Γεραπετρίτης: "Ήταν μια πράξη αναγκαία, η αποκατάσταση της επικοινωνίας σε ύψιστο επίπεδο"

"Είναι η πεποίθηση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα πρέπει να διατηρούνται ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας", εξήγησε.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

"Ήταν μια πράξη αναγκαία η αποκατάσταση της επικοινωνίας στο ύψιστο επίπεδο" δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης με αφορμή την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1, ο υπουργός αναγνώρισε ότι "βρισκόμαστε σε μια δύσκολη καμπή των ελληνο-τουρκικών σχέσεων", γεγονός που συνέδεσε με την εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία αλλά και την "πολύ επιτυχή πολυμερή διπλωματία" που ασκεί η ελληνική Πολιτεία. "Η κατάσταση θα πρέπει, κατά την άποψή μου, να εξομαλυνθεί", ξεκαθάρισε ο υπουργός και συμπλήρωσε: "Είναι η πεποίθηση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα πρέπει να διατηρούνται ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ταυτόχρονα όμως, "εξακολουθούμε να διατηρούμε τις κόκκινες γραμμές μας, όπως τις έχουμε, δεν πρόκειται να κάνουμε καμία παραχώρηση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα", υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας.

Και εν συνεχεία, "είναι πολύ συγκεκριμένα τα ζητήματα διαφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, και το Διεθνές Δίκαιο είναι πάντοτε αρωγός της Ελλάδας. Από την άλλη πλευρά ακόμη και αν έχεις ανοιχτά μέτωπα, θα πρέπει να τα συζητάς. Ήταν μια πράξη αναγκαία η αποκατάσταση της επικοινωνίας στο ύψιστο επίπεδο", δήλωσε ειδικότερα για την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν.

Ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης, δήλωσε: "δεν πρόκειται να πάμε προφανώς σε διπλωματία των όπλων, για μας πάντα αποτελεί το έσχατο μέσο, όμως η Ελλάδα στο διπλωματικό παιχνίδι δεν είναι μόνη, έχει την έμπρακτη συνεργασία όλων των ευρωπαϊκών χωρών".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ερωτηθείς, τέλος, αν στο απευκταίο σενάριο η χώρα μας θα βρεθεί μόνη, χωρίς συμμάχους, ο Γ. Γεραπετρίτης απάντησε: "Εκτιμούμε ότι δεν θα είμαστε μόνοι μας, ότι θα έχουμε την έμπρακτη στήριξη και των ευρωπαίων εταίρων μας και των συμμάχων μας στην ευρύτερη ζώνη της ανατολικής Μεσογείου. Αλλά! Είμαστε πανέτοιμοι να διαχειριστούμε και μόνοι μας. Υπάρχει ένα εξαιρετικό ηθικό, πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη". Και αναφέρθηκε στην ενίσχυση του ηθικού μετά την επιχειρησιακή νίκη στον Έβρο "απέναντι στη φερόμενη ως πολυδύναμη Τουρκία. Η Ελλάδα πλέον έχει τη δυνατότητα από μόνη της να σταθεί επιχειρησιακά απέναντι στον καθένα", συμπέρανε ο υπουργός Επικρατείας.

Αδικήματα κατά της δημοκρατίας

Η συνέντευξη ξεκίνησε από το θέμα που ανέκυψε από τη συνομιλία Παππά - Μιωνή, με τον υπουργό Επικρατείας να επισημαίνει ότι "η ύπαρξη ενός μηχανισμού, μιας δομής δίπλα στην κυβερνητική και η οποία αξιοποιείται κατά περίπτωση από την κυβέρνηση, είναι κάτι το οποίο δεν το έχει ζήσει ο τόπος τα τελευταία 100 χρόνια".

Σύμφωνα με τον υπουργό, το εν λόγω ζήτημα είναι τέτοιας εμβέλειας ώστε το πρώτιστο είναι "να υπάρχει θεσμική δημοκρατική εγρήγορση. Και τούτο γιατί το ζήτημα που έχει να κάνει με την ύπαρξη παρα-δομών εξουσίας είναι κάτι εντελώς διαβρωτικό για την ίδια τη δημοκρατία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είναι άλλο να μιλάμε για μεμονωμένα οικονομικά εγκλήματα ή μεμονωμένα εγκλήματα διαφθοράς κι άλλο για συγκροτημένες παρα-δομές εξουσίας", επέμεινε κάνοντας λόγο επιπλέον, για "αδικήματα που βάλλουν τον πυρήνα της δημοκρατίας".

Ο Γ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε εξάλλου στην κατάθεση του πρώην υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά στην ειδική επιτροπή για τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης, εκεί όπου "ερωτηθείς από μέλη της επιτροπής, με τρόπο ρητό και κατηγορηματικό είχε πει ότι, εφόσον υπάρχουν σχετικά ηχητικά, δεν έχει εκ των προτέρων καμία απολύτως αντίρρηση να δημοσιοποιηθούν".

Και, εστιάζοντας τα βέλη του στον Νίκο Παππά, πρόσθεσε: "Έχουμε τον υπουργό Επικρατείας χωροταξικά και λειτουργικά δίπλα στον πρωθυπουργό να συνομολογεί την ύπαρξη μιας παρα-δομής εξουσίας, να αντιλαμβάνεται αυτήν την παρα-δομή εξουσίας ως χρήσιμη για τη λειτουργία της ίδιας της κυβερνητικής εξουσίας και στη συνέχεια, να έχουμε μια ηθική παρακμή". Στη μομφή δε, της αξιωματικής αντιπολίτευσης για δράση παρακράτους, ο υπουργός ανταπάντησε κάνοντας λόγο για "θεσμικό παράδοξο", αφού "βρισκόμαστε μπροστά σε μια συνομολόγηση ύπαρξης κρατικής παρα-δομής".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Είναι επαρκές ως αυτοκριτική αλλά κυρίως ως θέση ευθύνης απέναντι στη δημοκρατική πολιτεία ο πρώην υπουργός Επικρατείας να μιλά για σφάλματα ύφους και ουσίας; Είναι σφάλμα ύφους", διερωτήθηκε, "το να αποδεχόμαστε ότι υπάρχει συγκροτημένη παρα-δομή που επηρεάζει τη δικαιοσύνη, ιδιωτικά συμφέροντα, και έναντι αυτού να κατηγορούμαστε για αντιπερισπασμό;", προσθέτοντας ότι οι πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης συνομολογούν ότι "το συγκροτημένο αυτό κύκλωμα εξουσίας χτυπούσε όχι μόνον πολιτικούς αντιπάλους αλλά και μέλη των οικογενειών τους".

Αναφορικά με την προανακριτική ειδικότερα, αφού παρατήρησε ότι ο πρώην αν. υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είχε άφθονο χρόνο να καταθέσει τα επιχειρήματά του, συνειδητά επέλεξε να αποχωρήσει την ώρα των ερωτήσεων. Όμως, "κάποιος που αισθάνεται ότι τον πνίγει το άδικο, δεν φεύγει την ώρα των ερωτήσεων γιατί έχει τις απαντήσεις για όλα", παρατήρησε.

Η Ελλάδα δεν είναι ο παρίας της Ευρώπης

Στα ερωτήματα για την οικονομική συγκυρία, ο υπουργός Επικρατείας παρέθεσε τα εργαλεία της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας, συν τοις άλλοις, ότι την ερχόμενη Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής ψηφίζεται το νομοσχέδιο, με το οποίο όλες οι επιχειρήσεις θα μπορούν να λαμβάνουν ως 25.000 ευρώ χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση τρεχουσών αναγκών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίσης, ευκαιρίας δοθείσης, τόνισε: "Λάβαμε μέτρα τα οποία καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έλαβε κατά τη διάρκεια της κρίσης, ήμασταν η μόνη χώρα που απαγορέψαμε παντάπασι τις απολύσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης", για να καταλήξει στην απάντησή του αυτή, διαβεβαιώνοντας ότι "εάν χρειασθεί ελληνική κυβέρνηση με συνέπεια λόγων και έργων, και κυρίως με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο λαό και το χώρο της εργασίας θα παρέμβει για να κάνει τις όποιες κινήσεις απαιτούνται για να σταθεί όρθια η κοινωνία".

Σε κάθε περίπτωση, "η ελληνική κυβέρνηση έχει όλα τα σενάρια στο τραπέζι και πολύ μεγάλο μενού επιλογών για το πώς θα αντιδράσει. Αν μη τι άλλο, για έλλειψη αντανακλαστικών δεν θα μας κατηγορήσει κανείς, έχουμε γρήγορες απαντήσεις σε ζητήματα που ανακύπτουν απρόβλεπτα".

Ερωτηθείς για το Κοινοτικό Ταμείο Ανάκαμψης, ο υπουργός Επικρατείας κατέθεσε την προσέγγισή του ότι "βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, υπάρχει κοινή κατανόηση ότι θα πρέπει να κινηθούμε όλοι προς την ίδια κατεύθυνση, είμαστε όλοι πάνω στο ίδιο πλοίο". Εξάλλου, "η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον τον παρία της Ευρώπης" και μπορεί να δανείζεται πλέον από τις αγορές με επιτόκιο ανάλογο εκείνου που δανείζονται ευρωπαϊκοί κολοσσοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συζητώντας μάλιστα για τις προκλήσεις της εποχής, ο Γ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι η παρούσα κυβέρνηση άλλαξε το υπόδειγμα του κράτους, το οποίο δοκιμάσθηκε σε πολύ έντονες συνθήκες που δεν είχαν προβλεφθεί. Για να σημειώσει εμφατικά, "δεν αναζητούμε πολιτικούς Μεσσίες, τον πολιτικό μεσσιανισμό τον είδαμε κι από την καλή κι από την ανάποδη. Το κρίσιμο είναι να μπορέσουμε να αφήσουμε ένα πολιτικό καταπίστευμα, (ώστε) ανεξαρτήτως του πολιτικού ηγέτη, η χώρα θα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση".

Για το σύνθετο ζήτημα, τουρισμός στην εποχή της πανδημίας, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι υπάρχει ένα επιχειρησιακό σχέδιο μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας, και θα πρέπει να αισθάνεται κάθε πολίτης, ιδίως αυτοί που είναι σε τουριστικούς προορισμούς, ότι "κάναμε ό,τι είναι δυνατόν. Έχουμε ενισχύσει τις δομές, θα συνεχίσουμε να τις ενισχύουμε", είπε δηλώνοντας συγχρόνως αισιόδοξος ότι "θα μπορέσουμε να αναπληρώσουμε ένα ικανό μέρος της απώλειας".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΦΟΔΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ 12 Αυγ 2020 | 21:00

Διάγγελμα Μητσοτάκη: "Πυρά" από ΣΥΡΙΖΑ - Η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Δριμεία κριτική άσκησαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το διάγγελμά του περί ελληνοτουρκικών

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 12 Αυγ 2020 | 19:37

Διπλωματικός πυρετός: Επικοινωνία Μητσοτάκη - Μακρόν - Επαφές και με Σίσι

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει τις διπλωματικές επαφές, επικοινωνόντας τηλεφωνικά με Μακρόν και Σίσι

ΕΠΑΦΕΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ 12 Αυγ 2020 | 19:12

Τουρκικές προκλήσεις στην Αν. Μεσόγειο: Η Αθήνα συνεχίζει την διπλωματική της αντεπίθεση - Επαφές Μητσοτάκη με Μακρόν και Σίσι

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Μακρόν για τις εξελίξεις στην περιοχή. Επαφές και με τον πρόεδρο της Αιγύπτου.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 12 Αυγ 2020 | 18:34

LIVE: Διάγγελμα Μητσοτάκη για τις προκλήσεις της Τουρκίας - "Καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη"

Ηχηρή παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που απευθύνεται με διάγγελμα στον ελληνικό λαό αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 12 Αυγ 2020 | 18:08

Ραγδαίες εξελίξεις: Διάγγελμα Μητσοτάκη στις 18:30 για τις τουρκικές προκλήσεις

Διάγγελμα στον ελληνικό λαό αναμένεται να απευθύνει στις 18.30 της Τετάρτης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με φόντο τις προκλήσεις της Τουρκίας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

ΝΕΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ΜΕΡΚΕΛ-EΡΝΤΟΓΑΝ 12 Αυγ 2020 | 15:57

DW: Τι είχε συμφωνήσει τελικά κατά την Milliyet η Ελλάδα με την Τουρκία;

Την ώρα που το θερμόμετρο ανεβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, η εφημερίδα Μιλιέτ αποκαλύπτει τι είχε συμφωνηθεί για τις διερευνητικές επαφές των δύο χωρών.

«ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΜΙΑ ΚΡΙΣΗ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ» 12 Αυγ 2020 | 15:32

Jerusalem Post: Οι λόγοι και οι επιδιώξεις της τουρκικής επιθετικότητας εναντίον της Ελλάδας

Την τουρκική επιθετικότητα εναντίον της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο αναλύει σε άρθρο του στην Jerusalem Post o Seth J.Frantzman.

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΣΚΑΚΙΕΡΑ 12 Αυγ 2020 | 13:23

Oruc Reis: Κίνηση "ματ" από Αθήνα - Πιθανή συμμετοχή Πομπέο στο Συμβούλιο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ

Διπλωματικός πυρετός με την Αθήνα να ετοιμάζει πιθανή συμμετοχή Πομπέο στην τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ

ΠΛΕΕΙ ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 12 Αυγ 2020 | 10:53

"Πρόσω ολοταχώς" η τουρκική προπαγάνδα με νέο βίντεο μέσα από το Oruc Reis

Η Άγκυρα προσπαθεί σε όλους τους τόνους να περάσει το μήνυμα ότι πανηγυρίζει για τις έρευνες στο Αιγαίο. Κυκλοφόρησε νέο βίντεο από το Oruc Reis.

ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 11 Αυγ 2020 | 17:37

Το Anadolu μεταφράζει στα ελληνικά τον Ερντογάν: Η ανάρτηση στο Twitter που προκάλεσε αντιδράσεις

Ανάρτηση στα ελληνικά με μεταφρασμένο βίντεο του Ερντογάν από το τουρκικό πρακτορείο Anadolu

ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ 11 Αυγ 2020 | 16:00

Κορονοϊός - Αγιά Σοφιά: 3.000 άνθρωποι μολύνθηκαν στη φιέστα του Ερντογάν

Έως και 3.000 άνθρωποι μολύνθηκαν με κορονοϊό στη φιέστα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αγιά Σοφιά κατά τη μετατροπή του ναού σε τζαμί.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ "ΠΥΡΕΤΟΣ" 11 Αυγ 2020 | 15:36

Oruc Reis: Τα τουρκικά πολεμικά απάντησαν στις ελληνικές φρεγάτες - "Βρισκόμαστε εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας"

Πλοία του ελληνικού στόλου πλέουν κοντά στο Oruc Reis, το οποίο έχει εισέλθει εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 11 Αυγ 2020 | 15:18

Μαξίμου για ενημέρωση πολιτικών αρχηγών: Στόχος η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων

Στόχος η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές