Follow us

Γεραπετρίτης για εκλογές: Το αρνάκι στο χωριό θα το φάμε με ησυχία...

''Περισσότερο από 8 εκατ. πολίτες οι ωφελημένοι από την κάρτα αγορών'', δήλωσε για το food pass ο Γιώργος Γεραπετρίτης - Τι είπε για τις εκλογές.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Η εξαγγελία του πρωθυπουργού για την κάλυψη των δαπανών αγορών, αφορά το 80% του ελληνικού πληθυσμού, το 80% των ελληνικών νοικοκυριών, 3,2 εκατ. επί συνόλου 4,1 εκατ. νοικοκυριών. Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό "Σκάι". Για το χρόνο δε, των εκλογών, εκτίμησε πως "το αρνάκι στο χωριό θα το φάμε με ησυχία".

Στην αρχή της συνέντευξης, αναλυτικά, ο υπουργός Επικρατείας περιέγραψε την "προσπάθεια της κυβέρνησης να αποδοθεί κοινωνική δικαιοσύνη", αφενός μέσω της φορολόγησης των εταιρειών ενέργειας, αφετέρου μέσω αυτού "που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, δηλαδή τη φορολόγηση των εταιρειών πετρελαιοειδών στο ύψος των 600 εκατ. ευρώ. Αυτό το ποσό περιέρχεται σε ένα ειδικό ταμείο, το οποίο τροφοδοτεί τις ανάγκες καταπολέμησης του πληθωρισμού. 600 εκατ. από τις εταιρείες πετρελαιοειδών απευθείας σε 3,2 εκατ. νοικοκυριά, στο 80% των νοικοκυριών, έτσι ώστε, σε συνδυασμό με το 'καλάθι του νοικοκυριού', να εξανεμισθεί ή να περιορισθεί ουσιωδώς ο πληθωρισμός".

Διαβάστε Επίσης

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε την κυβερνητική επιλογή "να διευρυνθεί όσο γίνεται η περίμετρος των ωφελούμενων", καθώς "πρόκειται για την κάλυψη του 80% του ελληνικού πληθυσμού, του 80% των ελληνικών νοικοκυριών, 3,2 εκατ. από ένα σύνολο 4,1 εκατ. νοικοκυριών, ουσιαστικά μιλάμε για περισσότερο από 8 εκατ. πολίτες", επεσήμανε, με κλιμακωτή μάλιστα ενίσχυση, αναλόγως των μελών της οικογένειας.

Κατά τον Γ. Γεραπετρίτη, "πρόκειται για την πιο άμεση περίπτωση αναδιανομής πλούτου που μπορεί να υπάρξει και έγινε τις τελευταίες δεκαετίες. Εκείνοι οι οποίοι αποκόμισαν κέρδη από τις αυξήσεις των τιμών και ιδίως από τα επέκεινα του πολέμου στην Ουκρανία, από αυτά τα κέρδη θα τροφοδοτηθούν οι ευάλωτοι". Ζήτησε δε, να μην αποκαλείται κάρτα τροφίμων, αλλά κάρτα αγορών, γιατί αφορά και αναλώσιμα, όπως χαρτικά, απορρυπαντικά κ.ά..

Οι λεπτομέρειες του μέτρουΑναφερθείς στις λεπτομέρειες του μέτρου εξήγησε πως, είτε θα δίδεται μία ψηφιακή κάρτα με άμεση μείωση της τάξης του 10%, είτε θα γίνεται άμεση πίστωση στους λογαριασμούς στο 80% του ποσού, οπότε οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ποσό αυτό ελευθέρως. "Για εμάς είναι πολύ πιο σημαντικό, τα ποσά αυτά να χρησιμοποιηθούν στα σούπερ μάρκετ, τα μίνι μάρκετ, τα κρεοπωλεία, τα ιχθυοπωλεία, παρά σε οποιαδήποτε άλλη δαπάνη. Η διαφορά του 20% είναι μιας μορφής κίνητρο για να δαπανηθούν εκεί που πρέπει" είπε ακόμη και πρόσθεσε πως αφορά όλα τα εξαρτώμενα μέλη - το δε περιουσιακό κριτήριο είναι "πάρα πολύ υψηλό, συνειδητά το επέλεξε η Πολιτεία. Επειδή και τα μικρά και τα μεσαία νοικοκυριά πλήττονται πολύ από τον πληθωρισμό των αγορών, η επιλογή μας ήταν η διευρυμένη περίμετρος, για αυτό και πήγαμε στο εισόδημα των 34.000 με τα δύο εξαρτώμενα μέλη".


Ταυτοχρόνως, ο κ. Γεραπετρίτης απέρριψε τη συλλογιστική ότι το παραπάνω μέτρο, αλλά και όλα τα άλλα επιδόματα της τρέχουσας περιόδου, είναι προεκλογικού χαρακτήρα. "Παράγονται από την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας, από την πρωτογενή ανάπτυξη που ανέρχεται στο διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Αυτή λοιπόν η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας, πιστώνεται στους πολίτες πρωτίστως και όχι στην κυβέρνηση, η οποία θέτει τους κανόνες, εισάγει πολιτικές που εγκρίνονται από το λαό, όμως οι πολίτες είναι εκείνοι που τις εφαρμόζουν".

Διαβάστε Επίσης


Εξ άλλου, υποστήριξε, "όλα γίνονται βάσει σχεδίου, δεν είναι ερασιτεχνισμοί, ούτε φωτοβολίδες, εμείς πάντοτε κάνουμε μετρημένες κινήσεις, και τέτοια είναι και τα 600 εκατ.. Ποτέ δεν θα μας ακούσετε να λέμε ότι θα δώσουμε κάτι υπερβολικό που θα κλυδωνίσει την ελληνική οικονομία, πρέπει να τηρείται μια χρυσή ισορροπία", διαβεβαίωσε.


Αναφέρθηκε, όμως, και στην διπλή κριτική που ακούει, όπως είπε, η κυβέρνηση. "Είναι πολύ λίγο, είπε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί να είναι κοροϊδία η πλήρης ή σχετικώς πλήρης αναπλήρωση του πληθωρισμού με το συνδυασμό του 'καλαθιού του νοικοκυριού' που επίσης χλευάστηκε. Άλλοι είπαν ότι είναι μεγάλο το ποσό, ότι αποδίδεται σε μεγάλη κλίμακα κλπ.. Δεν μπορεί να ισχύουν και τα δύο. Εκείνο το οποίο ισχύει, είναι ότι πρόκειται για μια σύμμετρη ενίσχυση των Ελλήνων πολιτών, έτσι ώστε να καταπολεμηθεί η μεγάλη μάστιγα του εισαγόμενου πληθωρισμού".

Υποκλοπές

Στο θέμα των υποκλοπών, ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε πως "κάθε έννομη τάξη αποδίδει στις υπηρεσίες πληροφοριών την ευχέρεια για να μπορεί να υπηρετεί την εθνική ασφάλεια, με τον τρόπο που κρίνεται σκόπιμος και αναγκαίος. Η ελληνική έννομη τάξη, και ιδίως σήμερα, έχει ένα αυστηρό πλαίσιο που αφορά στο κομμάτι άρσης απορρήτου για λόγους που ανάγονται στην εθνική ασφάλεια ή τη διακρίβωση εγκλημάτων. Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να υπήρξαν εσφαλμένες ενέργειες, αστοχίες", αναγνώρισε και πρόσθεσε: "Εν τούτοις θα πρέπει να προσέξουμε πολύ, το ζήτημα εθνικής ασφάλειας, είναι πολύ λεπτό, δεν προσφέρεται για κομματική αντιπαράθεση και οι Έλληνες πολίτες αντιλαμβάνονται ότι αυτή η διελκυστίνδα που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα, δεν ωφελεί τη χώρα. Για ό,τι συνέβη στο παρελθόν, που φαίνεται να υπήρξαν αστοχίες όπως απεδείχθη, η ελληνική Πολιτεία παρενέβη, διαμόρφωσε ένα εξαιρετικά σύγχρονο πλαίσιο, κατά την άποψή μου το πιο σύγχρονο πλαίσιο σε ό,τι αφορά τα δικαιωματικά".


Ταυτοχρόνως, συμπλήρωσε, "η δικαιοσύνη έχει αναλάβει να εξιχνιάσει σε απόλυτο βαθμό ό,τι συνέβη με τις άρσεις απορρήτου και ιδίως το κομμάτι των παράνομων κατασκοπευτικών λογισμικών που εισήχθησαν στην Ελλάδα. Τονίζω με έμφαση, μετά λόγου γνώσεως, η ελληνική Πολιτεία θα διασφαλίσει ότι η δικαιοσύνη θα φθάσει την υπόθεση μέχρι τέλους, κατά τρόπο όσοι ευθύνονται για όποια παρεκτροπή υπήρξε, να αναλάβουν τις ευθύνες και τις συνέπειες των πράξεών τους". Κατηγόρησε δε, τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για "εντελώς επιλεκτική διάθεση απέναντι στις παρακολουθήσεις, επιλεκτική διάθεση απέναντι στη δικαιοσύνη".

Παραλλήλως επανέλαβε την θέση του Μεγάρου Μαξίμου ότι "η ελληνική κυβέρνηση δεν γνωρίζει, ούτε πρέπει να γνωρίζει ποιοι βρίσκονται σε καθεστώς νόμιμης άρσης του απορρήτου, από την άλλη πλευρά τα παράνομα λογισμικά και με τη βούλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυκλοφορούν σε 15 χώρες, πρόκειται για τη σύγχρονη μάστιγα της πληροφορικής", με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι "η παρούσα κυβέρνηση αναβάθμισε την ποινική απαξία, όχι μόνον της χρήσης αυτών των λογισμικών, αλλά και της απλής κατοχής και εμπορίας".

Επιπλέον, "εξ όσων εμείς γνωρίζουμε, δεν υπάρχει τίποτε από όλα αυτά που συμβαίνουν και τα οποία διακυβεύονται αυτήν τη στιγμή, και μόνον η διαρροή αυτών των πραγμάτων, και μόνον η αναπαραγωγή αυτών των πραγμάτων πλήττει την εθνική ασφάλεια, συνιστά ποινικό αδίκημα, για το οποίο προφανώς θα υπάρξει διαχείριση, αντιλαμβάνομαι, από τις εισαγγελικές αρχές". Διαβεβαίωσε δε, ότι "η εθνική ασφάλεια, έτσι όπως εκφράζεται από την ηγεσία του στρατεύματος, δηλαδή από τον Α/ΓΕΕΘΑ και τους Αρχηγούς των Όπλων, απολαύει της απόλυτης εμπιστοσύνης της Πολιτείας, αποτελούν το μεγάλο μας 'όπλο'. Ουδέποτε υπάρχει ρήγμα με την κυβέρνηση, η εμπιστοσύνη απηχεί και τους Έλληνες πολίτες".

Διαβάστε Επίσης

Επανερχόμενος στην ψήφιση του Προϋπολογισμού, ο υπουργός Επικρατείας παρατήρησε "με λύπη", όπως είπε, ότι "για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά - και πρώτη φορά στην μεταπολιτευτική ιστορία - η αξιωματική αντιπολίτευση καταψήφισε τον αμυντικό προϋπολογισμό, τον προϋπολογισμό, δηλαδή, για τις δαπάνες της εθνικής άμυνας. Ό,τι προβλέπεται για την αναβάθμιση των ελληνικών όπλων, ό,τι προβλέπεται για την αναβάθμιση της θέσης των μελών των Ενόπλων Δυνάμεων κατεψηφίσθη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ψήφισαν μόνο το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση". Χαρακτηρίζοντας δε, τις Ένοπλες Δυνάμεις, "βραχίονα της αξιοπρέπειας και της εθνικής υπερηφάνειας", τόνισε πως "η κυβέρνηση, με ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα εξοπλισμών, ενισχύει την εθνική άμυνα που, σε συνδυασμό με την εξωτερική μας πολιτική, εγγυώνται την κυριαρχία και τα δικαιώματα μας".

''Κοντά στην ολοκλήρωση της τετραετίας οι εκλογές''

Κλείνοντας με το ερώτημα πότε θα γίνουν οι εκλογές, ο Γ. Γεραπετρίτης απάντησε ως εξής: "Το αρνάκι στο χωριό θα το φάμε με ησυχία, η αίσθησή μου είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν κοντά στην ολοκλήρωση της τετραετίας", εξ άλλου "εμείς θεωρούμε ότι έχουμε πολλή δουλειά ακόμη να κάνουμε και μολονότι σε κάθε περίπτωση οι εκλογές θα γίνουν σε έξι μήνες το αργότερο, δεν έχουμε σηκώσει τα μολύβια". Επικαλούμενος δε, τον προσωπικό του ρόλο, "εγώ που είμαι επιφορτισμένος με την παρακολούθηση και το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, σας λέω με κάθε βεβαιότητα ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση. Το νομοθετικό έργο που συντελείται είναι τεράστιο".

Διαβάστε Επίσης


"Εγώ προσωπικά, δεν θα πόνταρα ούτε ένα ευρώ ότι θα έχουμε στο αμέσως προσεχές διάστημα εκλογές" υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας.

Εν κατακλείδι, ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε και στο υπουργικό συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας, εκεί όπου θα παρουσιασθεί το ενοποιημένο κυβερνητικό σχέδιο για την επόμενη χρονιά, "και αυτό γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους - είναι η πιο ισχυρή μορφή λογοδοσίας. Μόλις περάσει από το υπουργικό συμβούλιο αναρτάται στην ιστοσελίδα της Προεδρίας της Κυβέρνησης, έτσι ώστε όλοι οι πολίτες να γνωρίζουν ποιος είναι ο προγραμματισμός της κυβέρνησης για το επόμενο έτος, και όχι μόνο για τις δημόσιες πολιτικές, αλλά και το ρυθμιστικό προγραμματισμό για τη νομοθεσία και τον προγραμματισμό προσλήψεων".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ "ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ" 01 Φεβ 2023 | 20:38
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 01 Φεβ 2023 | 14:00

Ποιοι καθηγητές πανεπιστημίου και επιστήμονες είναι υποψήφιοι με το ΚΚΕ

Οι καθηγητές ΑΕΙ και οι επιστήμονες, οι οποίοι θα βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.

ON AIR 01 Φεβ 2023 | 10:21

"Δεν είμαστε γατάκια": Το νέο σαρκαστικό βίντεο της ΚΝΕ για την κόντρα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Η ΚΝΕ έδωσε στη δημοσιότητα ένα νέο σποτ με αφορμή την προεκλογική αντιπαράθεση των κομμάτων.

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 01 Φεβ 2023 | 09:36

"Εγώ τον αγαπώ πολύ, πάρα πολύ": Το ερωτικό τραγούδι Ερντογάν για να ανεβάσει τα ποσοστά του

Ο Ερντογάν βρέθηκε σε προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), και... τα έδωσε όλα με ένα ερωτικό τραγούδι.

ΕΚΛΟΓΕΣ 01 Φεβ 2023 | 07:21

Όλοι εναντίον ΣΥΡΙΖΑ για τη λευκή απεργία από τη Βουλή: "Επικίνδυνος υποκριτής", λένε κυβέρνηση και κόμματα

Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μετά την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μην συμμετέχει στις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες. "Γνήσιος εκφραστής του τραμπισμού α λα γκρέκα ο Τσίπρας", λέει η κυβέρνηση.

ΣΤΗΝ ΕΡΤ 31 Ιαν 2023 | 22:15

Γεραπετρίτης: "Απρίλιο ή Μάιο οι εκλογές, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός"

"Υπάρχουν κοινοβουλευτικοί θεσμοί και πρέπει να σεβόμαστε τους κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού", είπε για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Επικρατείας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ 31 Ιαν 2023 | 16:13

Τσίπρας για Ράμμο: Κανένα μέλος ανεξάρτητης Αρχής δεν μπορεί να πολιτευθεί - Αθλιότητα και δολοφονία χαρακτήρων

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι "κρέμασαν στα μανταλάκια" τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ γιατί δεν υπέκυψε στον εκβιασμό και τόλμησε να πράξει αυτό που το Σύνταγμα επιτάσσει.

ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΝΔ 31 Ιαν 2023 | 13:34

Ύμνοι Καρατζαφέρη σε Μητσοτάκη: "Είναι ο πιο άρτιος πολιτικός του αιώνα" - "Φανατικός ΠΑΣΟΚτζής ο Βελόπουλος"

Ως τον πιο άρτιο πολιτικό του αιώνα που διανύουμε και ισχυρότερη προσωπικότητα από προηγούμενους πρωθυπουργούς χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 31 Ιαν 2023 | 12:39

"Κάποιες εκλογές θα γίνουν μετά το Πάσχα": Ο νέος χρησμός Μητσοτάκη από την Ιαπωνία για την ημερομηνία της κάλπης

"Κάποιες εκλογές θα γίνουν σίγουρα μετά το Πάσχα", δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης σε σύντομη συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, λίγο πριν την αναχώρησή του από την Ιαπωνία.

«ΛΑΘΟΣ ΤΟ ΚΑΨΙΜΟ ΤΟΥ ΚΟΡΑΝΙΟΥ» 31 Ιαν 2023 | 10:22

Μπακογιάννη: Ο Ερντογάν δεν θα πάρει τα F-16 μέχρι τις εκλογές - Τελευταίο του χαρτί η εθνικιστική συσπείρωση

Η κ. Μπακογιάννη εκτίμησε ότι ο Ερντογάν "παίζει το τελευταίο του χαρτί", το οποίο, όπως είπε, είναι η εθνικιστική συσπείρωση.

ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ 30 Ιαν 2023 | 20:39

Η αφοπλιστική απάντηση Δένδια για τις εκλογές: Εγώ πάντως έχω βάλει το τελευταίο μου ραντεβού στις 9 Απριλίου

Αυτό είπε γελώντας ο υπουργός Εξωτερικών σε εκδήλωση προσωπικού της Alpha Bank, δίνοντας την δική του εκτίμηση για την ημερομηνία της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης.

ΜΠΕΡΔΕΜΑ 30 Ιαν 2023 | 16:48

Πόπη Τσαπανίδου για τις υποκλοπές και τον "εκβιασμό" του Ανδρουλάκη- Πρώτος το είπε ο Γερουλάνος

Η Πόπη Τσαπανίδου απόλογήθηκε για τα υπονοούμενα σε βάρος του Νίκου Ανδρουλάκη, επικαλούμενη τον Παύλο Γερουλάνο

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ 30 Ιαν 2023 | 16:28

"Η Πτώση": Το βιβλίο που αναλύει την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ από τα μνημόνια- Μπορούσε να το αποφύγει;

"Η Πτώση", είναι το βιβλίο του Παντελή Καψή για την εκλογική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ και αν υπήρχε τρόπος να το αποφύγει