καυτηριάζει το γεγονός ότι το μέσο αποκλείστηκε από τη συνέντευξη Τσίπρα επειδή ασκούσε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΙΣΕΛ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΜΕΡΚΕΛ 21 Σεπ 2020 | 12:03

Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ: Στην ατζέντα Τουρκία, Λιβύη, Λευκορωσία

Τα ζητήματα της Λευκορωσίας, της Λιβύης και της Ανατολικής Μεσογείου είναι από τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν στο Συμβούλιο.

ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 20 Σεπ 2020 | 17:36

Ο Πέτσας "καρφώνει" τον Τσίπρα: Από ανεύθυνος, θέλησε να γίνει και επικίνδυνος

Ο Στέλιος Πέτσας σχολίασε τη συνέντευξη Τύπου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, στο Thessaloniki Helexpo Forum.

ΠΥΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 20 Σεπ 2020 | 13:04

Τσίπρας στη ΔΕΘ: "Θα ήταν ανεύθυνο να ζητήσω εκλογές όσο διαρκεί η πανδημία και η κρίση στα ελληνοτουρκικά"

Ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει πως αν πει η επιστημονική κοινότητα ότι είναι επιβεβλημένο να πάμε σε νέο lockdown, θα το στηρίξει.