Γεραπετρίτης για κασέτα Μιωνή: Ντόμινο με άγνωστη κατάληξη, αυτή τη στιγμή δεν έχουμε στοιχεία ότι ο Τσίπρας γνώριζε

"Αυτήν τη στιγμή φαίνεται πως σταματάει στον κύριο Παππά" είπε ο υπουργός Επικρατείας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Γεραπετρίτης: Η Χάγη είναι εναλλακτική στον κατάλληλο χρόνο

"Η αλήθεια είναι ότι είναι μία διαδρομή, η οποία κάθε φορά μάς προσθέτει και ένα μονοπάτι καινούριο. Είναι ένα ντόμινο που δεν ξέρουμε πού καταλήγει". Με αυτές τις φράσεις απάντησε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, στην ερώτηση εάν γνώριζε ο τέως πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τα περί παράλληλης δομής εξουσίας και πρόσθεσε: "Αυτήν τη στιγμή φαίνεται πως σταματάει στον κύριο Παππά, υπάρχει βεβαίως μία ανακριτική διαδικασία, η οποία θα έλθει και θα "κουμπώσει" περισσότερο τα πράγματα".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κληθείς, από τον ραδιοφωνικό σταθμό "Θέμα 104,6", να σχολιάσει τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών, ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε πως βρίσκεται σε "καθεστώς μικρού σοκ. Αισθάνομαι ότι δεν βρίσκεται η κοινωνία σε αντίστοιχο σοκ, πράγμα το οποίο μου δημιουργεί μία παραδοξότητα, διότι τα φαινόμενα αυτά που προκύπτουν -πέρα από κάθε αμφιβολία- συνομολογούνται σχεδόν, είναι πρωτόφαντα στην πολιτική ιστορία. Έχουμε ένα φαινόμενο συγκροτημένης παράλληλης δομής εξουσίας", ανέφερε για να εξηγήσει ότι "πρόκειται, ουσιαστικά, για μία δομή που υφίσταται και της οποίας γίνεται επιλεκτική αξιοποίηση ανάλογα με την περίσταση. Αυτά στην Ελλάδα δεν έχουν υπάρξει…".

Στη συνέχεια, εστίασε σε τρία σημεία: "Το πρώτο είναι ότι εδώ μιλούμε στην πραγματικότητα για μία συγκροτημένη λειτουργικά δομή, η οποία φαίνεται να ασκεί πολύ μεγάλη επίδραση κυρίως στη δικαιοσύνη. Ξεχνάμε πολλές φορές ή προεξοφλούμε πράγματα. Ίσως το γεγονός ότι δεν έχουμε υποστεί την ένταση του σοκ οφείλεται στο ότι είχαμε προεξοφλήσει πολλά πράγματα, αλλά αυτό δεν είναι ένα τέτοιο ζητούμενο", ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης και συμπλήρωσε πως αυτό είναι "κάτι που δεν είναι καλό για τη Δημοκρατία".

Θεσμική εγρήγορση

Σε ορισμένα ζητήματα, εξάλλου, που "έχουν να κάνουν με τις βάσεις του πολιτεύματος, πρέπει να είμαστε σε πολύ μεγαλύτερη θεσμική εγρήγορση και πρέπει να θυμόμαστε τις επισκέψεις υπουργών στον Άρειο Πάγο για να ενημερώνονται επί δικογραφιών, να θυμόμαστε ότι ανακοινώθηκαν στοιχεία δικογραφιών έξω από το Μέγαρο Μαξίμου ενόσω δεν είχαν διαβιβαστεί οι δικογραφίες, να θυμόμαστε τους ανώτατους δικαστές που τη μία μέρα δίκαζαν πολιτικές υποθέσεις και την άλλη βρίσκονταν στο Μέγαρο Μαξίμου ως σύμβουλοι. Πρέπει να θυμόμαστε αυτά που συνέβησαν", σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας.

"Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός αυτού του ντόμινο απαξίωσης και ηθικής έλλειψης. Το γεγονός ότι βρίσκονται στην αρένα της πολιτικής αντιπαράθεσης πρόσωπα του οικογενειακού περιβάλλοντος των πολιτικών. Για μένα αυτό αποτελεί στην πραγματικότητα τη χειρότερη μορφή ηθικής απαξίωσης της πολιτικής", στηλίτευσε, αναγνωρίζοντας ότι "όταν εκτίθεσαι στα δημόσια πράγματα, οφείλεις να έχεις μία πάρα πολύ μεγάλη ανοχή στο τι θα ακούσεις, ιδιαιτέρως στην αξιολόγηση των πράξεων και των παραλείψεών σου, αλλά δεν είναι δυνατόν με κανένα ηθικό τρόπο να μπαίνει σε αυτήν τη συζήτηση η οικογένειά σου", τόνισε.

Και, "το τρίτο και σημαντικό -που για μένα έχει αξία, ίσως να μην έχει για τον πολύ κόσμο- είναι το ύφος της εξουσίας. Για μένα εξουσία σημαίνει και ένα υπόδειγμα προς την κοινωνία με τα λόγια και τις πράξεις σου. Δεν είναι δυνατόν να υφίσταται μία εξουσία που έχει ένα αγοραίο ύφος και αυτό φαίνεται πως διαπερνά τις δομές μας, και εκεί είναι ένα ακόμη ζητούμενο: Έχουμε, λίγο, εμπεδώσει ότι όσοι εμπλέκονται με την εξουσία θα πρέπει να είναι και λίγο χαμηλότερου… ύφους. Αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει", πρόσθεσε.

Από νομικής απόψεως, εξήγησε ο κ. Γεραπετρίτης, υπάρχουν δύο παράλληλες διαδρομές: "Η πρώτη είναι αυτή που είναι σε εξέλιξη αυτήν τη στιγμή, στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση του παραδικαστικού, στο οποίο φέρεται ενεχόμενος ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης. Η οποία, αυτήν τη στιγμή, δεν έχει στο εύρος της τον κ. Παππά ούτε άλλα αδικήματα πέραν αυτών, των οποίων ήδη η Ολομέλεια της Βουλής σε δύο φάσεις έχει εντάξει στο κατηγορητήριο. Αυτή θα συνεχισθεί κανονικά, θα αξιοποιηθεί το υλικό που προέκυψε από τη διαδικασία, και το ηχητικό και το αποδελτιωμένο. Υπάρχει ειδική νομοθετική πρόβλεψη που επιτρέπει την χρήση αυτού του υλικού".

Παράλληλα, "δημιουργείται και μία άλλη διαδικασία, πλέον στον φυσικό δικαστή, την τακτική δικαιοσύνη. Αφορά το ζητούμενο της επεξεργασίας του υλικού που προέκυψε σε σχέση πιθανώς και με την προηγούμενη κατάθεση που είχε δώσει ο τέως υπουργός Επικρατείας. Επειδή είχαν υπάρξει πολύ συγκεκριμένες δηλώσεις που αφορούσαν το περιεχόμενο το οποίο προέκυψε από το ηχητικό, θα πρέπει να γίνει μία σχετική αντιπαραβολή, θα πρέπει να διασφαλιστεί η γνησιότητα του υλικού. Θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι πράγματι υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ της κατάθεσης και της τελικής ηχητικής καταγραφής. Στη συνέχεια είναι υποχρεωμένος ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου εφόσον ανακύψουν ζητήματα που αφορούν τη βουλευτική ιδιότητα -ομιλούμε πλέον περί του βουλευτή Παππά, και όχι του μέλους της κυβέρνησης- να έλθει ο φάκελος της δικογραφίας στη Βουλή για την άρση της ασυλίας και τότε θα αξιολογηθεί το ζήτημα αυτό. Είναι μία άλλη διαδικασία, δεν κινείται σε δρόμο ταυτισμένο με την προανακριτική", συμπλήρωσε.

Ντόμινο με άγνωστη κατάληξη

Στο ερώτημα, δε, εάν είναι δυνατόν να μη γνώριζε ο τότε πρωθυπουργός και νυν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε ως εξής: "Η αλήθεια είναι ότι είναι μία διαδρομή, η οποία κάθε φορά μάς προσθέτει και ένα μονοπάτι καινούριο. Είναι ένα ντόμινο που δεν ξέρουμε πού καταλήγει. Αυτήν τη στιγμή μόνο συμπερασματικές υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε επειδή δεν έχουμε στα χέρια μας κάποιο αποδεικτικό στοιχείο για γνώση του πρώην πρωθυπουργού. Αυτήν τη στιγμή φαίνεται πως σταματάει στον κύριο Παππά, υπάρχει βεβαίως μία ανακριτική διαδικασία η οποία θα έλθει και θα "κουμπώσει" περισσότερο τα πράγματα".

Σύμφωνα με τον υπουργό, "δεν ομιλούμε για ένα πρόσωπο που βρίσκεται σε μία δεύτερη θέση στην κυβέρνηση. Μιλάμε για έναν άνθρωπο, ο οποίος βρίσκεται και χωροταξικά αν θέλετε, και από άποψη κυβερνητικής ιεραρχίας, δίπλα στον πρωθυπουργό. Και άρα κατά τεκμήριο υπάρχει μία κοινότητα γνώσης στα θέματα αυτά. Και ο πρωθυπουργός γνωρίζει για μένα που είμαι δίπλα του, άρα βρισκόμαστε σε μία διαρκή αλληλεπίδραση. Αυτό είναι το λογικό να συμβαίνει σε μία κυβέρνηση με τον υπουργό Επικρατείας".

Στον αντίποδα, "εδώ (σ.σ. στην προηγούμενη κυβέρνηση) όλες οι σχέσεις που δημιουργούνται είναι σχέσεις πολιτικής παραδοξότητας, δηλαδή ομιλεί ο υπουργός Επικρατείας για τον υπουργό Δικαιοσύνης αναφέροντας ότι αναγνωρίζει το γεγονός ότι υπάρχει μία δομή… Φαντασθείτε την αναλογία στην υφιστάμενη κυβέρνηση. Πρόκειται για σκηνή από ταινία", επισήμανε ο κ. Γεραπετρίτης για να καταλήξει: "Αντιλαμβάνομαι ότι ο κόσμος προεξοφλεί ότι η πολιτική εξουσία έχει ένα στοιχείο εγγενούς διαφθοράς αλλά δεν είναι έτσι, δεν είναι όλοι ίδιοι. Υπάρχει ένα πολιτικό επίπεδο, το οποίο είναι διαφορετικό και μία ηθική βάση, την οποία δεν πρέπει ποτέ να αναιρούμε. Δεν λέω ότι συνέβησαν όλα αυτά, δεν λέω ότι υπάρχει ευθύνη, δεν ξέρω ποιος γνώριζε ή ποιος δεν γνώριζε, από την άλλη πλευρά όλοι πρέπει να δεχόμαστε ότι μία κρίσιμη μάζα πολιτικής ηθικής θα πρέπει να υπάρχει. Δεν πρέπει να την εγκαταλείπουμε ποτέ και οι πολίτες θα πρέπει να την απαιτούν. Να θυμίσω για την παραδοξότητα του πράγματος ότι μιλούσε ο υπουργός Επικρατείας, το δεξί χέρι του πρωθυπουργού, για τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων…".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΘΕΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ» 16 Απρ 2021 | 16:04

"Πυρά" Κούλογλου σε Τσίπρα για την "εξαφάνιση" του Τσακαλώτου: Τι τους χωρίζει;

Ο Στέλιος Κούλογλου σχολιάζει αρνητικά την "εξαφάνιση" του Ευκλείδη Τσακαλώτου από την παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

"ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ" 16 Απρ 2021 | 13:54

Τσίπρας από το Σισμανόγλειο: Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία, δεν έχει νόημα να μιλάμε τώρα για λάθη και παραλείψεις

Κορυφώνεται το δράμα και η τραγωδία, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο.

ΜΕ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ 15 Απρ 2021 | 15:51

Συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με αντιπροσωπεία του Προεδρείου της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων

Με αντιπροσωπεία του Προεδρείου της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων συναντήθηκε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας

ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΗ ΒΙΑΣΥΝΗ; 15 Απρ 2021 | 14:07

Η βόμβα Κοντονή και η μετάθεση των εκλογών από τον Αλέξη Τσίπρα- Ένα "μυστήριο" απαιτεί απαντήσεις

Η Νέα Δημοκρατία καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει στον Σταύρο Κοντονή για τη μετατροπή του αδικήματος της δωροδοκίας σε πλημμέλημα

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 15 Απρ 2021 | 13:14

Προανακριτική για Παππά - Αποκαλύψεις Τόμπρα για ΣΥΡΙΖΑ Channel: Κινδυνεύω αν μιλήσω, είδατε τι έπαθε ο Καραϊβάζ

"Δεν είδατε τι έπαθε ο Καραϊβάζ;" φέρεται να είπε ο Κ. Τόμπρας στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής - Δήλωσε ότι φοβάται για τη ζωή του αν αποκαλύψει τα πρόσωπα πίσω από το "White House".

ΠΟΣΟ ΠΙΟ ΚΑΤΩ; 15 Απρ 2021 | 13:12

Αντιπολίτευση για κλάματα: Ο Μητσοτάκης παίζει τένις, ο Τσίπρας κάνει τζόκινγκ

Αντιπολίτευση και κριτική για κλάματα με φωτογραφίες από τις ώρες ανάπαυλας των πολιτικών αρχηγών.

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΝΔ 14 Απρ 2021 | 18:32

Καυστικός ο Νίκος Ρωμανός: "Σύριζα" όλοι οι επιχειρηματίες που συμμετείχαν στα βίντεο του Τσίπρα

Ο κ. Ρωμανός σημειώνει ότι οι εν λόγω επιχειρηματίες έχουν κατέβει υποψήφιοι με τον ΣΥΡΙΖΑ σε δημοτικές εκλογές.

"ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΓΕΝΝΑΙΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ" 14 Απρ 2021 | 14:43

Άρθρο Τσίπρα για την ανάκαμψη της οικονομίας - Οι προτάσεις για το ιδιωτικό χρέος και την ανασυγκρότηση

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας στο άρθρο του που δημοσιεύεται στην έκδοση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ 14 Απρ 2021 | 08:25

Το υπουργείο Οικονομικών κοστολογεί τις εξαγγελίες Τσίπρα: 15 έως 21 δισ. ευρώ - "Αμετανόητα ανεύθυνος"

Δημοσιονομικό κόστος που μπορεί να κυμανθεί από τα 15 έως και τα 21 δις. ευρώ συνεπάγεται το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών.

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 13 Απρ 2021 | 20:47

Προανακριτική για Παππά: Εξώδικο "φωτιά" από Καλογρίτσα - Με ποιους ζητά να εξεταστεί κατ'αντιπαράσταση

Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της προανακριτικής σε βάρος του Νίκου Παππά - Το εξώδικο Καλογρίτσα

ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 13 Απρ 2021 | 20:36

Πελώνη: "Ο κ. Τσίπρας υπόσχεται δόσεις, διαγραφές χρεών και ευρώ από το λεφτόδεντρο της Κουμουνδούρου"

"Ο κ. Τσίπρας υπόσχεται δόσεις, διαγραφές χρεών και ευρώ από το λεφτόδεντρο της Κουμουνδούρου", δήλωσε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 13 Απρ 2021 | 18:19

Τσίπρας: Αυτό είναι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη "βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας"

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε γενναία ρύθμιση ιδιωτικού χρέους, ενίσχυση ρευστότητας των ΜμΕ, μόνιμο πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΕΡΕΥΝΑ 13 Απρ 2021 | 14:59

Δημοσκόπηση GPO: Προβάδισμα 12% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ - Ποιοι είναι οι πιο δημοφιλείς υπουργοί

Πάνω από 12% μονάδες προηγείται η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσκόπηση της GPO