Γεραπετρίτης: Να επιδείξει θεσμική σοβαρότητα ο ΣΥΡΙΖΑ

"Τα χρήματα που έδωσε η ελληνική Πολιτεία έπιασαν τόπο, σώθηκαν ζωές" τόνισε για τη σχετική καμπάνια των ΜΜΕ, ο υπουργός Επικρατείας:

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ο απολογισμός του ενός έτους διακυβέρνησης της χώρας από την ΝΔ και τα επόμενα μεγάλα στοιχήματα, τα μέτρα ενίσχυσης επιχειρηματικότητας και εργαζομένων, το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τις πορείες και συναθροίσεις, η πανδημία και η καμπάνια ενημέρωσης και, τέλος, η Novartis, είναι μερικά από τα θέματα που εθίγησαν από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη στη δίωρη, εφ' όλης της ύλης κυριολεκτικώς, συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι.

Να επιδείξει θεσμική σοβαρότητα ο ΣΥΡΙΖΑ

Ξεκινώντας από το μεγάλο θέμα της ημέρας, το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, ο υπουργός Επικρατείας παρατήρησε ότι "δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο συνιστά έναν πυλώνα ισορροπίας στην Κεντροαριστερά, να μην ψηφίσει ένα τέτοιου τύπου μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο, το οποίο για την Ελλάδα είναι υπερήμερο δεκαετίες. Εμείς αποφασίζουμε και"σπάμε αυγά", και αναλαμβάνουμε το πολιτικό τίμημα".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε πως θα ήταν καλό "τα κόμματα τα οποία φέρονται να επιθυμούν την ανάληψη της εξουσίας να εμφανίζονται με μεγαλύτερη θεσμική σοβαρότητα", καταγράφοντας, ωστόσο, και "μια επιχείρηση για προφανείς λόγους που έχουν να κάνουν με τις αποκαλύψεις που έρχονται στην επιφάνεια, μια προσπάθεια συσπείρωσης του πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό μπορεί να διευκολύνει παροδικά στο μέτρο που συγκρατεί τις τυχόν φυγόκεντρες δυνάμεις, αλλά όμως δεν μπορεί να έχει απήχηση στον ορθό λόγο του παραδοσιακού Κέντρου", συμπέρανε.

Θεσμική λειτουργία και μεταρρυθμίσεις

Στον απολογισμό του ενός έτους διακυβέρνησης από την ΝΔ, αξιολόγησε ως εξόχως σημαντική την ανασυγκρότηση του κράτους, τη δημιουργία της επιτελικής δομής του -που "ήταν και το πρώτο νομοσχέδιο, που ήρθε στη Βουλή. Έχει αλλάξει τελείως τη φιλοσοφία των πραγμάτων, έχουμε κάνει 12 υπουργικά συμβούλια, τα οποία έχουν αναβαθμίσει τη δημόσια πολιτεία. Όλα τα νομοσχέδια περνούν πλέον από το υπουργικό συμβούλιο, γίνονται αντικείμενο συλλογικής επεξεργασίας από το υπουργικό συμβούλιο".

Στα παραπάνω προσέθεσε την αναβάθμιση του Κοινοβουλίου καθώς "σήμερα ψηφίζεται το 86ο νομοσχέδιο της κυβέρνησης με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ορκωμοσία, μια εξαιρετικά μεγάλη νομοθετική παραγωγή. Έχουμε τους υπουργούς που πηγαίνουν σχεδόν καθολικά στη Βουλή για να απαντούν σε ερωτήσεις, από το 50% έχουμε φθάσει το 85%", ανέφερε και συμπλήρωσε ότι "στην προηγούμενη διακυβέρνηση στο 1/3 του κοινοβουλευτικού ελέγχου οι υπουργοί δεν εμφανίζονταν αδικαιολόγητα -το ποσοστό αυτό στη δική μας διακυβέρνηση είναι στο 0,3%".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο υπουργός Επικρατείας επανέλαβε εμφατικά: "Εμείς δεν θα πάμε σε εκλογές για να κεφαλαιοποιήσουμε πολιτικά, αλλά το όποιο πολιτικό κεφάλαιο θα το ρίξουμε εκεί που πρέπει, δηλαδή σε μεγάλες ριζικές μεταρρυθμίσεις της χώρας. Μεταρρυθμίσεις που θα αφορούν την παιδεία -τις επόμενες ημέρες έρχεται στη Βουλή νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση-, θα έρθουν μεταρρυθμίσεις για τη δικαιοσύνη, μια μεγάλη μεταρρύθμιση για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις". Επιπροσθέτως "τις αμέσως επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του παραεμπορίου, θα κατατεθεί φορολογικό νομοσχέδιο με κίνητρα για επιχειρήσεις και την Τρίτη στη Βουλή ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την εταιρική διακυβέρνηση".

Στο σημείο αυτό ο υπουργός Επικρατείας ξεδίπλωσε το κυβερνητικό σχέδιο από εδώ και στο εξής, καθώς, όπως σημείωσε, "ο μετασχηματισμός του κράτους έχει τρεις φάσεις: επιτελικό κράτος, ψηφιακός μετασχηματισμός και η κάθετη οργάνωση του κράτους". Και σε αυτό το τελευταίο ρίχνει το βάρος της η κυβέρνηση: "Θα έλθει νομοσχέδιο από το υπουργείο Εσωτερικών το οποίο θα δίδει αυτοτελείς πόρους από φόρους και τέλη, ισχυρές αρμοδιότητες και μεγάλους ελέγχους, βεβαίως, σε όλη την Τοπική Αυτοδιοίκηση".

Στις ερωτήσεις για τα επόμενα οικονομικά μέτρα, πρόθεση της κυβέρνησης είναι "συνολικά να αναβαθμίσουμε το επίπεδο των παροχών των κινήτρων προς την επιχειρηματικότητα, θα είναι ένα πολύ έξυπνο μείγμα, το οποίο θα έλθει από το φθινόπωρο, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας γενικά και ιδίως της νεοφυούς επιχειρηματικότητας", υποσχέθηκε ο Γ. Γεραπετρίτης. Προανήγγειλε δε ενίσχυση εκ μέρους της Πολιτείας στο θέμα των ασφαλιστικών εισφορών, κίνητρα για την πρόσληψη νέων εργαζομένων, μείωση της φορολογίας -"όπου είναι δυνατόν και περαιτέρω σε σχέση με όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί, και τα οποία δεν είναι λίγα".

Με αφορμή δε, τη συνεδρίαση την επόμενη εβδομάδα του κρίσιμου, όπως το χαρακτήρισε, Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο οποίο "ο πρωθυπουργός προσέρχεται πολύ ενισχυμένος σε ό,τι αφορά τη δυναμική στο ευρωπαϊκό επίπεδο, κυρίως όμως έχοντας στη φαρέτρα του πολύ καλή διαχείριση για το υγειονομικό σκέλος", ο υπουργός Επικρατείας προχώρησε και σε μια ακόμη διαπίστωση: "Στο εξωτερικό όλοι θα πρέπει να είμαστε πρώτα πατριώτες και μετά να είμαστε πολιτικοί -και το λέω αυτό ως αιχμή κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη μέχρι τώρα στάση του".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πιο ελαστικοί όροι για δάνεια

Σε ό,τι αφορά τους πόρους από την ΕΕ και αφού επανέλαβε την κυβερνητική "κόκκινη γραμμή" να δοθούν τα χρήματα χωρίς μνημόνιο, περιέγραψε και την έγνοια της συμπολίτευσης να μη δημιουργηθεί νέα γενιά"κόκκινων" δανείων, με άλλα λόγια "να βρεθεί ισόρροπο μείγμα, να πάρουν και εκείνοι που βρίσκονται σε σημαντική οικονομική δυσχέρεια αλλά από την άλλη να υπάρχει βιωσιμότητα".

Και, συνεχίζοντας, "υπάρχει μια πολύ συστηματική προσπάθεια εκ μέρους της κυβέρνησης να υπάρξουν πιο ελαστικοί όροι στις τράπεζες για την απόδοση των δανείων. Πράγματι έχουμε δει αλματώδη αύξηση σε ό,τι αφορά τις εγκρίσεις και τις εκταμιεύσεις. Ήδη το ΤΕΠΙΧ ΙΙ έχει περισσότερες από 13.000 αιτήσεις, έχουμε ήδη 4.500 εκταμιεύσεις προς επιχειρήσεις. Το εγγυοδοτικό του Ελληνικού Δημοσίου στο 80% έχει 5.000 εγκρίσεις και έχουν γίνει ήδη οι πρώτες εκταμιεύσεις". Θα υπάρξουν και νέα προγράμματα, πιθανότατα ένα νέο ΤΕΠΙΧ, προανήγγειλε διαβεβαιώνοντας ότι "γίνεται συστηματική προσπάθεια έτσι ώστε τα χρήματα να διοχετευθούν σε εκείνους που έχουν πραγματική ανάγκη. Δεν μας ενδιαφέρουν οι ανάγκες των τραπεζών αλλά οι ανάγκες των επιχειρήσεων και των εργαζομένων", διεμήνυσε για να προσθέσει:

"Όταν το ελληνικό Δημόσιο έρχεται και εγγυάται το 80% του κεφαλαίου, είναι αυτονόητο ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να ζητούν πολύ υψηλές δεσμεύσεις και εγγυοδοσίες. Το τελευταίο διάστημα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ανταπόκριση των τραπεζών", αναγνώρισε κλείνοντας για το θέμα αυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο μείζον ζήτημα αντιμετώπισης του covid-19, "ακολουθούμε τους ειδικούς" ήταν το κεντρικό μότο του, με την προσθήκη ότι "έχουμε επιδημιολογικά στοχευμένους ελέγχους, θεωρούμε ότι πιάνουμε το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος εκείνων που έχουν μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο".

Στο ερώτημα τι θα γίνει με τα πανηγύρια του καλοκαιριού, ο Γ. Γεραπετρίτης απάντησε ως εξής: "Το παρακολουθούμε από πολύ κοντά και στην περίπτωση που δούμε ότι επιδημιολογικά δημιουργεί σοβαρή εστία κινδύνου, τότε θα θυσιάσουμε αυτό το κομμάτι".

Για την καμπάνια για τον covid-19

"Τα χρήματα που έδωσε η ελληνική Πολιτεία έπιασαν τόπο, σώθηκαν ζωές" τόνισε για τη σχετική καμπάνια των ΜΜΕ.

Κατηγόρησε δε την αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας: "Θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με έναν τρόπο πολιτικού πατερναλισμού, ότι οι Έλληνες εκμαυλίζονται από τα εκμαυλισμένα Μέσα; Ε, όχι. Οι Έλληνες έχουν τη δυνατότητα, την ικανότητα, την ευθυκρισία να κρίνουν αν ένα Μέσο είναι φιλικό ή όχι προς την κυβέρνηση. Δεν πιστεύουν οτιδήποτε τους σερβίρεται, υπάρχει μια ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Οι Έλληνες δεν είναι"κοπάδι, αντιλαμβάνονται ποια είναι τα Μέσα που παρέχουν γνήσια και αντικειμενική πληροφόρηση και αυτά στηρίζουν", υποστήριξε σε υψηλούς τόνους.

Εξάλλου, "δεν το δέχομαι αυτό από μια κυβέρνηση που έπραξε αυτά τα οποία έπραξε κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση (…) Πέρα από τη ζήτημα των τεσσάρων αδειών που εξ ορισμού σημαίνει μια προσπάθεια συρρίκνωσης της ελευθερίας διακίνησης της πληροφορίας, να θυμηθούμε ότι είχαμε πλειοδοτικό διαγωνισμό. Από άλλα μετερίζια κάποιοι είχαμε τότε αντιταχθεί σφόδρα στο ότι η πληροφορία έβγαινε σε πλειστηριασμό. Όταν δίνεις την πληροφορία σε εκείνον που δίνει τα περισσότερα, το μόνο που κάνεις, είναι να ξεπουλάς τη δημοκρατία. Θυμίζω ότι στο διαγωνισμό συμμετείχαν, κατά δήλωσή τους,"λαγοί, υπήρχε το ζήτημα της έλλειψης ελέγχου του πόθεν έσχες. Δεν έγινε το νόμιμο και το αυτονόητο, ένας έλεγχος δηλαδή του πού βρήκε τα χρήματα ο κ. Καλογρίτσας".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επί της ουσίας της κατανομής των ποσών στα ΜΜΕ, "υπήρξε ένας ανεξάρτητος εκτιμητής, δεν θελήσαμε εμείς να θέσουμε τα κριτήρια (…) Μέσα που στρεβλώνουν συστηματικά το κομμάτι της ενημέρωσης που έχει να κάνει με τη δημόσια υγεία, δεν θα έπρεπε να μεταφέρουν τέτοιου τύπου μηνύματα", είπε ακόμη τονίζοντας ότι "τα χρήματα δόθηκαν με διαφάνεια, σε πολύ μεγάλο εύρος Μέσων, και πανελλαδικών και περιφερειακών".

Ερωτηθείς για την αντίδραση της εταιρείας "Alter Ego Media" και του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο Γ. Γεραπετρίτης κατέθεσε τα εξής: "Νομίζω ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας εκτίμησε ότι τα χρήματα αυτά δεν τα χρειάζεται ή ήταν, ενδεχομένως, λιγότερα από εκείνα τα οποία ανέμενε. Σε κάθε περίπτωση είναι απόλυτο δικαίωμά του να μη λαμβάνει τα χρήματα αυτά. Στο μέτρο που υφίσταται αυτή η επιστροφή, θα αποδοθούν εκεί όπου πρέπει να αποδοθούν, έτσι ώστε να πιάσουν τόπο, πάλι στο πεδίο της ενημέρωσης για την καταπολέμηση του ιού".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύντομα εξελίξεις για Novartis

Τέλος, για τη Novartis, ο υπουργός Επικρατείας αποκάλυψε ότι "πολύ σύντομα θα έχουμε εξελίξεις", σε σχέση με το εν εξελίξει ζήτημα της αναζήτησης ευθυνών έναντι της Novartis από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Ανεξαρτήτως αυτού, "θέλω να ελπίζω ότι η ίδια η Novartis θα θελήσει να αποκαταστήσει τη ζημιά", αλλά, από την άλλη, "εμείς θα χρησιμοποιήσουμε κάθε νομικό όπλο έτσι ώστε να αποκατασταθεί η μεγάλη ζημιά που έχει επέλθει στο Δημόσιο από υπερσυνταγογραφήσεις γιατρών, που έγιναν με πίεση ενδεχομένως εκ μέρους της Novartis".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Γ.Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ 19 Ιουν 2021 | 13:58

Κουτσούμπας: Οχι σε συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΜέΡΑ25 - Έχουμε όμως ανοιχτή αγκαλιά στους ψηφοφόρους τους

"Μπροστά" σήμερα σημαίνει μόνο Ελλάδα με την εργατική τάξη, το λαό, στην εξουσία, σημαίνει σοσιαλισμός", λέει ο Γ.Γ. Γραμματέας του ΚΚΕ.

ΣΕ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 18 Ιουν 2021 | 12:47

Βορίδης για ΣΥΡΙΖΑ statistics: Ζήτησαν να υπολογίζονται στους επιτυχόντες του διαγωνισμού ιθαγένειας και όσοι δεν συμμετείχαν

Έχω ακούσει παραδοξολογίες εδώ μέσα αλλά αυτή είναι μία από τις καλύτερες, ανέφερε ο Μάκης Βορίδης

ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 18 Ιουν 2021 | 10:49

Νέα στοιχεία "φωτιά" κατέθεσε ο Καλογρίτσας: Τα SMS που "καίνε" τον Νίκο Παππά και η χρηματοδότηση του Documento

SMS "φωτιά" και τιμολόγια χρηματοδότησης του Documento φαίνεται πως επιβεβαιώνουν τα όσα έχει καταθέσει. Τα απέστειλε ο Καλογρίτσας στην προανακριτική επιτροπή.

ΑΙΧΜΗΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 17 Ιουν 2021 | 19:33

ΝΔ κατά ΣΥΡΙΖΑ: Συστήνει ο Τσίπρας στους κάτω των 60 να μην εμβολιάζονται ή λέει ανοησίες ο Πολάκης;

Η ΝΔ καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει αν οι δηλώσεις Πολάκη για τα εμβόλια εκφράζουν την επίσημη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ 17 Ιουν 2021 | 18:06

"Πυρά" Πελώνη σε Πολάκη που δεν έχει εμβολιαστεί: Ισοπεδώνει την επιστήμη - Ευτυχώς δεν κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ

Επίθεση της Αριστοτελίας Πελώνη κατά του Παύλου Πολάκη που ομολόγησε πως δεν έχει εμβολιαστεί για τον κορονοϊό

ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ 17 Ιουν 2021 | 13:39

Οι ευρωσοσιαλιστές ξανακάλεσαν τον Τσίπρα: Στις Βρυξέλλες στις 24 Ιουνίου

Στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών προσκλήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ 17 Ιουν 2021 | 10:48

Ο Φλωρίδης "τρολάρει" τον ΣΥΡΙΖΑ για το εργασιακό: Η μάχη των μαχών ήταν για να τα ψηφίσει σχεδόν όλα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ όταν έλεγε ότι το εργασιακό θα είναι η "μητέρα των μαχών", εννοούσε ότι θα έδινε μάχη να ψηφιστούν τα περισσότερα άρθρα του νομοσχεδίου;", σχολιάζει ο Γιώργος Φλωρίδης.

ΤΑ "ΠΑΡΩΝ" ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 17 Ιουν 2021 | 07:49

Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ ψήφισαν τα μισά άρθρα από το νομοσχέδιο του "εργασιακού μεσαίωνα"

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ ψήφισαν περίπου το 50% των άρθρων του νομοσχεδίου το οποίο είχαν χαρακτηρίσει με πύρινες ομιλίες "νεοφιλελεύθερο, μεσαιωνικό, ολετήρα" και είχαν ζητήσει την απόσυρσή του

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 16 Ιουν 2021 | 23:34

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ κατέστρεψε μόνη της τις ζωές των εργαζομένων - Ψηφίσαμε μόνο τις ευρωπαϊκές οδηγίες"

Ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά σε ανακοίνωση του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, για τα άρθρα του εργασιακού νομοσχεδίου που ψήφισαν οι βουλευτές του

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 16 Ιουν 2021 | 23:12

Εργασιακό νομοσχέδιο - Χατζηδάκης: "Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τα μισά άρθρα, αλλά όχι την κατοχύρωση του 8ώρου"

"Περιμένουμε εξηγήσεις γι' αυτό το ρεσιτάλ πολιτικής υποκρισίας και γι' αυτή την πρωτοφανή πολιτική τρικυμία", αναφέρει ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης - Πού ψήφισε "παρών" ο ΣΥΡΙΖΑ

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ 16 Ιουν 2021 | 22:23

Βουλή: Πέρασε με 158 "ναι" το εργασιακό νομοσχέδιο - 74 άρθρα ψήφισε το ΚΙΝΑΛ, 56 ο ΣΥΡΙΖΑ

Το εργασιακό νομοσχέδιο έλαβε 158 θετικές ψήφους - Σχεδόν τα μισά άρθρα ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, πάνω από τα μισά το ΚΙΝΑΛ, παρά τη σκληρή κριτική που έκαναν τις τελευταίες εβδομάδες

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 16 Ιουν 2021 | 20:41

Αδιόρθωτος ο Πολάκης: Μητσοτάκη, τελικά πρέπει να με βλέπεις στον ύπνο σου και να ξυπνάς ιδρωμένος

Ο Παύλος Πολάκης απάντησε σε ανακοίνωση της ΝΔ για όσα είπε στη Βουλή για τα εμβόλια με το γνωστό... απαράμιλλο στιλ που διαθέτει

16 Ιουν 2021 | 20:41

Live - Βουλή: Η ονομαστική ψηφοφορία για το εργασιακό νομοσχέδιο

Αυτή την ώρα διεξάγεται η ονομαστική ψηφοφορία για την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας