Γεραπετρίτης: Οι πολιτικοί ταγοί του τόπου να δίνουν το σωστό παράδειγμα, γι αυτό άλλωστε θα κριθούν

Σε μια τέτοια δύσκολη στιγμή για τη χώρα "θα πρέπει οι πολιτικοί ταγοί του τόπου να δίνουν το σωστό υπόδειγμα προς όλους, δήλωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Σε μια τέτοια δύσκολη στιγμή για τη χώρα και την κοινωνία, "θα πρέπει οι πολιτικοί ταγοί του τόπου να δίνουν το σωστό υπόδειγμα προς όλους -και για αυτό άλλωστε θα κριθούν": το μήνυμα αυτό έστειλε, μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, με την ταυτόχρονη διαβεβαίωση ότι "θα υπάρξει για τα νομίμως λειτουργούντα κόμματα, για τα κοινοβουλευτικά κόμματα μια λελογισμένη ανοχή".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ερωτηθείς εν πρώτοις για τις σημερινές συγκεντρώσεις κομμάτων, ο υπουργός Επικρατείας παρατήρησε εισαγωγικώς ότι "εδώ υπάρχουν ζητήματα που έχουν να κάνουν, πέρα από την αυτονόητη τήρηση που οφείλουμε όλοι απέναντι στο νόμο, και με την κοινωνική ευθύνη και το κοινωνικό μήνυμα. Είναι αυτονόητο", υπογράμμισε, "ότι θα πρέπει σε μια τέτοια δύσκολη στιγμή για τη χώρα και την κοινωνία, όπου οι πολίτες αναγκάζονται να περιορίζουν τις ελευθερίες τους συστηματικά, θα πρέπει οι πολιτικοί ταγοί του τόπου να δίνουν το σωστό υπόδειγμα προς όλους -και για αυτό άλλωστε θα κριθούν".

Γιώργος Γεραπετρίτης Μάσκα Βουλή

"Όλοι θα κριθούμε"

"Η πρόθεση της κυβέρνησης", διευκρίνισε ο υπουργός Επικρατείας, "δεν είναι να επιβάλει με οποιοδήποτε τρόπο μέτρα αυταρχικά. Θα υπάρξει για τα νομίμως λειτουργούντα κόμματα, για τα κοινοβουλευτικά κόμματα μια λελογισμένη ανοχή. Οι βουλευτές κατά την άσκηση των καθηκόντων τους έχουν ένα ειδικό καθεστώς προστασίας σε ό,τι αφορά την κίνηση, άρα μπορούν να κινούνται πέρα από τους υφιστάμενους περιορισμούς", είπε και πρόσθεσε:

"Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει μεγάλους συγχρωτισμούς, οι εικόνες που βλέπουμε (σ.σ. ήταν εκείνη τη στιγμή σε εξέλιξη η συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Πάρκο Ελευθερίας) είναι κατά την άποψή μου περιορισμένης συγκέντρωσης, όλοι θα κριθούμε. Εν πάση περιπτώσει σημαντικό είναι να υπάρχει ισορροπία στα πράγματα έτσι ώστε και να μην έχουμε τις εικόνες μαζικού συγχρωτισμού και από την άλλη πλευρά να υπάρξει μια ειδική τιμή εκ μέρους των πολιτικών κομμάτων". Κλείνοντας δε, τη σχετική απάντηση, μετέφερε την αίσθησή του ότι "όλα τα κόμματα θα επιδείξουν κοινωνική ευθύνη έτσι ώστε να μην έχουμε σκηνές, οι οποίες θα είναι προσβλητικές για τους πολίτες".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο θέμα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς ο Γ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε αστικές συγκοινωνίες στα όριά τους, απαξιωμένες, και "έγινε μια τιτάνια προσπάθεια να ενισχυθούν με νέα λεωφορεία". Πιο αναλυτικά, "πήραμε 200 νέα λεωφορεία τα οποία κυκλοφόρησαν στην Αττική, σχεδόν διπλασιάστηκε ο στόλος της Θεσσαλονίκης", ταυτόχρονα με άλλα μέτρα, όπως κυλιόμενα ωράρια στο Δημόσιο και το άνοιγμα των καταστημάτων, ώστε να μην υπάρχει υπερσυσσώρευση.

Ενώ επικαλέστηκε δεδομένα που δείχνουν ότι υπάρχει 65% πληρότητα στα λεωφορεία μόνο σε ένα 5% των ημερήσιων δρομολογίων, αλλά και διεθνείς μελέτες, που δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός, σύμφωνα με τις οποίες "τα ΜΜΜ δεν συνιστούν πυλώνες υπερμετάδοσης", επίσης "η μετάδοση του ιού αποδίδεται σε λιγότερο από 1% στα ΜΜΜ". Εν κατακλείδι "δουλεύουμε πολύ για να ενισχύσουμε κι άλλο τα ΜΜΜ και είναι από τα πεδία, στα οποία ελπίζω να αφήσουμε μια μικρή παρακαταθήκη", δήλωσε εμφατικά ο Γ. Γεραπετρίτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στα ερωτήματα για τα επόμενα βήματα, σημείωσε ότι "όταν έλθει η κρίσιμη ώρα για να δούμε αν πρέπει να ανοίξει η αγορά και η κοινωνία, δηλαδή προς το τέλος Νοεμβρίου, τότε θα έχουμε την αξιολόγηση των δεδομένων για να δούμε πού θα πάμε. Αυτή τη στιγμή φαίνεται να είμαστε σε μια κατάσταση σχετικής αλλά ελέγξιμης έξαρσης". Με τη διαπίστωση δε, ότι "δεν είναι καθόλου ασφαλές να μιλάμε για τον αριθμό των κρουσμάτων, που είναι αντικειμενικό δεδομένο, σχετίζεται όμως με τον αριθμό των τεστ και με τη θετικότητα", ο υπουργός Επικρατείας επιχειρηματολόγησε ότι "δεν υπάρχει απόλυτο μέγεθος που να μας λέει με ασφάλεια πότε πρέπει να ανοίξουμε".

Στον αντίποδα, "κρίσιμη συνισταμένη είναι το ποια είναι η αντοχή του συστήματος υγείας. Ακόμη δηλαδή και αν έχουμε πολύ λίγα κρούσματα εάν έχουμε εξαντλήσει τη δυνατότητα στο σύστημα υγείας, θα συνεχίσουμε να είμαστε υπό καθεστώς περιορισμού. Αντιθέτως αν έχουμε περισσότερα κρούσματα αλλά αντέχουμε ακόμα, και στην περίπτωση αυτή μπορούμε να αξιολογήσουμε διαφορετικά".

ΜΕΘ

Με τον υπουργό να περιγράφει τη δυνατότητα είτε να ανοίξει ενιαία η αγορά και η κοινωνία όποτε αυτό κριθεί από την επιτροπή των επιδημιολόγων ότι είναι εφικτό, είτε να πάμε σε σταδιακό άνοιγμα, δηλαδή να ανοίξουν πρώτα τα σχολεία που αποδεδειγμένα αποτελούν μια πηγή ήσσονος μεταδοτικότητας, τόνισε και προανήγγειλε ότι με εντολή του πρωθυπουργού θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα τεστ, χωρίς μεγάλους συγχρωτισμούς, σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων "για να έχουμε μια καλή στατιστική εικόνα πού βρίσκεται η μετάδοση στο μαθητικό πληθυσμό".

"Η πρόθεσή μας ήταν", ανέφερε κλείνοντας, "να έχουμε έναν κλειστό Νοέμβριο για την κοινωνία και την αγορά για να μπορέσουμε τουλάχιστον τον Δεκέμβριο να έχουμε μια μεγαλύτερη δυνατότητα επικοινωνίας. Η ελπίδα μας είναι να έχουμε Χριστούγεννα όπως θα θέλαμε, με μεγαλύτερη ελευθερία. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν πρόκειται να έχουμε τα Χριστούγεννα όπως τα είχαμε γνωρίσει. Ορισμένες δράσεις που είχαμε, δεν θα μπορέσουμε να τις έχουμε, η ελπίδα μας είναι το 2021 να μπορέσουμε να το ευχαριστηθούμε όπως μας αξίζει".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΗΡΘΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΚΡΟΥΣΜΑ 27 Νοε 2020 | 21:42

Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε, παραμένει σε καραντίνα - Αρνητικό το τεστ

Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε διαγνώστηκε αρνητικός αλλά παραμένει σε καραντίνα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ 27 Νοε 2020 | 21:28

Κέιτ Μίντλετον: Πιο μοναχικοί στην πανδημία οι γονείς με τα χαμηλότερα εισοδήματα

H δούκισσα του Κέιμπριτζ Κέιτ, παρουσίασε έρευνα που επισημαίνει τον αντίκτυπο της πανδημίας στην ψυχική υγεία

ΣΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 27 Νοε 2020 | 21:02

Κοντοζαμάνης: Αρχές Δεκέμβρη άσκηση προσομοίωσης εμβολιασμού – Μονάδες αποκατάστασης στα νοσ/μεία

Αναφορικά με τα εμβολιαστικά κέντρα είπε ότι τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί άσκηση προσομοίωσης του εμβολιασμού

ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΑΝΟΙΓΜΑ 27 Νοε 2020 | 20:53

Σενάριο για παράταση του lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου - Πιθανή εξαίρεση για δημοτικά και νηπιαγωγεία

Πρόθεση επίσης της κυβέρνησης είναι το ενιαίο άνοιγμα της χώρας και όχι άνοιγμα "διαφορετικών ταχυτήτων".

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΕ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ 27 Νοε 2020 | 20:41

Άνοιγμα σχολείων με περικοπή ύλης έως 30% για Πανελλαδικές και αναπροσαρμογή για Γυμνάσια και Λύκεια

Πώς θα γίνει το άνοιγμα σχολείων - Σενάρια για μείωση της εξεταστέας ύλης των Πανελλαδικών και αναπροσαρμογή της διδακτέας ύλης για Γυμνάσια και Λύκεια.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΑΓΙΩΘΕΙ Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ 27 Νοε 2020 | 20:37

Κορονοϊός-Θεσσαλονίκη: Μείωση 30% του φορτίου στα λύματα μέσα σε λίγες μέρες - "Πάμε καλύτερα, δεν εφησυχάζουμε"

Συνεχιζόμενη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας για τη Θεσσαλονίκη προκύπτει μεταξύ των μετρήσεων για κορονοϊό στα λύματα.

3.000 ΕΛΕΓΧΟΙ 27 Νοε 2020 | 20:22

Κορονοϊός: Συναγερμός για Φλώρινα και Γρεβενά - Τι ισχύει για την μετάλλαξη του ιού και τα εκτρεφόμενα ζώα

Σταθεροποίηση σε ό,τι αφορά την πανδημία του κορονοϊού στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ MEGA 27 Νοε 2020 | 20:12

Εικόνες σοκ στην Τουρκία: Φέρετρα με νεκρούς από κορονοϊό στοιβαγμένα σε πούλμαν [Βίντεο]

Στην Τουρκία το καθεστώς Ερντογάν κάνει ό,τι μπορεί για να κρύψει τους πραγματικούς αριθμούς της πανδημίας του κορονοϊού

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΤΑΜΠΟΥΛΙΔΗ 27 Νοε 2020 | 20:04

Κορονοϊός: Πλαφόν στις τιμές των τεστ - 40 ευρώ το μοριακό, 10 ευρώ το rapid test

Ανώτατη τιμή χρέωσης για τη διενέργεια μοριακού ελέγχου και rapid τεστ για τον κορονοϊό ορίζει το Υπουργείο Ανάπτυξης

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 27 Νοε 2020 | 19:31

Κορονοϊός: Έσπασε το φράγμα των 100.000 κρουσμάτων στη χώρα - Ξεπέρασαν τους 2.000 οι θάνατοι

Χρειάστηκαν σχεδόν 10 μήνες ώστε να σπάσει το ψυχολογικό όριο των 100.000 κρουσμάτων κορονοϊού

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 27 Νοε 2020 | 19:19

Χριστούγεννα με κορονοϊό: "Φέτος θα είναι διαφορετικά" είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς

"Νωρίς για να μιλάμε για άρση του lockdown" είπε ενόψει Χριστουγέννων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΟΥ LOCKDOWN 27 Νοε 2020 | 18:36

Κορονοϊός: Αυτές είναι οι 18 περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα - Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία

Το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας παραμένει υψηλό με ορισμένες περιοχές της χώρας να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες, τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 27 Νοε 2020 | 18:09

Κορονοϊός: Δοκιμάζονται η Θεσσαλονίκη με 545 νέα κρούσματα και η Αττική με 319 - Στην "εντατική" Λάρισα, Σέρρες και Μαγνησία

Στο επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού Θεσσαλονίκη και Αττική όπου καταγράφηκαν 545 και 319 νέα κρούσματα αντίστοιχα