Follow us

Γεραπετρίτης: Θέλουμε αυτοδυναμία - Δεν αποκλείουμε τις προγραμματικές συνεργασίες

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης εξειδίκευσε τις τέσσερις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Τη θέση της κυβέρνησης για το στόχο, και όχι αυτοσκοπό, της αυτοδυναμίας επανέλαβε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης από το βήμα του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, με τη χαρακτηριστική διπλή επισήμανση, "Εμείς διεκδικούμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, θέλουμε την αυτοδυναμία" - "δεν αποκλείουμε τις προγραμματικές συνεργασίες στη βάση ενός σχεδιασμού που θα μπορεί να είναι ωφέλιμος για τη χώρα".

Στην ίδια ομιλία, που ήταν ενταγμένη στην ενότητα "Δικαιοσύνη", ο υπουργός Επικρατείας ξεδίπλωσε ταυτοχρόνως τις μείζονες κυβερνητικές παρεμβάσεις - μεταρρυθμίσεις ως τις εθνικές εκλογές.

Αναλυτικά, "αν ένα πράγμα διακατέχει αυτήν την κυβέρνηση, είναι η θεσμική αντιμετώπιση όλων των πραγμάτων, εμείς είμαστε πραγματικά με τους θεσμούς", ήταν η εισαγωγική παρατήρηση του κ. Γεραπετρίτη που πρόσθεσε: "Μπορεί να είναι σκοπός μας η αυτοδυναμία, αλλά η αυτοδυναμία δεν είναι αυτοσκοπός. Δεν θέλουμε την αυτοδυναμία επειδή έχουμε την πολιτική αυταρέσκεια να κυβερνούμε μόνοι μας. Η αυτοδυναμία έχει την έννοια ότι βοηθάει να υπάρχει κυβερνητική σταθερότητα -κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί από μία σταθερή κυβέρνηση".

Εξάλλου, συνέχισε, "έχουμε δώσει δείγματα γραφής -και το εκλογικό σώμα θα μας κρίνει. Από την άλλη πλευρά, έχουμε εμπειρία από τις κυβερνήσεις συνεργασίας, δυστυχώς επώδυνη από την προηγούμενη διακυβέρνηση, μια ετερόκλητη, ανερμάτιστη εν πολλοίς, διακυβέρνηση που συντίθετο από ετερογενή πολιτικά σώματα. Εμείς διεκδικούμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, θέλουμε την αυτοδυναμία. Αν ο λαός μας κατατάξει σε μια θέση που θα απαιτηθεί συνεργασία, εμείς βεβαίως και δεν αποκλείουμε τις προγραμματικές συνεργασίες στη βάση ενός σχεδιασμού που θα μπορεί να είναι ωφέλιμος για τη χώρα".

Διαβάστε Επίσης

Τα τέσσερα επίπεδα των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, αφού ανέλυσε πώς μια σειρά εξωγενών παραγόντων εμπόδισαν το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης και αφού διαβεβαίωσε ότι "ο προγραμματισμός μας είναι για ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας - εμείς με τους θεσμούς δεν πρόκειται να παίξουμε, αυτή είναι η διαφορά μας με την προηγούμενη κυβέρνηση", ο υπουργός Επικρατείας εξειδίκευσε τα τέσσερα επίπεδα "ριζικών μεταρρυθμίσεων, που νομίζω ότι θα αλλάξουν τη μορφή της χώρας", όπως είπε με έμφαση.

Το πρώτο επίπεδο έχει να κάνει με την παιδεία: "εντός του Μαΐου θα έχουμε το νομοσχέδιο το οποίο θα εκσυγχρονίσει την παιδεία", ειδικότερα την ανώτατη εκπαίδευση. Θα την καταστήσει, συγκεκριμένα, "εξωστρεφή, σύγχρονη, ευρωπαϊκή παιδεία, που θα είναι σε θέση να ανταγωνιστεί τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης". Στο πλαίσιο αυτό θα εκσυγχρονιστεί ο ΔΟΑΤΑΠ, όπου το σύστημα θα καταστεί πλέον αυτοματοποιημένο.

Το δεύτερο επίπεδο αφορά την "πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση", που ακούει στο όνομα, "επιτελικό κράτος 2". Δηλαδή, την "πολυεπίπεδη, κάθετη διακυβέρνηση, στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Αποκέντρωσης. Η χώρα έχει υποφέρει από τη σώρευση πολλαπλών αρμοδιοτήτων σε διάφορα επίπεδα, πολλές φορές δεν γνωρίζουμε ποια αρμοδιότητα έχει ο Δήμος, η Περιφέρεια, το Υπουργείο, ένας αποκεντρωμένος οργανισμός. Αυτό το ξεκαθάρισμα θα γίνει σε πολύ σύντομο χρόνο έτσι ώστε να υπάρξει και ευθύνη και λογοδοσία του καθενός έναντι της αρμοδιότητάς του".

Το τρίτο επίπεδο είναι "η μεγάλη μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας. Ήδη αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ακολουθεί ο μετασχηματισμός της Δευτεροβάθμιας, δηλαδή των νοσοκομείων -και όλα αυτά στην παρούσα τετραετία, όλα αυτά είναι στον άμεσο προγραμματισμό μας".

Τέλος, "στο αμέσως προσεχές διάστημα - και όχι στη δεύτερη 4ετία - θα έρθει ένας επαναστατικός κλιματικός νόμος, από τους πρώτους στην Ευρώπη, που αποτελεί υποχρέωσή μας και έναντι των ευρωπαϊκών θεσμών".

Γιώργος Γεραπετρίτης

Με αφορμή δε το ότι στη συζήτηση παρευρίσκετο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε ότι η κυρία Σακελλαροπούλου "έχει αφιερώσει μεγάλο κομμάτι της δικής της επιστημονικής και δικαστικής διαδρομής", για να συμπληρώσει, "αυτό που διακρίνει την παρούσα κυβέρνηση είναι ότι δεν σκεπτόμαστε μόνο το αύριο, σκεπτόμαστε και το μεθαύριο και τις γενιές που δεν έχουν έλθει ακόμη. 'Αρα, κλιματικός νόμος εντός του Μαΐου του 2022 -και όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις στην παρούσα διακυβέρνηση", συμπέρανε κλείνοντας το σχετικό κεφάλαιο της ομιλίας του.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΚΙΝΑΛ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ 29 Ιουλ 2022 | 20:18

Γεραπετρίτης: "Το ελληνικό δημόσιο ουδέποτε έχει προμηθευτεί παράνομο λογισμικό παρακολούθησης"

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την καταγγελία για απόπειρα παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη

ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 10 Αυγ 2022 | 18:45

Στηρίζει το αίτημα Ανδρουλάκη ο Αλέξης Τρίπρας για την αποστολή του φακέλου παρακολουθήσεων στην Επιτροπή Θεσμών

"Ο κ. Μητσοτάκης καλά θα κάνει να σταματήσει να κρύβεται πίσω από προσχήματα", τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΚΟΝΤΡΑ 10 Αυγ 2022 | 18:18

Κρανιδιώτης για Μπογδάνο: Είχαμε μπλέξει με τον Ιζνογκούντ - Δεν είμαστε αντιπολιτευτικό παράρτημα του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Φαήλος Κρανιδιώτης καταλογίζει στον Κωνσταντίνο Μπογδάνο έπαρση, ίντριγκες και αλαζονεία.

ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 10 Αυγ 2022 | 17:37

Πυρά ΣΥΡΙΖΑ κατά Μητσοτάκη: Κοινός πολιτικός απατεώνας - Με την ΠΝΠ για την ΕΥΠ αφήνει στο σκοτάδι όσα εγκληματικά έχει κάνει

Επικίνδυνο για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου χαρακτηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο ΣΥΡΙΖΑ, με φόντο την παρακολούθηση Ανδρουλάκη.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΩΝ 10 Αυγ 2022 | 17:29

Κυβέρνηση για δήλωση Ανδρουλάκη: Η συνέχεια στη Βουλή - Δεν συνεχίζουμε τη στείρα ανταλλαγή δηλώσεων

Απάντηση στη δήλωση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη ο οποίος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση

«ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΘΑΡΗ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΕΞΙΑ» 10 Αυγ 2022 | 14:13

Ανάρτηση Μπογδάνου μετά τη διαγραφή από Κρανιδιώτη - Τζήμερο: Προχωράμε δυνατά με την Α. Λατινοπούλου

Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος σε ανάρτησή του στο Twitter μετά τη διαγραφή του έγραψε: Προχωράμε δυνατά με την Α. Λατινοπούλου.

ΝΕΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 10 Αυγ 2022 | 13:44

Ανδρουλάκης για παρακολούθηση: Δεν θα δεχθώ ενημέρωση "στο αυτί" - Δεν έχω εμπιστοσύνη στους υπουργούς

"Δεν πρόκειται να δεχθώ ενημέρωση "στο αυτί". Δεν πρόκειται να ανεχθώ "απώλεια" ή αλλοίωση στοιχείων, λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του.

ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΕΝΤΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 10 Αυγ 2022 | 13:19

Κριτική στον Ερντογάν από γερμανικά ΜΜΕ: "Ο Σουλτάνος και το γεωτρύπανο"

Πλήθος ρεπορτάζ στα γερμανικά ΜΜΕ για την πορεία του τουρκικού γεωτρύπανου αλλά και τις ευρύτερες γεωπολιτικές προθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν στη Μεσόγειο.

10 Αυγ 2022 | 12:21

Πέτσας: Προτάθηκε στον Ανδρουλάκη να ενημερωθεί σε προσωπικό επίπεδο κι αρνήθηκε - Χρησιμοποιεί επικοινωνιακά το ζήτημα

"Προτάθηκε στον κύριο Ανδρουλάκη να ενημερωθεί σε προσωπικό επίπεδο κι αρνήθηκε και το χρησιμοποιεί επικοινωνιακά. Επιδιώκει να συντηρηθεί το ζήτημα στην επιφάνεια" ανέφερε ο κ. Πέτσας.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 10 Αυγ 2022 | 11:36

Υπόθεση Novartis: Απαλλάχτηκε ομόφωνα από κάθε κατηγορία ο Ανδρέας Λοβέρδος

Οι δικαστές έκαναν δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως Πρωτοδικών Μαρίας Κάψου, η οποία είχε προτείνει να μη γίνει κατηγορία σε βάρος του κ. Λοβέρδου.

Η ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ 10 Αυγ 2022 | 11:13

Κρανιδιώτης και Τζήμερος διέγραψαν τον Μπογδάνο από το κόμμα τους: "Είναι αμετροεπής και αλαζονικός"

Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος διαγράφηκε από την Εθνική Δημιουργία και τους Φαήλο Κρανιδιώτη και Θάνο Τζήμερο.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ 10 Αυγ 2022 | 11:10

Ελληνικό - Γεωργιάδης: Εκδόθηκε η πρώτη άδεια για ουρανοξύστη 198 μέτρων

Η πρώτη άδεια για ουρανοξύστη στην Ελλάδα εκδόθηκε χτες το βράδυ, όπως ανακοίνωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ξεκινάει σε λίγες εβδομάδες η κατασκευή του.

55 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΝΟΤΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΑΚΤΩΝ 10 Αυγ 2022 | 09:20

Αμπντούλ Χαμίντ Χαν: Ξεκίνησε τις εργασίες του εκτός Κυπριακής ΑΟΖ - Αντιδρούν οι θιασώτες της "Γαλάζιας Πατρίδας"

Το γεωτρύπανο βρίσκεται στο κοίτασμα Yorukler-1, εκτός της Κυπριακής ΑΟΖ, και θα παραμείνει στην περιοχή έως τις 7 Οκτωβρίου, όπου αναμένεται να εκδοθεί νέα NAVTEX.