Γεωργιάδης: Με 30% ανεμβολίαστους κάθε μέτρο έχει μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό κόστος

"Τώρα η Ευρώπη έχει κλείσει την κάνουλα και πλέον τέτοια χρήματα δεν υπάρχουν. Άρα δεν έχουμε καθόλου τις ίδιες συνθήκες για να πάρουμε απόφαση για lockdown".

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

"Είναι ένας δόκιμος αντίλογος το αν θα έπρεπε να λάβουμε αυστηρότερα μέτρα για τους ανεμβολίαστους. Όμως, με 30% ανεμβολίαστους, κάθε μέτρο έχει μεγάλο κόστος και οικονομικό και κοινωνικό. Αν είχαμε 10% ανεμβολίαστους θα ήταν σχετικά εύκολο. Ήδη με το τεστ ράπιντ που βάλαμε στα εστιατόρια, στα κομμωτήρια, με τους ελέγχους που βάλαμε στο λιανικό εμπόριο, ξεσηκώθηκαν όλοι αυτοί οι κλάδοι. Δεν υπάρχουν εύκολες επιλογές" τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Τι είναι αυτό που αλλάζει τις προτεραιότητες στο 4ο κύμα σε σχέση με το πρώτο κύμα, όταν η επιλογή της κυβέρνησης ήταν ότι η δημόσια υγεία είναι πάνω από την οικονομία, ερωτήθηκε ο Υπουργός.

"Είναι δύο οφθαλμοφανείς διαφορές. Τώρα έχουμε το εμβόλιο άρα ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είναι εξαιρετικά μικρότερος. Τότε κινδύνευε να νοσήσει και να πεθάνει το 100% του πληθυσμού, τώρα κινδυνεύει να νοσήσει και να πεθάνει το 30%. Ο δεύτερος λόγος είναι οικονομικός, τότε είχαμε χρήματα και η Ευρώπη είχε ανοίξει την κάνουλα και μοιράσαμε και στηρίξαμε την οικονομία. Τώρα η Ευρώπη έχει κλείσει την κάνουλα και πλέον τέτοια χρήματα δεν υπάρχουν. Άρα δεν έχουμε καθόλου τις ίδιες συνθήκες για να πάρουμε την ίδια απόφαση".

"Βάλαμε στις εκκλησίες το ίδιο μέτρο με το εμπόριο. Η ίδια η Εκκλησία της Ελλάδος πήρε αυτή την απόφαση και έτσι ήρθε η νομοθεσία να προσαρμοστεί στην απόφαση που πήρε η εκκλησία από μόνη της. Τον έλεγχο τον έχει στην πραγματικότητα η Εκκλησία ως ευθύνη, είναι αδύνατον να μπει ένα αστυνομικό όργανο στην εκκλησία και να σταματήσει την λειτουργία, αυτό δεν μπορεί να συμβεί".

Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή αναφορά του κ. Τσίπρα, ο οποίος είπε να προχωρήσει ο εμβολιασμός σε ένστολους και σώματα ασφαλείας, ο Υπουργός Ανάπτυξης είπε χαρακτηριστικά, "ο κ. Τσίπρας μας κατηγόρησε για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στον χώρο των νοσοκομείων, της υγείας και των μονάδων φροντίδας και καταψήφισε την σχετική τροπολογία. Ένας άνθρωπος που θεώρησε ότι δεν πρέπει να κάνουμε υποχρεωτικό εμβολιασμό στα νοσοκομεία, δεν έχει κανένα ηθικό ή πολιτικό δικαίωμα να κάνει κανένα ερώτημα για κανέναν άλλο. Τέρμα, δεν ξαναρωτάς για υποχρεωτικότητα πουθενά, αλλιώς είσαι γελοίος".

Αναφερόμενος στην επίταξη ιδιωτικών κλινικών που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι "αν χρησιμοποιείς τον όρο της επίταξης, με νόμο που έχει ψηφίσει ο κ. Τσίπρας και την υπουργική απόφαση του κ. Ξανθού, πληρώνεις έναν σκασμό λεφτά σε αυτά τα νοσοκομεία. Δεν μπορούν πλέον να αντιπολιτεύονται σαν να μην έχουν κυβερνήσει. Έχουν κυβερνήσει και οι αποφάσεις που έλαβαν τότε τους ακολουθούν. Ο νόμος λοιπόν περί επιτάξεως των ιδιωτικών κλινικών προϋποθέτει την αποζημίωσή τους από τον ΕΟΠΥΥ με πολύ υψηλά χρηματικά ποσά".

Σε σχέση με το θέμα που μπαίνει από τον ΣΥΡΙΖΑ για να υπάρξει Υπουργός Υγείας κοινής αποδοχής, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η χώρα δεν έχει κυβέρνηση οικουμενική ή συμμαχική. "Η χώρα έχει κυβέρνηση εκλεγμένη από τον ελληνικό λαό που απολαμβάνει της πλειοψηφίας του κοινοβουλίου και δεν χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση για Υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής".

Ο Υπουργός Ανάπτυξης σχολιάζοντας το χθεσινό σποτ του ΣΥΡΙΖΑ για τον εμβολιασμό, είπε "έχω πρωταγωνιστήσει σε όλα τα σποτ του ΣΥΡΙΖΑ. Και το χθεσινό καθόλου δεν με ενοχλεί, ίσα ίσα το έχω αναρτήσει και στην δική μου σελίδα στο twitter για να το δει περισσότερος κόσμος. Αν καταφέρουμε και πείσουμε έναν ακόμα συμπολίτη μας να εμβολιαστεί, το αν μας βρίζει ή μας αντιπαθεί, δεν έχει καμία σημασία, σημασία έχει να πετύχουμε το συλλογικό τείχος ανοσίας. Αν ήθελα πραγματικά να τους τρολάρω θα τους πρότεινα να κάνουν ένα σποτ με όσα έχει γράψει ο Πολάκης για τα εμβόλια. Δεν πρέπει να είναι το εμβόλιο κομματικό ζήτημα στην Ελλάδα".

Διαβάστε Επίσης

Ερωτηθείς για τους εργαζόμενους που δεν αναρτούν τα αποτελέσματα των υποχρεωτικών τεστ, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι το να μην κάνουν τα ράπιντ τεστ στις επιχειρήσεις είναι παράνομο και οι επιχειρήσεις είναι έκθετες στον νόμο γιατί από την ΕΡΓΑΝΗ μπορεί να φανεί και ποιες επιχειρήσεις είναι. "Δημιουργούνται ζητήματα πολύ μεγάλων προστίμων και θα έλεγα στις επιχειρήσεις να είναι πιο επιμελείς στον έλεγχο των ράπιντ τεστ των εργαζομένων τους, όπως ορίζει ο νόμος. Το αν θα μπουν αυτά τα πρόστιμα δεν μπορώ να το πω ακόμα, γιατί είναι κάτι που προέκυψε χθες".

Κληθείς να σχολιάσει τις κινητοποιήσεις και τις αντιδράσεις της εστίασης στα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, σημείωσε πως από όλους τους κλάδους της οικονομίας αυτός που πήρε την μερίδα του λέοντος είναι η εστίαση. "Και να είναι τώρα ο πρώτος κλάδος που ξαναζητάει στήριξη το λες και αχαριστία. Αυτό είπα εγώ. Σε αυτή την χρονική στιγμή ο χώρος κάνει λάθος. Δεν μπορεί το μέτρο να μπει Δευτέρα και να ζητάς την Τρίτη λεφτά. Θα πρέπει να αφήσεις ένα μέτρο 10-20 μέρες να μετρήσεις ποια επίπτωση αυτή. Γιατί αν ζητάς από Δευτέρα σε Τρίτη για λεφτά, αυτό σημαίνει ότι ήσουν έτοιμος να ζητήσεις λεφτά".

Διαβάστε Επίσης

"Τα μέτρα που επηρεάζουν τους ανεμβολίαστους θα έχουν επιπτώσεις στον οικονομικό κύκλο. Στο λιανικό εμπόριο λιγότερο, γιατί είναι ευκολότερο, είναι προφανώς πιο δύσκολα στην εστίαση. Το ότι δυσκολεύεις την επαφή των ανεμβολίαστων με τα εστιατόρια, πλήττει τα εστιατόρια. Από την άλλη, τους πλήττεις περισσότερο τις πρώτες μέρες των μέτρων, μέχρι να συνειδητοποιήσουν τι έχει συμβεί. Προϊόντος του χρόνου όσοι θέλουν να παραμείνουν ανεμβολίαστοι θα αρχίσουν να κάνουν τα ράπιντ τεστ τους αν θέλουν να συμμετέχουν στην κοινωνική δραστηριότητα, άρα θα μπορούν να μπαίνουν στα εστιατόρια. Έχω ξεκαθαρίσει φέτος ότι περίπτωση νέου γύρου κρατικών ενισχύσεων δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα και δεν υπάρχει η λογική να πας σε μια χώρα με πρόβλημα πληθωρισμού να δώσεις λεφτά, άρα να εντείνεις τον πληθωρισμό και δεύτερον σε ένα κλάδο όπου 87.000 επιχειρήσεις εστίασης μοιράστηκαν 2,326 δισ. ευρώ".

Τέλος, αναφέρθηκε στον ΦΠΑ στις αναγνωρισμένες σχολές χορού. "Μειώσαμε τον ΦΠΑ το οποίο έπιασε τις υπόλοιπες σχολές χορού ως αντίδωρο για την πανδημία, αλλά αυτό πράγματι δεν πιάνει τις 600 αναγνωρισμένες σχολές χορού. Έχω κάνει αίτημα για αυτό για να μου δοθούν τα χρήματα να τους ενισχύσω γιατί αυτοί έχουν δίκιο να μιλάνε, έχουν αδικηθεί".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ 24 Ιαν 2022 | 13:03

Σκάνδαλο Novartis: Στο αρχείο οι κατηγορίες για Αδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο

Στο αρχείο οι καταγγελίες εις βάρος των πρώην υπουργών, Άδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλου για το σκάνδαλο Novartis.

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ 23 Ιαν 2022 | 15:57

Ανεμβολίαστοι θα θεωρούνται από 1η Φεβρουαρίου όσοι δεν έχουν κάνει την ενισχυτική δόση - Πώς θα μετακινούνται

Όσοι δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση, από 1η Φεβρουαρίου θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι.

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ 23 Ιαν 2022 | 09:13

Πανδημία στην Ευρώπη: Σε ποιες χώρες χαλαρώνουν τα μέτρα, σε ποιες επιμένουν οι σκληροί δείκτες

Με τα επιδημιολογικά στοιχεία να μην παρουσιάζουν ενιαία εικόνα, οι ευρωπαίκές χώρες κινούνται σε διαφορετικές ταχύτητες για την χαλάρωση των μέτρων για τον κορονοϊό.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 22 Ιαν 2022 | 19:00

Γεωργιάδης: Γενναία μέτρα στήριξης στο ρεύμα θα λαμβάνουμε για όσο χρειαστεί

"Έχουμε λάβει γενναία μέτρα στήριξης στο ρεύμα και θα συνεχίζουμε να λαμβάνουμε για όσο διάστημα χρειαστεί" επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης.

ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ 20 Ιαν 2022 | 20:21

Kακοκαιρία Ελπίδα: Έκτακτη σύσκεψη για την αντιμετώπιση της αναμενόμενης επιδείνωσης του καιρού

Σε επιφυλακή τα προβλεπόμενα από το σχέδιο "Ξενοκράτης" για την αντιμετώπιση της αναμενόμενης επιδείνωσης του καιρού

ΠΑΝΔΗΜΙΑ 20 Ιαν 2022 | 18:24

Γαλλία: Ο πρωθυπουργός, Ζαν Καστέξ χαλαρώνει τα μέτρα παρά τα 400.000 χθεσινά κρούσματα κορονοϊού

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Καστέξ και ο υπουργός Υγείας θα ανακοινώσουν την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού.

ΤΟΥ BERTELSMANN STIFTUNG 20 Ιαν 2022 | 15:00

Έρευνα για την ετοιμότητα αντιμετώπισης της πανδημίας στην εκπαίδευση: Από την 22η στην 6η θέση η Ελλάδα

Έρευνα που δείχνει την ετοιμότητα των χωρών του ΟΟΣΑ για την αντιμετώπιση της επίπτωσης της πανδημίας στην εκπαίδευση ανήρτησε η Νίκη Κεραμέως

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΡΑΤΑΚΟΥ 20 Ιαν 2022 | 11:34

Γεωργιάδης: Το 2022 η αύξηση του ΑΕΠ θα υπερβεί το 5%

Ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης ανέλυσε τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την περαιτέρω ενίσχυση του επενδυτικού περιβάλλοντος.

ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 20 Ιαν 2022 | 09:43

Γιατί κυβέρνηση και ειδικοί αποφάσισαν παράταση στα μέτρα για εστίαση και διασκέδαση

Στα χνάρια που αφήνουν σε καθημερινή βάση οι δείκτες του πανδημικού ιού στην κοινότητα θα είναι στραμμένη και τις επόμενες επτά ημέρες η προσοχή κυβέρνησης και ειδικών.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ MEGA 19 Ιαν 2022 | 19:59

Απίστευτο: Σελίδα γνωριμιών μόνο για ανεμβολίαστους στο Facebook [Βίντεο]

Ομάδα που δημιουργήθηκε στο facebook έχει σκοπό την κοινωνικοποίηση μη εμβολιασμένων… μόνο με μη εμβολιασμένους

ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΣΚΛΗΡΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ 19 Ιαν 2022 | 16:26

Επίσημο: Παρατείνονται για μία εβδομάδα τα μέτρα - Η πρόταση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων

Σε ισχύ τα ίδια μέτρα έως το τέλος Ιανουαρίου - Την επόμενη βδομάδα θα επανεξεταστεί η επαναφορά της μουσικής στην εστίαση και η νυχτερινή διασκέδαση.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 19 Ιαν 2022 | 11:40

Βατόπουλος: Η πανδημία θα τελειώσει όταν όλος ο πληθυσμός έχει ανοσία

Ο καθηγητής επισήμανε ότι δεν θα φτάσουμε στην συλλογική ανοσία μόνο με τη νόσηση και τόνισε εκ νέου ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε το εμβόλιο.

ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΣΤΟ ΕΣΥ 19 Ιαν 2022 | 09:58

Παρατείνονται για μια εβδομάδα τα μέτρα σε εστίαση και διασκέδαση - Συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι - Τι προανήγγειλε ο Πλεύρης

Την παράταση μιας εβδομάδας στα μέτρα που ισχύουν προανήγγειλε ο Θάνος Πλευρης. Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή των ειδικών.