Follow us

Γεραπετρίτης: Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν τροποποιείται ούτε καταργείται μονομερώς από τα δύο μέρη

Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν τροποποιείται ούτε καταργείται μονομερώς από τα μέρη, σημειώνει ο Γ. Γεραπετρίτης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ

Συμφωνία των Πρεσπών δεν τροποποιείται ούτε καταργείται μονομερώς από τα μέρη, συνιστά έναν πολύ βασικό κόμβο στον οποίο οικοδομήθηκε η διεθνής σχέση της Βόρειας Μακεδονίας", ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό "Talk radio".

Ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι "δεν τίθεται προς ώρας" ζήτημα κατάργησής της. Τόνισε πως η Ελλάδα σέβεται το εκλογικό αποτέλεσμα στη Βόρεια Μακεδονία, αλλά επεσήμανε πως "ανεξάρτητα με τις ιδεολογικές, πολιτικές διαφορές που μπορεί να έχει η νέα πολιτική ηγεσία απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, αυτή είναι μία διεθνής συνθήκης η οποία έχει κυρωθεί".

"Αυτονοήτως, η Ευρωπαϊκή Ένωση αξιολογεί τα ζητήματα της Συμφωνίας των Πρεσπών και της πλήρους και συνεπούς εφαρμογής της. Και για τον λόγο αυτόν νομίζω ότι η πολιτική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας θα αξιολογήσει τα ζητήματα αυτά και θα συμμορφωθεί ως προς τις απαιτήσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών", υπογράμμισε.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, η ελληνική πλευρά παρακολουθεί στενά το ζήτημα και η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία ως αντιπολίτευση είχε επισημάνει τα γκρίζα σημεία της Συμφωνίας, τα "σοβαρά τεχνικά θέματα, τα οποία δυστυχώς αναδείχτηκαν με τον χρόνο".

"Εγώ ο ίδιος είχα επισημάνει, αμέσως μόλις κατέστη δημόσια η Συμφωνία, τα νομικά προβλήματα τα οποία είχε και τα οποία δημιουργούν συνθήκες ανάφλεξης στο μέλλον", σημείωσε.

"Για τον λόγο αυτόν αντιμετωπίζω σήμερα με ιδιαίτερη ενόχληση και όσα λέγονται ότι εγώ συμμετείχα δήθεν στη συγγραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Προφανώς κάτι τέτοιο δεν έγινε ούτε κατά διάνοια", τόνισε για να προσθέσει: "Δεν γνώριζα ούτε μία γραμμή από τη Συμφωνία αυτήν πριν καταστεί δημόσια. Δεν θα γινόταν να συμβεί αυτό διότι αν είχα κληθεί δεν θα υπήρχε καμία περίπτωση να είχα διαλάβει όρους που να δημιουργούν τέτοια ζητήματα".

"Σήμερα -για μένα- το σημαντικό είναι ότι θα πρέπει να τηρήσουμε τα συμφωνημένα, όχι επειδή συμφωνούμε με αυτά, αλλά επειδή είναι συνθήκη για τη συνέχεια και τη σταθερότητα η οποία δημιουργήθηκε, όπως δημιουργήθηκε, και σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να διαμορφώνουμε ένα μονομερές πλαίσιο πάνω στο οποίο να χτίζονται οι πολιτικές καριέρες", κατέληξε.

Συλλυπητήριο μήνυμα στο Ιράν

Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στους Ιρανούς και την ιρανική κυβέρνηση για τον θάνατο του Προέδρου, Εμπραχίμ Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών, Χουσεϊν Αμιρά Μπντολαχιάν.

Όπως είπε, ο πρόεδρος Ρασί ήταν προφανώς ο δεύτερος πιο σημαντικός άνθρωπος στο Ιράν, μετά τον ανώτατο ηγέτη Αλί Χαμενεϊ.

"Είναι προφανές ότι θα υπάρξει μία σχετική αναταραχή στη μεταβατική περίοδο. Εντός 50 ημερών θα πρέπει να κληθούν οι πολίτες να ψηφίσουν τον νέο Πρόεδρο", επεσήμανε και συμπλήρωσε ότι το Ιράν έχει ένα πολύ κλειστό και αυστηρό σύστημα, "οπότε η αίσθηση η οποία αποκομίζω είναι ότι δεν θα υπάρξει σοβαρή ανατάραξη".

"Η αντίδραση των αγορών και ιδιαιτέρως των αγορών πετρελαίων είναι προφανής, αλλά από την άλλη πλευρά νομίζω ότι θα επέλθει εξομάλυνση", υπογράμμισε και πρόσθεσε πως "παρά τις μικρές μεταβατικές διακυμάνσεις, δεν θα υπάρχει αλλαγή ούτε της εξωτερικής πολιτικής ούτε αντιδράσεις της περιφερειακής ή της διεθνούς έναντι του Ιράν".

Διαβάστε Επίσης

Επιχειρούμε να μπορούμε να συζητούμε σε τόνους ευπρέπειας και κατανόησης με την Τουρκία

Ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε πως "δεν υπάρχει κανένας κατευνασμός, αυτό που υπάρχει είναι διαβούλευση στον ελληνοτουρκικό διάλογο". Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτού του τύπου οι ανέξοδοι βερμπαλισμοί είναι ανέξοδοι και όταν δύο γείτονες συνυπάρχουν αναγκαστικά γεωγραφικά είναι συνθήκη αναγκαιότητας δεν είναι συνθήκη επιλογής.

Ανέφερε, δε, πως αυτό που επιχειρούμε είναι "να μπορούμε να συζητούμε, σε τόνους ευπρέπειας, σε τόνους κατανόησης, αντιλαμβανόμενοι ότι υπάρχουν θεμελιώδεις θέσεις στις οποίες δεν μπορεί να υπάρξει σύγκλιση εξ' ορισμού, επειδή ξεκινούν από διαφορετικές ιστορικές αφετηρίες και είναι σημαντικά αποκλίνουσες".

"Από την άλλη, να μπορούμε να βρούμε τα σημεία, στα οποία είναι δυνατή η σύγκλιση, να μπορέσουμε να έχουμε ένα πλαίσιο κατανόησης που να μπορεί να μας εξασφαλίσει ότι δεν θα φτάσουμε σ' ένα σημείο στο οποίο η ένταση θα δημιουργήσει κρίση, θα δημιουργήσει πόλεμο. Δουλεύουμε πολύ απέναντι στο μέλλον αλλά απέναντι σε ένα ειρηνικό μέλλον", σημείωσε.

"Η ελληνική εξωτερική πολιτική θα πρέπει να εδράζεται στη λογική ότι αναπτύσσουμε σχέσεις καλής γειτονίας, σχέσεις συμμαχικές, οι οποίες θα δημιουργήσουν συνθήκες ηρεμίας και ευημερίας για τη χώρα μας", τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης. Όπως επεσήμανε, "αυτό ισχύει κατ' εξοχήν σε περιόδους που είναι εξαιρετικά ταραγμένες".

"Δεν πρέπει κανείς να παραγνωρίζει το γεγονός ότι οι δύο πόλεμοι στην περιοχή μας, αλλά επιπλέον και η μεγάλη αναταραχή που υπάρχει σε ευάλωτες περιοχές του πλανήτη, οι οποίες είναι πολύ κοντινή κοντινές μας όπως η Αφρική και υποσαχάρια Αφρική δημιουργούν τις συνθήκες, οι οποίες μπορούν να ταράξουν την ελληνική εξωτερική πολιτική, την ελληνική διπλωματία, την ελληνική θέση στη διεθνή σκηνή", υπογράμμισε.

Για αυτόν τον λόγο, "προσπαθούμε παράλληλα να αναπτύξουμε πυλώνες ισχύος της χώρας μας. Οι πυλώνες αυτοί είναι τρεις: Ο πρώτος είναι ο πυλώνας της οικονομίας στον οποίο η Ελλάδα βαδίζει σταθερά μπροστά. Ο δεύτερος είναι ο πυλώνας της άμυνας, την οποία ενισχύουμε μετά από μία δεκαετία στην οποία υπήρξε λόγω της κρίσης σημαντική ύφεση σε επίπεδο εξοπλισμών και προσωπικού. Ο τρίτος πυλώνας είναι αυτός της εξωτερικής πολιτικής όπου χτίζουμε συμμαχίες ενισχύουμε το διπλωματικό κεφάλαιο της χώρας. Μπορούμε να συνομιλούμε με όρους ισότητος και ενίοτε ισχύος με τους διεθνώς δρώντες και με διεθνείς οργανισμούς και γι' αυτόν το λόγο είναι μια καλή στιγμή να μπορέσουμε να αναπτύξουμε τις διεθνείς μας σχέσεις", ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Όπως σημείωσε, στον ελληνοτουρκικό διάλογο υπάρχει ένας ελάσσων στόχος, "να παραμείνει η κατάσταση ηρεμίας στη γειτονιά μας, όπου ηρεμία εννοείται να μην υπάρχουν παραβιάσεις, να μην έχουμε προβλήματα μεταναστευτικών ροών. Και τα δύο τα ζήσαμε με πολύ μεγάλη ένταση τα προηγούμενα χρόνια. Καθώς επίσης και να δημιουργηθεί ένας πάγιος μηχανισμός μέσω του οποίου να μπορούμε να αποσυμπιέζουν με τις εντάσεις".

"Οι διαφορές υπάρχουν και θα υπάρχουν. Είναι σημαντικό να μπορούμε να τις διαχειριζόμαστε με έναν τρόπο που δεν θα οδηγούν σε κρίσεις. Διότι οι κρίσεις δεν μπορούν να οδηγήσουν σε εξαιρετικά δυσμενή αποτελέσματα και για τη χώρα και για την περιοχή μας", τόνισε.

"Το μείζον είναι να μπορέσουμε να δούμε μπροστά, που προϋποθέτει να κάνουμε έναν διάλογο ειλικρινή και βαθύ. Καταλαβαίνουμε ότι έχουμε πολύ διαφορετικές αφετηρίες σε ό,τι αφορά τις βασικές θέσεις σε μεγάλα ζητήματα", συμπλήρωσε.

Διαβάστε Επίσης

Φιλοδοξία μας να πιάσουμε το ζήτημα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ

Ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε πως η κυβέρνηση έχει επιλέξει έναν οδικό δρόμο, ο οποίος βασίζεται πάνω σε συγκεκριμένες αρχές, μεθοδολογικά επεξεργασμένες. "Υπάρχει μια επαγγελματική επεξεργασία, μια εξαιρετική προετοιμασία από το υπουργείο Εξωτερικών και συνολικά την πολιτική ηγεσία. Η λογική είναι ότι θα πιάσουμε το νήμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων βήμα-βήμα, ξεκινώντας από τα λιγότερο σύνθετα και βαδίζοντας προς τα περισσότερο σύνθετα", υπογράμμισε.

"Η επιλογή ήταν σε πρώτη φάση να περιορίσουμε τις εστίες έντασης. Για τον λόγο αυτόν πιστεύω ότι έχουν γίνει πολύ μεγάλα βήματα στο επίπεδο το μεταναστευτικό, των παραβιάσεων, της ηρεμίας στο Αιγαίο, ακόμα και της ρητορικής που χρησιμοποιούν τα μέρη", ανέφερε.

Όπως πρόσθεσε, το δεύτερο είναι να χτίσουμε πάνω σε αμοιβαίως επωφελή μέτρα που ωφελούν τις δύο οικονομίες και φέρνουν κοντά τους δύο λαούς γιατί αυτό συμβάλει πολύ στην αμοιβαία κατανόηση, όπως ήταν το σύστημα με τις βίζα στα ελληνικά νησιά.

Το τρίτο βήμα είναι να μπορέσουμε να δούμε την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας.

"Είναι φιλοδοξία μας να πιάσουμε το ζήτημα αυτό. Βεβαίως μπορούμε να παρατείνουμε -και το επιχειρούμε όσο μπορούμε περισσότερο- να έχουμε μια ήρεμη γειτονιά", σημείωσε για να συμπληρώσει: "Παραμένει, όμως, το μεγάλο ζήτημα και όσο παραμένει είναι προφανές ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να έχουμε μία παλινδρόμηση. Η πραγματικά ήρεμη γειτονιά, η μακρά ευημερία θα έρθει όταν θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε το μεγάλο μας ζήτημα, που είναι η οριοθέτηση".

"Η ελπίδα μας είναι ότι θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τις συζητήσεις αυτές. Θα δώσουν, εκτιμώ, την εντολή σε μία από τις επόμενες συναντήσεις τους οι δύο ηγέτες, έτσι ώστε οι δύο υπουργοί Εξωτερικών να ξεκινήσουν τις συζητήσεις για την οριοθέτηση. Είναι ένα ζήτημα το οποίο έχει εξαιρετικά σύνθετα νομικά χαρακτηριστικά", τόνισε.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, "η Ελλάδα έχει βεβαίως το πλεονέκτημα παγίως να ερείδεται στο Διεθνές Δίκαιο όσον αφορά τα επιχειρήματά της και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε. Θέλω να πιστεύω ότι είναι μια κατάλληλη ιστορική στιγμή να μπορέσουμε να συζητήσουμε με νηφαλιότητα το μείζον αυτό κεφάλαιο".

"Δουλεύουμε ενεργά, έτσι ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε και για το θέμα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Και δουλεύουμε ενεργά υπό την έννοια ότι αφενός επιχειρούμε πάντοτε να δημιουργούμε κατάλληλες συνθήκες, μέσω αμοιβαίας ειλικρίνειας και κατανόησης, προσπαθώντας πάντα να αποσυμπιέζουν με τις εντάσεις και να ελέγχουμε τις διαφωνίες μας", υπογράμμισε. "Αφετέρου, εργαζόμαστε έτσι ώστε να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τα σύνθετα τεχνικά ζητήματα", πρόσθεσε.

Ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε πως έχουν υπάρξει για το ζήτημα της οριοθέτησης 64 γύροι διερευνητικών επαφών τα τελευταία χρόνια, "οι οποίοι απέτυχαν. Δεν κατέληξαν πουθενά διότι εκείνο που εξέλειπε ήταν το ευρύτερο περιβάλλον μιας ανοικτής και ειλικρινούς σχέσης, η οποία θα αναπτυσσόταν. Μία σχέση, η οποία θα ήταν διαβουλευτική. Να μπορούμε να συζητούμε, να κατανοούμε τις θέσεις του συνομιλητή μας. Προφανώς να προβάλλουμε και να επιχειρηματολογούμε υπέρ των δικών μας θέσεων, αλλά να έχουμε μια στάση που θα είναι περισσότερο διαβουλευτική".

"Κάθε φορά που συζητούσαμε πηγαίναμε, δυστυχώς, ένα βήμα πιο πίσω στην προσπάθεια να επιλύσουμε το χρόνιο ζήτημα μας", σημείωσε. "Λόγω της έλλειψης αμοιβαίας κατανόησης, κάθε φορά ερχόμασταν και προβάλλαμε ένα επιχείρημα το οποίο απέκλινε αντί να συγκλίνει στις θέσεις μας. Η προσπάθειά μας είναι να μπορέσουμε να έχουμε ένα πνεύμα, το οποίο θα φέρει τη συζήτηση λίγο πιο μπροστά", τόνισε.

"Για εμάς -και για εμένα προσωπικά- η εξωτερική πολιτική έχει τη μεγάλη αξία να μπορεί να δημιουργεί συνθήκες ευημερίας για το μέλλον. Δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να δημιουργεί ένταση και ανασφάλεια για τους πολίτες", επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών. "Ο μεγάλος στόχος που έχω θέσε εγώ για τον εαυτό μου είναι οι πολίτες να αισθάνονται ασφάλεια και εμπιστοσύνη για τη θέση της χώρας τους στο διεθνές στερέωμα και έναντι στους γείτονες τους", υπογράμμισε και πρόσθεσε πως έχουν γίνει βήματα ώστε να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

"Αυτήν τη στιγμή φαίνεται ότι οι Έλληνες πολίτες και θέλουν τη συζήτηση με την Τουρκία, όπως αποδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις, αλλά έχουμε φτάσει σ' ένα επίπεδο που, ακριβώς επειδή η θέση της χώρας μας έχει ενισχυθεί στο διεθνές στερέωμα, να μπορούν να αισθάνονται ασφάλεια για τη θέση της χώρας μας", κατέληξε ο κ. Γεραπετρίτης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Όλοι μιλούν για το μουσικό καλοκαίρι του 2026: Τι θα παίξει με τις συναυλίες

Συγκεντρώσαμε ποιες ημερομηνίες σημειώνουμε από τώρα στα ημερολόγιά μας και για ποιες συναυλίες σπεύδουμε να εξασφαλίσουμε εισιτήρια από νωρίς.

ΕΝΤΟΝΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ 07 Νοε 2025 | 23:20

Ο πρόεδρος του Ιράν σήμανε συναγερμό για την Τεχεράνη: Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, θα πρέπει να εκκενωθεί

Το Ιράν αντιμετωπίζει φέτος τη χειρότερη ξηρασία εδώ και δεκαετίες - Στην Τεχεράνη το φαινόμενο "δεν έχει προηγούμενο"

ΜΕ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗ 07 Νοε 2025 | 18:23

Ανάρτηση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ για τις ενεργειακές συμφωνίες Ελλάδας - ΗΠΑ: "Μόλις ξεκινάμε!"

Η Γκίλφοϊλ ανήρτησε και σχετική φωτογραφία, όπου παρίσταται μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας μας, Γιώργο Γεραπετρίτη

ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 07 Νοε 2025 | 16:51

Ιράν: Επιδιώκουμε την ειρήνη αλλά δεν θα υποκύψουμε στον εξαναγκασμό και την ταπείνωση, λέει ο Ιρανός προεδρος

"Θέλουμε να ζήσουμε σε αυτόν τον κόσμο με ειρήνη και ασφάλεια, αλλά όχι να ταπεινωθούμε", είπε ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν

ΠΡΕΣΒΗΣ ΗΠΑ 04 Νοε 2025 | 15:04

Μετά τον Τασούλα συνάντησε τον Γεραπετρίτη η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ - Η θερμή αγκαλιά στο Υπουργείο Εξωτερικών

"Μας πήρε λίγο καιρό για να ξαναβρεθούμε. Έχουμε πολλά να πούμε", είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στην Κίμπερλι Γκίλφοϊλ

ΤΗΝ ΠΑΝΤΡΕΨΑΝ ΣΤΑ 12 04 Νοε 2025 | 00:02

Ιράν: Ανήλικη νύφη θα εκτελεστεί δι' απαγχονισμού για τη δολοφονία του συζύγου της - Μόνο το "Χρήμα του αίματος" μπορεί να τη σώσει

Το Ιράν εκτελεί τον μεγαλύτερο αριθμό γυναικών παγκοσμίως - Τουλάχιστον 30 γυναίκες έχουν εκτελεστεί μέχρι στιγμής το 2025.

ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ Η ΕΝΤΑΣΗ 31 Οκτ 2025 | 21:40

"Καζάνι που βράζει" η Καραϊβική: Ο Μαδούρο ζητά όπλα από Ρωσία, Κίνα και Ιράν - Ο Τραμπ λέει ότι δεν θα χτυπήσει τη Βενεζουέλα

Ο Νικολάς Μαδούρο ζητά ενίσχυση από τους συμμάχους της Βενεζουέλας, τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν

ΞΕΚΑΘΑΡΟΣ Ο ΑΡΑΓΤΣΙ 22 Οκτ 2025 | 17:45

Το Ιράν δεν θα επιστρέψει στις συνομιλίες για το πυρηνικό του πρόγραμμα όσο οι ΗΠΑ προβάλλουν "παράλογες απαιτήσεις"

Αρκετά μηνύματα έχουν διαβιβαστεί προς τις ΗΠΑ για επανάληψη των συνομιλιών, τονίζει η ιρανική πλευρά

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 20 Οκτ 2025 | 18:49

Γεραπετρίτης σε Φιντάν: Οριοθέτηση ΑΟΖ η μόνη διαφορά Ελλάδας - Τουρκίας, εκτός συζήτησης θέματα κυριαρχίας

Γεραπετρίτης και Φιντάν συναντήθηκαν στο Λουξεμβούργο και μίλησαν για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο

ΣΤΟ X 20 Οκτ 2025 | 15:26

Ο Χαμενεΐ ειρωνεύεται τον Τραμπ για τα πυρηνικά: Πολύ καλά, κάνε όνειρα! - Ποιος είσαι συ που θα πεις ότι...

"Ποιος είσαι συ που θα πεις ότι μία χώρα μπορεί ή δεν μπορεί να έχει (το δικαίωμα) στα πυρηνικά;", αναρωτήθηκε ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

ΟΡΓΗ 20 Οκτ 2025 | 15:04

Ιράν: Σάλος από τον "δυτικό" γάμο της κόρης του πιο στενού συμβούλου του Χαμενεΐ - Χλιδή και νυφικό με ντεκολτέ

Σάλο προκαλεί ο γάμος της κόρης ανώτατου Ιρανού αξιωματούχου - Επίδειξη χλιδής και δυτικότροπο ντύσιμο για τη νύφη την ώρα που η Αστυνομία Ηθών ασκούσε διώξεις για μια τούφα μαλλιών

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΕΞ 20 Οκτ 2025 | 12:25

Γεραπετρίτης: Είναι η εποχή των συνθέσεων - Οι διχόνοιες μόνο καταστροφικά αποτελέσματα μπορούν να έχουν

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης παρευρίσκεται στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ 20 Οκτ 2025 | 08:49

Στο Λουξεμβούργο ο Γιώργος Γεραπετρίτης - Συνάντηση με Φιντάν

Ο κ. Γεραπετρίτης θα έχει διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του, της Αρμενίας, της Ουκρανίας και της Τουρκίας.

ΣΕ ΤΙ ΠΡΟΣΒΛΕΠΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ 19 Οκτ 2025 | 23:32

Γεραπετρίτης: "Νέο κεφάλαιο ελπίδας και προσδοκίας" για την επανένωση της Κύπρου η επικράτηση του Ερχιουρμάν

Δήλωση του υπουργού Εξωτερικών για την εκλογή του νέου ηγέτη των Τουρκοκυπρίων

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΥΕΡΙΚΩΝ 19 Οκτ 2025 | 09:32

Ο Γεραπετρίτης απαντά στον Φιντάν για το SAFE: Καμία συζήτηση για εθνικά θέματα, όποιος ενοχλείται να το αποδεχθεί

"Η Ελλάδα ασκεί ενεργητική και συνεπή εξωτερική πολιτική, που στηρίζεται στις οικουμενικές αξίες του διεθνούς δικαίου και δεν ετεροκαθορίζεται" αναφέρει σε δήλωσή του ο Έλληνας ΥΠΕΞ

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ 08 Οκτ 2025 | 17:28

Γεραπετρίτης από Ταλίν: "Πρέπει να τερματίσουμε τους πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή"

"Παρά τη γεωγραφική μας απόσταση, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι κοινές. Η Εσθονία βρίσκεται στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και η Ελλάδα στη νοτιοανατολική", είπε ο κ. Γεραπετρίτης

ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 08 Οκτ 2025 | 15:21

Τέλος η υποχρεωτική μαντίλα στο Ιράν- Το καθεστώς των Αγιατολλάχ μεταλλάσσεται

Ο Κώστας Ράπτης γράφει για το νομοσχέδιο για την μαντίλα που μπήκε στο ράφι

GLOBAL SUMUD FLOTOLLA 06 Οκτ 2025 | 17:00

Γ. Γεραπετρίτης: Επαναπατρίζονται εντός της ημέρας οι Έλληνες πολίτες από το Ισραήλ - Είναι καλά στην υγεία τους

"Στην πτήση αυτή θα υπάρχουν και πολίτες ξένων κρατών. Μας ζήτησαν φιλικές κυβερνήσεις, ξένα κράτη να τους διευκολύνουμε με τη μεταφορά".

ΜΠΑΙΝΕΙ ΕΙΔΙΚΗ ΠΤΗΣΗ 05 Οκτ 2025 | 16:33

Γάζα: Τη Δευτέρα επαναπατρίζονται οι 27 Έλληνες από το Ισραήλ - Προηγήθηκε παρέμβαση Γεραπετρίτη

Με πτήση που οργανώνει το υπουργείο Εξωτερικών, επιστρέφουν από τους χώρους κράτησης του Ισραήλ οι 27 Έλληνες του στολίσκου για τη Γάζα.

ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΛΗ 03 Οκτ 2025 | 15:10

Απίστευτο: Το Ιράν πρέπει να μεταφέρει την πρωτεύουσά του από την Τεχεράνη στον Περσικό- Δεν υπάρχει πλέον νερό

Η λειψυδρία αναγκάζει το Ιράν να μεταφέρει την πρωτεύουσά του από την Τεχεράνη

ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΥΠΕΞ 02 Οκτ 2025 | 17:56

Γεραπετρίτης: Μεριμνήσαμε για να διασφαλιστεί πλήρως η ασφάλεια των Ελλήνων του στολίσκου Flotila

Η Ελλάδα είχε μεριμνήσει να διασφαλιστεί απολύτως η ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών, σημείωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ 30 Σεπ 2025 | 09:12

New York Times: Οι αμερικανικές αρχές απέλασαν 100 Ιρανούς έπειτα από συμφωνία με την Τεχεράνη

Οι ταυτότητες των Ιρανών και οι λόγοι για τους οποίους αποπειράθηκαν να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής σαφείς, αναφέρει η εφημερίδα.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 26 Σεπ 2025 | 12:48

Μαρινάκης: Κάποιους τους νοιάζει μόνο να κάνουν αντιπολίτευση στον Μητσοτάκη, αλλά στην πραγματικότητα κάνουν στην Ελλάδα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σημείωσε πως πρέπει να σταματήσει αυτό που γίνεται στη Γάζα, αλλά συγχρόνως είπε ότι είμαστε σύμμαχοι του Ισραήλ.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ 25 Σεπ 2025 | 23:28

Ακτιβίστρια πολιτική κρατούμενος στο Ιράν πέθανε μετά τη μεταφορά της σε νοσοκομείο

Η ιρανική κρατική τηλεόραση ανακοίνωσε τον θάνατο στο νοσοκομείο της Σομάγιεχ Ρασίντι, ηλικίας 42 ετών, λέγοντας πως επήλθε εξαιτίας ιατρικών προβλημάτων που είχε πριν από τη σύλληψή της τον Απρίλιο

ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 25 Σεπ 2025 | 22:24

Γεραπετρίτης στο Reuters: Η Ελλάδα θα εγγυηθεί την ασφαλή πλεύση του στολίσκου για τη Γάζα στα χωρικά της ύδατα

"Υπάρχει ένας μικρός αριθμός πλοίων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα νερά της Κρήτης, και θα εγγυηθούμε την ασφαλή πλεύση τους", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών στο Reuters, σε συνέντευξή του στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ 24 Σεπ 2025 | 20:58

Γεραπετρίτης από Νέα Υόρκη: "Δεν υπάρχει ζήτημα να σταματήσει ο διάλογος με την Τουρκία"

Όπως ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης "υπήρξε μια προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών - Είναι προφανές ότι υπήρξε αλλαγή προγράμματος, λόγω των επιγενομένων συναντήσεων που ήταν εξαιρετικά σημαντικές.

ΟΗΕ 24 Σεπ 2025 | 09:55

Γεραπετρίτης για Παλαιστινιακό: Η ανθρωπιστική καταστροφή συνεχίζεται - Μόνη βιώσιμη λύση τα δύο κράτη

Παρά τις δυσκολίες, ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε πως "η λύση των δύο κρατών παραμένει ο μόνος βιώσιμος δρόμος προς τα εμπρός".

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 24 Σεπ 2025 | 09:41

Το παρασκήνιο του ναυαγίου με τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Η αναβολή, η τουρκική διαρροή και η απάντηση

Ανώτερη κυβερνητική πηγή διέψευσε ότι η ελληνική πλευρά ήταν αυτή που παραβίασε τη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

24 Σεπ 2025 | 06:35

Ανώτατη κυβερνητική πηγή από Νέα Υόρκη: Δύσκολο να γίνει η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Ακυρώθηκε στο "παρά 1" η προγραμματισμένη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

14 ΒΟΜΒΕΣ "BUNKER BUSTER" 23 Σεπ 2025 | 22:59

Το βίντεο από το χτύπημα των ΗΠΑ στα πυρηνικά του Ιράν: "Ο πρόεδρος ζήτησε κάτι σύνθετο, επικίνδυνο και αποτελεσματικό"

Στο βίντεο φαίνονται τα stealth στρατηγικά βομβαρδιστικά B-2 Spirit της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας απογειώνονται από τις ΗΠΑ

ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 23 Σεπ 2025 | 07:11

Απόψε το κρίσιμο τετ α τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν στο "Σπίτι της Τουρκίας" - Τα δεδομένα και οι προσδοκίες της κάθε πλευράς

Η ελληνική κυβέρνηση τονίζει ότι στηρίζει τον διάλογο, χωρίς όμως να θέτει σε αμφισβήτηση ζητήματα κυριαρχίας.

ΕΛΛΗΝΑΣ ΥΠΕΞ 23 Σεπ 2025 | 07:01

Γεραπετρίτης: Η λύση για εμάς είναι η ίδρυση ενός Παλαιστινιακού κράτους στα όρια πρo του 1967

Όπως είπε ο Υπ. Εξωτερικών, "το ζήτημα είναι ο χρονισμός", με την Ελλάδα να θεωρεί ότι η αναγνώριση πρέπει να έρθει "στο τέλος της πολιτικής διαδικασίας και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ".

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ 19 Σεπ 2025 | 20:39

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Επανέρχονται στις 27/9 οι κυρώσεις κατά του Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα - Τι ψήφισε η Ελλάδα

Το Ισραήλ κάλεσε σήμερα τον κόσμο να αποτρέψει "οπωσδήποτε" το Ιράν να αποκτήσει ατομική βόμβα, μετά την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - Τι απαντά η Τεχεράνη

17 Σεπ 2025 | 18:41

Επανεκκίνησαν οι διαβουλεύσεις Ελλάδας-Λιβύης για την ΑΟΖ

Ξεκίνησαν ξανά οι τεχνικές διαβουλεύσεις για την ΑΟΖ με τη Λιβύη

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 14 Σεπ 2025 | 16:31

Γεραπετρίτης: Άμεσα η έναρξη των συζητήσεων για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με Λιβύη

Θα έχει συνάντηση αύριο, Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου, με τον υπουργό Εξωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης

ΥΠΕΞ 09 Σεπ 2025 | 14:32

Ο Γεραπετρίτης διαψεύδει δημοσίευμα περί εμπλοκής συγγενούς του στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου

"Τόσο ο τίτλος του δημοσιεύματος, όσο και το περιεχόμενό του συντάχθηκαν με προφανή συκοφαντικό σκοπό", επισημαίνει ο κ. Γεραπετρίτης, τονίζοντας ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 09 Σεπ 2025 | 12:25

Γεραπετρίτης για καλώδιο με την Κύπρο: Χυδαίες ακρότητες, ιδιωτικά συμφέροντα προσπαθούν να υπονομεύσουν το έργο

"Επιχειρήθηκε να αποκατασταθούν οι σχέσεις μας και με τη Δυτική Λιβύη", σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 08 Σεπ 2025 | 13:11

Συνάντηση Μητσοτάκη - Γεραπετρίτη με τον γιο του στρατάρχη Χαφτάρ στο Μαξίμου

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, επαναβεβαιώθηκαν οι ιστορικές σχέσεις Ελλάδας και Λιβύης, ενώ συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσής τους στον οικονομικό και εμπορικό τομέα.

ΥΠΕΞ 05 Σεπ 2025 | 17:00

Επιμένει ο Γεραπετρίτης: Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου δεν θα σταματήσει επειδή αντιδρά η Τουρκία

Ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι η οικονομική βιωσιμότητα είναι προαπαιτούμενο του έργου και επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης είναι αυτά να ξεκαθαριστούν.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 02 Σεπ 2025 | 06:56

Γεραπετρίτης: Θα υπάρξει συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν το επόμενο διάστημα και δεν θα είναι "εθιμοτυπική"

Επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξει συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 31 Αυγ 2025 | 17:40

Γιώργος Γεραπετρίτης: Δεν μας πτοούν οι αντιδράσεις της Τουρκίας - Η Ελλάδα δεν ετεροπροσδιορίζεται

Η Ελλάδα δεν ετεροπροσδιορίζεται σε σχέση με τις τουρκικές αντιδράσεις, τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης

29 Αυγ 2025 | 09:59

Απάντηση Γεραπετρίτη στις προκλητικές δηλώσεις Φιντάν: "Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις από κανέναν"

"Η Ελλάδα ούτε φοβικά σύνδρομα έχει, ούτε προσδιορίζεται σε αναφορά με την Τουρκία" είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

ΣΤΟ OPEN 25 Αυγ 2025 | 18:19

Γεραπετρίτης: Υπό οποιαδήποτε συνθήκη, η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων

Σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη, η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, η οποία σήμερα μπορεί να ομιλεί στο υψηλότερο επίπεδο και με τις δύο πλευρές της Λιβύης

ΜΕΤΕΔΩΣΕ ΤΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ IRNA 24 Αυγ 2025 | 00:08

Ιράν: Οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν έξι ενόπλους που η Τεχεράνη λέει ότι συνδέονταν με το Ισραήλ

Στις συγκρούσεις τραυματίστηκαν δύο αξιωματικοί της τοπικής υπηρεσίας πληροφοριών και ένας αστυνομικός.

ΙΣΡΑΗΛ 13 Αυγ 2025 | 08:07

Νετανιάχου: Το Ιράν διατηρεί 400 κιλά εμπλουτισμένου ουρανίου, παρά τους βομβαρδισμούς

Ο Νετανιάχου διαβεβαίωσε πάντως πως το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα πήγε "χρόνια" πίσω εξαιτίας των πρόσφατων πληγμάτων στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις.

ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ 07 Αυγ 2025 | 22:02

Ιράν: Εκτελέστηκε πυρηνικός επιστήμονας για κατασκοπία - "Έδωσα πληροφορίες στη Μοσάντ" [βίντεο]

Το πρακτορείο ειδήσεων του ιρανικού δικαστικού σώματος Mizan μετέδωσε χθες πως ο Βαντί καταδικάσθηκε για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ

ΚΟΙΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 06 Αυγ 2025 | 16:53

Σύντομα συμφωνία για τη Μονή Σινά, λέει ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ - Τι συζήτησε με τον Γιώργο Γεραπετρίτη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου στις κοινές δηλώσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη προανήγγειλε συμφωνία για τη Μονή Σινά

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 03 Αυγ 2025 | 23:40

Γ. Γεραπετρίτης: Επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ – Μέση Ανατολή και Μονή Σινά στην ατζέντα

Ενόψει της επικείμενης συνάντησής τους στην Αθήνα, στις 6 Αυγούστου, συζήτησαν την ημερήσια διάταξη.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ 23 Ιουλ 2025 | 12:05

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα σήμερα είναι στο πιο ισχυρό σημείο της - Οι τουρκικές αντιδράσεις δεν μας σταματούν

"Η Ελλάδα είναι αυτοδύναμη, έχει χτίσει τις συμμαχίες της, διαμορφώνει τις διεθνείς εξελίξεις και δεν τις ακολουθεί απλά", σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

ΠΑΡΑΔΕΧΤΗΚΕ ΟΤΙ ΟΙ ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΥΠΕΣΤΗΣΑΝ ΖΗΜΙΕΣ 21 Ιουλ 2025 | 23:55

Ιρανός ΥΠΕΞ: Tο Ιράν δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί δήλωσε ότι η χώρα δεν μπορεί να εγκαταλείψει τον εμπλουτισμό ουρανίου γιατί εκτός των άλλων είναι "ζήτημα εθνικής υπερηφάνειας".

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ 21 Ιουλ 2025 | 07:31

Το Ιράν επιβεβαιώνει νέες συνομιλίες με τους Ευρωπαίους για το πυρηνικό του πρόγραμμα

Συνομιλίες του Ιράν με Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη.

ΙΡΑΝΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ 20 Ιουλ 2025 | 18:31

Ιράν: Η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι αντικατέστησε πλήρως τα συστήματα αεράμυνας που έπληξε το Ισραήλ

"Τα συστήματα όπου υπέστησαν ζημιές αντικαταστάθηκαν και αναπτύχθηκαν σε προκαθορισμένες τοποθεσίες" δηλώνουν Ιρανοί αξιωματούχοι

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟ ΚΡΕΜΛΙΝΟ 20 Ιουλ 2025 | 17:18

Επαφές Μόσχας - Τεχεράνης: Ο Πούτιν συναντήθηκε με σύμβουλο του Χαμενεΐ

Ο Πούτιν επαναβεβαίωσε τη θέση του για μία πολιτική λύση σε όλα τα ζητήματα που αφορούν το Ιράν

ΗΠΑ 20 Ιουλ 2025 | 09:40

Επιμένει ο Τραμπ: "Οι τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν καταστράφηκαν ολοσχερώς ή αφανίστηκαν"

"Αν ήθελε το Ιράν να το κάνει, θα ήταν προτιμότερο να ξεκινούσε από το μηδέν, σε τρεις διαφορετικές τοποθεσίες", πρόσθεσε, στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social

«ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΝΑ ΜΕΝΕΙ ΔΙΧΑΣΜΕΝΗ Η ΚΥΠΡΟΣ» 19 Ιουλ 2025 | 23:38

Γιώργος Γεραπετρίτης: H ελληνική κυβέρνηση έχει ανέκαθεν και σήμερα κατ' εξοχήν ως πρώτη εθνική προτεραιότητα το Κυπριακό

Δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη στον ομογενειακό ραδιοφωνικό σταθμό Cosmos FM στη Νέα Υόρκη.

ΓΚΡΙΝΙΑ ΣΤΗ ΝΔ 18 Ιουλ 2025 | 12:50

Αιχμές Πέτσα κατά Γεραπετρίτη για Λιβύη: "Δεν νοείται να απαντάμε με διπλωματικές πηγές - Πρέπει να σκληρύνουμε τη στάση μας"

Ο Στέλιος Πέτσας διαφώνησε ανοιχτά με τον τρόπο που αντέδρασε το ΥΠΕΞ στην ρηματική διακοίνωση της Λιβύης.

ΣΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ 18 Ιουλ 2025 | 09:17

Γεραπετρίτης από Ν. Υόρκη: Σημαντική η επιστροφή του Κυπριακού στην κορυφή της διεθνούς ατζέντας

"Το μήνυμα μιας ενιαίας Κύπρου είναι σήμερα αναγκαίο σε έναν κόσμο που βιώνει εμφύλιους σπαραγμούς, πολέμους και μισαλλοδοξία", επεσήμανε ο Υπουργός Εξωτερικών.

15 Ιουλ 2025 | 20:49

Διπλωματικές πηγές για επίσκεψη Γεραπετρίτη στη Λιβύη: Αθήνα και Τρίπολη θα συζητήσουν για ΑΟΖ - Τι είπαν για το μεταναστευτικό

Οι διαδοχικές επισκέψεις του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη στη Βεγγάζη και στην Τρίπολη της Λιβύης, αποτιμώνται ως ιδιαίτερα εποικοδομητικές

ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ 15 Ιουλ 2025 | 17:52

Γεραπετρίτης στη Λιβύη: Αποφασίσαμε να επανατοποθετήσουμε σε τροχιά το μεταναστευτικό και τις θαλάσσιες ζώνες

Ο Γ. Γεραπετρίτης ανέπτυξε τις πάγιες θέσεις της Αθήνας, με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ 15 Ιουλ 2025 | 12:27

Γεραπετρίτης από Λιβύη: Δεν υπάρχουν προβλήματα που δεν μπορούν να λυθούν μέσω διαλόγου

"Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τη φωνή της Λιβύης στην Ευρώπη και τον κόσμο", τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.

ΤΙ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ 15 Ιουλ 2025 | 08:08

Δεύτερη επίσκεψη Γεραπετρίτη στη Λιβύη μετά τη Ρηματική Διακοίνωση της Τρίπολης - Μικρό καλάθι από την Αθήνα

Ο κ. Γεραπετρίτης αναμένεται να αναπτύξει στην Τρίπολη τις πάγιες θέσεις της Αθήνας,ενώ θα επαναλάβει την πρόθεση της Ελλάδας για επανέναρξη των συζητήσεων περί οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών.

ΡΩΣΙΑ-ΗΠΑ-ΙΡΑΝ 12 Ιουλ 2025 | 15:54

Axios: Ο Πούτιν παροτρύνει την Τεχεράνη να δεχτεί συμφωνία "μηδενικού εμπλουτισμού" με τις ΗΠΑ

Η Ρωσία αποτελεί τον κύριο διπλωματικό υποστηρικτή του Ιράν στο ζήτημα των πυρηνικών εδώ και χρόνια

ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 11 Ιουλ 2025 | 21:55

ΟΗΕ: Στις 28 και 29 Ιουλίου θα διεξαχθεί η διεθνής διάσκεψη για το Μεσανατολικό

Η διάσκεψη αυτή, με αντικείμενο το παλαιστινιακό ζήτημα και τη λύση των δύο κρατών, είχε αναβληθεί λόγω του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν.

ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗ 11 Ιουλ 2025 | 19:31

Ιράν: Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης ακτιβίστρια Ναργκίς Μοχαμαντί δέχεται απειλές για τη ζωή της

Η Ναργκίς Μοχαμαντί τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2023 για "τον αγώνα της κατά της καταπίεσης των γυναικών στο Ιράν" και σύμφωνα με την Επιτροπή Νόμπελ, οι απειλές προέρχονται από τις ιρανικές αρχές.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΕΣ ΡΟΕΣ 11 Ιουλ 2025 | 11:29

Η αιχμηρή απάντηση Βενιζέλου στον Γεραπετρίτη για την τροπολογία του μεταναστευτικού: Δεν βρίσκω λογική και νομική συνοχή

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επανήλθε με νέα τοποθέτηση, μετά την απάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 10 Ιουλ 2025 | 20:01

Γεραπετρίτης για μεταναστευτικό: Το τελευταίο 10ήμερο είχαμε όσες αφίξεις καταγράφηκαν ολόκληρο το 2024

Δεν υπάρχει καμιά ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής, αλλά συντρέχουν οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις κι αυτό δεν συνιστά ενεργοποίηση, επισήμανε ο κ. Γεραπετρίτης.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 09 Ιουλ 2025 | 10:13

Γεραπετρίτης για επεισόδιο στη Λιβύη: Πρώιμο να μιλήσουμε για λάθη, υπήρξε μια οργανωτική δυστοκία

"Η Ελλάδα οφείλει να συζητά με τη Λιβύη, διότι είναι ο άμεσος γείτονάς της", τόνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΙΡΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 07 Ιουλ 2025 | 23:24

Αποκάλυψη Πεζεσκιάν: "Το Ισραήλ επιχείρησε να με δολοφονήσει" [βίντεο]

Ο Πεζεσκιάν κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του προσέθεσε ότι το Ιράν "δεν έχει κανένα πρόβλημα να επανεκκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τα πυρηνικά

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ 07 Ιουλ 2025 | 15:59
06 Ιουλ 2025 | 15:22

Συνάντηση Γεραπετρίτη - Χαφτάρ: Ευελπιστούμε ότι στο εγγύς μέλλον θα έχουμε αποτελέσματα για την πρόοδο των σχέσεών μας

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε σήμερα, Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης με τον επικεφαλής του εθνικού στρατού της Λιβύης, στρατηγό Χαφτάρ.

Ο ΑΝΩΤΑΤΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ 05 Ιουλ 2025 | 23:22
ΚΡΕΜΛΙΝΟ 03 Ιουλ 2025 | 20:09

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Πούτιν: "Δεν υποχωρούμε από τους στόχους μας στην Ουκρανία" - Tι ζήτησε ο Ρώσος πρόεδρος

Ο Πούτιν είπε στον Τραμπ ότι δεν θα υποχωρήσει από τους στόχους του στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ 02 Ιουλ 2025 | 23:31

Η Αίγυπτος ζητά από τις ΗΠΑ να ασκήσουν πίεση στον Χαφτάρ να μην υπογράψει το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Το Κάιρο ανησυχεί ότι εάν το ανατολικό κοινοβούλιο της Λιβύης επικυρώσει τη συμφωνία, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ 01 Ιουλ 2025 | 20:08

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν και Μακρόν για Ιράν και Ισραήλ - Η τελευταία φορά που μίλησαν ήταν το 2022

Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το Ιράν, το Ισραήλ αλλά και τις αμερικανικές επιθέσεις στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

ΣΕ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 30 Ιουν 2025 | 19:57

Γεραπετρίτης για τουρκολιβυκό μνημόνιο: "Είναι άκυρο και ανυπόστατο - Τουρκία και Λιβύη δεν έχουν αντικείμενες ακτές για να χαράξουν ΑΟΖ"

Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στο επικείμενο ταξίδι του στη Λιβύη σημειώνοντας ότι η Ελλάδα τάσσεται ρητά και διαχρονικά υπέρ της σχέσης της καλής γειτονίας

ΜΠΟΥΛΝΤΟΖΕΣ ΚΑΙ ΕΚΣΚΑΦΕΙΣ 30 Ιουν 2025 | 16:12

Αποκαλυπτικές δορυφορικές εικόνες από τις πυρηνικές εγκαστάσεις του Ιράν: Εργάζονται πυρετωδώς για να λειτουργήσουν ξανά

Τι αποκαλύπτουν οι νέες δορυφορικές εικόνες της Maxar - Δραστηριότητα στις βομβαρδισμένες πυρηνικές εγκατάστασεις του Ιράν

30 Ιουν 2025 | 08:43

Κατάπαυση του πυρός: Το Ιράν εκφράζει "σοβαρές αμφιβολίες" για την τήρηση των δεσμεύσεων του Ισραήλ

Οι αρχές του Ιράν δεν έκρυψαν χθες Κυριακή τις "σοβαρές αμφιβολίες" τους για την πρόθεση του Ισραήλ να τηρήσει την κατάπαυση του πυρός, σε εφαρμογή από την 24η Ιουνίου, με την οποία τερματίστηκε ο πόλεμος δώδεκα ημερών ανάμεσα στις δυο χώρες, ορκισμένους εχθρούς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ 29 Ιουν 2025 | 23:54

Εμανουέλ Μακρόν: Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ιράν για τα πυρηνικά

Ο Μακρόν κάλεσε τον πρόεδρο του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων "για να διευθετηθούν τα ζητήματα των πυρηνικών"

ΡΑΦΑΕΛ ΓΚΡΟΣΙ 29 Ιουν 2025 | 20:03

ΙΑΕΑ: "Το Ιράν θα μπορεί σε λίγους μήνες να παράξει ουράνιο", λέει ο επικεφαλής της

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι οι επιθέσεις τους κατέστρεψαν βασικές πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ 28 Ιουν 2025 | 12:59

Ξέσπασμα Τραμπ: "Ποιος λεχρίτης στα ΜΜΕ λέει ότι θα δώσω 30 δισ. στο Ιράν για μη στρατιωτικά πυρηνικά;"

Ο Τραμπ διαψεύδει μέσα ενημέρωσης κατά τα οποία οι ΗΠΑ προσφέρουν 30 δισεκ. δολαρίων για να αποκτήσει μη στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

ΝΕΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 27 Ιουν 2025 | 21:54

Ο Τραμπ απειλεί το Ιράν με νέους βομβαρδισμούς αν συνεχίσει με τα πυρηνικά - "Κάτι θα γίνει για ειρήνη στην Ουκρανία"

Μήνυμα Τραμπ στον Χαμενεΐ: "Δεχτήκατε συντριπτική ήττα. Και το Ισραήλ συνετρίβη" - Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εκτίμησε ότι "κάτι θα συμβεί" και ο πόλεμος στην Ουκρανία θα "διευθετηθεί"

ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ 27 Ιουν 2025 | 14:39

Γεραπετρίτης: Η Γαλλία συντάσσεται με την Αθήνα για πλήρη συμμόρφωση όλων των κρατών με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε με το Γάλλο ομόλογό του Ζαν Νοέλ Μπαρό.

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 27 Ιουν 2025 | 13:12

Αποκάλυψη CNN: Μυστικό σχέδιο Τραμπ για επένδυση έως 30 δισ. δολαρίων στο Ιράν σε πυρηνικό πρόγραμμα παραγωγής ενέργειας

Για τις ΗΠΑ το μόνο αποδεκτό επίπεδο εμπλουτισμού ουρανίου από το Ιράν είναι το μηδενικό - Αλλά, συζητείται σχέδιο 30 δισ. για ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης

ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΟΝ ΤΡΑΜΠ 26 Ιουν 2025 | 23:16

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ αρνείται οποιαδήποτε συνάντηση με τις ΗΠΑ την επόμενη βδομάδα

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Τεχεράνη αξιολογεί αν οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ είναι προς το συμφέρον της

ΕΙΚΟΝΕΣ ΕΚΡΗΞΕΩΝ 26 Ιουν 2025 | 21:39

Βομβαρδισμοί ΗΠΑ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν: Οι πρώτες εικόνες από τις καταστροφές της βόμβας GBU-57

Στοιχεία για την επιχείρηση Midnight Hammer παρουσίασε το αμερικανικό Πεντάγωνο - Το CNN λέει ότι δεν πείθουν ότι έγινε "ολοσχερής καταστροφή" των πυρηνικών του Ιράν

ΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TRUTH SOCIAL 26 Ιουν 2025 | 21:20

"Πρέπει να την πετάξουν έξω σαν σκυλί": Την απόλυση δημοσιογράφου του CNN ζητά ο Τραμπ

Μέσα από το Truth Social, ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε την 33χρονη ανταποκρίτρια του CNN, Νατάσα Μπέρτραντ, στο Πεντάγωνο για διασπορά "ψευδών ειδήσεων"

26 Ιουν 2025 | 20:46

"Το Ισραήλ θα σκότωνε τον Χαμενεΐ αλλά εκείνος κρύφτηκε" λέει ο υπουργός Άμυνας, Κατζ

Ερωτηθείς για το αν ζητήθηκε η έγκριση των ΗΠΑ, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας απάντησε "δεν χρειαζόμαστε άδεια για αυτά τα πράγματα"

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ 26 Ιουν 2025 | 19:52

Οι FT "αδειάζουν" τον Τραμπ: Η Ευρώπη εκτιμά ότι παραμένει άθικτο το απόθεμα ουρανίου του Ιράν - Οργή στον Λευκό Οίκο

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πιστεύουν πως το απόθεμα των 408 κιλών ουρανίου του Ιράν δεν ήταν συγκεντρωμένο στο Φορντό κατά τα αμερικανικά πλήγματα, λένε οι Financial Times - "Τίποτα δεν εκκενώθηκε", η έντονη απάντηση Τραμπ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΘΙΑ ΣΤΟ ΥΠΕΔΑΦΟΣ 26 Ιουν 2025 | 14:22

Ισραήλ - Ιράν: Πόσο καταστράφηκαν τελικά οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης - Η CIA μιλάει για "βαριές ζημιές"

Ο επικεφαλής της CIA υποστηρίζει ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν έχουν υποστεί "σοβαρές ζημιές" επικαλούμενος "σώμα αξιόπιστων πληροφοριών".

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 26 Ιουν 2025 | 13:29

Νέο μήνυμα του Αλί Χαμενεΐ: Γονάτισε το σιωνιστικό καθεστώς - Δώσαμε χαστούκι στο πρόσωπο της Αμερικής

Πρόκειται για το τρίτο βιντεοσκοπημένο μήνυμα που Χαμενεΐ από την έναρξη της σύγκρουσης με το Ισραήλ και το πρώτο μετά την εκεχειρία.

26 Ιουν 2025 | 08:12

Οι ΗΠΑ διαβεβαιώνουν πως το Ιράν δεν μετέφερε αλλού το εμπλουτισμένο ουράνιό του πριν από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς

Ειδικοί επισήμαναν το ενδεχόμενο η Τεχεράνη να είχε προετοιμαστεί για την επίθεση μεταφέροντας αλλού περίπου 400 κιλά ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 60%, κάτι που όμως διαψεύδει ο Λευκός Οίκος.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 25 Ιουν 2025 | 22:42

Αποκάλυψη Channel 13: Πώς ο Τραμπ έσωσε την εκεχειρία - "Πες στα αεροπλάνα να γυρίσουν πίσω" είπε στον Νετανιάχου

Ο Τραμπ φέρεται να είπε στον Νετανιάχου ότι η ισραηλινή επίθεση εξαρχής ήταν υπερβολική: "Ρίξατε όλο σας το οπλοστάσιο πάνω τους" - "Μετά από όσα έκανε, έπρεπε να του κάνουμε το χατίρι" είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός

ΣΠΑΝΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ 25 Ιουν 2025 | 21:41

Ο επικεφαλής της Μοσάντ ευχαριστεί τη CIA για "την κοινή δράση" κατά του Ιράν

Ο πόλεμος αυτός έδειξε το υψηλό επίπεδο διείσδυσης των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών μέσα στο Ιράν

25 Ιουν 2025 | 18:39

Σύγκρουση Ισραήλ - Ιράν: Για πρώτη φορά η Τεχεράνη παραδέχεται ότι οι πυρηνικές της εγκαταστάσεις έχουν υποστεί βαριές ζημιές

Η Τεχεράνη προχώρησε στην παραδοχή ότι οι πυρηνικές της εγκαταστάσεις έχουν υποστεί "σοβαρές ζημιές" - Ο Τραμπ μιλούσε εξ αρχής για "ολοσχερή καταστροφή"

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 25 Ιουν 2025 | 13:12

Σύνοδος ΝΑΤΟ - Live blog - Τραμπ: "Μνημειώδης νίκη για τις ΗΠΑ η δέσμευση για τις ΝΑΤΟικές δαπάνες" - Αντίθετοι οι Ισπανοί

Κοινό ανακοινωθέν των 32 - "Ακλόνητη δέσμευση" στο Άρθρο 5 και συμφωνία για αμυντικές δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 25 Ιουν 2025 | 12:06

Συνάντηση Γεραπετρίτη - Rubio στη σύνοδο του ΝΑΤΟ: Συζήτηση για Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις περιφερειακές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 25 Ιουν 2025 | 11:38

Fake news απαντάει ο Τραμπ στις αποκαλύψεις ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δεν καταστράφηκε

Ο Τραμπ απαντά με κατηγορηματικό τρόπο στις διαρροές έκθεσης των μυστικών υπηρεσιών ότι τα πυρηνικά του Ιράν δεν καταστράφηκαν - Είναι fake news, λέει.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ 25 Ιουν 2025 | 08:34

Συνεχίζει να τηρείται η κατάπαυση του πυρός ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν - Και οι δύο πλευρές ανακήρυξαν νίκη

Η Τεχεράνη πανηγύρισε πως ανάγκασε τον ορκισμένο εχθρό της να "τερματίσει μονομερώς" τον πόλεμο, με τον Νετανιάχου να τονίζει ότι το Ισραήλ σημείωσε "μεγάλη νίκη".

ΠΛΑΝΗΤΑΡΧΗΣ 25 Ιουν 2025 | 07:40

Επέβαλε την άποψή του ο Τραμπ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ - Ακριβαίνει ο εξοπλιστικός λογαριασμός για τα κράτη μέλη

Τα 32 μέλη του ΝΑΤΟ συμφωνούν στην αύξηση των αμυντικών τους δαπανών στο 5% του ΑΕΠ τους.