Follow us

Γερμανία: Αντίθετο προς το διεθνές δίκαιο το άνοιγμα των Βαρωσίων

Αντίθετο προς το διεθνές δίκαιο είναι το άνοιγμα τμημάτων των Βαρωσίων από την τουρκοκυπριακή πλευρά

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
bundestag

Αντίθετο προς το διεθνές δίκαιο είναι το άνοιγμα τμημάτων των Βαρωσίων από την τουρκοκυπριακή πλευρά, εκτιμά η Επιστημονική Υπηρεσία του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, συνδέοντας τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ με την Συνθήκη Εγγυήσεων του 1960.

Η 23σέλιδη γνωμοδότηση ζητήθηκε από την βουλευτή της Αριστεράς Σεβίμ Νταγκντελέν, η οποία τονίζει σχετικά ότι "αυτές και άλλες συνεχείς προκλήσεις και απειλές πολέμου από τον Τούρκο Πρόεδρο δεν επιτρέπεται να παραμείνουν χωρίς συνέπειες" και ζητά από την γερμανική κυβέρνηση "να υιοθετήσει πλήρες εμπάργκο όπλων και να δρομολογήσει τον τερματισμό οικονομικής βοήθειας - και σε ευρωπαϊκό επίπεδο".

Η γνωμοδότηση αναφέρεται μεταξύ άλλων στο Ψήφισμα 550 του 1984, σύμφωνα με το οποίο το Συμβούλιο Ασφαλείας θεωρεί τις απόπειρες για εποικισμό οποιουδήποτε τμήματος των Βαρωσίων από άτομα άλλα από τους κατοίκους τους ως απαράδεκτες και ζητά τη μεταβίβαση της περιοχής αυτής στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών (UNFICYP).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Επιστημονική Υπηρεσία της Bundestag επισημαίνει ωστόσο και ότι τα ψηφίσματα του ΟΗΕ δεν αποτελούν από μόνα τους δεσμευτικές αποφάσεις βάσει του διεθνούς δικαίου, αλλά "μη δεσμευτικές συστάσεις" και "περιέχουν κατά κύριο λόγο εκκλήσεις και προτροπές προς τα εμπλεκόμενα κράτη". Τη μη νομική δεσμευτικότητά τους επικαλείται η 'Αγκυρα.

Οι νομικοί της Bundestag όμως τονίζουν ταυτόχρονα και ότι τα ψηφίσματα του ΟΗΕ δεν μπορούν να αγνοηθούν νομικά, ενώ "αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό τις (πολιτικές) πεποιθήσεις της διεθνούς κοινότητας". Στην προκειμένη περίπτωση, επισημαίνεται, μπορούν να αξιολογηθούν ως "συγκεκριμενοποιήσεις" της Συνθήκης του Λονδίνου, η οποία αποτελεί "διεθνώς δεσμευτικό κείμενο Συνθήκης που έχει υπογράψει και η Τουρκία" και απαγορεύει ρητά "οποιαδήποτε δραστηριότητα που στοχεύει στην άμεση ή έμμεση προώθηση της διχοτόμησης του νησιού".

"Υπό αυτή την έννοια, το άνοιγμα και ο τουρκοκυπριακός εποικισμός των Βαρωσίων φαίνεται να αποτελούν ανεπιθύμητα βήματα προς την κατεύθυνση της διχοτόμησης της Κύπρου", αναφέρει η γνωμοδότηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Η μη τήρηση μη δεσμευτικών ψηφισμάτων καθίσταται νομικώς σημαντική μόνο σε συνδυασμό με την Συνθήκη Εγγυήσεων του Λονδίνου του 1960, η οποία εξακολουθεί να ισχύει.

Τα ψηφίσματα σχετικά με τα Βαρώσια συγκεκριμενοποιούν το τι είναι πλέον υπό το φως αυτής της Συνθήκης απαράδεκτο, καθώς και μη συμβατό με την Συνθήκη. Υπό αυτή την έννοια, το άνοιγμα και ο εποικισμός των Βαρωσίων από την Τουρκία ακολουθεί έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο, προσανατολισμένο μόνο στα τουρκικά συμφέροντα - σε αντίθεση προς το να τεθεί η πόλη υπό την διεθνή διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, όπως έχει επανειλημμένα υποδειχθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Επιπλέον, το άνοιγμα των Βαρωσίων, με την δημιουργία δεδομένων μονομερώς, δυσκολεύει τη λύση του Κυπριακού μέσω διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, όπως ήταν ο σκοπός της Συνθήκης Εγγυήσεων και όπως επαναβεβαιώθηκε από τη δήλωση της Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας καθώς και από τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών", καταλήγει το κείμενο της Bundestag.

Για "νέο επιχείρημα που δεν είχε ξανακουστεί και έχει διεθνείς επιπτώσεις", κάνει λόγο, μιλώντας στην Frankfurter Rundschau, ο πολιτικός επιστήμονας του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας Χούμπερτ Φάουστμαν, επιβεβαιώνοντας την ερμηνεία της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Bundestag.

"Σύμφωνα με την γνωμοδότηση, το άνοιγμα των Βαρωσίων παραβιάζει τη Συνθήκη Εγγυήσεων και γι' αυτό είναι αντίθετο προς το Διεθνές Δίκαιο. Μέσω της Συνθήκης καθίστανται νομικά δεσμευτικά τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και η περιφρόνησή τους αποτελεί παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου", δηλώνει ο κ. Φάουστμαν. Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου του Αμβούργου Νόρμαν Πάεχ εκτιμά από την πλευρά του ότι η γνωμοδότηση, επικαλούμενη την Συνθήκη Εγγυήσεων, "καταδεικνύει ότι ο διαχωρισμός των τμημάτων στο νησί της Κύπρου είναι αντίθετος προς το διεθνές δίκαιο, κάτι το οποίο υπογραμμίζουν και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΧΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ" 24 Ιουν 2022 | 15:17

Κορονοϊός: Νέο κύμα μετά τις διακοπές - Θα έχουμε πολύ υψηλούς αριθμούς, προειδοποιεί ο Γερμανός "Τσιόδρας"

Ο Γερμανός επικεφαλής ιολογίας στο Βερολίνο Ντρόστεν δηλώνει πως μετά τις θερινές διακοπές θα υπάρξει νέο κύμα κορονοϊού.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 24 Ιουν 2022 | 14:08

SOS από τη Γερμανία: "Θα γίνουμε φτωχότεροι χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο - "Ο Πούτιν θέλει να μας διαλύσει"

Για έκρηξη φτώχειας και ανεργίας προειδοποιεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ και κάνει λόγο για "σχέδιο του Πούτιν, με στόχο να διαλύσει τη χώρα μας".

ΕΦΟΣΟΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΕΙΣ 24 Ιουν 2022 | 09:51

Δύσκολος χειμώνας στη Γερμανία: Για 2,5 μήνες επαρκούν οι δεξαμενές αποθήκευσης αερίου

"Αν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης στη Γερμανία έχουν πληρότητα 100% ... θα μπορούσουμε να αντεπεξέλθουμε χωρίς καθόλου ρωσικό φυσικό αέριο ... για μόλις 2,5 μήνες", δήλωσε ανώτερος Γερμανός αξιωματούχος.

ΡΟΜΠΕΡΤ ΧΑΜΠΕΚ 23 Ιουν 2022 | 12:45

Φυσικό αέριο με το δελτίο: Δεν το αποκλείει ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας

Η γερμανική βιομηχανία είναι έτοιμη να υιοθετήσει ένα μοντέλο δημοπρασίας φυσικού αερίου

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΥΠ. ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 21 Ιουν 2022 | 20:01

Αυστηρό μήνυμα Γερμανίας στη Ρωσία: Η μείωση στις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη αποτελεί επίθεση

Για εσκεμμένη οικονομική επίθεση μέσω του φυσικού αερίου κατηγορεί η Γερμανία τον Πούτιν.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 20 Ιουν 2022 | 13:40

Γερμανία: ΜΙκρή αύξηση στη ροή ρωσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1

Οι ροές φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1 κάτω από τη Βαλτική θάλασσα ανέρχονταν σε 30.282,592 κιλοβατώρες (kWh/h).

ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ 20 Ιουν 2022 | 07:58

Γερμανία: Αντίθετος στην επαναφορά της πυρηνικής ενέργειας ο Σολτς λόγω της ουκρανικής κρίσης

Η σταδιακή εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας είχε αποφασιστεί εδώ και πολύ καιρό, τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 19 Ιουν 2022 | 13:59

Μπρα ντε φερ Ευρώπης - Ρωσίας για το φυσικό αέριο: Έκτακτα μέτρα από Γερμανία και Ιταλία

Γερμανία και Ιταλία παίρνουν μέτρα, μετά τον εκβιασμό της Ρωσίας για το φυσικό αέριο.

ΜΕΛΟΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ 17 Ιουν 2022 | 16:45

Κως: Συνελήφθη Γερμανός ακροδεξιός για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, όπλα και ναρκωτικά

Η σύλληψη του, ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης για διακίνηση ναρκωτικών και παράνομη πώληση όπλων, έγινε από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Κω και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.)

ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΜΑΚΡΟΝ 16 Ιουν 2022 | 14:12

Στο Κίεβο Μακρόν, Σολτς, Ντράγκι: Συνάντηση με τον Ζελένσκι - "Ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει"

Στην ουκρανική πρωτεύουσα οι Ευρωπαίοι ηγέτες για συνομιλίες με τον Ζελένσκι. Επισκέφθηκαν το μαρτυρικό Ιρπίν - Για "εγκλήματα πολέμου" μίλησε ο Μακρόν - "Ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει" λέει ο Σολτς.

ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΑΣΠΡΟ ΜΑΥΡΟ 16 Ιουν 2022 | 13:12

Το τουρκικό ΥΠΕΞ κάνει...υποδείξεις και στη Γερμανία: Μην παίρνετε το μέρος της Ελλάδας

Στην ανακοίνωση του το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί την χώρα μας για "παραβιάσεις του τουρκικού εναερίου χώρου", ενώ ζητά από την Γερμανία να μην κάνει μεροληπτικά σχόλια υπέρ της Αθήνας.

ΡΩΣΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 16 Ιουν 2022 | 11:31

Η Gazprom μείωσε την παροχή αερίου στη Γερμανία κατά περίπου 60% μέσα σε δύο ημέρες - Εκνευρισμός στο Βερολίνο

Η νέα μείωση στις προμήθειες αερίου έγινε αφού η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τη μέγιστη ημερήσια ποσότητα προμηθειών αερίου στα 100 εκατ. κυβικά μέτρα, από τα 167 εκατ. κυβικά μέτρα.

ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ 16 Ιουν 2022 | 11:01

Ουκρανία: "Εγκλήματα πολέμου" διαπιστώνει ο Μακρόν - Επίσκεψη στο Ιρπίν με Σολτς και Ντράγκι [εικόνες - βίντεο]

Τις προσδοκίες της Ουκρανίας για ενταξιακή προοπτική συζητούν στο Κίεβο οι ηγέτες Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι.