Γεραπετρίτης: Θα απαντήσουμε όπως πρέπει σε οποιαδήποτε πρόκληση της Τουρκίας

"Η δήλωση εκ μέρους του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ήταν πολύ θετική", είπε.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ

"Θα απαντηθεί προσηκόντως η οποιαδήποτε πρόκληση από την Τουρκία". Την κατηγορηματική αυτή απάντηση έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι η Ελλάδα, εκτός από το Διεθνές Δίκαιο, έχει και τους συμμάχους στο πλευρό της. Η δήλωση εκ μέρους του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ήταν εξάλλου "πολύ θετική", σημείωσε ο υπουργός σε συνέντευξή του στο "Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5".

Με ένα θέμα που ενδιαφέρει τη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε η συνέντευξη, την έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού, τις τελευταίες ημέρες στη Βόρεια Μακεδονία, με τον υπουργό να αναγνωρίζει ότι είναι αληθές ότι υπάρχουν κάποιοι επιβαρυμένοι δείκτες στη γειτονική χώρα, θυμίζοντας, ωστόσο, ότι την ώρα αυτή δεν επιτρέπεται η διασύνδεση μαζί της. Σε κάθε περίπτωση, συμπλήρωσε, η πρόσβαση ως τις 15 Ιουνίου από την Αλβανία και από τη Βόρεια Μακεδονία δεν επιτρέπεται, θα υπάρξει επανεκτίμηση της κατάστασης, έτσι ώστε είτε να αρθεί ο περιορισμός είτε και να επεκταθεί.

Παράλληλα, ο υπουργός Επικρατείας έκανε ειδική αναφορά στην 15η Ιουνίου ως "μια πολύ κρίσιμη και σημαδιακή ημερομηνία" -και αυτό διότι, όπως εξήγησε, ανοίγουν και τα εποχιακά ξενοδοχεία και "βεβαίως, κάτι που είναι σημαντική εξέλιξη για την πόλη σας, έχουμε απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό και για τη Θεσσαλονίκη".

Με αφορμή όσα δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χθες από τη Ρόδο, για απευθείας ενίσχυση των επιχειρήσεων, ο υπουργός Επικρατείας κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι "δεν έχει πλήρη γνώση των οικονομικών δεδομένων, όπως επίσης δεν γνωρίζει και τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί. Αν συνέβαινε αυτό, θα γνώριζε ότι έχει υπάρξει ένα 'πακέτο' μέτρων 24 δισ., ένα μεγάλο μέρος των οποίων διοχετεύεται, άμεσα ή έμμεσα, σε επιχειρήσεις και εργαζομένους".

Στη δημοσιογραφική διαπίστωση ότι μερίδα των επιχειρηματιών δεν βρίσκει ελκυστικό το πρόγραμμα "ΣΥΝεργασία", απάντησε ότι "εφόσον αποδειχθεί ότι δεν είναι αρκετά ελκυστικό και δεν εξυπηρετεί τον στόχο της εργασιακής ισορροπίας, τότε θα υπάρξουν και διορθωτικές κινήσεις". "Είναι ένα μείγμα", εξήγησε, "το οποίο προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στη διατήρηση των θέσεων εργασίας, που είναι η μεγάλη διακύβευση, πολύ περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, και στη διατήρηση ενός σχετικού αποθέματος για να μπορέσουμε να μην έχουμε κλυδωνισμούς την επόμενη μέρα".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο σημείο αυτό δε, ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι μολονότι η Ελλάδα πήρε μέτρα πολύ πιο νωρίς από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, εν τούτοις εμφανίζει σημαντικά μικρότερη ύφεση από αυτές. Με ένα μέσο όρο ύφεσης στην Ε.Ε. 3,2% για το α' τρίμηνο, η Ελλάδα βρίσκεται στο 0,9%. Άρα, "έχουμε χρησιμοποιήσει ένα πολύ δυνατό μείγμα μέτρων", συμπέρανε, αλλά "επειδή η Ελλάδα είναι εξ ορισμού μια χώρα οικονομικά, δημοσιονομικά ευάλωτη, ως εξαρτώμενη σε μεγάλο βαθμό από το τουριστικό προϊόν (…) για τον λόγο αυτό πρέπει να διατηρήσουμε ένα ικανό δημοσιονομικό απόθεμα για να μην υπάρξει οποιαδήποτε διακινδύνευση".

Στις ερωτήσεις για την κοινοτική ενίσχυση, απάντησε ότι σε πρώτη φάση θα απελευθερωθούν τα κονδύλια του πρώτου "πακέτου" των 500 εκατ., το οποίο προέρχεται από την Αναπτυξιακή Τράπεζα και το πρόγραμμα SURE για την ενίσχυση της εργασίας. Υπάρχει, επιπλέον, το 1,35 δισ. από το πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης, στο οποίο "η Ελλάδα για πρώτη φορά συμμετέχει και το οποίο θα δώσει μια 'ανάσα' μέσα στο καλοκαίρι", τόνισε εξάλλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Ίσως καθυστερήσει λίγο περισσότερο το πρόγραμμα που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την τιτλοποίηση", αναγνώρισε, σε κάθε περίπτωση όμως "με κάποιες μικρές προσαρμογές και το Ταμείο αυτό θα τεθεί σε εφαρμογή".

"Πολύ επικίνδυνο να δοθούν όλα εμπροσθοβαρώς"

Ο κ. Γεραπετρίτης επαναλαμβάνοντας την κριτική του για το ΣΥΡΙΖΑ, παρατήρησε: "Μια αλόγιστη πλειοδοσία να δοθούν όλα εμπροσθοβαρώς, όπως διατείνεται στο πρόγραμμά της η αξιωματική αντιπολίτευση, είναι πάρα πολύ επικίνδυνο. Δεν έχει γνώση του τι μπορεί να σημαίνει το να δώσεις όλα τα ταμειακά διαθέσιμα (…) αν υπάρξει ανάγκη δανεισμού". Εν κατακλείδι, θέση της κυβέρνησης είναι "να ενισχύσουμε στο μέτρο που μας επιτρέπει η δημοσιονομική μας θέση, με κανέναν τρόπο όμως να μη θέσουμε σε κίνδυνο τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας. Και μπορεί οι δείκτες να είναι σήμερα καλοί, αλλά να διασφαλίζουμε ότι θα παραμείνουν εκεί".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για τα ελληνο-τουρκικά και στο ερώτημα αν φοβάται θερμό επεισόδιο με τη γείτονα μέσα στο καλοκαίρι, ο υπουργός Επικρατείας ξεκαθάρισε: "Είμαστε απολύτως έτοιμοι για όλα τα σενάρια. Υπάρχει ένα επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο έχει εκπονηθεί από τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας". Αξιολόγησε ως "πολύ θετική" τη δήλωση εκ μέρους του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο χαρακτήρισε "προκλητικές τις ενέργειες της Τουρκίας" σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ. Επιπλέον, ο υπουργός παρατήρησε ότι η ελληνική επιχειρησιακή ισχύς αποδείχθηκε στα γεγονότα του Έβρου και, εν είδει γενικού συμπεράσματος, "είμαστε πολύ επιφυλακτικοί, όχι ανήσυχοι, γιατί είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτού του είδους την πρόκληση. Παρακολουθούμε από πάρα πολύ κοντά".

Ο υπουργός Επικρατείας, με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ, μίλησε επιπροσθέτως για τις "πολύ σημαντικές συμφωνίες" που έχει υπογράψει η χώρα μας με τη συγκεκριμένη χώρα, συμφωνίες που έχουν να κάνουν και με τα ενεργειακά ζητήματα -"άρα, υπάρχει πολύ μεγάλη κοινότητα συμφερόντων"- ενώ υπάρχει και αμυντική συνεργασία, πρόσθεσε. Όπως όμως υπάρχουν συμφωνίες και με την Αίγυπτο, χώρες της Μ. Ανατολής, την Ευρώπη, την Αμερική, τη Ρωσία. Κατά συνέπεια, "έχουμε τα διπλωματικά και επιχειρησιακά 'εργαλεία' να είμαστε απολύτως έτοιμοι για να έχουμε μια ανάλογη αντίδραση σε ό,τι υπάρξει από την Τουρκία (…), θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να διασφαλισθούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Σε αυτόν τον αγώνα δεν θα είμαστε μόνοι μας", διαβεβαίωσε ο Γ. Γεραπετρίτης για να κλείσει λέγοντας: "Δεν είναι μόνο το αφηρημένο Διεθνές Δίκαιο, έχουμε την έμπρακτη στήριξη και όλων των εταίρων μας (...). Θα απαντηθεί προσηκόντως η οποιαδήποτε πρόκληση".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΖΑΙΜΠΕΡΤ 23 Σεπ 2020 | 15:54

Ελληνοτουρκικά: Το Βερολίνο χαιρετίζει την επανέναρξη των συνομιλιών - Τι λέει για τις κυρώσεις

Την απόφαση για επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών χαιρέτισε το Βερολίνο, κάνοντας λόγο για "θετικό δείγμα".

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΑΚΡΟΝ ΚΑΙ ΕΡΝΤΟΓΑΝ 23 Σεπ 2020 | 12:36

Χουριέτ: Στο τραπέζι τηλεδιάσκεψη Ερντογάν με Μητσοτάκη- Θα μιλήσει σήμερα με Φον ντερ Λάιεν και Στόλτενμπεργκ

Επικοινωνία Μητσοτάκη- Ερντογάν μέσω τηλεδιάσκεψης προαναγγέλλει η εφημερίδα Χουριέτ.

"ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ" 23 Σεπ 2020 | 09:54

Πέτσας: Είναι δεδομένες οι κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας

Ο κ. Πέτσας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν.

ΠΑΖΑΡΙΑ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ 23 Σεπ 2020 | 07:35

Διάλογος Ελλάδας - Τουρκίας μετά από πέντε χρόνια σιωπής - Θρίλερ με την ημερομηνία μετά την αναβολή της Συνόδου Κορυφής

Την ίδια στιγμή όμως που έβγαινε "λευκός καπνός" από την Άγκυρα, ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ ανακοίνωνε την αναβολή της Συνόδου Κορυφής.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ 22 Σεπ 2020 | 23:02

Ερντογάν σε Μακρόν: Μην υποστηρίζεις τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας - Η απάντηση του Γάλλου προέδρου

Μακρόν και Ερντογάν συζήτησαν για την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο, σε τηλεφωνική επικοινωνία

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ. 22 Σεπ 2020 | 22:37

Μακρόν: Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο, αλλά με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δηλώνει έτοιμος για διάλογο με την Τουρκία, αλλά υπό προϋποθέσεις

ΤΙ ΕΙΟΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ 22 Σεπ 2020 | 21:58

Δένδιας: Ανακοίνωσε την επανεκκίνηση διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε πως είναι συνομιλίες και όχι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία

ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ 22 Σεπ 2020 | 20:04

Διπλωματικός μαραθώνιος: Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Αναστασιάδη για Τουρκία

O Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

«ΠΡΟΣΕΧΩΣ» 22 Σεπ 2020 | 18:35

Επίσημο: Διεξαγωγή διερευνητικών επαφών με την Τουρκία ανακοίνωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ

Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν τη διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών, στην Κωνσταντινούπολη.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η DW 22 Σεπ 2020 | 18:27

Φάκελοι FinCen: Πώς ο γαμπρός του Ερντογάν "βοήθησε" τη βιομηχανία πορνό

Σκιερές συναλλαγές καταγράφουν οι φάκελοι FinCen και με τον κλάδο της πορνογραφίας, μέσω της Aktif Bank. Ποια η εμπλοκή του Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

ΜΕ ΕΝΑ ΑΠΛΟ TWEET ΕΓΙΝΕ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 22 Σεπ 2020 | 18:01

Αναβάλλεται η Σύνοδος Κορυφής για την Τουρκία- Λόγω κρούσματος κορονοϊού, σε καραντίνα ο Σάρλ Μισέλ

Η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. για την Τουρκία αναβάλλεται για τις αρχές Οκτωβρίου

ΔΕΙΤΕ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ 22 Σεπ 2020 | 15:39

Oruc Reis: Κινητικότητα στο λιμάνι της Αττάλειας - Τι δήλωσε ο κυβερνήτης του

Τις κινήσεις του Oruc Reis παρακολουθεί η Αθήνα καθώς το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος εξήλθε από το λιμάνι της Αττάλειας.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΩΝ 22 Σεπ 2020 | 12:58

Στον Εβρο ο Χρυσοχοϊδης - Απαλλοτριώνονται εκτάσεις για να κατασκευαστεί ο φράχτης

Επίσκεψη στον Έβρο πραγματοποιεί σήμερα, Τρίτη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.