Γεραπετρίτης: Βήμα βήμα στα ελληνοτουρκικά, επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου

"Εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι πρέπει να πηγαίνουμε βήμα βήμα, δεν μπορεί να γίνονται άλματα", δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Το πλαίσιο των σχέσεων με την Τουρκία, και άρα, της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών, έθεσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα. Πανδημία και εκλογικά σενάρια ήταν, επίσης, στο "μενού" της συνέντευξης.

Ξεκινώντας από την επίσκεψη Δένδια στην 'Αγκυρα, ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε ότι "ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκονται σε πλήρη συντονισμό, ήδη από προχθές είχαν συνάντηση όπου χαράχθηκε η διπλωματική γραμμή μας. 'Αρα, όλα τα ενδεχόμενα αξιολογήθηκαν και ήταν στο τραπέζι, δεν αιφνιδιαζόμαστε ποτέ".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βεβαίως, "επί της αρχής η ελληνική κυβέρνηση είναι υπέρ του διαλόγου. Πάντοτε όταν συνομιλούν, και πρέπει να συνομιλούν, οι κυβερνήσεις, κακό δεν πρόκειται να παραχθεί". Όμως, συμπλήρωσε, "εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι πρέπει να πηγαίνουμε βήμα βήμα, δεν μπορεί να γίνονται άλματα υπό τις συνθήκες αυτές. Και πάνω από όλα, το πιο σημαντικό, δεν είναι η επικοινωνία, το να υπάρχει επικοινωνία, είναι αναγκαίο αλλά όχι επαρκές. Το επαρκές είναι να υπάρχει και συνέπεια στη στάση", διεμήνυσε προς την άλλη πλευρά, και εν προκειμένω "να συνομιλούμε επί τη βάσει μιας κοινής παραδοχής, που δεν είναι άλλη από το Διεθνές Δίκαιο". Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, "η εθνική μας διπλωματία παραμένει πολύ ισχυρή, σε όλα τα ενδεχόμενα εμείς έχουμε απάντηση".

Για το ενδεχόμενο μελλοντικής συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου χαρακτήρισε "αυτονόητο" το γεγονός ότι "κάποια στιγμή στο μέλλον θα συνομιλήσουν οι δύο ηγέτες, νομίζω ότι θα είναι καλό να συνομιλήσουν", διευκρινίζοντας συγχρόνως ότι "όχι, δεν υπάρχει κάτι άμεσο, είναι κάτι που θα προκύψει μετά από πολύ μεγαλύτερη ωριμότητα στα πράγματα". Ενόσω, εξάλλου, είναι "απολύτως αναγκαίο να συνομιλούν οι ηγεσίες των δύο χωρών - έτσι επιλύονται τα προβλήματα όπως αποδεικνύει η ιστορική διαδρομή - από την άλλη πλευρά θα πρέπει να υπάρχουν και ορισμένες παραδοχές σε ό,τι αφορά τα ουσιαστικά ζητήματα που είναι η συνέπεια στις πράξεις και τα λόγια, κι από την άλλη η πίστη στο Διεθνές Δίκαιο ως βάση επίλυσης διαφορών".

Με τον υπουργό Επικρατείας να υπογραμμίζει ότι "η Ελλάδα έχει καλλιεργήσει διπλωματικές συμμαχίες με όλες τις περιφερειακές και διεθνείς δυνάμεις, είναι μέλος της πολύ ισχυρής συμμαχίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και έχει καταφέρει να αναγάγει τα ζητήματα των σχέσεων με την Τουρκία σε ευρωτουρκικά θέματα".

1

Ενώ επανέλαβε τις σταθερές ελληνικές θέσεις, όπως ότι υπάρχει μία κατ' ουσίαν διαφορά, η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας, ως εκ τούτου "η ουσιαστική προαγωγή των σχέσεων θα γίνει μόνο όταν είναι αυστηρά οριοθετημένη, αυστηρά τυποποιημένη η συζήτηση και βεβαίως να έχει μια κοινή αναφορά στο Διεθνές Δίκαιο".

Σε ό,τι αφορά τις ελληνολιβυκές σχέσεις, "αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν από τους πρώτους ηγέτες, μαζί με τον Ιταλό πρωθυπουργό, που επισκέφθηκαν την Τρίπολη αμέσως μετά την ανάληψη της νέας πολιτικής ηγεσίας. Υπάρχει μια γέφυρα και με την Ε.Ε. και ένα περιθώριο απογαλακτισμού της Λιβύης από την προστασία της Τουρκίας -κι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό". Ενώ και οι δηλώσεις εκ μέρους του Λίβυου Προέδρου ήταν "προς αυτήν την κατεύθυνση, δηλαδή ότι οφείλουμε να ακούμε και άλλες ισχυρές χώρες της περιοχής. Υπάρχει ένα καλύτερο περιθώριο για να αναπτυχθεί η συνεργασία", συμπέρανε για το θέμα αυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα εμβόλια από την Pfizer

Στο μόνιμο ζήτημα του τελευταίου χρόνου, την πανδημία, και στο ερώτημα αν θα υπάρξουν καθυστερήσεις στο πρόγραμμα εμβολιασμού λόγω των προβλημάτων με τα εμβόλια AstraZeneca και Johnson&Johnson, ο Γ. Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε ότι "αυτή τη στιγμή τηρούμε απαρέγκλιτα το πρόγραμμά μας, είναι ρυθμισμένο κατά τρόπο τέτοιο ώστε να προσαρμόζεται πάντοτε στις παραδόσεις που έχουμε". Για το εμβόλιο της Johnson&Johnson ειδικότερα, "ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα αξιολογήσει την αξιοπιστία και τις τυχόν παρενέργειες, είναι θέμα ημερών να έχουμε μια καλύτερη διάγνωση στα πράγματα", διατυπώνοντας παράλληλα την άποψη ότι τα ζητήματα που εμφανίστηκαν, είναι "πολύ μεμονωμένες περιπτώσεις". Σε κάθε περίπτωση, "φαίνεται ήδη να προδιαγράφεται μια βασική γραμμή, το όφελος το οποίο συνεπάγεται το εμβόλιο είναι πολύ μεγαλύτερο από τις τυχόν συνέπειες που αυτό θεωρητικώς μπορεί να έχει".

Παράλληλα όμως υπογράμμισε και το "πολύ καλό νέο", που είναι "η αύξηση του αριθμού των δόσεων που θα λάβουμε από την εταιρεία Pfizer, υπάρχει δέσμευση της εταιρείας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για 50 εκατ. δόσεις επιπλέον των προγραμματισμένων". Κατά συνέπεια, "τον Μάιο ευελπιστούμε ότι θα έχουμε περίπου 1 εκατ. περισσότερες δόσεις".

Συνολικά, "ο εμβολιασμός προχωρά με πολύ μεγάλους ρυθμούς, είμαστε στα 2-2,5 εκατ. δόσεις, η εκτίμησή μας είναι ότι έως τα μέση/τέλη Μαΐου θα έχουμε αναπτύξει ένα μεγάλο αριθμό εμβολιασμών". Επιπλέον, την άλλη βδομάδα ανοίγουν οι πλατφόρμες για τα άτομα ηλικίας 50-59 ετών, ανοίγει η πλατφόρμα για τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα που υπολογίζονται σε 800.000.

Στο σημείο αυτό όμως, ο υπουργός Επικρατείας προσκάλεσε τους συμπολίτες μας, "ιδίως εκείνους που βρίσκονται σε μεγαλύτερη ηλικία ή έχουν υποκείμενα νοσήματα, να σπεύσουν για το εμβόλιο. Είναι μία πράξη όχι μόνο ατομικής ευθύνης, είναι και θέμα κοινωνικής αλληλεγγύης". Και με δεδομένο ότι το υγειονομικό σύστημα πιέζεται, είναι πολλαπλασιαστικό το όφελος όταν οι κατηγορίες αυτές εμβολιάζονται, ανέφερε εξάλλου.

εμβόλιο κορονοϊός

Οι πολίτες θέλουν να ακούν μία γραμμή

Κληθείς να σχολιάσει αν υπάρχουν φαινόμενα πολυγλωσσίας στο κυβερνών κόμμα για το ζήτημα της πανδημίας, δήλωσε εμφατικά ότι "εμείς ακούμε τις εισηγήσεις των ειδικών, άρα δεν πρέπει να λειτουργούμε προπετώς έτσι ώστε να προκαταλαμβάνουμε τις εισηγήσεις αυτές (…) Μπορεί να υπάρχουν ορισμένες αποκλίσεις που καλό είναι να αποφεύγονται. Θα πρέπει όλοι να είμαστε πάρα πολύ υπεύθυνοι στον τρόπο με τον οποίο εκφέρουμε το λόγο μας". Με δεδομένη, άλλωστε, την ψυχική κούραση των πολιτών, αυτοί θέλουν "να ακούν μία και μόνον γραμμή πορείας".

Για τις Πασχαλινές γιορτές απάντησε πως "δεν μπορούμε να μιλάμε με ασφάλεια για το θέμα της υπερτοπικής μετακίνησης, είναι πολύ νωρίς, μεσολαβεί ως την Μεγάλη Εβδομάδα χρόνος περισσότερο από δέκα ημέρες που, όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη, είναι για τα ζητήματα της πανδημίας μια αιωνιότητα. Όσα δεν φέρνει ο χρόνος, τα φέρνει η στιγμή δυστυχώς για την πανδημία", συμπέρανε προσθέτοντας ότι "όλα τα δεδομένα θα αξιολογηθούν προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας από την υγειονομική επιτροπή και επί τη βάσει της εισήγησης αυτής η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις σχετικές αποφάσεις".

Απορρίπτοντας δε, την κριτική για σύγχυση στο δημόσιο λόγο της κυβέρνησης, αντέτεινε: "Έχουμε μια πολύ σταθερή γραμμή, δεν έχουμε παρεκκλίνει από τις εισηγήσεις των ειδικών και το μέτρο της επιτυχίας κρίνεται εν πολλοίς και από την πίστη που έχουμε επιδείξει στα επιστημονικά δεδομένα". Πάντως, αναγνώρισε, "ορισμένες φορές στο λόγο μας μπορεί να εκφράζεται και μια προσδοκία για το πώς θα θέλαμε να πάνε τα πράγματα αλλά τις αποφάσεις τις λαμβάνουμε μόνο επί τη βάσει επιστημονικής τεκμηρίωσης και επίκαιρων δεδομένων. Στο μυαλό μας είναι πάνω από όλα η δημόσια υγεία", ήταν η διαβεβαίωση του υπουργού Επικρατείας προς τους πολίτες, θέτοντας παράλληλα και την οικονομική διάσταση στην επόμενη φράση του: "Υπάρχει δημοσιονομική πίεση, οι οικονομικοί πόροι της χώρας είναι πεπερασμένοι. Επειδή έχει υπάρξει τεράστια ενίσχυση των κλάδων που έχουν πληγεί από την πανδημία, τα δημοσιονομικά μας έχουν στενέψει αρκετά".

Στο ερώτημα για το ρόλο που παίζουν οι έρευνες κοινής γνώμης στη λήψη των αποφάσεων στη μάχη κατά της πανδημίας, ο Γ. Γεραπετρίτης είπε ότι "οι δημοσκοπήσεις αποτελούν μια φωτογραφία της στιγμής, δεν αποτελούν στην πραγματικότητα ένα εργαλείο στη διαδικασία λήψης απόφασης. Εμείς στηριζόμαστε απολύτως στον ορθό λόγο που παράγεται από την επιστημονική γνώση, ουδέποτε στην πανδημία λάβαμε υπ' όψιν μας ποια ήταν η προδιάθεση που αποτυπωνόταν στις δημοσκοπήσεις".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενώ, η κυβερνητική επιλογή στη βάση της εισήγησης των ειδικών, να δοθούν κάποιες βαλβίδες αποσυμπίεσης στους πολίτες λειτούργησαν θετικά. "Σκοπός είναι", όπως εξήγησε, "με την πρόοδο του εμβολιασμού, με τη χρήση του self testing, με τη βελτίωση του καιρού να διοχετεύουμε τους πολίτες σε όσο το δυνατόν πιο ελεγχόμενα κυκλώματα, δηλαδή υπαίθριες λειτουργίες και βεβαίως σε χώρους όπου υπάρχει πιστή τήρηση των μέτρων. Αυτή είναι η δική μας πολιτική".

Σε συνέχεια δε, της διάψευσης, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, των εκλογικών σεναρίων (με τη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star), ο υπουργός Επικρατείας επιχειρηματολόγησε ότι "η κυβέρνηση στην παρούσα φάση δεν έχει την πολυτέλεια να κάνει τέτοιου τύπου σκέψεις για πολιτικές διευθετήσεις, έχουμε πάρα πολλή δουλειά. Η καθημερινότητά μας είναι πολύ δύσκολη, έχουμε να διαχειριστούμε μείζονες κρίσεις, μα πάνω από όλα την επόμενη ημέρα της πανδημίας", είπε και τόνισε:

"Με σεβασμό προς τους Έλληνες πολίτες έχω να πω ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν εκλογές, το δήλωσε κατηγορηματικό τρόπο ο κ. πρωθυπουργός. Η δική μας δουλειά είναι να εξασφαλίσουμε ότι, επέκεινα της πανδημίας, η κοινωνία θα σταθεί όρθια", εκφράζοντας συγχρόνως την πεποίθησή του ότι "η Ελλάδα θα πάει μπροστά. Έχουμε μπροστά μας μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει και είναι στο στάδιο της υλοποίησης, και πολλές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα τρέξουν τους επόμενους μήνες".

Επαναλαμβάνοντας δε, την πάγια άποψή του, ότι "δεν προσφεύγουμε σε εκλογές παρά μόνον αν αλλάξει το μείγμα της πολιτικής", σημείωσε: "μπορεί να έτυχαν στο δρόμο μας πολλές αναποδιές και κρίσεις, εν τούτοις παραμείναμε πιστοί στις βασικές θέσεις με τις οποίες εξελέγη η παρούσα κυβέρνηση", όπως για παράδειγμα, οι όσο το δυνατόν λιγότερες επιβαρύνσεις στους πολίτες μέσω φορολογικών μέτρων. Άλλωστε – πρόσθεσε - παρά την υστέρηση από τον τουρισμό δεν υπήρξε ούτε ένα επιπλέον φορολογικό βάρος. Αντίθετα υπήρξαν "τεράστιες φορολογικές ελαφρύνσεις" και την ίδια στιγμή δρομολογούνται ήδη πολύ μεγάλες επενδύσεις που "θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία της χώρας", με ένα παραγωγικό μοντέλο που δίνει εμπιστοσύνη στη δημόσια διοίκηση. Με δυο λόγια, "μεγάλες μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν τη χώρα", κατέληξε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΛΙΘΟΥΑΝΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ 15 Ιουν 2021 | 19:27

Δένδιας από Λιθουανία: Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν "για να σπάσει ο πάγος" - Δεν ξεχνάμε την αεροπειρατία της Λευκορωσίας

Έσπασε ο πάγος, αλλά οι διαφορές με την Τουρκία εξακολουθούν να υπάρχουν, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του στο Βίλνιους

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΚΥΠΕ 15 Ιουν 2021 | 15:46

Συνόδος ΕΕ-ΗΠΑ - Αν. Μεσόγειος: Οι διαφορές θα πρέπει να επιλυθούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας

"Στόχος μας είναι μια συνεργασία και αμοιβαία επωφελής σχέση με μια δημοκρατική Τουρκία" - Τι θα αναφέρει για την Ανατολική Μεσόγειο το κείμενο συμπερασμάτων

ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΕΞ 15 Ιουν 2021 | 15:32

Αντίδραση Τουρκίας για EU-MED7: Μαξιμαλιστικές οι θέσεις Ελλάδας και Κύπρου

Η Άγκυρα εξαπέλυσε και πάλι τα βέλη της κατά της χώρας μας κατηγορώντας τη για "μαξιμαλιστικές θέσεις".

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 15 Ιουν 2021 | 14:38

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Καταδίκη της Τουρκίας - Δικαιώθηκε δημόσιος υπάλληλος που είχε απολυθεί για ένα "Like" κατά του Ερντογάν

Η εργαζόμενη του υπουργείου Παιδείας είχε κάνει "like" σε ορισμένα περιεχόμενα στο Facebook επικρίνοντας κυρίως τις κατασταλτικές πρακτικές της Τουρκίας

ΕΙΠΕ ΤΟ ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΟ "ΝΑΙ" 15 Ιουν 2021 | 10:51

Euro 2020: Απίστευτη πρόταση γάμου την ώρα του αγώνα Ιταλία - Τουρκία [βίντεο]

Η στιγμή της πρότασης γάμου απαθανατίστηκε σε βίντεο από έναν θεατή – πιθανότατα φίλο του ζεύγους – και έγινε viral μέσα σε λίγες ώρες από την ανάρτηση του.

ΘΕΡΜΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 15 Ιουν 2021 | 10:35

Αυτά είναι τα "τραυματισμένα" σκάφη του Λιμενικού που συγκρούστηκαν με τουρκικές ακταιωρούς [βίντεο]

Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις, με την τελευταία να έρχεται λίγη μόλις ώρα πριν τη συνάντηση των δύο ηγετών.

ΛΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΠΑΓΟΙ 15 Ιουν 2021 | 07:23

Μητσοτάκης - Ερντογάν: Συμφωνία για ήρεμο καλοκαίρι στο Αιγαίο - Ολο το παρασκήνιο της συνάντησης

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση από το πρώτο βήμα για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. "Ο διάλογος είναι σημαντικός", είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» 14 Ιουν 2021 | 20:45

Τσίπρας στο STAR: Ο πρωθυπουργός δεν αξιοποιεί το θετικό μομέντουμ για να στριμώξει την Τουρκία

Μειωμένες προσδοκίες από την κατ ιδίαν συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, δήλωσε ότι διατηρεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας

ΘΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΕΙ Η ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ 14 Ιουν 2021 | 17:14

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: "Έσπασε ο πάγος - Συμφώνησαν να αφήσουν πίσω τους την ένταση του 2020"

Μία ώρα κράτησε η συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ - Τι λένε διπλωματικές πηγές

ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 14 Ιουν 2021 | 16:46

Με φιλική... διάθεση ο Ερντογάν: "Η αναβίωση διαύλων διαλόγου με την Ελλάδα συμβάλλει στην περιφερειακή σταθερότητα"

Η "φιλική" δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Ελλάδα, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ "ΦΩΤΙΑ" ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ 14 Ιουν 2021 | 14:38

Ανάλυση Bloomberg: Διώξτε την Τουρκία από το ΝΑΤΟ - Η ανοχή της Δύσης προς την τουρκική "αγριότητα" τελειώνει

Η Τουρκία μπορεί να ειδοποιηθεί με διάφορους τρόπους ότι δεν είναι πλέον επιθυμητή ως μέλος, σημειώνει το Bloomberg

ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ 14 Ιουν 2021 | 13:42

Η δήλωση Μητσοτάκη από το ΝΑΤΟ και το "κρυφό μήνυμα" στην Τουρκία

"Η Ελλάδα είναι έτοιμη να κάνει αυξημένες επενδύσεις στις στρατιωτικές της δυνατότητες", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

ΤΟ ΕΓΡΑΨΕ ΣΤΟ TWITTER 14 Ιουν 2021 | 13:35

Φουντώνουν οι φήμες για τη σύλληψη του Τούρκου αρχιμαφιόζου που "ξεμπρόστιασε" τον Ερντογάν: Το διαψεύδει ο ίδιος

Τι απαντά ο Τούρκος αρχιμαφιόζος στα σενάρια περί σύλληψής του στο Ντουμπάι.