Γιάννα Αγγελοπούλου για 200 χρόνια από το 1821: Θέλουμε την επέτειο κτήμα όλων, όχι μιας μικρής ελίτ

"Δεν βλέπουμε την επέτειο των 200 ετών σαν ένα πανηγύρι. Στην πρωτόγνωρη κατάσταση που ζούμε, ο στόχος της επετείου είναι να γίνει μια πηγή έμπνευσης για όλους", είπε η κ. Αγγελοπούλου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

"Η Ελλάδα σήμερα, μετά από μία πορεία 200 ετών γεμάτη σκαμπανεβάσματα, κατάφερε να γίνει ένα πετυχημένο, σύγχρονο, δημοκρατικό κράτος". Με αυτά τα λόγια, η πρόεδρος της Επιτροπής "Ελλάδα 2021" Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, έδωσε το στίγμα της σημερινής Ελλάδας, στην ομιλία της κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του 31oυ Greek Economic Summit, που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Περιγράφοντας το προφίλ της σημερινής Ελλάδας, η πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε ότι είναι "μια χώρα προοδευτική, ανεκτική, με σεβασμό στη διαφορετικότητα, μια χώρα με πολιτισμό και ξεχωριστή φυσική ομορφιά που προσφέρει μια μοναδική ποιότητα ζωής, μια χώρα με ανθρώπους φιλότιμους, με ανθρωπιά και αλληλεγγύη".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως πρόσθεσε, "προφανώς και δεν τα κάνουμε όλα τέλεια, έχουμε και τα κουσούρια μας και τις γνωστές κακοδαιμονίες του νεοελληνικού κράτους", ενώ "στην ιστορία μας, η αδυναμία μας να ομονοήσουμε προκάλεσε διχόνοιες που μας γύρισαν πολλά χρόνια πίσω". "Τα καλά μας στοιχεία όμως ήταν εκείνα που μας πήγαν μπροστά. Και στην επέτειο των 200 ετών, τα φωτίζουμε για να είναι ο οδηγός μας προς τον τρίτο αιώνα του Ελληνικού Κράτους", είπε χαρακτηριστικά. "Αυτήν ακριβώς την Ελλάδα της δημιουργικότητας και της αντοχής, θελήσαμε να κινητοποιήσουμε και να αναδείξουμε ως Επιτροπή "Ελλάδα 2021". Την Ελλάδα που συμμετέχει και συνεργάζεται. Την Ελλάδα που δεν το βάζει κάτω, δίνει μάχες και προχωράει μπροστά. Την Ελλάδα που βλέπει μακριά και σκέφτεται τις επόμενες γενιές", τόνισε.

Αναφερόμενη στην επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση, η πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι "κάθε επέτειος είναι, υπό μία έννοια, μια πρόκληση" γιατί καλείται κανείς να συνδέσει το παρελθόν με το μέλλον: "Να αντλήσει από την εμπειρία και τη γνώση της ιστορίας του, το σθένος για να ορίσει νέους στόχους. Να τιμήσει το παρελθόν, όχι απλώς ως αφήγημα, αλλά ως εφαλτήριο για το μέλλον".

Όπως τόνισε η κ. Αγγελοπούλου, η Επιτροπή, από την αρχή της λειτουργίας της, έθεσε τρία κεντρικά στοιχήματα τα οποία κερδίζει. Το πρώτο ήταν το στοίχημα της συμμετοχής.

"Θελήσαμε να καταστήσουμε την επέτειο κτήμα όλων των Ελλήνων και όχι υπόθεση μιας μικρής ελίτ. Για αυτό ζητήσαμε από τους Έλληνες να μας υποβάλουν προτάσεις για το πώς θέλουν να τιμήσουν τα 200 χρόνια. Η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή. Λάβαμε συνολικά 1.822 προτάσεις δράσεων από δήμους, περιφέρειες, φορείς, συλλόγους, ακόμη και απλούς πολίτες".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το δεύτερο στοίχημα αφορά την οικουμενικότητα των εκδηλώσεων: "Θέλουμε ο παλμός της επετείου να χτυπήσει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και σε κάθε μέρος του πλανήτη όπου υπάρχει Ελληνισμός. Να φέρουμε στο προσκήνιο τις τοπικές κοινωνίες της χώρας και να αναθερμάνουμε τις σχέσεις με την Ομογένειά μας" τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής. Σημείωσε δε ότι δήμοι και περιφέρειες από όλη την Ελλάδα κατέθεσαν συνολικά 385 προτάσεις για δράσεις, ενώ ομογενείς και ελληνικές αρχές του εξωτερικού υπέβαλαν συνολικά 316 προτάσεις που προέρχονται από 46 χώρες και από τις 5 ηπείρους.

Τέλος, το τρίτο στοίχημα που κερδήθηκε αφορά την συνεργασία, την ανάδειξη της δύναμης που προσδίδει σε κάθε προσπάθεια η ισχύς του "μαζί". Στην υπόθεση της επετείου, ανέφερε, έχουν ήδη συστρατευτεί φορείς, σύλλογοι, ιδρύματα, Πανεπιστήμια, λέσχες, απλοί πολίτες.

Αφού επανέλαβε ότι τόσο για τη λειτουργία της όσο και για τις δράσεις της, η Επιτροπή "Ελλάδα 2021" δεν λαμβάνει καμία κρατική χρηματοδότηση, η πρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε ότι σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία που βιώνει η χώρα λόγω της πανδημίας, η επέτειος των 200 χρόνων μετά την επανάσταση μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μια πηγή έμπνευσης.

"Δεν βλέπουμε την επέτειο των 200 ετών σαν ένα πανηγύρι. Στην πρωτόγνωρη κατάσταση που ζούμε, ο στόχος της επετείου είναι να γίνει μια πηγή έμπνευσης για όλους. Να μας θυμίσει ότι έχουμε περάσει και άλλες δυσκολίες, έχουμε δώσει και άλλες μάχες, και πάντα τα καταφέρναμε και σηκωνόμασταν όρθιοι. Σήμερα, που περνάμε πάλι μια μεγάλη δοκιμασία, μια ματιά στην ιστορία μας και τη διαδρομή μας είναι επίκαιρη. Είναι μια πηγή έμπνευσης για τη δική μας μάχη", είπε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε η πρόεδρος της Επιτροπής στη σημασία και τη διαχρονικότητα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, που αναπτύχθηκαν από τα πρώτα βήματα του Ελληνικού Κράτους και εκτείνονται και στα 200 χρόνια που πέρασαν από την Επανάσταση του 1821. Ειδικότερα, στην αρχή της παρέμβασης της, αναφέρθηκε στην ιστορία του Αμερικανού φιλέλληνα Τζορτζ Τζάρβις, ο οποίος έφτασε στην επαναστατημένη Ελλάδα και εξελίχθηκε σε έναν αληθινό ήρωα του 1821. "Πολέμησε σε όλες σχεδόν τις μεγάλες μάχες της εποχής, δίπλα σε εμβληματικές μορφές της Αγώνα όπως ο Καραϊσκάκης και ο Νικηταράς και έμεινε στην ιστορία ως Καπετάν Γιώργης ή Ζέρβας" σημείωσε και πρόσθεσε: "Υπήρξε ένας από τους πολλούς Αμερικανούς φιλέλληνες που ήρθαν στη χώρα μας για να πολεμήσουν υπέρ της ελληνικής ανεξαρτησίας, γιατί είδαν στον αγώνα των Ελλήνων τη συνέχεια του δικού τους αγώνα για ανεξαρτησία, ελευθερία, δημοκρατία και δικαιοσύνη".

Η κ. Αγγελοπούλου τόνισε ότι οι δύο χώρες βρέθηκαν στην ίδια πλευρά της ιστορίας, "σε όλα τα μεγάλα γεγονότα της σύγχρονης εποχής, στους δύο Παγκοσμίους Πολέμους, σε όλες τις μεγάλες προκλήσεις" και υπογράμμισε ότι "οι Ηνωμένες Πολιτείες στήριξαν διαχρονικά την Ελλάδα σε πολλές δύσκολες στιγμές της πορείας της. Αλλά και η Ελλάδα, αποτέλεσε πάντοτε ένα αξιόπιστο και σταθερό σύμμαχο της Αμερικής, μια δύναμη σταθερότητας και ειρήνης στην ταραγμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου". "Τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση συμπίπτουν με 200 χρόνια ελληνοαμερικανικής φιλίας και συνεργασίας", κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

200 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ 01 Ιαν 2021 | 10:50

"Ελλάδα 2021": Αρχίζει το επετειακό έτος - 200 χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821

Επιτροπή "Ελλάδα 2021":΅Το 2021 θα τιμήσουμε τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση, σεβόμενοι την ιστορία μας και οραματιζόμενοι το μέλλον μας

ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ 30 Δεκ 2020 | 14:09

Η χορηγία της Επιτροπής "Ελλάδα 2021" για το ελληνικό "φυσικό" φάρμακο κατά τoυ κορονοϊού

Σε μια εμβληματική κίνηση, τη χορηγία της έρευνας για τη δημιουργία ενός "ζωντανού" φαρμάκου κατά του κορονοϊού, προχώρησε η Επιτροπή "Ελλάδα 2021".

Η ΕΚΘΕΣΗ ΘΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΕΙ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2021 28 Δεκ 2020 | 15:01

Ένταξη της έκθεσης "1821 Πριν και Μετά" στο επίσημο πρόγραμμα του εθνικού εορτασμού της Επιτροπής "Ελλάδα 2021"

Tηλεδιάσκεψη είχαν η Πρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, με την Πρόεδρο της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου, Ειρήνη Γερουλάνου.

ΜΕ... ΧΑΜΗΛΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ 24 Ιαν 2021 | 11:47

Αντίστροφη μέτρηση για τον 61ο γύρο των διερευνητικών με την Τουρκία - Τα μηνύματα της Αθήνας

Το πρωί της Δευτέρας, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης, επανεκκινεί ο νέος γύρος διερευνητικών επαφών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 24 Ιαν 2021 | 08:38

Επανεμφάνιση Σαμάρα με συνέντευξη στην Καθημερινή: Όχι στον διάλογο με την Τουρκία, όχι και στην Χάγη...

Ο πρώην πρωθυπουργός υποστηρίζει πως τους "περατές" τους αποτρέπεις δεν κάνεις διάλογο.

24 Ιαν 2021 | 08:10

Πρόβλημα: Η Ευρώπη ξεμένει από εμβόλια - Μειώνει την παραγωγή και η AstraZenneca μετά την Pfizer

Από τα 1,5 εκ δόσεις που περίμενε η Ελλάδα από την AstraZeneca το πρώτο τρίμηνο πιθανότατα θα παραλάβει 400 χιλιάδες.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 23 Ιαν 2021 | 19:20

Σίγουρος ο Πολάκης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξαναγίνει κυβέρνηση παρότι "γαμ@@@@ τη μεσαία τάξη"

Στην επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ανακουφίστεί και η μεσαία τάξη που είναι "πικραμένη" από την προηγούμενη διακυβέρνηση του κόμματος του, τόνισε ο Παύλος Πολάκης

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 23 Ιαν 2021 | 18:19

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια - Πομπέο: Για την υποδειγματική συνεργασία που είχαν

Ο Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε τον Μάικ Πομπέο την εξαιρετικά σημαντική συνεισφορά του στην προώθηση των σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 23 Ιαν 2021 | 17:04

Τσαβούσογλου στο Politico: Κυρώσεις κατά της Τουρκίας θα καταστρέψουν τα πάντα

Τυχόν περιοριστικά μέτρα κατά της Τουρκίας θα καταστρέψουν τα πάντα, τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου

ΤΟ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΣΕ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 23 Ιαν 2021 | 15:43

Είναι επίσημο: Ο Αντρέας Λοβέρδος θα διεκδικήσει την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ

Πιστεύω πως μπορώ να εγγυηθώ το μέλλον της παράταξης και να συμβάλλω στο μέλλον της πατρίδας ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 23 Ιαν 2021 | 14:28

Δένδιας: Δεν συζητούμε θέματα εθνικής κυριαρχίας - Προσερχόμαστε στο διάλογο με την Τουρκία καλή τη πίστει

"Εχουν περάσει σχεδόν πέντε χρόνια από τον τελευταίο γύρο των διερευνητικών επαφών", τονίζει ο Νίκος Δένδιας

23 Ιαν 2021 | 14:01

Η βία είναι δεξιά ή αριστερή;

Από την ημέρα της ίδρυσής του, ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε μια διαφορετική στάση απέναντι στα κινήματα και τις ομάδες της ριζοσπαστικής αριστεράς και στην ακτιβιστική βία

ΤΙ ΑΝΗΡΤΗΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ 23 Ιαν 2021 | 13:58

Το tweet που κανένας δεν περίμενε από τον Άδωνι Γεωργιάδη - Η ανάρτηση "έκπληξη"

Η ξεχωριστή ανάρτηση του Άδωνι Γεωργιάδη στον λογαριασμό του στο Twitter