Follow us

Γεραπετρίτης για τη συνάντηση με τον Ερντογάν: "Η Ελλάδα πάει με καλή πίστη αλλά δεν αναιρούμε τα εθνικά μας συμφέροντα"

"Η Ελλάδα δεν δέχεται ζητήματα κυριαρχίας της να τίθενται εν αμφιβόλω ούτε να τίθενται σε οποιασδήποτε μορφής διάλογο", τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

"Η άποψη της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι θα πρέπει να προσέλθουμε στον διάλογο με την Τουρκία. Είναι σημαντικό και ωφέλιμο για δύο χώρες να συζητούν με καλή πίστη, αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι αναιρούμε ούτε κατ’ ίχνος οποιαδήποτε από τα εθνικά μας συμφέροντα ούτε θέματα κυριαρχίας μπορούν να τεθούν σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου". Αυτό δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, απαντώντας στον ανεξάρτητο βουλευτή Μιχάλη Χουρδάκη, ο οποίος στην επίκαιρη ερώτηση του κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "κάνει λάθος αναγνώσεις, ενώ στο όνομα της πολιτικής κατευνασμού που εφαρμόζει, προσέρχεται στο διάλογο με την Τουρκία στις 7 Δεκεμβρίου, παραγνωρίζοντας τις τουρκικές επεκτατικές προθέσεις του Ερντογάν".

"Η Ελλάδα προσέρχεται με καλή πίστη, θα συζητήσει στο επίπεδο του καθορισμού της μίας και μόνης διαφοράς -η οποία μπορεί να αρθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας- που είναι η οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και της υφαλοκρηπίδας, και ελπίζουμε ότι θα συνεχιστεί η μακρά περίοδος ησυχίας πάνω από το Αιγαίο. Διότι είναι σημαντικό, και δεν πρέπει να το παραβλέπουμε, ότι ακριβώς εξαιτίας αυτής της καλής, ειλικρινούς σχέσης που έχει αναπτυχθεί τους τελευταίους οκτώ μήνες, είχαμε μόνο οκτώ παραβιάσεις ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ μόνο τον μήνα Ιανουάριο είχαμε 1.000 παραβιάσεις", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης και συμπλήρωσε: "Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι πρέπει να συζητούμε τα θέματα εκείνα που μπορούν να αρθούν προς συζήτηση. Η ελληνική κυβέρνηση θα παραμείνει πάντοτε πιστή στην εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων, χωρίς καμία απολύτως παραχώρηση".

Διαβάστε Επίσης

Παράλληλα, απέρριψε τον ισχυρισμό του κ. Χουρδάκη ότι "η κυβέρνηση της ΝΔ έχει βάλει χαμηλά τον πήχη απέναντι στις προκλήσεις της Άγκυρας", τονίζοντας ότι "όταν έχουμε 1.000 παραβιάσεις τον Ιανουάριο και 8 παραβιάσεις τους επόμενους οκτώ μήνες, είναι κάτι σημαντικό για την Ελλάδα, όπως είναι σημαντικό το να μπορούμε να συζητούμε σε όλα τα επίπεδα χωρίς οι διαφωνίες μας να προκαλούν κάθε φορά κρίσεις".

"Αυτό σημαίνει καλή γειτονία. Και όλοι θα συμφωνήσουμε ότι το διπλωματικό κεφάλαιο της χώρας σήμερα είναι στο υψηλότερο επίπεδο από ποτέ. Και αυτό φαίνεται στη δυνατότητα που έχουμε να συνομιλούμε, σε όλα τα επίπεδα, με διεθνείς οργανισμούς, αλλά και με όλες τις σημαντικές περιφερειακές και διεθνείς χώρες. Η συμπόρευση της διπλωματικής ισχύος με την αμυντική, η οποία υιοθετήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, και αυτή η πολιτική συνεχίζεται και σήμερα, ενίσχυσε την αμυντική θωράκιση της χώρας -όπως δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν- στη θάλασσα, στον αέρα, στην ξηρά, και έτσι θα συνεχίσουμε να πράττουμε πάντοτε, αντιλαμβανόμενοι ότι πυξίδα μας είναι το Διεθνές Δίκαιο και η εξωτερική πολιτική αρχών", τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, είπε ότι "η κυριαρχία της χώρας είναι στα έξι μίλια, όμως η Ελλάδα διατηρεί μονομερώς, αποκλειστικά και χωρίς καμία έκπτωση, τη δυνατότητα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, όταν και όπως το κρίνει η ίδια πολιτικά και διπλωματικά εθνικά σκόπιμο", όπως είπε.

Απαντώντας στον βουλευτή Τάσο Οικονομόπουλο από το κόμμα "ΝΙΚΗ", ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι "δεν υφίσταται και δεν έχει υπάρξει ποτέ καμία περίπτωση αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών". "Η Ελλάδα δεν δέχεται ζητήματα κυριαρχίας της να τίθενται εν αμφιβόλω ούτε να τίθενται σε οποιασδήποτε μορφής διάλογο", τόνισε.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετικές αιτιάσεις ότι η κυβέρνηση δεν αντέδρασε στην ανακοίνωση της Τουρκίας ότι θα εκτελέσει επιχειρησιακή άσκηση σε περιοχή που καταλαμβάνει και την ελληνική κυριαρχία της βραχονησίδας Ζουράφα, αντέτεινε ότι "κατά τη διάρκεια της άσκησης δεν υπήρξε καμία απολύτως παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου εκ μέρους τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών.

"Η βραχονησίδα Ζουράφα ανήκει στο FIR Αθηνών. Η τουρκική αναγγελία, η Νόταμ, όπως και όλες οι σχετικές Νόταμ, δεν έκαναν καμία αναφορά στη Ζουράφα, και κατά τούτω δεν μπορεί να τεθεί εν αμφιβόλω το ζήτημα της ελληνικής κυριαρχίας στη βραχονησίδα Ζουράφα. Εκείνο το οποίο όριζε η Νόταμ, ήταν μια περιοχή όπου επρόκειτο να λάβει χώρα εκτέλεση πυρών και η οποία δεν συμπεριλάμβανε τη Ζουράφα, αλλά ένα μέρος του ελληνικού εναέριου χώρου, και γι’ αυτό εξεδόθη μία Νόταμ από την Πολεμική Αεροπορία, η οποία στην πραγματικότητα ακύρωνε την τουρκική αγγελία για το τμήμα του επικαλυπτόμενου ελληνικού εναέριου χώρου. Κατά τη διάρκεια της άσκησης δεν υπήρξε καμία απολύτως παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου εκ μέρους τουρκικών μαχητικών", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ 01 Δεκ 2023 | 13:33

Με Δούρου και Καλπαδάκη στο ΥΠΕΞ ο Κασσελάκης: "Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον διάλογο με την Τουρκία" [εικόνες]

Ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε τη σταθερή στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον διάλογο με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου.

ATHENS SECURITY FORUM 30 Νοε 2023 | 14:07

Μπακογιάννη και Βενιζέλος για ελληνοτουρκικά: Να μην μας φοβίζει ο διάλογος - Να έχουμε ανοιχτούς διαύλους

Υπέρ των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία τάχθηκαν η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

ΠΕΘΑΝΕ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 100 ΕΤΩΝ 30 Νοε 2023 | 11:17

Σολτς για Κίσινγκερ: Ο κόσμος χάνει ένα σπουδαίο διπλωμάτη - Πούτιν: Σοφός και οραματιστής

Ο Χένρι Κίσιντζερ απεβίωσε χθες, Τετάρτη, στην κατοικία του στο Κονέτικατ σε ηλικία 100 ετών.

ΣΤΗ «ΣΚΙΑ» ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ RAFALE 30 Νοε 2023 | 09:24

Μετά τον Tayfun, έρχεται ο... Cenk: Η Τουρκία σχεδιάζει νέο βαλλιστικό πύραυλο με εμβέλεια 1.000 χιλιομέτρων

Έρχεται ο βαλλιστικός πύραυλος Cenk, ο οποίος θα έχει εμβέλεια 1.000 χιλιομέτρων σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

ΗΠΑ 30 Νοε 2023 | 07:29

Τζορτζ Μπους για Κίσιντζερ: Οι ΗΠΑ έχασαν μια από τις πιο αξιόπιστες φωνές σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής

"Η Αμερική απώλεσε "μια από τις πιο αξιόπιστες και διακεκριμένες φωνές σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής", είπε για τον Χένρι Κίσιντζερ ο Τζορτζ Ου. Μπους.

ΘΡΥΛΙΚΗ ΜΟΡΦΗ 30 Νοε 2023 | 06:48

Πέθανε ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ σε ηλικία 100 ετών - Το αμφιλεγόμενο "γεράκι" της διπλωματίας

Ο Χένρι Κίσινγκερ, εμβληματικός διπλωμάτης των ΗΠΑ και ο κάτοχος ίσως του πιο αμφιλεγόμενου βραβείου Νόμπελ ειρήνης στην ιστορία, πεθαίνει στα 100 του χρόνια.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 30 Νοε 2023 | 00:10

ΕΕ: "Καίει" την Τουρκία η έκθεση της Κομισιόν - Ζητά περισσότερη συνεργασία στο μεταναστευτικό

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ παραδέχτηκε ότι σαφώς η Τουρκία δεν ευθυγραμμίζεται με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ σε αρκετά θέματα

«ΚΑΖΑΝ – ΚΑΖΑΝ» 29 Νοε 2023 | 12:25

Μήνυμα Ερντογάν πριν έρθει στην Αθήνα: "Διαφορές είχαμε, έχουμε και θα έχουμε, πρέπει όμως να υπάρχει ήρεμο κλίμα"

"Οι διαφορές υπάρχουν, αλλά μοιραζόμαστε τον ίδιο ουρανό, την ίδια θάλασσα και εύχομαι το ταξίδι μου στην Αθήνα να φέρει θετικά αποτελέσματα", σημείωσε ο Ερντογάν.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 29 Νοε 2023 | 10:35

Γεραπετρίτης: Tο αίτημα επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα προκύπτει από το δίκαιο και από την ιστορία

Παράλληλα, ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι "οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να είναι καλές".

ΤΙ ΕΙΠΑΝ 28 Νοε 2023 | 22:53

Συνάντηση Γεραπετρίτη - Μπλίνκεν: Επιβεβαιώνεται το άριστο επίπεδο των σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ

Ο Άντονι Μπλίνκεν ευχαρίστησε τον κύριο Γεραπετρίτη για τη συμβολή της Ελλάδας στην εκκένωση Αμερικανών πολιτών από τη Μέση Ανατολή

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ 28 Νοε 2023 | 20:22

Αντώνης Σαμαράς: Δίχως επίλυση του Κυπριακού δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στα ελληνοτουρκικά - Διάλογος, όχι παράδοση

Η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει με την Τουρκία αφήνοντας πίσω μόνη της την Κύπρο, δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ 28 Νοε 2023 | 20:04

Ο Κάμερον ζήτησε και συναντήθηκε με τον Γεραπετρίτη μετά την απρέπεια Σούνακ- Τι είπαν για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Ο Γεραπετρίτης επισήμανε τη διαφωνία αρχής που υφίσταται ως προς το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 28 Νοε 2023 | 12:14

Γεραπετρίτης: Δεν πιστεύω ότι η συνάντηση Μητσοτάκη - Σούνακ ακυρώθηκε λόγω των ερωτήσεων για τα Γλυπτά

Απέφυγε να πάρει θέση ο Γιώργος Γεραπετρίτης ως προς την ακύρωση της συνάντησης Μητσοτάκη - Σούνακ και τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή.