Γεραπετρίτης: Ποιο είναι το σχέδιο της σταδιακής άρσης των μέτρων - Τι θα γίνει με τη μετακίνηση εκτός νομού

Ο κ. Γεραπετρίτης προανήγγειλε τη χρήση ΙΧ με τον κωδικό 6 - Τι είπε για καταστήματα και σχολεία.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Το μήνυμα ότι, "βρισκόμαστε στην τελική ευθεία μιας πάρα πολύ μεγάλης μάχης", έστειλε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ζητώντας από τους πολίτες, παρά την κόπωση, να παραμείνουν πιστοί στα μέτρα της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Προϊδεάζοντας συγχρόνως για τις αυριανές ανακοινώσεις (ωράριο εξόδου, μετακίνηση με κωδικό 6 και με Ι.Χ.), δήλωσε με έμφαση πως "είναι λίγες οι εβδομάδες ακόμη που θα αναγκαστούμε να κάνουμε υπομονή", ενώ την πίεση που δέχεται σήμερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας, την απέδωσε σε επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως οι μεταλλάξεις, οι πορείες και η ελλιπής εφαρμογή των μέτρων.

Στο ερώτημα του Mega τι τελικώς θα ανοίξει από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου, ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε πως είναι "σημαντικό" να αναζητηθούν κάποιες εστίες κοινωνικής αποσυμπίεσης, χωρίς να προχωρήσει επί του παρόντος σε λεπτομέρειες του σχεδιασμού, ενώ μετέφερε και την πρόθεση της κυβέρνησης "να ανοίξουν, με σχέδιο και συστηματικά, και οι υπόλοιποι πυλώνες, πρωτίστως τα σχολεία, ίσως κατά προτεραιότητα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια που έχουν μείνει επί μακρόν κλειστά".

Ως προς το αν θα επιτραπεί η χρήση ΙΧ με τον κωδικό 6, ο υπουργός Επικρατείας εκκινώντας από τη θέση ότι δεν έχουν όλες οι γειτονιές τη δυνατότητα να βρίσκονται σε υπαίθριους χώρους κοινωνικής συνάθροισης, χαρακτήρισε "αυτονόητο" το ότι "θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να μπορούν να μετακινούνται και επωχούμενοι". Αντιθέτως, για τη μετακίνηση από νομό σε νομό, είπε πως η αίσθησή του είναι ότι "δεν βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο αυτό, θα πρέπει να τα βλέπουμε βήμα βήμα τα θέματα αυτά". Εξήγησε δε, πως η κυβέρνηση βλέπει και πιο μακροπρόθεσμα, βλέπει και το Πάσχα που έρχεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναφορικά, τέλος, με το εάν τα καταστήματα θα ανοίξουν στις 29/3 και πώς, σημείωσε πως "η Δευτέρα 29 Μαρτίου για τα δεδομένα τα οποία έχουμε, φαντάζει μια αιωνιότητα". Διαβεβαίωσε όμως ότι εάν αποφασισθεί να υπάρξει άνοιγμα, είτε στα τέλη Μαρτίου, είτε στις αρχές Απριλίου, αυτό θα γίνει με όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις.

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη ταυτόχρονης διατήρησης της ψυχικής υγείας των ανθρώπων από τη μια, και διασφάλισης της δημόσιας υγείας από την άλλη, κάνοντας επιπλέον λόγο για δύο πυλώνες: "Ο πρώτος θα έχει ως βάση κυρίως την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας - προς την κατεύθυνση αυτή έγιναν και γίνονται ακόμη πολύ σημαντικές δράσεις με την ενίσχυση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και την ένταξη ιδιωτικών κλινικών στο ΕΣΥ - επίσης μια πολύ πιο διευρυμένη χρήση των tests σε πανελλαδική κλίμακα", ενώ ο δεύτερος πυλώνας θα προβλέπει "προσαρμογές στα υφιστάμενα μέτρα".

Επίσης "είναι δεδομένο πλέον ότι υπάρχει μια πολύ σοβαρή ψυχική κόπωση στην κοινωνία", αναγνώρισε ο υπουργός Επικρατείας και αυτό "οδηγεί σε απομείωση του ωφέλιμου αποτελέσματος των μέτρων". Συνεπώς, εξήγησε, "θα αναζητήσουμε κάποιες προσαρμογές που ίσως έχουν να κάνουν με το ωράριο εξόδου, με τη δυνατότητα της χρήσης όσο το δυνατόν περισσότερο εξωτερικών χώρων", προϊδέασε. Σύμμαχος, εξάλλου προς την κατεύθυνση αυτή, είναι ο καιρός, η μέρα που μεγαλώνει, η αλλαγή της ώρας, παρατήρησε.

"Σε όλη την Ευρώπη είμαστε μπροστά σε ένα τέταρτο κύμα, η Ελλάδα βιώνει ακόμη το τρίτο κύμα χάρη στα προληπτικά μέτρα τα οποία έχει λάβει", τόνισε επίσης με έμφαση, συμμεριζόμενος και αυτός την καθολική, όπως την χαρακτήρισε, διαπίστωση, ότι η κόπωση από τους περιορισμούς, "έχει οδηγήσει σε μια 'ασφυξία', σε μια πλημμελή συμμόρφωση. Πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή", επέμεινε, μια χρυσή τομή που θα συνδυάζει την κοινωνικότητα και την απουσία χαλάρωσης με τα μέτρα πρόληψης/προφύλαξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Το σύστημα πιέζεται και η πίεση που δέχεται σήμερα, αντανακλά σε όσα συνέβησαν πριν δύο εβδομάδες, ό,τι βιώσαμε πριν δύο εβδομάδες σε επίπεδο κοινωνίας", σημείωσε στη συνέχεια της συνέντευξης, παραθέτοντας σειρά επιβαρυντικών παραγόντων, όπως οι μεταλλάξεις, οι πορείες - "δεν χρειάζεται πολλή φαντασία ότι με τον κοινωνικό συγχρωτισμό συνιστούν εστία μετάδοσης" - αλλά και το έλλειμμα εφαρμογής των μέτρων.

Παρότι "το σύστημα πιέζεται περισσότερο από ποτέ", υπάρχουν στοιχεία τα οποία "συνηγορούν ότι το διάστημα στο οποίο ακόμη θα βρισκόμαστε υπό πίεση είναι σχετικά μικρό" και ως τέτοια στοιχεία ο υπουργός παρέθεσε τη βελτίωση του καιρού και τον εμβολιασμό που "πηγαίνει άριστα", όπως είπε, επικαλούμενος και τα επαινετικά σχόλια του διεθνούς Τύπου για την Ελλάδα. Συνέχισε δε, με τους βασικούς άξονες της κυβερνητικής στρατηγικής, όπως "το να απλώσουμε τη μέρα έτσι ώστε να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερος επιμερισμός του κόσμου και από την άλλη πλευρά να δώσουμε τη δυνατότητα στον κόσμο να βρίσκεται έξω".

Απευθυνόμενος στους συμπολίτες του, όπως ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά, πρόσθεσε: "Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία μιας πάρα πολύ μεγάλης μάχης. Καταλαβαίνω ότι έχουμε πολύ μεγάλη κούραση και ιδίως τα νέα παιδιά που έχουν βρεθεί έξω από το φυσικό κοινωνικό τους περιβάλλον, (αλλά) είναι λίγες οι εβδομάδες ακόμη που θα αναγκασθούμε να κάνουμε υπομονή".

Εστιάζοντας στη συνέχεια στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, παρατήρησε ότι "τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας, συνηγορούν ότι πολύ σύντομα θα μπορέσουμε να έχουμε μια πολύ καλύτερη εικόνα σε ό,τι αφορά την πανδημία: αυτή τη στιγμή έχουμε υπερβεί το 1,5 εκατ. εμβόλια, περιμένουμε πολύ μεγάλες δόσεις εντός του Απριλίου, που θα δημιουργήσουν ένα σημαντικό τείχος ανοσίας".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


"Πραγματικά η ελληνική οικονομία 'ματώνει' για να διατηρήσουμε αυτό το επίπεδο υγείας", ανέφερε κλείνοντας ο κ. Γεραπετρίτης, και επικαλέστηκε τις νέες στατιστικές του ECDC οι οποίες "αναδεικνύουν για μια ακόμη φορά ότι η Ελλάδα είναι στις χώρες που τα έχουν καταφέρει καλύτερα", είναι μέσα στις 2-3 χώρες με την καλύτερη θέση, με βάση τον αριθμό κρουσμάτων και των θανάτων.

Επιπλέον, η πατρίδα μας είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο των tests, δήλωσε εξάλλου και ζήτησε "όσο το δυνατόν να παραμείνουμε πιστοί στα μέτρα της κοινωνικής αποστασιοποίησης (…) να εμβολιαζόμαστε, και έχω την αίσθηση ότι θα υπάρχει ορατότητα για να βγούμε επιτέλους από αυτόν τον εφιάλτη".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ 22 Απρ 2021 | 11:41

Οριστικό: Τέλος τα SMS στο 13033 από τις 3 Μαΐου- Με το άνοιγμα της εστίασης

Ερχεται η σταδιακή άρση των μέτρων μετά το Πάσχα και -όπως είναι λογικό- θα καταργηθεί και το SMS για τις μετακινήσεις μας.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ 22 Απρ 2021 | 11:03

Βασιλακόπουλος: Με την ανοιχτή εστίαση θα μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης - Πρέπει να προσέξουμε το Πάσχα

Ο κ. Βασιλακόπουλος σημείωσε ότι οι πολίτες πρέπει να σεβαστούν την απόφαση της κυβέρνησης και το Πάσχα να μειώσουν τις συναντήσεις από σπίτι σε σπίτι.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥΣ 22 Απρ 2021 | 09:19

Εστίαση: Ενστάσεις των επαγγελματιών - "Πρόωρο" το άνοιγμα στις 3 Μαΐου, λένε

Με εκκρεμότητες και ενστάσεις ανεβάζει ρολά ο κλάδος της εστίασης τη Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου.

ΟΣΑ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ 22 Απρ 2021 | 08:58

Τζανάκης: Αρχές Ιουνίου ένα 45%-50% του πληθυσμού θα είναι εμβολιασμένο

"Φοβικά τα σενάρια για τέταρτο κύμα πανδημίας", ανέφερε ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης.

«ΠΑΚΕΤΟ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗΣ» 22 Απρ 2021 | 08:33

Με καύσιμο 1,5 δισ. ευρώ παίρνει μπροστά η οικονομία μετά το Πάσχα: Ποια μέτρα ενεργοποιούνται και για ποιους

Σε τρία στάδια - στις 3, στις 10 και στις 15 Μαίου - η επαναλειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας με γεναία χρηματοδότηση.

ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ 22 Απρ 2021 | 08:33

Ανακοινώσεις Μητσοτάκη σε λίγο για μεγάλο πακέτο φοροαπαλλαγών - Σύσκεψη τώρα στο Μαξίμου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει σε λίγη ώρα έκτακτες παρεμβάσεις για την ανακούφιση των φορολογούμενων

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ 22 Απρ 2021 | 08:17

Μαγιορκίνης: Μέχρι τέλος καλοκαιριού είναι πιθανό να έχουμε χτίσει τείχος ανοσίας - Τα επόμενα βήματα

Για τη σταδιακή άρση των μέτρων που εξαγγέλθηκε χθες και το άνοιγμα της κοινωνίας μετά το Πάσχα, μίλησε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΙΣ 22 Απρ 2021 | 08:00

Εξαδάκτυλος: Το τέταρτο κύμα μπορεί να αποκλειστεί μέσω του εμβολιασμού

Ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι για να κερδίσουμε την ελευθερία μας θα πρέπει να εμβολιαστούμε.

ΑΙΡΟΝΤΑΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ 22 Απρ 2021 | 07:56

Τέλος η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 21:00 - Οι δύο αλλαγές στα ωράρια και από πότε ισχύουν

Αλλάζει από την επόμενη εβδομάδα και το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας, το οποίο εδώ και μήνες ισχύει από τις 9 το βράδυ.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ 21 Απρ 2021 | 20:09

Όλα τα μέτρα που θα ισχύουν από τη Μεγάλη Εβδομάδα - Οι ημερομηνίες "κλειδιά"

Αναπροσαρμόζονται τα μέτρα ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα.

«ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗ ΜΟΝΗ ΕΠΙΛΟΓΗ» 21 Απρ 2021 | 18:41

Από τις 15 Μαΐου οι μετακινήσεις από νομό σε νομό - Γιατί δεν θα ταξιδέψουμε το Πάσχα

"Στόχος μας είναι ένα ασφαλές Πάσχα και ένα ελεύθερο καλοκαίρι. Όμως το πρώτο δεν γίνεται να υπονομεύσει το δεύτερο", ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΠΟΤΕ ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΕΣΤΙΑΣΗ 21 Απρ 2021 | 15:19
ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 21 Απρ 2021 | 13:13

Γεραπετρίτης για Πάσχα: Τα μέτρα θα είναι αυστηρά, ειδικά στα διόδια

Αναφερόμενος και στο άνοιγμα της εστίασης, o κ. Γεραπετρίτης είπε ότι πρόθεση είναι μετά το Πάσχα "να διοχετεύσουμε τους πολίτες κατά βάση σε εξωτερικούς χώρους.