Γερμανικές αποζημιώσεις: Γερμανός ιστορικός υποστηρίζει ότι δόθηκαν και...χάθηκαν- Αμφισβητεί και τον λιμό της Αθήνας

Ο ιστορικός Χάιντς Ρίχτερ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν δικαιούται αποζημιώσεις για τον Β' Παγκόσμιο. Ένας αντίλογος από τον δημοσιογράφο φον Λίπκε.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Spiegel: Η Αθήνα ξεκινά εκστρατεία για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γερμανός Ιστορικός Richter διατυπώνει την άποψη αυτή, την οποία άλλωστε έχει εκφράσει και σε ελληνικά ΜΜΕ.

Μιλώντας στο γερμανικό ενημερωτικό πόρταλ Τ-online ο καθηγητής Χάιντς Ρίχτερ αναφέρεται εκτενώς και σε πολλά άλλα ζητήματα και "τραγικά κεφάλαια" του πολέμου, από τα Καλάβρυτα και το Δίστομο, μέχρι τον λιμό του χειμώνα 1941/42 στην Αθήνα. Ενδιαφέρον έχει πάντως ότι και ο δημοσιογράφος που παίρνει τη συνέντευξη, ιστορικός και ο ίδιος, εκφράζει τον δικό του αντίλογο. Σε πολιτικό επίπεδο είναι γνωστό ότι για την επίσημη Γερμανία το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων θεωρείται λήξαν.

Όλα δείχνουν ότι ο καθηγητής Ρίχτερ έχει παγιώσει την άποψή του ότι "οι Έλληνες, όπως και άλλοι Δυτικοευρωπαίοι που συμμετείχαν στον πόλεμο, έλαβαν ήδη από το 1949 αποζημιώσεις. Πρόκειται για 30.000 τόνους βιομηχανικού υλικού από γερμανικά εργοστάσια, αξίας άνω των εκατό εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων.

Ο αρμόδιος στρατηγός είχε αποστείλει τους πρώτους 10.000 τόνους με ένα βρετανικό πλοίο, το οποίο όμως δεν έφτασε ποτέ στον Πειραιά, λέει ο ίδιος. Όταν, έναν χρόνο αργότερα, η υπόλοιπη ποσότητα πωλήθηκε για παλιοσίδερα, τα έσοδα δεν διοχετεύθηκαν στα ταμεία του κράτους. Ένας δημοσιογράφος, ο Βάσος Μαθιόπουλος, ήθελε να γράψει γι αυτό το σκάνδαλο, αλλά υποχώρησε μπροστά στις απειλές που δέχθηκε", συνεχίζει ο Ρίχτερ.

Ιστορικές πηγές και αποδείξεις

Ο Μαρκ φον Λίπκε προσέρχεται με κριτική διάθεση στη συζήτηση. Μετά την εκτίμηση του Χάιντς Ρίχτερ ότι Έλληνες πολιτικοί είχαν ενθυλακώσει τα χρήματα των αποζημιώσεων, ρωτάει εάν υπάρχει κάποια σχετική απόδειξη. Ο Ρίχτερ επικαλείται ένα άρθρο του περιοδικού DER SPIEGEL από το έτος 1952. Στην ερώτηση εάν υπάρχει και δεύτερη πηγή, ο Ρίχτερ αναφέρει το βιβλίο για την Ελλάδα που εξέδωσε ο ίδιος το 2016. Ο δημοσιογράφος παρατηρεί ότι και αυτό το βιβλίο παραπέμπει μόνο στο ίδιο άρθρο του DER SPIEGEL. "Είναι μία έγκυρη πηγή", απαντά ο Ρίχτερ.

Ως ένα άλλο διαμφισβητούμενο ζήτημα αντιμετωπίζει ο Χάιντς Ρίχτερ τον λιμό που είχε ισοπεδώσει την Αθήνα τον χειμώνα του 1941/42. "Για μεγάλο διάστημα είχε διαδοθεί στην Ελλάδα η εκτίμηση ότι 300.000 άνθρωποι είχαν πεθάνει, μόνο στην Αττική. Τον ισχυρισμό αυτό είχε διατυπώσει ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Ήντεν το φθινόπωρο του 1941. Ο αριθμός είναι υπερβολικός, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού οι νεκροί δεν ήταν πάνω από 30.000. Κάτι που ασφαλώς εξακολουθεί να είναι ένας τρομακτικός αριθμός. Αλλά αυτό συνέβαινε κατά κύριο λόγο υπό ιταλική διοίκηση. Στις περιοχές που κατείχαν οι Γερμανοί ο κόσμος πεινούσε, αλλά κανείς δεν πέθανε από την πείνα. Αυτό επιβεβαιώνεται από ελληνικές πηγές".

Ο γερμανός δημοσιογράφος αντιτείνει ότι "δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Στην πραγματικότητα ακόμη και οι ίδιοι οι Ιταλοί διαμαρτύρονταν, λέγοντας ότι οι Γερμανοί είχαν λεηλατήσει την Αθήνα κατά την είσοδό τους στην πόλη. Και ότι αργότερα συνέχιζαν να απομυζούν τη χώρα, αδιαφορώντας για τις απώλειες". Ο Χάιντς Ρίχτερ δίνει τη δική του εκδοχή: "Αυτό ήταν ένας προπαγανδιστικός ισχυρισμός του ιταλού υπουργού Εξωτερικών Γκαλεάτσο Τσιάνο. Δεν έγιναν λεηλασίες από τη Γερμανία. Ο λιμός προκλήθηκε από τον ναυτικό αποκλεισμό που είχαν επιβάλλει οι Βρετανοί στη Μεσόγειο".

Ο Μαρκ φον Λίπκε υπενθυμίζει την έρευνα του επίσης γνωστού στην Ελλάδα ιστορικού Χάγκεν Φλάισερ, ο οποίος ξεκάθαρα κάνει λόγο για "γερμανική λεηλασία" στην κατεχόμενη Ελλάδα. "Σε αυτό το σημείο δεν συμφωνώ με τον Χάγκεν Φλάισερ" είναι η απάντηση του Χάιντς Ρίχτερ.

Η σφαγή στα Καλάβρυτα και στο Δίστομο

Διαφωνία προκαλεί η αναφορά στις γερμανικές θηριωδίες στα Καλάβρυτα. Ο Μαρκ φον Λίπκε επισημαίνει ότι "δικαίως θεωρείται έγκλημα πολέμου". Η απάντηση του Χάιντς Ρίχτερ: "Ναι. Συνιστώ όμως να προσέξουμε το γεγονός ότι ο πόλεμος είχε φτάσει σε ακραίο σημείο και από τις δύο πλευρές. Προηγουμένως οι αντάρτες είχαν σκοτώσει 60 αιχμάλωτους γερμανούς στρατιώτες, ανήμπορους να αμυνθούν. Οι αντάρτες γνώριζαν ότι το τίμημα θα το πλήρωναν οι άμαχοι. Για τους Γερμανούς τέτοιες επιχειρήσεις, όπως στα Καλάβρυτα, ήταν πράξεις αντιποίνων, οι οποίες καλύπτονται από το δίκαιο του πολέμου. Γυναίκες και παιδιά έμειναν εκτός (αντιποίνων)".

Εδώ εκδηλώνεται ξανά διαφωνία, καθώς ο Μαρκ φον Λίπκε υποστηρίζει ότι "ασφαλώς και ήθελαν να σκοτώσουν γυναίκες και παιδιά οι Γερμανοί στα Καλάβρυτα", με τον Χάιντς Ρίχτερ να απαντά: "Δεν ισχύει αυτό. Μόνο άνδρες είχαν τεθεί υπό ομηρεία". Τι γίνεται όμως με τη σφαγή στο Δίστομο; Εδώ και ο Χάιντς Ρίχτερ ξεκαθαρίζει ότι "χωρίς αμφιβολία, το Δίστομο ήταν μία δολοφονική ενέργεια. Μία ομάδα των SS είχε επιχειρήσει να αντιμετωπίσει τους αντάρτες στο διπλανό χωριό, χωρίς επιτυχία. Από την οργή τους επιτέθηκαν στη συνέχεια στο Δίστομο, σκοτώνοντας αθώους αμάχους".

Πηγή: DW

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΤΗΡΗΣΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ» 21 Ιουλ 2021 | 17:23

Αντίδραση της Γερμανίας για τα Βαρώσια: Μονόπλευρα βήματα θέτουν σε κίνδυνο την πρόοδο στις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας

Τη "μεγάλη ανησυχία" της για τις ανακοινώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν περί μερικού ανοίγματος των Βαρωσίων εξέφρασε η Γερμανία

ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΖΗΜΙΕΣ 19 Ιουλ 2021 | 20:17

Φονικές πλημμύρες στη Γερμανία: Σβήνουν οι ελπίδες για τους 170 αγνοούμενους - Εικόνες χάους και καταστροφής

Τουλάχιστον 160 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γερμανία από τις πλημμύρες.

TO ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ 19 Ιουλ 2021 | 19:58

Σάλος για τον Μπάμπη Παπαδημητρίου: "Oι πλημμύρες στη Γερμανία είναι τιμωρία από τον Θεό - Μας κούναγαν το δάχτυλο"

To απίστευτο σχόλιο του Μπάμπη Παπαδημητρίου σχετικά με τις πλημμύρες στη Γερμανία

Ο ΖΕΕΧΟΦΕΡ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ 19 Ιουλ 2021 | 17:24

Γερμανία: Στο στόχαστρο η Πολιτική Προστασία - Οι σειρήνες "έμειναν ήσυχες" και κόστισαν ανθρώπινες ζωές

Ερωτήματα στη Γερμανία σχετικά με το εάν το σύστημα προειδοποίησης για τον καιρό της χώρας απέτυχε να διατηρήσει τους πολίτες ασφαλείς.

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΟΚ Η ΧΩΡΑ 19 Ιουλ 2021 | 13:46

Συνεχίζεται ο θρήνος στη Γερμανία: Έφτασαν τους 165 οι νεκροί από τις πλημμύρες

Ο αριθμός των νεκρών στη Γερμανία από τις πλημμύρες έχει φτάσει τους 165.

ΥΠΟΨΗΦΙΑΣ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ 19 Ιουλ 2021 | 08:47

Γερμανία: Συνεχίζεται η θύελλα με τον Λάσετ - Νέα "συγγνώμη" για τα γέλια στις πλημμυρισμένες περιοχές

Ο κ. Λάσετ διαβεβαίωσε ότι είναι θυμωμένος με τον εαυτό του επειδή γέλασε για μερικές στιγμές στην περιοδεία στις πληγείσες περιοχές.

ΤΙ ΕΙΠΕ Η ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ 18 Ιουλ 2021 | 17:38

Πλημμύρες στη Γερμανία - Μέρκελ: Η γερμανική γλώσσα δεν έχει καν λέξεις για να περιγραφεί αυτή η ερήμωση

Το μεσημέρι της Κυριακής επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές στη Ρηνανία η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μαζί με την πρωθυπουργό του κρατιδίου Ρηνανία-Παλατινάτο, Μαλού Ντράιερ.

ΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 18 Ιουλ 2021 | 10:02

Γερμανία: Απολογείται ο Λάσετ για τα γέλια ενώ η χώρα θρηνεί για τους νεκρούς της - "Λυπάμαι"

Ο Λάσετ δέχτηκε δριμύτατη κριτική για τη συμπεριφορά του τόσο από τον Τύπο και τα social media όσο και από πολιτικούς του αντιπάλους στη Γερμανία.

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ 17 Ιουλ 2021 | 22:24

Σάλος στη Γερμανία: Ο Λάσετ γελά ενώ ο Σταϊνμάιερ εκφράζει τη θλίψη του για τους εκατοντάδες νεκρούς [βίντεο]

Το γέλιο του Λάσετ διαρκεί τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα και μάλιστα μπροστά στις κάμερες την ώρα που η Γερμανία θρηνεί εκατοντάδες νεκρούς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ 17 Ιουλ 2021 | 19:19

Φον ντερ Λάιεν για τις φονικές πλημμύρες στην κεντρική Ευρώπη: Πόνεσε η καρδιά μου

Τις πληγείσες περιοχές από τις καταστροφικές και φονικές πλημμύρες στη Βαλλονία επισκέφθηκε η πρόεδρος της Κομισιόν.

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ 17 Ιουλ 2021 | 15:59

Εκατόμβη νεκρών σε όλη την Κεντρική Ευρώπη - Πάνω από 150 τα θύματα σε Γερμανία και Βέλγιο, στο "κόκκινο" η Ολλανδία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται η Γερμανία και οι "Κάτω Χώρες", που συνεχίζουν να μετρούν θύματα και υλικές ζημιές, απόρροια των πλέον φονικών πλημμύρων του 21ου αιώνα, στην Ευρώπη.

ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ 17 Ιουλ 2021 | 09:26

Φονικές πλημμύρες στην Ευρώπη: Εκατοντάδες νεκροί και αγνοούμενοι - Εικόνες σοκ από τη θεομηνία

Ανεβαίνει συνεχώς ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στη δυτική και κεντρική Ευρώπη - Στον τόπο της καταστροφής η Μερκελ.

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ 17 Ιουλ 2021 | 00:02

Φονικές πλημμύρες στην Ευρώπη: Ξεπέρασαν τους 120 οι νεκροί - Εκατοντάδες οι αγνοούμενοι [εικόνες]

Οι πλημμύρες έπληξαν ιδιαίτερα τη Γερμανία που μετρά τους περισσότερους νεκρούς - Πρόκειται για τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στη χώρα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο.