Follow us

Γεραπετρίτης: Οι πολιτικοί ταγοί του τόπου να δίνουν το σωστό παράδειγμα, γι αυτό άλλωστε θα κριθούν

Σε μια τέτοια δύσκολη στιγμή για τη χώρα "θα πρέπει οι πολιτικοί ταγοί του τόπου να δίνουν το σωστό υπόδειγμα προς όλους, δήλωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Σε μια τέτοια δύσκολη στιγμή για τη χώρα και την κοινωνία, "θα πρέπει οι πολιτικοί ταγοί του τόπου να δίνουν το σωστό υπόδειγμα προς όλους -και για αυτό άλλωστε θα κριθούν": το μήνυμα αυτό έστειλε, μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, με την ταυτόχρονη διαβεβαίωση ότι "θα υπάρξει για τα νομίμως λειτουργούντα κόμματα, για τα κοινοβουλευτικά κόμματα μια λελογισμένη ανοχή".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ερωτηθείς εν πρώτοις για τις σημερινές συγκεντρώσεις κομμάτων, ο υπουργός Επικρατείας παρατήρησε εισαγωγικώς ότι "εδώ υπάρχουν ζητήματα που έχουν να κάνουν, πέρα από την αυτονόητη τήρηση που οφείλουμε όλοι απέναντι στο νόμο, και με την κοινωνική ευθύνη και το κοινωνικό μήνυμα. Είναι αυτονόητο", υπογράμμισε, "ότι θα πρέπει σε μια τέτοια δύσκολη στιγμή για τη χώρα και την κοινωνία, όπου οι πολίτες αναγκάζονται να περιορίζουν τις ελευθερίες τους συστηματικά, θα πρέπει οι πολιτικοί ταγοί του τόπου να δίνουν το σωστό υπόδειγμα προς όλους -και για αυτό άλλωστε θα κριθούν".

Γιώργος Γεραπετρίτης Μάσκα Βουλή

"Όλοι θα κριθούμε"

"Η πρόθεση της κυβέρνησης", διευκρίνισε ο υπουργός Επικρατείας, "δεν είναι να επιβάλει με οποιοδήποτε τρόπο μέτρα αυταρχικά. Θα υπάρξει για τα νομίμως λειτουργούντα κόμματα, για τα κοινοβουλευτικά κόμματα μια λελογισμένη ανοχή. Οι βουλευτές κατά την άσκηση των καθηκόντων τους έχουν ένα ειδικό καθεστώς προστασίας σε ό,τι αφορά την κίνηση, άρα μπορούν να κινούνται πέρα από τους υφιστάμενους περιορισμούς", είπε και πρόσθεσε:

"Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει μεγάλους συγχρωτισμούς, οι εικόνες που βλέπουμε (σ.σ. ήταν εκείνη τη στιγμή σε εξέλιξη η συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Πάρκο Ελευθερίας) είναι κατά την άποψή μου περιορισμένης συγκέντρωσης, όλοι θα κριθούμε. Εν πάση περιπτώσει σημαντικό είναι να υπάρχει ισορροπία στα πράγματα έτσι ώστε και να μην έχουμε τις εικόνες μαζικού συγχρωτισμού και από την άλλη πλευρά να υπάρξει μια ειδική τιμή εκ μέρους των πολιτικών κομμάτων". Κλείνοντας δε, τη σχετική απάντηση, μετέφερε την αίσθησή του ότι "όλα τα κόμματα θα επιδείξουν κοινωνική ευθύνη έτσι ώστε να μην έχουμε σκηνές, οι οποίες θα είναι προσβλητικές για τους πολίτες".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο θέμα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς ο Γ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε αστικές συγκοινωνίες στα όριά τους, απαξιωμένες, και "έγινε μια τιτάνια προσπάθεια να ενισχυθούν με νέα λεωφορεία". Πιο αναλυτικά, "πήραμε 200 νέα λεωφορεία τα οποία κυκλοφόρησαν στην Αττική, σχεδόν διπλασιάστηκε ο στόλος της Θεσσαλονίκης", ταυτόχρονα με άλλα μέτρα, όπως κυλιόμενα ωράρια στο Δημόσιο και το άνοιγμα των καταστημάτων, ώστε να μην υπάρχει υπερσυσσώρευση.

Ενώ επικαλέστηκε δεδομένα που δείχνουν ότι υπάρχει 65% πληρότητα στα λεωφορεία μόνο σε ένα 5% των ημερήσιων δρομολογίων, αλλά και διεθνείς μελέτες, που δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός, σύμφωνα με τις οποίες "τα ΜΜΜ δεν συνιστούν πυλώνες υπερμετάδοσης", επίσης "η μετάδοση του ιού αποδίδεται σε λιγότερο από 1% στα ΜΜΜ". Εν κατακλείδι "δουλεύουμε πολύ για να ενισχύσουμε κι άλλο τα ΜΜΜ και είναι από τα πεδία, στα οποία ελπίζω να αφήσουμε μια μικρή παρακαταθήκη", δήλωσε εμφατικά ο Γ. Γεραπετρίτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στα ερωτήματα για τα επόμενα βήματα, σημείωσε ότι "όταν έλθει η κρίσιμη ώρα για να δούμε αν πρέπει να ανοίξει η αγορά και η κοινωνία, δηλαδή προς το τέλος Νοεμβρίου, τότε θα έχουμε την αξιολόγηση των δεδομένων για να δούμε πού θα πάμε. Αυτή τη στιγμή φαίνεται να είμαστε σε μια κατάσταση σχετικής αλλά ελέγξιμης έξαρσης". Με τη διαπίστωση δε, ότι "δεν είναι καθόλου ασφαλές να μιλάμε για τον αριθμό των κρουσμάτων, που είναι αντικειμενικό δεδομένο, σχετίζεται όμως με τον αριθμό των τεστ και με τη θετικότητα", ο υπουργός Επικρατείας επιχειρηματολόγησε ότι "δεν υπάρχει απόλυτο μέγεθος που να μας λέει με ασφάλεια πότε πρέπει να ανοίξουμε".

Στον αντίποδα, "κρίσιμη συνισταμένη είναι το ποια είναι η αντοχή του συστήματος υγείας. Ακόμη δηλαδή και αν έχουμε πολύ λίγα κρούσματα εάν έχουμε εξαντλήσει τη δυνατότητα στο σύστημα υγείας, θα συνεχίσουμε να είμαστε υπό καθεστώς περιορισμού. Αντιθέτως αν έχουμε περισσότερα κρούσματα αλλά αντέχουμε ακόμα, και στην περίπτωση αυτή μπορούμε να αξιολογήσουμε διαφορετικά".

ΜΕΘ

Με τον υπουργό να περιγράφει τη δυνατότητα είτε να ανοίξει ενιαία η αγορά και η κοινωνία όποτε αυτό κριθεί από την επιτροπή των επιδημιολόγων ότι είναι εφικτό, είτε να πάμε σε σταδιακό άνοιγμα, δηλαδή να ανοίξουν πρώτα τα σχολεία που αποδεδειγμένα αποτελούν μια πηγή ήσσονος μεταδοτικότητας, τόνισε και προανήγγειλε ότι με εντολή του πρωθυπουργού θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα τεστ, χωρίς μεγάλους συγχρωτισμούς, σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων "για να έχουμε μια καλή στατιστική εικόνα πού βρίσκεται η μετάδοση στο μαθητικό πληθυσμό".

"Η πρόθεσή μας ήταν", ανέφερε κλείνοντας, "να έχουμε έναν κλειστό Νοέμβριο για την κοινωνία και την αγορά για να μπορέσουμε τουλάχιστον τον Δεκέμβριο να έχουμε μια μεγαλύτερη δυνατότητα επικοινωνίας. Η ελπίδα μας είναι να έχουμε Χριστούγεννα όπως θα θέλαμε, με μεγαλύτερη ελευθερία. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν πρόκειται να έχουμε τα Χριστούγεννα όπως τα είχαμε γνωρίσει. Ορισμένες δράσεις που είχαμε, δεν θα μπορέσουμε να τις έχουμε, η ελπίδα μας είναι το 2021 να μπορέσουμε να το ευχαριστηθούμε όπως μας αξίζει".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 28 Ιουν 2022 | 15:38

Κορονοϊός: Εκτοξεύθηκαν στα 20.084 τα νέα κρούσματα - 3.664 επαναλοιμώξεις, 16 θάνατοι και 95 διασωληνωμένοι

Νέα μεγάλη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων. Καταγράφηκαν 20.084 νέα σε ένα 24ωρο. 3.664 επαναλοιμώξεις,16 νεκροί και 95 διασωληνωμένοι.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ 28 Ιουν 2022 | 12:08

Μαγιορκίνης: Ποιος δείκτης θα κρίνει τη λήψη μέτρων κατά του κορονοϊού

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι μέχρι τις 10 Ιουλίου αναμένονται μεγάλα νούμερα σε κρούσματα κορονοϊού που θα κινηθούν μεσοσταθμικά στα 20.000.

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ 28 Ιουν 2022 | 11:40

Πώς παρακάμπτουν την ανοσία οι μεταλλάξεις Όμικρον 4 και 5: Πιο βαριά συμπτώματα, με διπλάσια πιθανότητα θανάτου

Οι υποκατηγορίες ΒΑ.4 & ΒΑ.5 της Όμικρον είναι πιο μεταδοτικές, σημειώνει ο καθηγητής Γ. Ατσαλάκης. Διπλάσια πιθανότητα θανάτου και πενταπλάσια πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο.

ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ 28 Ιουν 2022 | 09:47

Κρήτη: Τρία βρέφη νοσηλεύονται με κορονοϊό στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο

Τρία νεογνά με κορονοϊό νοσηλεύονται στη Μονάδα Νεογνών στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΑ 28 Ιουν 2022 | 08:24

Κορονοϊός: Η προσωρινή διακοπή ενός ανοσοκατασταλτικού φαρμάκου διπλασιάζει τα αντισώματα μετά την τρίτη δόση

Η προσωρινή διακοπή της θεραπείας με το ευρέως συνταγογραφούμενο ανοσοκασταλτικό φάρμακο μεθοτρεξάτη, μπορεί να διπλασιάσει τα παραγόμενα αντισώματα στον οργανισμό τους.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ 28 Ιουν 2022 | 08:19

Τζανάκης: Θα φτάσουμε τα 30.000 κρούσματα – Μετά τις 15 Ιουλίου η κορύφωση της πανδημίας

Ο καθηγητής τόνισε ότι η ανοδική πορεία των κρουσμάτων θα κρατήσει περίπου έναν μήνα και πως η κορύφωση του πανδημικού κύματος αναμένεται μετά τις 15 Ιουλίου

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 28 Ιουν 2022 | 07:30

Ερχεται εκτίναξη κρουσμάτων κορονοϊού με 20.000 την ημέρα: Χωρίς φρένο το έκτο κύμα της πανδημίας

Η κορύφωση του έκτου κύματος κορονοϊού αναμένεται στα μέσα Ιουλίου. Οι εκτιμήσεις για την πορεία της πανδημίας.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ALPHA 27 Ιουν 2022 | 19:48

Τέταρτη δόση εμβολίου κορονοϊού για τους άνω των 30: 10.000 ραντεβού μέσα σε λίγες ώρες [Βίντεο]

Η ανταπόκριση των πολιτών είναι πολύ θερμή, αφού μέσα σε λίγες ώρες κλείστηκαν περίπου 10.000 ραντεβού για την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού

ΤΙ ΕΙΠΕ 27 Ιουν 2022 | 19:29

Θετική στον κορονοϊό η Νίκη Κεραμέως - Το μήνυμά της σε εκδήλωση στο Ζάππειο [Βίντεο]

Απευθυνόμενη στους καλεσμένους της εκδήλωσης, η Νίκη Κεραμέως εξήγησε ότι δεν βρίσκεται εκεί λόγω κορονοϊού.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 27 Ιουν 2022 | 19:15

Κορονοϊός: "Μαύρη" πρόβλεψη Μαγιορκίνη για πάνω από 20.000 κρούσματα αύριο - Πότε κορυφώνεται το νέο κύμα

Κορύφωση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα βλέπουν οι ειδικοί έως τις 15 Ιουλίου - Πάνω από τις 20.000 διαγνώσεις αύριο

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 27 Ιουν 2022 | 16:19

Κορονοϊός: Σχεδόν 4500 τα νέα κρούσματα στην Αττική, 727 στη Θεσσαλονίκη - Δείτε τον χάρτη της διασποράς

Σε υψηλά επίπεδα τα κρούσματα κορονοϊού στο Λεκανοπέδιο Αττικής - Η κατανομή ανά περιοχή.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 27 Ιουν 2022 | 15:41

Κορονοϊός: 7.682 νέα κρούσματα και 1.382 επαναλοιμώξεις - 12 θάνατοι, 97 διασωληνωμένοι

Αναλυτικά τα τελευταία στοιχεία για τα κρούσματα κορονοϊού, τους νεκρούς και τους διασωληνωμένους ασθενείς που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ 27 Ιουν 2022 | 12:58

Δεν αυξάνεται τελικά ο ΦΠΑ στις μάσκες - Παραμένει στο 6% λόγω έξαρσης της πανδημίας, λέει ο Γεωργιάδης

Όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, η αύξηση του ΦΠΑ δεν θα γίνει για τουλάχιστον ένα εξάμηνο ακόμα.