Follow us

Handelsblatt και FAZ: Δύσκολη η αυτοδυναμία και σε δεύτερες εκλογές στην Ελλάδα

Στο επίκεντρο του γερμανικού τύπου βρίσκονται οι εκλογές της 21ης Μαΐου, με τους αναλυτές να θεωρούν δύσκολη την επίτευξη αυτοδυναμίες ακόμα και στις δεύτερες εκλογές.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει τις πιθανότητες εκλογής αυτοδύναμης κυβέρνησης στην Ελλάδα, μετά την ανακοίνωση της ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών στις 21 Μαΐου, καυτηριάζοντας τις διαρκείς εναλλαγές εκλογικών συστημάτων και την πριμοδότηση εδρών, όπως αναφέρει σε άρθρο της η Deutsche Welle.

Ο ανταποκριτής του RedaktionsNetzwerk Deutschland και της εφημερίδας Handelsblatt στην Ελλάδα, Γκερντ Χέλερ, γράφει: "Ο Μητσοτάκης προκήρυξε εκλογές δηλώνοντας πως "η χώρα και οι πολίτες της χρειάζονται καθαρούς ορίζοντες”. Ο συντηρητικός πρωθυπουργός κυβερνά με απόλυτη πλειοψηφία εδώ και τέσσερα χρόνια. Όμως, είναι πιθανό να την χάσει στις επόμενες εκλογές. […] Με το σύστημα της απλής αναλογικής που εισήγαγε ο προκάτοχός του Αλέξης Τσίπρας, ένα κόμμα χρειάζεται τώρα τουλάχιστον το 47% των ψήφων για την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 300 εδρών.

Το συντηρητικό κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας απέχει πολύ από αυτόν τον στόχο, καθώς, αν και είναι το ισχυρότερο κόμμα, συγκεντρώνει μόλις 30% περίπου στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Ο Μητσοτάκης πάντως έχει δηλώσει ότι η απόλυτη πλειοψηφία είναι ο εκλογικός του στόχος και θέλει να προκηρύξει νέες εκλογές αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση μετά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση. Στη δεύτερη αναμέτρηση, θα εφαρμοστεί ο εκλογικός νόμος που εγκρίθηκε στις αρχές του 2020, ο οποίος εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών με περίπου 37% των ψήφων".

Διαβάστε Επίσης

Ο πρωθυπουργός "αποτίμησε θετικά την πρώτη του κοινοβουλευτική περίοδο, αναφέροντας πως "η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση το 2023 από ό,τι το 2019”. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, δημιουργήθηκαν 300.000 νέες θέσεις εργασίας, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε κατά 6%, οι συντάξεις και ο κατώτατος μισθός αυξήθηκαν. Και πράγματι, η χώρα τα πάει καλά οικονομικά, ενώ για το τρέχον έτος η ελληνική κεντρική τράπεζα αύξησε τώρα την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη από 1,5% σε 2,2%. Η κυβέρνηση αναμένει 2,3%", αναφέρει ο δημοσιογράφος.

Ωστόσο, το δυστύχημα στα Τέμπη και το σκάνδαλο των υποκλοπών έχουν ζημιώσει την κυβέρνηση. "Σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το προβάδισμα της Ν.Δ. έναντι του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μειώθηκε κατά το ήμισυ, υποχωρώντας από το περίπου 7% σε 3-4%. Με βάσει την προβλεπόμενη εκλογική συμμετοχή, ο Μητσοτάκης θα έχανε την απόλυτη πλειοψηφία και στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Παρ’ όλα αυτά, ο συντηρητικός πρωθυπουργός στοιχηματίζει ότι θα καταφέρει να κερδίσει πίσω μέρος των απογοητευμένων ψηφοφόρων τις επόμενες εβδομάδες", παρατηρεί ο Χέλερ.

Διαβάστε Επίσης

Διαρκείς αλλαγές εκλογικών νόμων σε συνθήκες που εδραίωσαν τον δικομματισμό

Ο ρεπόρτερ της Frankfurter Allgemeine Zeitung στην Ελλάδα, Μίχαελ Μάρτενς, καυτηριάζει από την πλευρά του τα μεγάλα μπόνους εδρών που διαχρονικά λαμβάνει το πρώτο κόμμα των εκάστοτε εκλογών, αλλά και τις διαρκείς εναλλαγές εκλογικών συστημάτων. "Στην Ελλάδα, δεν παίρνουν αμφίβολα μπόνους μόνο οι μάνατζερ, αλλά και τα κόμματα. […] Σε όλες σχεδόν τις κοινοβουλευτικές εκλογικές αναμετρήσεις μετά την πτώση της δικτατορίας, ο εκλογικός νόμος προέβλεπε ένα "μπόνους νικητή”, το οποίο θα μπορούσε να ανέλθει ακόμη και σε 50 έδρες. Δεδομένου ότι το ελληνικό κοινοβούλιο έχει μόνο 300 έδρες, η πρόβλεψη αυτή διαστρέβλωνε σημαντικά τα εκλογικά αποτελέσματα, εξασφαλίζοντας συχνά, από την άλλη, σταθερές πλειοψηφίες σε ταραχώδεις εποχές".

Βέβαια, "χωρίς τα πολιτικά μπόνους του παρελθόντος, η Ελλάδα μπορεί να μην βρισκόταν σήμερα στην Ευρωζώνη. Με το σύστημα της απλής αναλογικής, ο Αντώνης Σαμαράς, τότε επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας, δύσκολα θα μπορούσε να γίνει πρωθυπουργός το 2012. […] Αν ο Τσίπρας με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είχε έρθει στην εξουσία το 2012 αντί για το 2015, ίσως να μην είχε αποτραπεί ένα ενδεχόμενο Grexit". Από την άλλη πλευρά όμως, στη μεταπολίτευση, τα μπόνους εδρών που λάμβανε το πρώτο κόμμα, "επέτρεψαν στη Ν.Δ. και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να εναλλάσσονται στην εξουσία για περίπου τέσσερις δεκαετίες. Δεν διαμορφώθηκαν συνασπισμοί και τα υπόλοιπα κόμματα παρέμειναν ως επί το πλείστον διακοσμητικά. Τα κυβερνώντα κόμματα κακοποίησαν το κράτος και έδρασαν ως κατάστημα self-service για τον εαυτό τους και τη δική τους πελατεία", σχολιάζει καυστικά ο Μάρτενς.

Διαβάστε Επίσης

Πάντως, "όποτε οι εκλογές διεξήχθησαν δίχως πριμοδότηση στο πρώτο κόμμα, η χώρα οδηγήθηκε αμέσως στην αστάθεια, με αποτέλεσμα τα μπόνους εδρών να επιστρέψουν. […] Επιπλέον, εάν στο τέλος μιας διακυβέρνησης προβλεπόταν ότι το μπόνους θα μπορούσε να ευνοήσει τον ανταγωνισμό στις επόμενες εκλογές, ο πειρασμός ήταν πάντα προφανής να καταργηθεί ο κανονισμός βραχυπρόθεσμα ή να προσαρμοστεί στην τρέχουσα ισορροπία δυνάμεων. Ως αποτέλεσμα, από το 1974 δεν έχουν διεξαχθεί σχεδόν καθόλου βουλευτικές εκλογές με το ίδιο δικαίωμα ψήφου στην Ελλάδα", όπως συνέβη δηλαδή και με τις αλλαγές του εκλογικού νόμου που ψήφισαν διαδοχικά οι κυβερνήσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και της Ν.Δ.

Ο συντάκτης της F.A.Z. συμφωνεί, τέλος, με όσα γράφει ο Γκερντ Χέλερ για τις πιθανότητες εκλογής μίας αυτοδύναμης κυβέρνησης. Ακόμη και στο ενδεχόμενο δεύτερων εκλογών, "κανένα κόμμα δεν θα πλησιάζει το απαιτούμενο 40% και άρα το μπόνους για την απόλυτη πλειοψηφία εδρών. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο ειπώθηκε ήδη ότι τότε θα πρέπει να ενισχυθεί το σύστημα πριμοδότησης. Το καθήκον του εκλογικού νόμου είναι να οδηγήσει σε "ισχυρές και σταθερές κυβερνήσεις”, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αλλά οι εποχές της εναλλασσόμενης αυτοδυναμίας δύο κομμάτων στην Ελλάδα μάλλον έχουν παρέλθει – με ή χωρίς μπόνους", καταλήγει ο δημοσιογράφος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ 01 Ιουν 2023 | 21:28

Εκλογές 2023 - Ανδρουλάκης: "Ουδέποτε μίλησε στέλεχός μας για φόρο στα κέρδη - Debate για την οικονομία"

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε μεταξύ άλλων πως "θα φορολογήσουμε την παραγωγή ενέργειας, τις τράπεζες και προμηθευτές ενέργειας".

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 01 Ιουν 2023 | 20:42

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Αυτοδύναμη ΝΔ με 21,9% διαφορά και επτακομματική Βουλή - Πέφτει ο ΣΥΡΙΖΑ, σταθερό το ΠΑΣΟΚ

Μπαίνουν στη Βουλή Πλεύση Ελευθερίας και Νίκη - Πιέζεται η Ελληνική Λύση - Όλα τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Metron Analysis.

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 01 Ιουν 2023 | 20:29

Τουρκία: Τέλος ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης μετά την ήττα από τον Ερντογάν

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Τουρκία καθώς διαλύθηκε η Εθνική Συμμαχία, ο συνασπισμός κομμάτων της αντιπολίτευσης που στήριζε τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

ΣΤΟ MEGA 01 Ιουν 2023 | 20:28

Ψαριανός: "Δεν θα το ξαναέγραφα με τις ίδιες λέξεις- Μου έκανε κριτική και η ΝΔ"- Τι απαντά μετά τον σάλο

O Γρηγόρης Ψαριανός ζήτησε συγνώμη από τους ανθρώπους (καθηγητές) που θεώρησαν ότι τους έθιξε η ανάρτησή του.

ΣΤΟ "ΠΡΩΙΝΟ" 01 Ιουν 2023 | 19:47

Viral: Η στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δοκιμάζει τους κολοκυθοκεφτέδες της Μπαρμπαρίγου μετά τη συνέντευξη στον Λιάγκα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να είναι είναι λάτρης της μαγειρικής της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, καθώς επισκέπτεται συχνά το εστιατόριο που διατηρεί στο Κολωνάκι.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΤ 01 Ιουν 2023 | 19:33

ΗΠΑ: Ακόμα πιο κοντά στα F-35 η Ελλάδα - Έπεσε η τέταρτη υπογραφή για την πώλησή τους

Υπέγραψε και ο ρεπουμπλικανός αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Τζίμ Ρις, για την πώληση των F-35 στην Ελλάδα.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ 01 Ιουν 2023 | 19:13

Εκλογές 2023: Πάνω από 25.000 οι Έλληνες του εξωτερικού που θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους -146.000 οι ετεροδημότες

Ο αριθμός των απόδημων που θα ψηφίσουν στα εκλογικά τμήματα που θα συγκροτηθούν στο εξωτερικό είναι αυξημένος κατά 2.755 σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ MEGA 01 Ιουν 2023 | 18:19

Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις - Άνοδος ΝΔ, στάσιμος ο ΣΥΡΙΖΑ, μικρή πτώση ΠΑΣΟΚ, στη Βουλή η Κωνσταντοπούλου

Ανοδικές τάσεις για τη ΝΔ δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, σταθερός ο ΣΥΡΙΖΑ, μικρή πτώση του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με το Mega

Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΠΟΥ ΛΙΓΟ ΕΛΛΕΙΨΕ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 01 Ιουν 2023 | 16:41

Τι κρύβεται πίσω από το κόμμα Νίκη του θεολόγου Νατσιού- Ο ρόλος του Βίκτωρα Ρέστη και ο φήμες για ρωσικό δάκτυλο

Σημειώνεται ότι το κόμμα Νίκη συγκέντρωσε πανελλαδικά πάνω από 172.000 ψήφους και ποσοστό 2,92%.

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ 01 Ιουν 2023 | 15:44

Τσίπρας σε εργαζόμενους ΕΥΔΑΠ: Ο Μητσοτάκης πιστεύει ότι το νερό μπορεί να πουλιέται και να αγοράζετε στη λογική του κέρδους

Σχέδιο στήριξης εργαζόμενων ή ασυδοσία σε εργασιακή ζούγκλα, το κρίσιμο δίλημμα στις εκλογές το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα σε εργαζομένους στην ΕΥΔΑΠ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ 01 Ιουν 2023 | 15:06

Πολάκης για συντριβή ΣΥΡΙΖΑ: Φταίει ο Κατρούγκαλος, η απλή αναλογική και οι... επιδοτήσεις που έδωσε η ΝΔ

"Το αποτέλεσμα ήταν ένα σοκ, ένα χαστούκι αλλά δεν υπάρχουν στην ζωή πράγματα ανεξήγητα" σημείωσε ο κ. Πολάκης και προχώρησε σε μια σειρά εξηγήσεων για την συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ MRB 01 Ιουν 2023 | 15:02

Οι προβλέψεις του Δημήτρη Μαύρου (MRB) για τις εκλογές: Οι διαρροές της ΝΔ, ο κίνδυνος από τη Νίκη και η μάχη ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ

Όσον αφορά το κόμμα ΝΙΚΗ, ο διευθύνων σύμβουλος της MRB Δημήτρης Μαύρος επισήμανε ότι "ξεπετάχτηκε από το πουθενά" μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ 01 Ιουν 2023 | 14:46

Μάντζος: Κρυφή ατζέντα έχει η ΝΔ, όχι το ΠΑΣΟΚ- Εμείς θέλουμε να μειώσουμε τους φόρους

Σύμφωνα με τον κ. Μάντζο, είναι η ΝΔ εκείνη που έχει κρυφή ατζέντα με δύο μάλιστα κεφάλαια.