Γερμανία: Αντίθετο προς το διεθνές δίκαιο το άνοιγμα των Βαρωσίων

Αντίθετο προς το διεθνές δίκαιο είναι το άνοιγμα τμημάτων των Βαρωσίων από την τουρκοκυπριακή πλευρά

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
bundestag

Αντίθετο προς το διεθνές δίκαιο είναι το άνοιγμα τμημάτων των Βαρωσίων από την τουρκοκυπριακή πλευρά, εκτιμά η Επιστημονική Υπηρεσία του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, συνδέοντας τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ με την Συνθήκη Εγγυήσεων του 1960.

Η 23σέλιδη γνωμοδότηση ζητήθηκε από την βουλευτή της Αριστεράς Σεβίμ Νταγκντελέν, η οποία τονίζει σχετικά ότι "αυτές και άλλες συνεχείς προκλήσεις και απειλές πολέμου από τον Τούρκο Πρόεδρο δεν επιτρέπεται να παραμείνουν χωρίς συνέπειες" και ζητά από την γερμανική κυβέρνηση "να υιοθετήσει πλήρες εμπάργκο όπλων και να δρομολογήσει τον τερματισμό οικονομικής βοήθειας - και σε ευρωπαϊκό επίπεδο".

Η γνωμοδότηση αναφέρεται μεταξύ άλλων στο Ψήφισμα 550 του 1984, σύμφωνα με το οποίο το Συμβούλιο Ασφαλείας θεωρεί τις απόπειρες για εποικισμό οποιουδήποτε τμήματος των Βαρωσίων από άτομα άλλα από τους κατοίκους τους ως απαράδεκτες και ζητά τη μεταβίβαση της περιοχής αυτής στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών (UNFICYP).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Επιστημονική Υπηρεσία της Bundestag επισημαίνει ωστόσο και ότι τα ψηφίσματα του ΟΗΕ δεν αποτελούν από μόνα τους δεσμευτικές αποφάσεις βάσει του διεθνούς δικαίου, αλλά "μη δεσμευτικές συστάσεις" και "περιέχουν κατά κύριο λόγο εκκλήσεις και προτροπές προς τα εμπλεκόμενα κράτη". Τη μη νομική δεσμευτικότητά τους επικαλείται η 'Αγκυρα.

Οι νομικοί της Bundestag όμως τονίζουν ταυτόχρονα και ότι τα ψηφίσματα του ΟΗΕ δεν μπορούν να αγνοηθούν νομικά, ενώ "αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό τις (πολιτικές) πεποιθήσεις της διεθνούς κοινότητας". Στην προκειμένη περίπτωση, επισημαίνεται, μπορούν να αξιολογηθούν ως "συγκεκριμενοποιήσεις" της Συνθήκης του Λονδίνου, η οποία αποτελεί "διεθνώς δεσμευτικό κείμενο Συνθήκης που έχει υπογράψει και η Τουρκία" και απαγορεύει ρητά "οποιαδήποτε δραστηριότητα που στοχεύει στην άμεση ή έμμεση προώθηση της διχοτόμησης του νησιού".

"Υπό αυτή την έννοια, το άνοιγμα και ο τουρκοκυπριακός εποικισμός των Βαρωσίων φαίνεται να αποτελούν ανεπιθύμητα βήματα προς την κατεύθυνση της διχοτόμησης της Κύπρου", αναφέρει η γνωμοδότηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Η μη τήρηση μη δεσμευτικών ψηφισμάτων καθίσταται νομικώς σημαντική μόνο σε συνδυασμό με την Συνθήκη Εγγυήσεων του Λονδίνου του 1960, η οποία εξακολουθεί να ισχύει.

Τα ψηφίσματα σχετικά με τα Βαρώσια συγκεκριμενοποιούν το τι είναι πλέον υπό το φως αυτής της Συνθήκης απαράδεκτο, καθώς και μη συμβατό με την Συνθήκη. Υπό αυτή την έννοια, το άνοιγμα και ο εποικισμός των Βαρωσίων από την Τουρκία ακολουθεί έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο, προσανατολισμένο μόνο στα τουρκικά συμφέροντα - σε αντίθεση προς το να τεθεί η πόλη υπό την διεθνή διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, όπως έχει επανειλημμένα υποδειχθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Επιπλέον, το άνοιγμα των Βαρωσίων, με την δημιουργία δεδομένων μονομερώς, δυσκολεύει τη λύση του Κυπριακού μέσω διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, όπως ήταν ο σκοπός της Συνθήκης Εγγυήσεων και όπως επαναβεβαιώθηκε από τη δήλωση της Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας καθώς και από τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών", καταλήγει το κείμενο της Bundestag.

Για "νέο επιχείρημα που δεν είχε ξανακουστεί και έχει διεθνείς επιπτώσεις", κάνει λόγο, μιλώντας στην Frankfurter Rundschau, ο πολιτικός επιστήμονας του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας Χούμπερτ Φάουστμαν, επιβεβαιώνοντας την ερμηνεία της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Bundestag.

"Σύμφωνα με την γνωμοδότηση, το άνοιγμα των Βαρωσίων παραβιάζει τη Συνθήκη Εγγυήσεων και γι' αυτό είναι αντίθετο προς το Διεθνές Δίκαιο. Μέσω της Συνθήκης καθίστανται νομικά δεσμευτικά τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και η περιφρόνησή τους αποτελεί παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου", δηλώνει ο κ. Φάουστμαν. Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου του Αμβούργου Νόρμαν Πάεχ εκτιμά από την πλευρά του ότι η γνωμοδότηση, επικαλούμενη την Συνθήκη Εγγυήσεων, "καταδεικνύει ότι ο διαχωρισμός των τμημάτων στο νησί της Κύπρου είναι αντίθετος προς το διεθνές δίκαιο, κάτι το οποίο υπογραμμίζουν και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ 22 Ιαν 2021 | 11:48

Πρωτοποριακή θεραπεία: Παράλυτα ποντίκια με παραπληγία περπάτησαν ξανά

Ομάδα επιστημόνων στη Γερμανία κατάφερε να κάνει παράλυτα ποντίκια να περπατήσουν ξανά.

ΑΛΕΞΗΣ ΒΑΙΟΥ 22 Ιαν 2021 | 08:12

Spiegel: Αλέξης, ο μεγαλύτερος οπαδός της Μέρκελ - Ο Ελληνας εστιάτορας στη Γερμανία που της έστησε άγαλμα

Ο μεγαλύτερος οπαδος της Ανγκελα Μέρκελ είναι Έλληνας, όπως αναφέρει το Spiegel και ακούει στο όνομα "Αλέξης".

ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ 21 Ιαν 2021 | 13:18

Μέρκελ: Δεν εγγυώμαι την παραγωγή των εμβολίων, αλλά κάνουμε τα πάντα για να τη στηρίξουμε

"Δεν διευθύνω εργοστάσιο παραγωγής", αλλά κάνουμε τα πάντα για να στηρίξουμε την παραγωγή και την διεύρυνσή της", τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Μέρκελ.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΑΣ 21 Ιαν 2021 | 11:05

Κορονοϊός: Η Γερμανία θα κλείσει τα σύνορα εάν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων

Η Γερμανία μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο να κλείσει τα σύνορά της μπροστά στον φόβο των κρουσμάτων από τη μετάλλαξη του κορονοϊού.

ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ 20 Ιαν 2021 | 08:32

Γερμανία: Παρατείνεται το lockdown έως 14 Φεβρουαρίου - Κλειστά σχολεία, υποχρεωτική μάσκα σε ΜΜΜ και καταστήματα

Η Μέρκελ τόνισε ότι είναι κρίσιμο να περιοριστούν οι επαφές στον χώρο εργασίας, αλλά και να μειωθεί ο αριθμός όσων μετακινούνται από και προς την εργασία.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ 19 Ιαν 2021 | 17:03

Κορονοϊός - Γερμανία: Παράταση του lockdown έως τις 14 Φεβρουαρίου

H ομοσπονδιακή της Γερμανίας και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων συμφώνησαν να παρατείνουν το lockdown έως τις 14 Φεβρουαρίου λόγω της πανδημίας του κορονοϊού

ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 19 Ιαν 2021 | 14:43

Καυστική η Μπακογιάννη για Μάας: Να μας εξηγήσει γιατί έμεινε μουγγός στις προκλήσεις Τσαβούσογλου

Επίθεση της Ντόρας Μπακογιάννη στον Χάικο Μάας για τη μη παρέμβασή του στις προκλητικές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου

ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙ ΤΗΝ ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ 19 Ιαν 2021 | 12:37

Η Γερμανία θα παρατείνει το lockdown μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου: Κλειστά σχολεία και υποχρεωτική μάσκα σε ΜΜΜ και καταστήματα

Στο σχέδιο προτείνεται να παραμείνουν τα σχολεία κλειστά μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου και να αυξηθεί η βοήθεια προς τις επιχειρήσεις που θα πληγούν από την παράταση του lockdown.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΜΜΕ 19 Ιαν 2021 | 07:20

Κορονοϊος - Γερμανία: Επείγουσα λήψη αυστηρότερων μέτρων εισηγούνται οι επιστήμονες

Την κατεπείγουσα λήψη ακόμη αυστηρότερων μέτρων περιορισμού, ακόμη και απόλυτο lockdown της κοινωνίας, συνέστησαν στην καγκελάριο Μέρκελ και στους πρωθυπουργούς επιστήμονες.

«ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΕ» ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ 18 Ιαν 2021 | 16:34

Νέες απειλές Τσαβούσογλου εναντίον της Ελλάδας παρουσία και πάλι του Χάικο Μάας

Η Ελλάδα δεν πρέπει να επηρεάζεται από άλλες χώρες, διαφορετικά δε θα έχουμε μόνο ατύχημα αλλά θα κάνουμε αυτό που πρέπει, είπε προκλητικά ο Τσαβούσογλου.

ΕΠΙΚΡΙΤΗΣ ΤΟΥ ΚΡΕΜΛΙΝΟΥ 17 Ιαν 2021 | 10:12

Επιστρέφει στη Ρωσία ο Ναβάλνι - Ετοιμάζεται να τον συλλάβει ο Πούτιν

Ο επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι αναμένεται να επιστρέψει σήμερα στη Ρωσία παρά την απειλή για σύλληψή του.

ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ CDU 17 Ιαν 2021 | 09:25

Αρμιν Λάσετ: Ο πρώην δημοσιογράφος και νυν διάδοχος της Μέρκελ - Θα γίνει καγκελάριος;

Η νίκη του Άρμιν Λάσετ και το αύριο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΑΣ-ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ 16 Ιαν 2021 | 21:11

Την Δευτέρα στην Άγκυρα ο Γερμανός ΥΠΕΞ: Στην ατζέντα οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας και τα κοιτάσματα αερίου

Η Γερμανία επιχειρεί εδώ και μήνες να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο χωρών, προκειμένου να λύσουν τις διαφορές τους.