Follow us

Γερμανικές αποζημιώσεις: Γερμανός ιστορικός υποστηρίζει ότι δόθηκαν και...χάθηκαν- Αμφισβητεί και τον λιμό της Αθήνας

Ο ιστορικός Χάιντς Ρίχτερ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν δικαιούται αποζημιώσεις για τον Β' Παγκόσμιο. Ένας αντίλογος από τον δημοσιογράφο φον Λίπκε.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Spiegel: Η Αθήνα ξεκινά εκστρατεία για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γερμανός Ιστορικός Richter διατυπώνει την άποψη αυτή, την οποία άλλωστε έχει εκφράσει και σε ελληνικά ΜΜΕ.

Μιλώντας στο γερμανικό ενημερωτικό πόρταλ Τ-online ο καθηγητής Χάιντς Ρίχτερ αναφέρεται εκτενώς και σε πολλά άλλα ζητήματα και "τραγικά κεφάλαια" του πολέμου, από τα Καλάβρυτα και το Δίστομο, μέχρι τον λιμό του χειμώνα 1941/42 στην Αθήνα. Ενδιαφέρον έχει πάντως ότι και ο δημοσιογράφος που παίρνει τη συνέντευξη, ιστορικός και ο ίδιος, εκφράζει τον δικό του αντίλογο. Σε πολιτικό επίπεδο είναι γνωστό ότι για την επίσημη Γερμανία το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων θεωρείται λήξαν.

Όλα δείχνουν ότι ο καθηγητής Ρίχτερ έχει παγιώσει την άποψή του ότι "οι Έλληνες, όπως και άλλοι Δυτικοευρωπαίοι που συμμετείχαν στον πόλεμο, έλαβαν ήδη από το 1949 αποζημιώσεις. Πρόκειται για 30.000 τόνους βιομηχανικού υλικού από γερμανικά εργοστάσια, αξίας άνω των εκατό εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων.

Ο αρμόδιος στρατηγός είχε αποστείλει τους πρώτους 10.000 τόνους με ένα βρετανικό πλοίο, το οποίο όμως δεν έφτασε ποτέ στον Πειραιά, λέει ο ίδιος. Όταν, έναν χρόνο αργότερα, η υπόλοιπη ποσότητα πωλήθηκε για παλιοσίδερα, τα έσοδα δεν διοχετεύθηκαν στα ταμεία του κράτους. Ένας δημοσιογράφος, ο Βάσος Μαθιόπουλος, ήθελε να γράψει γι αυτό το σκάνδαλο, αλλά υποχώρησε μπροστά στις απειλές που δέχθηκε", συνεχίζει ο Ρίχτερ.

Ιστορικές πηγές και αποδείξεις

Ο Μαρκ φον Λίπκε προσέρχεται με κριτική διάθεση στη συζήτηση. Μετά την εκτίμηση του Χάιντς Ρίχτερ ότι Έλληνες πολιτικοί είχαν ενθυλακώσει τα χρήματα των αποζημιώσεων, ρωτάει εάν υπάρχει κάποια σχετική απόδειξη. Ο Ρίχτερ επικαλείται ένα άρθρο του περιοδικού DER SPIEGEL από το έτος 1952. Στην ερώτηση εάν υπάρχει και δεύτερη πηγή, ο Ρίχτερ αναφέρει το βιβλίο για την Ελλάδα που εξέδωσε ο ίδιος το 2016. Ο δημοσιογράφος παρατηρεί ότι και αυτό το βιβλίο παραπέμπει μόνο στο ίδιο άρθρο του DER SPIEGEL. "Είναι μία έγκυρη πηγή", απαντά ο Ρίχτερ.

Ως ένα άλλο διαμφισβητούμενο ζήτημα αντιμετωπίζει ο Χάιντς Ρίχτερ τον λιμό που είχε ισοπεδώσει την Αθήνα τον χειμώνα του 1941/42. "Για μεγάλο διάστημα είχε διαδοθεί στην Ελλάδα η εκτίμηση ότι 300.000 άνθρωποι είχαν πεθάνει, μόνο στην Αττική. Τον ισχυρισμό αυτό είχε διατυπώσει ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Ήντεν το φθινόπωρο του 1941. Ο αριθμός είναι υπερβολικός, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού οι νεκροί δεν ήταν πάνω από 30.000. Κάτι που ασφαλώς εξακολουθεί να είναι ένας τρομακτικός αριθμός. Αλλά αυτό συνέβαινε κατά κύριο λόγο υπό ιταλική διοίκηση. Στις περιοχές που κατείχαν οι Γερμανοί ο κόσμος πεινούσε, αλλά κανείς δεν πέθανε από την πείνα. Αυτό επιβεβαιώνεται από ελληνικές πηγές".

Ο γερμανός δημοσιογράφος αντιτείνει ότι "δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Στην πραγματικότητα ακόμη και οι ίδιοι οι Ιταλοί διαμαρτύρονταν, λέγοντας ότι οι Γερμανοί είχαν λεηλατήσει την Αθήνα κατά την είσοδό τους στην πόλη. Και ότι αργότερα συνέχιζαν να απομυζούν τη χώρα, αδιαφορώντας για τις απώλειες". Ο Χάιντς Ρίχτερ δίνει τη δική του εκδοχή: "Αυτό ήταν ένας προπαγανδιστικός ισχυρισμός του ιταλού υπουργού Εξωτερικών Γκαλεάτσο Τσιάνο. Δεν έγιναν λεηλασίες από τη Γερμανία. Ο λιμός προκλήθηκε από τον ναυτικό αποκλεισμό που είχαν επιβάλλει οι Βρετανοί στη Μεσόγειο".

Ο Μαρκ φον Λίπκε υπενθυμίζει την έρευνα του επίσης γνωστού στην Ελλάδα ιστορικού Χάγκεν Φλάισερ, ο οποίος ξεκάθαρα κάνει λόγο για "γερμανική λεηλασία" στην κατεχόμενη Ελλάδα. "Σε αυτό το σημείο δεν συμφωνώ με τον Χάγκεν Φλάισερ" είναι η απάντηση του Χάιντς Ρίχτερ.

Η σφαγή στα Καλάβρυτα και στο Δίστομο

Διαφωνία προκαλεί η αναφορά στις γερμανικές θηριωδίες στα Καλάβρυτα. Ο Μαρκ φον Λίπκε επισημαίνει ότι "δικαίως θεωρείται έγκλημα πολέμου". Η απάντηση του Χάιντς Ρίχτερ: "Ναι. Συνιστώ όμως να προσέξουμε το γεγονός ότι ο πόλεμος είχε φτάσει σε ακραίο σημείο και από τις δύο πλευρές. Προηγουμένως οι αντάρτες είχαν σκοτώσει 60 αιχμάλωτους γερμανούς στρατιώτες, ανήμπορους να αμυνθούν. Οι αντάρτες γνώριζαν ότι το τίμημα θα το πλήρωναν οι άμαχοι. Για τους Γερμανούς τέτοιες επιχειρήσεις, όπως στα Καλάβρυτα, ήταν πράξεις αντιποίνων, οι οποίες καλύπτονται από το δίκαιο του πολέμου. Γυναίκες και παιδιά έμειναν εκτός (αντιποίνων)".

Εδώ εκδηλώνεται ξανά διαφωνία, καθώς ο Μαρκ φον Λίπκε υποστηρίζει ότι "ασφαλώς και ήθελαν να σκοτώσουν γυναίκες και παιδιά οι Γερμανοί στα Καλάβρυτα", με τον Χάιντς Ρίχτερ να απαντά: "Δεν ισχύει αυτό. Μόνο άνδρες είχαν τεθεί υπό ομηρεία". Τι γίνεται όμως με τη σφαγή στο Δίστομο; Εδώ και ο Χάιντς Ρίχτερ ξεκαθαρίζει ότι "χωρίς αμφιβολία, το Δίστομο ήταν μία δολοφονική ενέργεια. Μία ομάδα των SS είχε επιχειρήσει να αντιμετωπίσει τους αντάρτες στο διπλανό χωριό, χωρίς επιτυχία. Από την οργή τους επιτέθηκαν στη συνέχεια στο Δίστομο, σκοτώνοντας αθώους αμάχους".

Πηγή: DW

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΚΔΗΛΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ 26 Σεπ 2022 | 08:00

Ιταλία: "Δεξιός θόρυβος στη Ρώμη, θυμίζει Μουσολίνι" - Πως σχολίασε ο Γερμανικός Τύπος την επικράτηση της Μελόνι

"Η ριζοσπαστική δεξιά κερδίζει τις εκλογές", συνοψίζει το περιοδικό Der Spiegel επισημαίνοντας την ιστορικά χαμηλή συμμετοχή των ψηφοφόρων στις εκλογές.

ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 98,5% 21 Σεπ 2022 | 09:59

Γερμανία: Κρατικοποιείται η Uniper, η μεγαλύτερη εταιρεία φυσικού αερίου

Σε ποσοστό 98,5% κρατικοποιείται από τη Γερμανία η Uniper, η μεγαλύτερη εταιρεία φυσικού αερίου στη χώρα.

ΒΟΡΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ 20 Σεπ 2022 | 16:56

Πάτρα: Φωτιά σε δάσος στο Μάνεσι Καλαβρύτων - Δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή

Το μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται βόρεια από την κοινότητα, χωρίς να απειλεί, μέχρι τώρα, κάποια κατοικημένη περιοχή.

ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ 19 Σεπ 2022 | 18:02

Γερμανία: Διαρροή στον πυρηνικό σταθμό Iar 2 - Δεν υπάρχει κίνδυνος, καθησυχάζουν οι Αρχές

Διαρροή σημειώθηκε στο πυρηνικό εργοστάσιο Isar 2 στη Γερμανία χωρίς να υπάρχει κίνδυνος, σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 18 Σεπ 2022 | 19:47

Σοκ για τους Γερμανούς: Κίνδυνος να δουν τετραψήφιους λογαριασμούς στην ενέργεια

Ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε εκ νέου ότι είναι υπέρ της αποστολής βαρέων όπλων στην Ουκρανία

ΤΟ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟ PCK (SCHWEDT) 16 Σεπ 2022 | 09:28

Γερμανικά αντίποινα στη Ρωσία: Το Βερολίνο έθεσε σε ομοσπονδιακή εποπτεία την Rosneft Deutschland

Υπό καθεστώς ομοσπονδιακής εποπτείας τέθηκε από την Γερμανία η θυγατρική του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft.

ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ 15 Σεπ 2022 | 14:44

Γερμανία: Σάλος για τη βίαιη σύλληψη πατέρα μπροστά στα παιδιά του - "Δεν χρειάζεται να χτυπάτε" [Βίντεο]

Διαστάσεις έχει λάβει το επεισόδιο μεταξύ ανδρών της αστυνομίας και Σύρων προσφύγων, με τους πρώτους να χρησιμοποιούν ξενοφοβικές εκφράσεις

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΩΝ 15 Σεπ 2022 | 12:49

Λέσβος: Καθηγητής κατηγορείται ότι αυνανιζόταν στην τάξη μπροστά σε μαθητές του

Ο καταδικασμένος καθηγητής είχε ήδη τεθεί σε αργία από τα καθήκοντά του από τον Σεπτέμβριο του 2018.

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΕΡΕΥΝΑ 15 Σεπ 2022 | 09:48

Ρόδος: Καθηγητής κατηγορείται για ασέλγεια σε βάρος μαθήτριας δημοτικού

Ενα 15χρονο σήμερα κορίτσι εκμυστηρεύτηκε σε καθηγήτριά της ότι ο καθηγητής ασελγούσε εις βάρος της κατά τη διάρκεια ιδιαίτερων μαθημάτων που της παρέδιδε στην οικία όπου διαμένει με τους γονείς της.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ 14 Σεπ 2022 | 20:09
"ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ" 14 Σεπ 2022 | 09:06

"Το χρυσό μετάλλιο είναι ότι ο κόσμος πίστεψε και εμπιστεύτηκε την ομάδα" - Ο Ιτούδης μετά την ήττα από τη Γερμανία

Ο Δημήτρης Ιτούδης χαρακτήρισε δίκαιη την πρόκριση της Γερμανίας και υποστήριξε πως το μεγαλύτερο κέρδος της εθνικής στο Eurobasket ήταν πως κέρδισε την εμπιστοσύνη των Ελλήνων φιλάθλων.

ΣΤΟ TWITTER 14 Σεπ 2022 | 08:27

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Η ανάρτηση με νόημα μετά τον αποκλεισμό από τη Γερμανία

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έστειλε το μήνυμά του μετά την ήττα της Εθνικής από τη Γερμανία.

ΗΤΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ 13 Σεπ 2022 | 21:40

Ευρωμπάσκετ: Εφιάλτης για την Εθνική στο Βερολίνο - Εκτός ημιτελικών από τη Γερμανία (107-96)

Η απίστευτη ευστοχία των Γερμανών και η κακή εμφάνιση της Εθνικής οδήγησε σε οδυνηρό αποκλεισμό από τη συνέχεια του Ευρωμπάσκετ - "Ντύθηκε" Γιάννης ο... Γιαννούλης Λαρεντζάκης, αλλά δεν ήταν αρκετό