Γεραπετρίτης: Η Τουρκία να το σκεφτεί δύο φορές πριν πράξει οτιδήποτε στη Μεσόγειο

"Από αυτήν τη διαπραγματευτική δίνη η Ελλάδα βγήκε πολλαπλώς κερδισμένη".

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Τα χρήματα από την ΕΕ "δεν θα δοθούν μόνο για να εξυπηρετήσουν κάποιες ταμειακές ανάγκες, θα πρέπει να πιάσουν τόπο", κι όχι μόνο για τη σημερινή αλλά και τις επόμενες γενιές, όπως δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, διαβεβαιώνοντας συγχρόνως ότι "δεν θα υπάρξουν νέες δεσμεύσεις, θα υπάρξουν οι κατευθύνσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά από εκεί και πέρα θα είναι επιλογή της ελληνικής πολιτείας".

Σε ό,τι αφορά τα ελληνο-τουρκικά, "υπάρχει πολύ συγκεκριμένο και συγκροτημένο επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο έχει κλιμάκωση σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις της ελληνικής πολιτείας", κατέστησε σαφές ο υπουργός Επικρατείας, υπενθυμίζοντας την παρουσία της γαλλικής φρεγάτας στα νερά της ανατολικής Μεσογείου "όταν χρειάστηκε". Γι' αυτό και "η Τουρκία θα σκεφθεί πολύ περισσότερο, τουλάχιστον δύο φορές, πριν πράξει ο,τιδήποτε", πρόσθεσε.

Διπλωματική επιτυχία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ξεκινώντας από το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης, ο κ. Γεραπετρίτης έκανε λόγο για "ένα τεράστιο οικονομικό "πακέτο", που προηγούμενο δεν έχει γνωρίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών. Δίδεται κατά βάση με τη μορφή των επιδοτήσεων και όχι των δανείων, αυτό, ήδη, είναι μία πάρα πολύ σημαντική πρόοδος". "Από αυτήν τη διαπραγματευτική δίνη η Ελλάδα βγήκε πολλαπλώς κερδισμένη, όχι μόνο γιατί μπήκε σε όλα τα χρηματοδοτικά "εργαλεία" αλλά ιδίως γιατί πραγματικά πήρε πολύ μεγάλο ποσοστό από τα 750 δισ. Έχουμε μία σοβαρότατη διπλωματική επιτυχία", συμπλήρωσε.

Επένδυση στο αύριο της χώρας

Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε "πολύ θετικό" το γεγονός ότι η ίδια η ΕΕ έχει δώσει κατευθύνσεις για το πού θα διοχετευθούν οι πόροι.

"Είναι αυτονόητο ότι τα χρήματα δεν θα δοθούν μόνο για να εξυπηρετήσουν κάποιες ταμειακές ανάγκες, θα πρέπει να πιάσουν τόπο", ανέφερε υπενθυμίζοντας ότι κατά το παρελθόν, σε αντίστοιχες ευκαιρίες, τα χρήματα "πήραν τη μορφή επιδοτήσεων που εξαφανίστηκαν". Όμως, τώρα, αυτά τα χρήματα πρέπει να επενδυθούν όχι μόνο για το σήμερα, αλλά και για το αύριο της χώρας. Όταν επιλέξουμε τις δράσεις που θα υλοποιήσουμε, να σκεφθούμε και τις επόμενες γενιές, σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας και επικαλέστηκε τις κοινοτικές προτεραιότητες της επόμενης μέρας: Μέτρα που θα ενισχύσουν τη δημόσια υγεία, την ανταγωνιστικότητα, την πράσινη οικονομία, δηλαδή την οικολογία, το ψηφιακό κράτος. "Σε όλα αυτά τα διαρθρωτικά μέτρα, οι πολίτες θα βρίσκονται μέσα, όχι μόνο σήμερα, αλλά και όλες οι επόμενες γενιές", υποστήριξε.

Άλλο δεσμεύσεις, άλλο κατευθύνσεις

Στην ερώτηση μήπως το Κοινοτικό Ταμείο Ανάκαμψης φέρει μαζί του και νέες δεσμεύσεις (με αφορμή και όσα δήλωσε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις στην εφημερίδα "Τα Νέα"), απάντησε ότι ο κ. Ντομπρόβσκις μίλησε κυρίως για το υφιστάμενο πλαίσιο, εξάλλου σήμερα ως απότοκο των μνημονίων υπάρχει ένα σύστημα αυξημένης εποπτείας.

"Ούτως ή άλλως παρακολουθούμαστε από την ΕΕ σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις μας στη δημόσια οικονομία, τον τρόπο με τον οποίο δαπανούμε τα δημόσια έσοδα. Δεν βρισκόμαστε σε ένα απλό καθεστώς παρακολούθησης, όπως συμβαίνει με άλλα κράτη μέσω του ευρωπαϊκού εξαμήνου", τόνισε, επισημαίνοντας πως το τελευταίο 10μηνο της παρούσας διακυβέρνησης όλες οι εκθέσεις που έχουν γίνει από μέρους Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι εξαιρετικά θετικές, "η Ελλάδα, πράγματι, βαδίζει σε ένα μεταρρυθμιστικό μονοπάτι και πηγαίνουμε γενικά καλά". Εν κατακλείδι, "δεν θα υπάρξουν νέες δεσμεύσεις, θα υπάρξουν οι κατευθύνσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά από εκεί και πέρα θα είναι επιλογή της ελληνικής πολιτείας".

Στην επόμενη ερώτηση, εάν το εθνικό σχέδιο της επόμενης μέρας θα είναι περισσότερο τεχνοκρατικό και λιγότερο ανθρωποκεντρικό, απάντησε επικαλούμενος τη διαχείριση της πανδημίας: "Έχουμε αποδείξει (σ.σ. ως κυβέρνηση) ότι ο άνθρωπος είναι στο επίκεντρο της πολιτικής μας και το μοντέλο που η κυβέρνηση ακολούθησε στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης ήταν βαθύτατα ανθρωποκεντρικό. Δεν ήταν καθόλου αυτονόητο ότι θα είχαμε αυτήν την ανθρωποκεντρική προσέγγιση υπέρ της δημόσιας υγείας κατά τη διάρκεια της κρίσης". Όπως παρατήρησε, βεβαίως η κυβέρνηση άκουσε τους ειδικούς, αλλά στο τέλος της ημέρας, σε επιλογές με οικονομικό κόστος, "επιλέξαμε τη δημόσια υγεία, και αυτό ήταν μία πολιτική επιλογή, επιλογή αρχής για την κυβέρνηση".

Και, "θα ήταν άδικο για τις επόμενες γενιές να δαπανηθούν τα χρήματα που θα εισρεύσουν στην Ελλάδα, να γίνουν έπεα πτερόεντα, να δοθούν σε επιδόματα που θα διασφαλίσουν μία άνεση στη σημερινή γενιά αλλά θα υπονομεύσουν όλες τις υπόλοιπες. Τα μέτρα που θα λάβουμε", διαβεβαίωσε, "θα είναι εντελώς στοχευμένα, διαρθρωτικά, εμπροσθοβαρή, θα έχουν σημασία για την επόμενη γενιά, θα δημιουργήσουν ένα σύγχρονο ψηφιακό κράτος, μία σύγχρονη παιδεία και κυρίως ένα περιβάλλον που όλες οι γενιές θα μπορούν να έχουν πλήρεις και καλά αμειβόμενες εργασιακές σχέσεις".

Ισχυρός παίκτης, η Ελλάδα

Κλείνοντας με τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, ο κ. Γεραπετρίτης αναγνώρισε ότι "είναι μία δύσκολη στιγμή, υπάρχει μία διεθνής ρευστότητα που καλλιεργείται και από την κατάσταση η οποία επικρατεί σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, με μία σοβαρότατη κοινωνική αναταραχή". Και μαζί, συμπλήρωσε, το ζήτημα της δημόσιας υγείας, η ύφεση, η ανεργία, άρα ένα γενικότερο πλαίσιο, το οποίο είναι αρνητικό. "Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, και ίσως για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις η Ελλάδα βρίσκεται στη θέση του οδηγού (…) έχουμε μία πολύ ισχυρή διπλωματική θέση, την οποία δεν πρόκειται να την αναλώσουμε", υπογράμμισε, κάνοντας γνωστό ότι "οι συμμαχίες μας θα ενισχυθούν". Σε αυτό το σημείο, δε, κάλεσε να θυμηθούν όλοι τον συμβολισμό δύο ημέρες μετά τα γεγονότα στον Έβρο, οι τέσσερις πρόεδροι των ευρωπαϊκών θεσμών να βρίσκονται στα ελληνο-τουρκικά, και ευρωπαϊκά, σύνορα. "Αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα είναι ο ισχυρός παίκτης και αυτό θα φροντίσουμε να παραμείνει έτσι", ανέφερε εμφατικά.

Αλλά στο σενάριο να επιμείνει η Τουρκία στις έρευνες στη Μεσόγειο, ο υπουργός Επικρατείας είπε κατ' αρχάς ότι "αυτό το οποίο συνέβη είναι η δημοσίευση σειράς αιτήσεων της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίων στο αντίστοιχο τουρκικό ΦΕΚ" και ως εκ τούτου "είμαστε ακόμη μακριά από την επιχειρησιακή υλοποίηση, το παρακολουθούμε από πάρα πολύ κοντά. Υπάρχει πολύ συγκεκριμένο και συγκροτημένο επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο έχει κλιμάκωση σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις της ελληνικής Πολιτείας". "Είμαστε απολύτως έτοιμοι σε όλα τα επίπεδα, και διπλωματικά και επιχειρησιακά, να αντιδράσουμε ανάλογα σε ό,τι συμβεί", συμπλήρωσε.

Σημείωσε, δε, ότι ενισχύεται σε υποδομές ο ελληνικός στρατός, η χώρα μας έχει τις διεθνείς διπλωματικές συμμαχίες που μπορούν ανά πάσα στιγμή να πάρουν έμπρακτη μορφή, θυμίζοντας την ελληνο-γαλλική συμμαχία και την εμφάνιση της γαλλικής φρεγάτας, όταν χρειάστηκε, στην ανατολική Μεσόγειο. Άρα, "αυτήν τη στιγμή έχουμε εξαιρετικά μεγάλη ισχύ για να μπορέσουμε να αντιδράσουμε σε οποιαδήποτε πρόκληση. Και, νομίζω, η Τουρκία θα σκεφθεί πολύ περισσότερο, τουλάχιστον δύο φορές, πριν πράξει οτιδήποτε στην ευαίσθητη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου", κατέληξε ο κ. Γεραπετρίτης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

20 Ιουν 2021 | 08:00

Euro 2020: Ελβετία και Τουρκία για το "μπαμ", για τα σίγουρα Ιταλία - Ουαλία

Τι φινάλε θα υπάρξει για τον πρώτο όμιλο του τουρνουά;

ΕΩΣ ΤΟ 2030 19 Ιουν 2021 | 21:20

Τουρκία: Σχεδιάζει να στείλει ρόβερ στη Σελήνη και αστροναύτη της στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Η Τουρκία σχεδιάζει να στείλει ένα ρόβερ στη Σελήνη έως το 2030, που θα προσεληνωθεί και θα συλλέξει επιστημονικά δεδομένα.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 19 Ιουν 2021 | 08:55

Τι κρύβει η επίθεση φιλίας του Ερντογάν στην Αθήνα: Παζάρια της Άγκυρας με την Ε.Ε. ενόψει Συνόδου Κορυφής

Διεθνολόγοι είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί για την αλλαγή στάσης της Τουρκίας καθώς δεν αποκλείουν να πρόκειται για ένα ακόμη τέχνασμα του Ερντογάν.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ 18 Ιουν 2021 | 23:54

Κοινή γραμμή Μέρκελ - Μακρόν: "Προτεραιότητα της ΕΕ τα συμφέροντα Ελλάδας και Κύπρου στη Μεσόγειο"

"Το θέμα είναι κυρίως τα συμφέροντα των κρατών - μελών, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος και η στρατηγική μας θέση στην Ανατολική Μεσόγειο", είπαν από κοινού Άνγκελα Μέρκελ και Εμάνουελ Μακρόν, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

"ΣΕ ΤΥΦΛΩΣΗ Η ΕΕ" 18 Ιουν 2021 | 09:07

Cumhuriyet μετά τη συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν: Οι S-400 θα μείνουν αχρησιμοποίητοι στα υπόστεγα της Τουρκίας

Η Cumhuriyet αναφέρει ότι ενώ ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι δεν έχει αλλάξει στάση για το θέμα, προανήγγειλε συνέχιση του διαλόγου -ίσως και για χρόνια, με τις ΗΠΑ μεταξύ των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών των δύο χωρών.

ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΡΙΤΩΝ 17 Ιουν 2021 | 16:56

Ο Ερντογάν θέλει "κόκκινο τηλέφωνο" Αθήνας - Άγκυρας: Τι είπε στον Μητσοτάκη

Απευθείας επικοινωνίας για τα διμερή θέματα Ελλάδας - Τουρκίας θέλει ο Ερντογάν

ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ 17 Ιουν 2021 | 16:35

Το "παίζει" σκληρός τώρα ο Ερντογάν: Είπα στον Μπάιντεν ότι δεν πρέπει να περιμένουν κάτι διαφορετικό για τους S-400

Τώρα που η συνάντηση του Ερντογάν με τον Μπάιντεν τέλειωσε, ο Τούρκος Πρόεδρος εμφανίζεται εκ νέου σκληρός για τους S400

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΕΤΑΙΡΟΣ ΜΠΑΚΣΕΛΙ 17 Ιουν 2021 | 12:23

Καρφιά της αντιπολίτευσης για την "κωλοτούμπα" Ερντογάν στις Βρυξέλλες: "Ντροπή σου, τέτοια αναίδεια;"

Η Άγκυρα αναγκάζεται να ακολουθήσει νέα γραμμή, καθώς δέχθηκε και συνεχίζει να δέχεται πιέσεις σε σειρά "καυτών" ζητημάτων όπως είναι οι S-400, τα F-35, τα ελληνοτουρκικά καθώς και οι σχέσεις με την Αίγυπτο, την ΕΕ και τη Γαλλία.

ΣΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ 16 Ιουν 2021 | 20:28

Euro 2020: Είδε από κοντά την εθνική Τουρκίας ο Ερντογάν - Παρών στο γήπεδο του Μπακού [Εικόνες]

Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Εμινέ, ο Ερντογάν φόρεσε στον λαιμό ένα κασκόλ στα χρώματα της χώρας του και είδε την εθνική Τουρκίας κόντρα στην Ουαλία για το Euro 2020

16 Ιουν 2021 | 06:56

Αναβαθμίστηκε ο Ερντογάν;...

Η επόμενη μέρα της τελευταία συνόδου του ΝΑΤΟ δεν άλλαξε ιδιαίτερα την τροχιά των εξελίξεων σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά.

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ 15 Ιουν 2021 | 22:50

Σύνοδος ΕΕ-ΗΠΑ: Ανάγκη βιώσιμης αποκλιμάκωσης στην Αν. Μεσόγειο - Στόχος η συνεργασία με μια "δημοκρατική" Τουρκία

Η πρώτη Σύνοδος ΕΕ-ΗΠΑ από το 2014 και η πρώτη επίσκεψη Αμερικανού προέδρου στα θεσμικά όργανα της ΕΕ από το 2017. Τα συμπεράσματα για Αν. Μεσόγειο και Τουρκία.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΛΙΘΟΥΑΝΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ 15 Ιουν 2021 | 19:27

Δένδιας από Λιθουανία: Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν "για να σπάσει ο πάγος" - Δεν ξεχνάμε την αεροπειρατία της Λευκορωσίας

Έσπασε ο πάγος, αλλά οι διαφορές με την Τουρκία εξακολουθούν να υπάρχουν, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του στο Βίλνιους

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΚΥΠΕ 15 Ιουν 2021 | 15:46

Συνόδος ΕΕ-ΗΠΑ - Αν. Μεσόγειος: Οι διαφορές θα πρέπει να επιλυθούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας

"Στόχος μας είναι μια συνεργασία και αμοιβαία επωφελής σχέση με μια δημοκρατική Τουρκία" - Τι θα αναφέρει για την Ανατολική Μεσόγειο το κείμενο συμπερασμάτων