Για 3 χρόνια επιτάσσονται οι εκτάσεις για τα κλειστά κέντρα

«Είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά του τραπεζιού. Προσπαθούμε, και η κεντρική κυβέρνηση, και η περιφερειακή αυτοδιοίκηση, και οι δήμοι, να λύσουμε το ίδιο πρόβλημα».

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Για 3 χρόνια επιτάσσονται οι εκτάσεις για τα κλειστά κέντρα

Σε διευκρινήσεις σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης για την επίταξη χώρων στα οποία θα γίνουν τα κλειστά κέντρα προέβη το βράδυ της Δευτέρας ο αρμόδιος υπουργός Νότης Μηταράκης. Συγκεκριμένα είπε: Για τρία χρόνια επιτάσσονται οι εκτάσεις που θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή κλειστών κέντρων κράτησης, ενώ «οι ιδιοκτήτες θα λάβουν αποζημιώσεις ενοικίου». Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, εξήγησε γιατι η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτή την απόφαση, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον Alpha.

«Υπήρχε μια δυσκολία στις τοπικές αρχές να υποδείξουν χώρους, λόγω των διαφορών που υπήρχαν ανάμεσα σε περιοχές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης, προσθέτοντας ότι «κάποια στιγμή έπρεπε να σταματήσουμε αυτή τη συζήτηση και να προχωρήσουμε σε αυτό που μας ζητάει όλος ο κόσμος: Να δώσουμε λύσεις». Ο υπουργός εξήγησε ότι η επίταξη έχει ήδη υπογραφεί και σταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο για έκδοση, και συμπλήρωσε: «Η επίταξη ήταν ένα μέσο έκτακτης ανάγκης».

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπογράμμισε ότι «από τις 40.000 θέσεις που υπάρχουν σήμερα, ο νέος σχεδιασμός στα νησιά προβλέπει τις μισές και, μάλιστα, κλειστές», ενώ «τα κέντρα αποκτούν αυστηρούς κανόνες εσωτερικής τάξης και ιατρική αυτονομία».

Σχετικά με τις διαμαρτυρίες από την τοπική αυτοδιοίκηση των νησιών, επισήμανε ότι «είμαστε σε ανοιχτή γραμμή με τους δημάρχους» και εξήγησε ότι η συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για την ερχόμενη Πέμπτη, δεν είχε να κάνει με τη χωροθέτηση των κλειστών δομών, αλλά «για να βοηθήσουμε τους δήμους να λύσουμε προβλήματα. Για παράδειγμα σήμερα, υπέγραψα έκτακτη χρηματοδότηση σχεδόν δέκα εκατομμύρια ευρώ προς τους δήμους που στα όριά τους είχαν προσφυγικές δομές το 2019».

Ο κ. Μηταράκης κατέληξε λέγοντας: «Είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά του τραπεζιού. Προσπαθούμε, και η κεντρική κυβέρνηση, και η περιφερειακή αυτοδιοίκηση, και οι δήμοι, να λύσουμε το ίδιο πρόβλημα».

Πως θα λειτουργούν οι δομές

Όπως σημείωσε στην ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «ελεγχόμενες κλειστές δομές σημαίνει καθορισμένοι και αυστηροί κανόνες εσωτερικής τάξης, οι οποίοι αφορούν τόσο τη λειτουργία των κέντρων όσο και την κίνηση των φιλοξενούμενων».

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης στις νέες δομές θα φιλοξενούνται:

Οι νεοαφιχθέντες για διευκόλυνση της ταυτοποίησης και της διαδικασίας ασύλου.
Όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά.
Όσοι δεν δικαιούνται άσυλο και μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής.

Σε ό,τι αφορά τον κανονισμό λειτουργίας των δομών όσοι παραμένουν στις ελεγχόμενες κλειστές δομές, θα δικαιούται ελεγχόμενες εξόδους με κάρτα για ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ οι δομές θα είναι κλειστές τα βράδια. Κάθε παραβίαση κανόνα εσωτερικής τάξης θα επηρεάζει αρνητικά το αίτημα για άσυλο και επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής του παραβάτη, όπως δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας προσθέτοντας πως ο εσωτερικό κανονισμός δε θα ισχύει για όσοι βρίσκονται σε διαδικασία απέλασης οι οποίοι έτσι κι αλλιώς βρίσκονται υπό κράτηση.

Σε ότι αφορά τους ιδιοκτήτες της γης που θα φτιαχτούν τα κέντρα, ο Νότης Μηταράκης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha ανέφερε ότι «θα επιδοτηθούν για τρία χρόνια και θα πληρωθούν οι αντίστοιχου χρόνου αποζημιώσεις».

Που θα λειτουργήσουν

Οι νέες κλειστές δομές φιλοξενίας σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα δημιουργηθούν στη Λέσβο όπου θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας 5.000 ατόμων, στη Χίο η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας 5.000 ατόμων, στη Σάμο η υπό κατασκευή Δομή θα επεκταθεί και θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας 5.000 ατόμων.

Στην Κω, θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας 2.000 ατόμων, στη Λέρο θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας 1.000 ατόμων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΕΜΑΤΕΣ ΟΙ ΜΕΘ 12 Νοε 2021 | 11:58

Εξαδάκτυλος: Δεν έχουμε καμία ενημέρωση για επίταξη από τη Δευτέρα – Σας παρακαλώ βοηθήστε μας

"Δεν έχουμε καμία ενημέρωση για επίταξη από Δευτέρα και επιπλέον το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί όσο τα κρεβάτια των νοσοκομείων γεμίζουν", διαμήνυσε ο Αθ. Εξαδάκτυλος.

ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΣΚΛΗΡΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ 12 Νοε 2021 | 07:55

Κορονοϊός: Στη δίνη του τέταρτου κύματος η χώρα - Στο "κόκκινο" τα νοσοκομεία, έρχεται επίταξη γιατρών

Κατά 13% αυξήθηκαν οι θάνατοι την τελευταία εβδομάδα και κατά 50% τα νέα κρούσματα κορονοϊού.

ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΕΣΥ 11 Νοε 2021 | 20:49

Μήνυμα της κυβέρνησης στους ιδιώτες γιατρούς - Επίταξη από Δευτέρα εάν δεν καλυφθούν οι ανάγκες

Στο ΕΣΥ υπάρχει ανάγκη από πνευμονολόγους, παθολόγους και γενικούς γιατρούς - Λήγει η προθεσμία για τους ιδιώτες γιατρούς το Σαββατοκύριακο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΤΑΞΕΙΣ 11 Νοε 2021 | 12:57

Προθεσμία μέχρι το Σαββατοκύριακο στους ιδιώτες ιατρούς να στηρίξουν εθελοντικά τις κλινικές Covid - 19

Προθεσμία μέχρι και το Σαββατοκύριακο έδωσε το υπουργείο Υγείας στους ιδιώτες γιατρούς να στηρίξουν εθελοντικά τα δημόσια νοσοκομεία

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ 10 Νοε 2021 | 22:21

Μηταράκης: "Κάποιοι θέλουν να επαναληφθεί το 2015 στο μεταναστευτικό"

"Κάθε βάρκα στο Αιγαίο είναι μια αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, είναι μια αποτυχία της Τουρκίας" το μήνυμα Μηταράκη.

ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 10 Νοε 2021 | 12:52

Θεσσαλονίκη: E-mail και SMS στα κινητά ιδιωτών γιατρών για να ενισχύσουν το ΕΣΥ

Με e-mail και μηνύματα που έλαβαν στον κινητό τους, καλούνται από τον ΙΣΘ, οι ιδιώτες γιατροί να στηρίξουν το σύστημα υγείας προκειμένου να μην χρειαστεί επίταξη.

ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΟΙ ΕΠΙΤΑΞΕΙΣ 10 Νοε 2021 | 11:52

Επίταξη ιδιωτών γιατρών: Διορία μιας εβδομάδας πριν τα πρώτα φύλλα πορείας για Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία

Διορία μίας εβδομάδας δίνει το υπουργείο Υγείας στους ιδιώτες γιατρούς πριν προχωρήσει στην επίταξή τους.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 09 Νοε 2021 | 22:34

Προχωρά η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών - Σε Β. Ελλάδα και Θεσσαλία τα πρώτα φύλλα πορείας

Η επιστράτευση θα ξεκινήσει πρώτα στη Βόρεια Ελλάδα, μετά στη Θεσσαλία και όπου υπάρχουν επιβαρυμένες περιοχές και πίεση στα νοσοκομεία

Β[ ΓΥΡΟΣ ΣΤΟ ΚΙΝΑΛ 06 Δεκ 2021 | 16:26

ΚΙΝΑΛ: Έκπληξη από Καστανίδη και Γερουλάνο - Δεν παίρνουν θέση υπέρ του Γιώργου Παπανδρέου για τον β΄γύρο

"Ο καθένας μπορεί να κάνει την τοποθέτησή του", δήλωσε ο Παύλος Γερουλάνος - "Καλή τύχη στους συνυποψηφίους μου", είπε ο Χάρης Καστανίδης

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΟΥ Β' ΓΥΡΟΥ 06 Δεκ 2021 | 15:56

Σκέρτσος: Στο ΚΙΝΑΛ ψήφισαν μέλη και φίλοι με ανοιχτή διαδικασία, στον ΣΥΡΙΖΑ...σιωπή- Ούτε καν Συνέδριο

Ο ΣΥΡΙΖΑ "δεν έχει αγκαλιάσει ανοιχτές διαδικασίες εκλογής από τη βάση, δεν έχει κάνει Συνέδριο μετά την ήττα που υπέστη το 2019" σημείωσε ο Α. Σκέρτσος.

ΔΕΝ ΕΠΑΙΞΕ ΡΟΛΟ ΤΟ DEBATE 06 Δεκ 2021 | 15:07

Γιατί έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις στο ΚΙΝΑΛ- Γιατί έδειχναν να προηγείται ο Λοβέρδος, ο ρόλος του debate

Επεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις για τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ 06 Δεκ 2021 | 14:49

ΚΙΝΑΛ: Δεν στηρίζει Γιώργο Παπανδρέου στον δεύτερο γύρο ο Χ.Καστανίδης- Η δήλωση που έκανε

Ο Χάρης Καστανίδης, ένας εκ των έξι αρχικών υποψηφίων για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, απέφυγε να στηρίξει κάποιον από τους Ανδρουλάξη, Παπανδρέου στον β΄γύρο των εκλογών

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 06 Δεκ 2021 | 14:36

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχαίρει για τις δημοσκοπήσεις που έβγαζαν Λοβέρδο στο ΚΙΝΑΛ με... καρφιά για Μητσοτάκη

"Ο πρώτος σε όλες τις δημοσκοπήσεις δεν σημαίνει και πρώτος στην κάλπη" αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.