
Από την «κρησάρα» των επικεφαλής των Θεσμών που έρχονται στην Αθήνα - μαζί και η Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ -θα περάσουν έως την Παρασκευή τα μέτρα τα οποία έχουν ψηφιστεί, όσα είναι ήδη στο τραπέζι και τα ισοδύναμα που αναζητεί η κυβέρνηση.
Στις τρεις ημέρες παραμονής τους στην Αθήνα οι επικεφαλής των Θεσμών θα «μαζέψουν» από κοινού με το οικονομικό επιτελείο όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη Νοεμβρίου το αργότερο ενώ θα ελέγξουν και όσες θεωρητικά έχουν εκπληρωθεί με την ψήφιση τους από τη Βουλή.
Πρώτα θα τσεκάρουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί
«Το νομοσχέδιο που ψήφισε την Παρασκευή η ελληνική Βουλή δεν καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τις συζητήσεις με τους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας που επιβλέπουν το πρόγραμμα» σημείωναν δυο αξιωματούχοι της Ευρωζώνης που μίλησαν υπό το καθεστώς ανωνυμίας στο Bloomberg.
Μετά θα συμφωνήσουν τα νέα μέτρα
Σε δεύτερο στάδιο η κυβέρνηση και Τρόικα θα πρέπει να συμφωνήσουν στη δεύτερη δέσμη των προαπαιτουμένων που θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός των δυο επόμενων εβδομάδων, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Μπράικχαρτ.
Στη δεύτερη αυτή δέσμη προαπαιτούμενων θα πρέπει να ενταχθούν περί τα 33 μέτρα αν ληφθεί υπόψη η παραδοχή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Βουλή ότι από τα 48 προαπαιτούμενα στην πρώτη δέσμη εντάχθηκαν 15.
ΟΙ Βρυξέλλες μέσω της εκπροσώπου τους ξεκαθάρισαν πως η επιτυχής υλοποίηση της δεύτερης δέσμης των προαπαιτουμένων είναι το κλειδί για την αποδέσμευση της επόμενης υποδόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ.
Κρας τεστ από Βελκουλέσκου στο νέο ασφαλιστικό
Οι επικεφαλής της Τρόικας έχουν ζητήσει ήδη να συναντηθούν και με άλλους υπουργούς πλην των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Χουλιαράκη με πρώτο τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο ο οποίος θα πρέπει να καταρτίσει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που αποτελεί την κορωνίδα των προαπαιτούμενων του δεύτερου κύκλου.
Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού - μαζί με το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους- αποτελούν τους δυο ακρογωνιαίους λίθους για την στάση και τις όποιες αποφάσεις του ΔΝΤ.
Η Ντέλια Βελκουλέσκου αναμένεται να «ξεσκονίσει» τις προτάσεις και τα σχέδια που βρίσκονται στο τραπέζι για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και χωρίς το πράσινο φως του ΔΝΤ το νομοσχέδιο δύσκολα θα πάρει το δρόμο προς τη Βουλή.
Πυρετός συσκέψεων Τσίπρα με τους υπουργούς
Η έναρξη της διαδικασίας ελέγχου της Τρόικας, τα μέτρα και η κοινοβουλευτική διαδικασία ψήφισης των νομοσχεδίων συζητήθηκε σε σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός με τους υπουργούς Ν. Παππά, Α. Φλαμπουράρη, Π. Σκουρλέτη, Ε. Τσκαλώτο και Ν. Φίλη στη Βουλή.
Εξάλλου αύριο, Τρίτη, συνεδριάζουν εκτάκτως από κοινού τα κορυφαία κυβερνητικά όργανα, ΚΥΣΟΙΠ και ΚΥΣΚΟΙΠ.
Η κοινή σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) και του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου στις 10.30.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αντικείμενο της σύσκεψης θα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καθώς και η προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής στον κοινωνικό τομέα.
Πότε θα γίνει εκταμίευση της δόσης 2 δις
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό την Τετάρτη έχει συνεδρίαση του Euroworking Group (EWG) όπου θα εξεταστεί η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων για να ανάψει πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ ευρώ.
Ωστόσο αξιωματούχοι της ΕΕ έλεγαν στο Bloomberg πως η Ελλάδα μπορεί να λάβει την επόμενη εβδομάδα έγκριση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από το νέο πρόγραμμα διάσωσης, αν και η κυβέρνηση έχει ακόμα αρκετή δουλειά να κάνει για να το επιτύχει.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr