Γερμανικά ΜΜΕ: «Ιαχές πολέμου ακούγονται στο Αιγαίο»

Στις εντάσεις που καταγράφονται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο στρέφει την προσοχή της η TAZ του Βερολίνου, όπως σημειώνει η Deutsche Welle

germanika-mme-iaxes-polemou-akougontai-sto-aigaio
SHARE THIS
0
SHARES

Στις "πολεμικές ιαχές" που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο αναφέρεται σε εκτενές της ρεπορτάζ η TAZ του Βερολίνου, όπως σημειώνει την Πέμπτη το βράδυ σε δημοσίευμα της η Deutsche Welle. 

Στο δημοσίευμα -που δημοσιεύεται σε ένθετο της Le Monde Diplomatique- με τίτλο «Πολεμικές ιαχές στο Αιγαίο» σημειώνεται με νόημα πως «η Ελλάδα αισθάνεται ότι απειλείται ολοένα και περισσότερο εξαιτίας των εδαφικών διεκδικήσεων της Τουρκίας».

Το δημοσίευμα επιχειρεί να καταγράψει συνοπτικά το χρονικό της κρίσης που, όπως αναφέρει, ξεκίνησε τα Χριστούγεννα του 1995 στα Ίμια και κλιμακώθηκε επικίνδυνα στις αρχές του 1996 έως ότου αποκλιμακωθεί τελικά με παρέμβαση των ΗΠΑ.

Το άρθρο επισημαίνει ότι «κατά την άποψη της Αθήνας η σημερινή κλιμάκωση είναι πιο επικίνδυνη από την όξυνση του 1996» και εξηγεί: «Από τη μία η Ελλάδα είναι σήμερα πιο τρωτή επειδή καλείται να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα δύο κρίσεις: την οικονομική κρίση επιβίωσης και την προσφυγική κρίση. Ο δεύτερος λόγος για τις ελληνικές ανησυχίες είναι ότι η τουρκική πολιτική φαίνεται σήμερα λιγότερο προβλέψιμη. Ο Ερντογάν αναζωπυρώνει τις εθνικιστικές διαθέσεις για να κινητοποιήσει ενόψει του δημοψηφίσματος στις 16 Απριλίου, με το οποίο επιδιώκει να διαιωνίσει το αυταρχικό καθεστώς του».

Το δημοσίευμα επισημαίνει επίσης τις προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας ως «ιδιαίτερα απειλητική» την κριτική του τούρκου προέδρου στη Συνθήκη της Λωζάννης. 

Όπως σχολιάζει η εφημερίδα, «στην Αθήνα βλέπουν με ανησυχία ότι η Άγκυρα εφευρίσκει διαρκώς νέα επίμαχα εδαφικά ζητήματα με στόχο να επιβάλει διμερείς διαπραγματεύσεις, στις οποίες εν τέλει δεν επικρατεί το Διεθνές Δίκαιο αλλά το δίκαιου του ισχυρότερου».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook