Για κομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης κατηγορεί την κυβέρνηση η ΝΔ

Η ΝΔ καλεί την αρμόδια υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή ποιοι είναι οι τέσσερις υπουργοί που υπέβαλαν αίτημα προς το ΑΣΕΠ

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Για κομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης κατηγορεί την κυβέρνηση η ΝΔ

Την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης θέτουν στο στόχαστρο οι βουλευτές της ΝΔ που μετέχουν στο Γ' Θερινό Τμήμα της Βουλής και απευθύνουν επίκαιρη επερώτηση στην υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Οι βουλευτές αναφέρουν ότι κορυφαίο παράδειγμα της προσπάθειας πλήρους κομματικοποίησης της Δημόσιας Διοίκησης αποτελεί η μη εφαρμογή του νόμου για το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών του Δημοσίου, για τον οποίο η κυβέρνηση υποστήριζε ότι θεσπίστηκε για την αντικειμενικότητα και την αξιοκρατία, αλλά η στρεβλή εφαρμογή αυτού του «εμβληματικού» για την κυβέρνηση νόμουκ αποδεικνύει ότι μοναδικός στόχος της ήταν η άλωση του κράτους από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η ΝΔ καταγγέλλει ότι τελικά η πλήρωση θέσεων Διοικητικών και Τομεακών Γραμματέων και των αναπληρωτών τους έγινε με αδιαφανή τρόπο, ενώ και η κάλυψη θέσεων ευθύνης γίνεται από συγγενείς και κομματικά στελέχη.

Για την επιλογή Διοικητικών Γραμματέων, Αναπληρωτών Διοικητικών Γραμματέων, Τομεακών και Ειδικών Τομεακών Γραμματέων, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνουν ότι οι προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος δεν εκδόθηκαν από μία κεντρική αρχή, όπως το ΑΣΕΠ, με διαφανή τρόπο και ενιαία κριτήρια, αλλά έγιναν μεμονωμένα από κάθε υπουργείο με φωτογραφικό τρόπο.

Και ενώ αρμόδιο για την αξιολόγηση και την υποδοχή των αιτήσεων των υποψηφίων είναι το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Διοικήσεων (ΕΣΕΔ) όπως προέκυψε, το ΑΣΕΠ, ύστερα από σχετικό αίτημα τεσσάρων υπουργών της κυβέρνησης απέστειλε στα γραφεία τους αντίγραφα των στοιχείων και των προσόντων όλων των υποψηφίων Διοικητικών και Τομεακών Γραμματέων.

«Το γεγονός αυτό, πέραν της τέλεσης αξιόποινων πράξεων που ανακύπτουν σε σχέση με τα προσωπικά δεδομένα των υποψηφίων, παραβιάζει και το άρθρο 7 του νόμου 4369/2016, το οποίο στοχεύει στην επίτευξη ενός αδιάβλητου, αξιοκρατικού και αντικειμενικού συστήματος επιλογής» τονίζουν οι βουλευτές της ΝΔ και προσθέτουν: «Προφανώς είναι αδιάφορο για την κυβέρνηση ότι τα προσωπικά δεδομένα πολλών εκατοντάδων υποψηφίων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα βρέθηκαν στα γραφεία των υπουργών αντί για το ΑΣΕΠ, σίγουρα, όμως, ενδιαφέρει τη Δικαιοσύνη».

Στην επίκαιρη επερώτηση γίνεται αναφορά και στη θητεία υπηρετούντων στελεχών ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ και όπως επισημαίνουν οι βουλευτές, ενώ με βάση τον νόμο η τοποθέτησή τους πρέπει να γίνεται από το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών του Δημοσίου, η κυβέρνηση συνέχισε να καλύπτει τις κενές θέσεις απευθείας, χωρίς να τηρεί την προβλεπόμενη διαδικασία επιλογής. Επίσης, ενώ η θητεία όλων των υπηρετούντων στελεχών έληγε στις 30 Ιουνίου 2018 και επομένως μετά από αυτήν την ημερομηνία όλες οι θέσεις θα έπρεπε να στελεχωθούν με πρόσωπα μέσω της διαδικασίας του Μητρώου, η κυβέρνηση, με πρόσφατη τροπολογία της, έδωσε παράταση στη θητεία των υπηρετούντων στελεχών μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2018 και μετέθεσε την κάλυψη θέσεων μέσω της διαδικασίας του Μητρώου για το 2019.

Η ΝΔ καλεί την αρμόδια υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή ποιοι είναι οι τέσσερις υπουργοί που υπέβαλαν αίτημα προς το ΑΣΕΠ και στους οποίους εστάλησαν πίνακες με τα αντίγραφα των στοιχείων και προσόντων των υποψηφίων για τις θέσεις των Διοικητικών, Αναπληρωτών Διοικητικών, Τομεακών και Ειδικών Τομεακών Γραμματέων. Επίσης, καλείται να ενημερώσει, από τον Οκτώβριο του 2016 που τέθηκε σε λειτουργία το Μητρώο μέχρι σημερα, πόσες προσκλήσεις ενδιαφέροντος για τη στελέχωση θέσεων Προέδρων, Αντιπροέδρων, Διοικητών, Αναπληρωτών Διοικητών και Υποδιοικητών ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ αλλά και των υπολοίπων μελών των συλλογικών οργάνων διοίκησης, των οποίων η επιλογή ανήκει στην κυβέρνηση, έχουν εκδοθεί για να πληρωθούν σύμφωνα με τη διαδικασία του Μητρώου. Η ΝΔ ζητάει ενημέρωση και το για πόσες επιτελικές θέσεις ευθύνης από αυτές που προβλέπονται στον νόμο έχουν πληρωθεί έως σήμερα, σύμφωνα με τη διαδικασία επιλογής του Μητρώου Επιτελικών Στελεχών

φωτό αρχείου EUROKINISSI

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ 16 Ιαν 2022 | 18:54

Πηγές ΝΔ: ''Τσίπρας, Πολάκης και Βαξεβάνης είναι ένα και το αυτό''

Το σχόλιο των πηγών της ΝΔ, σχετικά με το άρθρο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, στο Documento.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΔ 16 Ιαν 2022 | 15:57

ΝΔ για Πολάκη: Απαράδεκτο να τον καλύπτει ο Τσίπρας διά της σιωπής του, παρά τις αποκαλύψεις

''Ο κ.Τσίπρας εξακολουθεί να τηρεί σιγή" τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της ΝΔ.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 15 Ιαν 2022 | 19:30

ΝΔ κατά Πολάκη για το επεισόδιο με το πρόστιμο: Το alter ego του κ. Τσίπρα αποδεικνύει πως αντιλαμβάνεται την ισονομία

"Μετά τις επιθέσεις στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, χθες ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας της κυβέρνησης Τσίπρα, κ. Πολάκης, απείλησε αστυνομικούς" αναφέρει η ΝΔ.

ΤΟΝ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΓΙΑ «ΓΚΕΜΠΕΛΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ» 14 Ιαν 2022 | 20:28

ΝΔ: Τα 7 ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού

H Νέα Δημοκρατία κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για "γκεμπελική τακτική" και σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για "τα 7 ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού".

ΣΤΟ 12,3% ΤΟ ΚΙΝΑΛ 13 Ιαν 2022 | 10:49

Δημοσκόπηση Interview: 10,9 μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ - Το 57,4% διαφωνεί με το αίτημα Τσίπρα για πρόωρες εκλογές

Σταθερό προβάδισμα Ν.Δ έναντι ΣΥΡΙΖΑ, διαφωνία με Τσίπρα στο αίτημα για πρόωρες εκλογές, σταθερή δυναμική του ΚΙΝΑΛ. Τι δείχνει η δημοσκόπηση της Interview.

Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟΥ ΞΜΕ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ 12 Ιαν 2022 | 14:32

Καλά νέα για τον Φίλιππο Φόρτωμα: Πήρε εξιτήριο ο βουλευτής της ΝΔ μετά τη "μάχη" με τον κορονοϊό

Ο βουλευτής της ΝΔ Φίλιππος Φόρτωμας, ο οποίος ήταν θετικός στον κορονοϊό πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο.

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ 07 Ιαν 2022 | 07:30

Ζάκυνθος: Μητροπολίτης... ΣΥΡΙΖΑ εναντίον βουλευτή της ΝΔ γιατί "είναι πολλά τα λεφτά" του Ναυαγίου

Η μητρόπολη Ζακύνθου υποστηρίζει πως ο τοπικός βουλευτής της ΝΔ επισκέπτεται μοναστήρια αρνητών του εμβολιασμού. Τι απαντά ο κ. Ακτύπης.

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΖΑΚΥΝΘΟΥ 05 Ιαν 2022 | 12:59

Ζάκυνθος: Ο Μητροπολίτης κατηγορεί τον βουλευτή Ακτύπη (ΝΔ) ότι επισκέπτεται μοναστήρια με αρνητές μοναχούς και παριστάνει τον ιεροψάλτη

Η μητρόπολη Ζακύνθου υποστηρίζει πως ο τοπικός βουλευτής της ΝΔ επισκέπτεται μοναστήρια αρνητών του εμβολιασμού. Τι απαντά ο κ. Ακτύπης.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ 30 Δεκ 2021 | 10:40

Διασωληνωμένος με κορονοϊό ο 40χρονος βουλευτής της ΝΔ Φίλιππος Φόρτωμας - Εμβολιασμένος χωρίς τρίτη δόση

Στη ΜΕΘ διασωληνωμένος με κορονοϊό βρίσκεται ο βουλευτής της ΝΔ, Φίλιππος Φόρτωμας. Μόλις 40 ετών και εμβολιασμένος.

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 30 Δεκ 2021 | 10:22

Σποτ του ΣΥΡΙΖΑ για το 5ο κύμα της πανδημίας: "Απροετοίμαστοι, αντιφατικοί, επικίνδυνοι και σε διακοπές"

Με νέο σποτ ο ΣΥΡΙΖΑ βάλλει κατά της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 19 Ιαν 2022 | 21:17

Μακρόν σε Μητσοτάκη για Rafale: "Σε ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη της κοινής Άμυνας που χτίζουμε"

Αναφορά στην Ελλάδα έκανε και στην τριτολογία του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Εμανουέλ Μακρόν.

«ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΝ ΑΣΦΑΛΕΙΣ» 19 Ιαν 2022 | 19:48

CEO της TUI σε Μητσοτάκη: Φέτος η Ελλάδα θα ξεπεράσει τα προ πανδημίας επίπεδα στον τουρισμό

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με τον διευθύνοντα Σύμβουλο του TUI Group, Fritz Joussen.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 19 Ιαν 2022 | 18:22

Βιασμός 24χρονης στη Θεσσαλονίκη: Ο ΣΥΡΙΖΑ διέγραψε τον δικηγόρο του 27χρονου, μετά την καταγγελία για "victim blaming"

"Μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν μπορεί να εμπλέκεται σε καταγγελίες θύματος βιασμού για "victim blaming" αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.