Γεραπετρίτης: Η κοινωνία και η οικονομία δεν αντέχουν οριζόντιους περιορισμούς

Ανοικτό το ενδεχόμενο νέων προνομίων στους εμβολιασμένους πολίτες, που θα λειτουργήσει ως κίνητρο για όσους εξακολουθουν να διατηρούν ακόμα ενδοιασμούς, άφησε ο υππυργός Επικρατείας σε συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης στα "Παραπολιτικά".

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
γεραπετριτης

Το μήνυμα ότι "η κοινωνία και η οικονομία δεν αντέχουν οριζόντιους περιορισμούς", στέλνει, μέσω συνέντευξής του στην εφημερίδα "Παραπολιτικά", ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, κάνοντας επιπλέον λόγο για "ισόρροπο μείγμα" αποκλιμάκωσης μέτρων για τους εμβολιασμένους αφενός, υποχρεωτικών εμβολιασμών σε ειδικές κατηγορίες αφετέρου.

"Δεν πρόκειται για προνόμια και τιμωρία", σημειώνει εξάλλου με την προσθήκη, "θα χρησιμοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που προσφέρουν το Σύνταγμα και ο νόμος".

Χρέος κοινωνικής αλληλεγγύης, ο εμβολιασμός

Αναλυτικά για την πανδημία, "είναι αυτονόητο ότι η κοινωνία και η οικονομία δεν αντέχουν οριζόντιους περιορισμούς. Ούτε όμως είναι ηθικό και δίκαιο για όσους επιτέλεσαν το καθήκον αυτοπροστασίας και το χρέος κοινωνικής αλληλεγγύης με το να εμβολιαστούν. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση σε διαρκή συνεργασία με την υγειονομική επιτροπή έχει φέρει ένα ισόρροπο μείγμα αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων ιδίως για τους εμβολιασμένους συμπολίτες μας και υποχρεωτικών εμβολιασμών σε κρίσιμες δομές Υγείας, φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία".

'Ερχονται περισσότερες ελευθερίες για τους εμβολιασμένους πολίτες

Και, χαρακτηριστικά, "θα συνεχίσουμε να αποκαθιστούμε τις ελευθερίες των εμβολιασμένων πολιτών και να προσπαθούμε να πείσουμε όσους ακόμη δεν έχουν εμβολιαστεί. Δεν πρόκειται για προνόμια και τιμωρία. Είναι η αναλογική φροντίδα του κράτους για τις ελευθερίες των πολιτών και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Και στο πνεύμα αυτό θα χρησιμοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που προσφέρουν το Σύνταγμα και ο νόμος".

Για τον τουρισμό στη συνέχεια, ο υπουργός Επικρατείας επισημαίνει πως μέχρι στιγμής έχει ξεπεράσει τον στόχο του 50% των αφίξεων του 2019 και πλησιάζουν το 70%.

Ενώ για το τι αναμένεται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αναφέρει: "Προφανώς λόγω της εξάπλωσης του ιού σταδιακά θα υπάρξει αναβάθμιση του χάρτη κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη. Αυτό πράγματι μπορεί να φέρει επιδείνωση στα μέτρα επιστροφής ορισμένων χωρών, είμαστε όμως έτοιμοι να διασφαλίσουμε υπό οποιαδήποτε συνθήκη το τουριστικό μας προϊόν παρέχοντας ασφάλεια και εμπιστοσύνη στους ταξιδιώτες. Αλλά και τις αναγκαίες διευκολύνσεις όπου αυτό απαιτηθεί".

Διά ζώσης τα μαθήματα στη Β΄θμια Εκπαίδευση και τα Πανεπιστήμια

Για την προσεχή σχολική - ακαδημαϊκή χρονιά, "αν και η τηλεκπαίδευση πήγε εξαιρετικά στη χώρα μας, η πρόθεση μας είναι να λειτουργήσουν με φυσικό τρόπο όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης το νέο σχολικό και ακαδημαϊκό έτος", λέει ο υπουργός και πανεπιστημιακός. Για τα πανεπιστήμια δε ειδικότερα, εκφράζει την ελπίδα του ότι "σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα εμβολιασμού που επιβάλλει ο ορθός λόγος, τον οποίο εξάλλου υπηρετεί η πανεπιστημιακή διαδικασία". 'Αλλωστε, συνεχίζει, "όπως, προσφυώς, ανέφεραν σε ανακοινώσεις τους οι πρυτάνεις των δύο μεγαλύτερων πανεπιστημίων της χώρας, ο εμβολιασμός είναι το διαβατήριο της επιστροφής στη φοιτητική ζωή".

Διαβάστε Επίσης

Την επόμενη εβδομάδα η κατάθεση του νομοσχεδίου για την επικουρική ασφάλιση

Σε άλλα θέματα, το νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα, αναφέρει, ενώ στέλνει μήνυμα προς την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας για την επικύρωση των Μνημονίων. Στην απάντησή του για το Ταμείο Ανάκαμψης ξεχωρίζει, μεταξύ άλλων, η αναφορά για "επιδοτήσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ αποκλειστικά για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις". Στο δίδυμο ερώτημα, τέλος, περί πρόωρων εκλογών και ανασχηματισμού, ο Γ. Γεραπετρίτης απαντά "η ερώτηση περί εκλογών απηχεί πολιτική νοοτροπία παρελθόντος", επίσης "η κυβέρνηση συνολικά οδεύει καλά".

Η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπων θα έλθει σε "χρόνο που θα κριθεί από την Κυβέρνηση"

Ερωτηθείς για την κύρωση των μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία, ο κ. Γεραπετρίτης απαντά: "Η κύρωση των μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία θα έλθει σε χρόνο που θα κριθεί από την κυβέρνηση ότι το αντισυμβαλλόμενο μέρος τηρεί απολύτως τα συμφωνημένα, χωρίς υπόρρητες ασάφειες".

"Το "Ελλάδα 2.0" είναι ένα σχέδιο ριζικού οικονομικού και κοινωνικού μετασχηματισμού της χώρας".

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης και απαντώντας στις επικρίσεις για το ελληνικό σχέδιο σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, αντιτείνει πως "πρόκειται στην καλύτερη περίπτωση για πλημμελή κατανόηση και στη χειρότερη για συνειδητή παραπληροφόρηση. Το "Ελλάδα 2.0" είναι ένα σχέδιο ριζικού οικονομικού και κοινωνικού μετασχηματισμού της χώρας", είναι η θέση της κυβέρνησης, με την ταυτόχρονη υπόμνηση πως "ήταν το δεύτερο εθνικό σχέδιο που κατατέθηκε και το τρίτο που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μάλιστα, έγινε δεκτό από όλους με εξαιρετικά θετικές κρίσεις", δηλώνει επίσης ο Γ. Γεραπετρίτης και προσθέτει:

"Περιλαμβάνει 106 κοστολογημένες επενδύσεις και 68 σχεδιασμένες μεταρρυθμίσεις. Αξιοποιεί πόρους 30,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 17,8 δισ. σε ενισχύσεις και 12,7 δισ. σε δάνεια, για να κινητοποιήσει 60 δισ. ευρώ συνολικές επενδύσεις στη χώρα τα επόμενα 5 χρόνια. Αναμένεται, δε, να αυξήσει μόνιμα το ΑΕΠ κατά 7 μονάδες και να δημιουργήσει έως 200 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας".

Κρίσιμο στοιχείο, η πρόβλεψη για "επιδοτήσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ αποκλειστικά για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πρόσβαση σε χαμηλότοκα δάνεια για όλες τις αξιόχρεες επιχειρήσεις της χώρας που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν επενδύσεις στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό τους, στην εξωστρέφεια, στην έρευνα και καινοτομία ή στην επίτευξη οικονομιών κλίμακας. Ήδη εγκρίθηκαν τα τεχνικά δελτία και ξεκινούν τα 12 πρώτα έργα του σχεδίου προϋπολογισμού 1,42 δισ. ενώ έως το τέλος του έτους θα έχουμε λάβει προκαταβολή της τάξεως του 14% της συνολικής εκταμίευσης".

Διαβάστε Επίσης

Ο Υπουργός Επικρατείας απέκλεισε πρόωρες εκλογές και δεν "βλέπει" σύντομα, ανασχηματισμό

Επίλογος με τη… συνήθη ερώτηση: πρόωρες εκλογές και ανασχηματισμός, επί των οποίων ο υπουργός Επικρατείας είναι κατηγορηματικός: "Η ερώτηση περί εκλογών απηχεί πολιτική νοοτροπία παρελθόντος. Οι πολίτες απαιτούν από εμάς περισσότερη δουλειά και αποτελεσματικότητα και όχι άσκοπη μόχλευση πολιτικών παθών ή κεφαλαιοποίηση πολιτικών ωφελημάτων. Για δε τον ανασχηματισμό εκτιμώ ότι η κυβέρνηση συνολικά οδεύει καλά, έστω και με τις αναπόφευκτες αστοχίες, τις οποίες δεν διστάζουμε να αναγνωρίσουμε και να παρεμβαίνουμε διορθωτικά με γρήγορα αντανακλαστικά. Κατά τα λοιπά, προφανώς τον λόγο έχει ο πρωθυπουργός".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΔΥ 29 Ιουλ 2021 | 19:14

Κορονοϊός: Σαρώνει η μετάλλαξη Δέλτα με 1.339 νέα κρούσματα στη χώρα - Πού εντοπίζονται

Όλο και περισσότερα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα εντοπίζονται στη χώρα.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 29 Ιουλ 2021 | 18:17

Κορονοϊός: 905 νέα κρούσματα στην Αττική - 304 στη Θεσσαλονίκη, 298 στην Κρήτη

Καλπάζει ο κορονοϊός στην Κρήτη - Στο "κόκκινο" Αττική και Θεσσαλονίκη

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 29 Ιουλ 2021 | 18:11

Κορονοϊός: 2.696 νέα κρούσματα σήμερα και 9 θάνατοι - Αυξήθηκαν στους 157 οι διασωληνωμένοι

Συνολικά 12.935 συμπολίτες μας έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορονοϊό. Πάνω από 102.000 τεστ το τελευταίο 24ωρο. Στο 2,64% ο δείκτης θετικότητας.

Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 29 Ιουλ 2021 | 18:04

Κορονοϊός: Πολύ κοντά στο lockdown Μύκονος και Ίος - "Καμπανάκι" για άλλα 6 νησιά

Ένα βήμα πριν από νέα μέτρα Μύκονος κα Ίος - Έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων και άλλα έξι δημοφιλή νησιά - Υψηλός ο δείκτης θετικότητας σε Πάρο, Τήνο, Ρέθυμνο, Σαντορίνη

ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟΙ ΧΑΡΤΕΣ 29 Ιουλ 2021 | 17:44

Χάρτης του ECDC: Καμία "πράσινη" περιοχή στην Ελλάδα - Στο "βαθύ κόκκινο" Νότιο Αιγαίο και Κρήτη

Στο "κόκκινο" βρίσκονται οι Αττική, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, Ηπειρος, Θεσσαλία, Ιόνια Νησιά και Πελοπόννησος, σύμφωνα με τον αναθεωρημένο χάρτη του ECDC

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 91,6 ΚΑΙ 105,8. 29 Ιουλ 2021 | 16:33

Ξεκάθαρος ο Γραβάνης: Όλοι θα χρειαστούμε τρίτη δόση εμβολίου μέχρι τις αρχές του 2022

"Εμπιστευτείτε επιτέλους την επιστήμη. Ζούμε και έχουμε παραγωγική ζωή στην κοινότητα λόγω των εμβολίων", τόνισε ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης

ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 29 Ιουλ 2021 | 16:02

Κορονοϊός: Ηχηρό "καμπανάκι" - Διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μέσα σε δύο εβδομάδες

Το ίδιο ισχύει και για τις εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στις ΜΕΘ.

ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΙΣΑ 29 Ιουλ 2021 | 15:49

Έρευνα ALCO: Ένας στους τρεις δεν φοβάται τον κορονοϊό και δεν έχει εμβολιαστεί - Ποιοι είναι οι ανεμβολίαστοι Έλληνες

Σύμφωνα με την έρευνα της ALCO ωστόσο, τα 2/3 του πληθυσμού ανησυχούν για την πορεία της πανδημίας και θεωρούν ότι ο εμβολιασμός μπορεί να νικήσει τον ιό.

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΠΙΕΣΗ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ 29 Ιουλ 2021 | 13:38

Τελεσίγραφο για έξι νησιά: "Τηρήστε τα μέτρα, αλλιώς τοπικά lockdown" - Τι ανακοινώνει το απόγευμα ο Χαρδαλιάς

Τελεσίγραφο λίγων ημερών θα δοθεί σε έξι νησιά - Οριακά τα επιδημιολογικά δεδομένα - Το απόγευμα οι ανακοινώσεις.

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΙΙΚΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ 29 Ιουλ 2021 | 13:11

Θεσσαλονίκη - ΑΠΘ: Ο κορονοϊός πάει παραλία τα Σαββατοκύριακα - Στα ύψη το ιικό φορτίο στα λύματα

Για δεύτερη συνεχή εβδομάδα οι μετρήσεις αποτυπώνουν υψηλότερη συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα λύματα στη Θεσσαλονίκη, κυρίως στις παραλίες.

ΠΩΣ ΧΤΥΠΑ Ο ΙΟΣ 29 Ιουλ 2021 | 12:03

Μετάλλαξη Δέλτα: Γιατί είναι τόσο μεταδοτική - Επιστήμονες του ΕΚΠΑ εντόπισαν πώς ο κορονοϊός μολύνει τα κύτταρα

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν προσαρμογές του κορονοϊού που τον βοηθούν να αγκιστρωθεί στα ανθρώπινα κύτταρα με εκπληκτική δύναμη και στη συνέχεια να κρυφτεί.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΩΓΟΥ 29 Ιουλ 2021 | 10:52

Και η Τήνος στα "κόκκινα" νησιά μαζί με Ίο και Πάρο - Θετικότητα 4% έως 5,5%

Εντάσσεται και η Τήνος στα "κόκκινα νησιά" λόγω θετικότητας στον κορονοϊό - Συνεδριάση των λοιμωξιολόγων - Τι αναφέρει ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ 3Η ΔΟΣΗ 29 Ιουλ 2021 | 09:51

Θεμιστοκλέους: Στο 65% η ανοσία μαζί με τους νοσήσαντες - Έκκληση για εμβολιασμό ακόμα και στις διακοπές

Τι είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και τους αυθημερόν εμβολιασμούς.