Follow us

Γιάννα Αγγελοπούλου για 200 χρόνια από το 1821: Θέλουμε την επέτειο κτήμα όλων, όχι μιας μικρής ελίτ

"Δεν βλέπουμε την επέτειο των 200 ετών σαν ένα πανηγύρι. Στην πρωτόγνωρη κατάσταση που ζούμε, ο στόχος της επετείου είναι να γίνει μια πηγή έμπνευσης για όλους", είπε η κ. Αγγελοπούλου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

"Η Ελλάδα σήμερα, μετά από μία πορεία 200 ετών γεμάτη σκαμπανεβάσματα, κατάφερε να γίνει ένα πετυχημένο, σύγχρονο, δημοκρατικό κράτος". Με αυτά τα λόγια, η πρόεδρος της Επιτροπής "Ελλάδα 2021" Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, έδωσε το στίγμα της σημερινής Ελλάδας, στην ομιλία της κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του 31oυ Greek Economic Summit, που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Περιγράφοντας το προφίλ της σημερινής Ελλάδας, η πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε ότι είναι "μια χώρα προοδευτική, ανεκτική, με σεβασμό στη διαφορετικότητα, μια χώρα με πολιτισμό και ξεχωριστή φυσική ομορφιά που προσφέρει μια μοναδική ποιότητα ζωής, μια χώρα με ανθρώπους φιλότιμους, με ανθρωπιά και αλληλεγγύη".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως πρόσθεσε, "προφανώς και δεν τα κάνουμε όλα τέλεια, έχουμε και τα κουσούρια μας και τις γνωστές κακοδαιμονίες του νεοελληνικού κράτους", ενώ "στην ιστορία μας, η αδυναμία μας να ομονοήσουμε προκάλεσε διχόνοιες που μας γύρισαν πολλά χρόνια πίσω". "Τα καλά μας στοιχεία όμως ήταν εκείνα που μας πήγαν μπροστά. Και στην επέτειο των 200 ετών, τα φωτίζουμε για να είναι ο οδηγός μας προς τον τρίτο αιώνα του Ελληνικού Κράτους", είπε χαρακτηριστικά. "Αυτήν ακριβώς την Ελλάδα της δημιουργικότητας και της αντοχής, θελήσαμε να κινητοποιήσουμε και να αναδείξουμε ως Επιτροπή "Ελλάδα 2021". Την Ελλάδα που συμμετέχει και συνεργάζεται. Την Ελλάδα που δεν το βάζει κάτω, δίνει μάχες και προχωράει μπροστά. Την Ελλάδα που βλέπει μακριά και σκέφτεται τις επόμενες γενιές", τόνισε.

Αναφερόμενη στην επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση, η πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι "κάθε επέτειος είναι, υπό μία έννοια, μια πρόκληση" γιατί καλείται κανείς να συνδέσει το παρελθόν με το μέλλον: "Να αντλήσει από την εμπειρία και τη γνώση της ιστορίας του, το σθένος για να ορίσει νέους στόχους. Να τιμήσει το παρελθόν, όχι απλώς ως αφήγημα, αλλά ως εφαλτήριο για το μέλλον".

Όπως τόνισε η κ. Αγγελοπούλου, η Επιτροπή, από την αρχή της λειτουργίας της, έθεσε τρία κεντρικά στοιχήματα τα οποία κερδίζει. Το πρώτο ήταν το στοίχημα της συμμετοχής.

"Θελήσαμε να καταστήσουμε την επέτειο κτήμα όλων των Ελλήνων και όχι υπόθεση μιας μικρής ελίτ. Για αυτό ζητήσαμε από τους Έλληνες να μας υποβάλουν προτάσεις για το πώς θέλουν να τιμήσουν τα 200 χρόνια. Η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή. Λάβαμε συνολικά 1.822 προτάσεις δράσεων από δήμους, περιφέρειες, φορείς, συλλόγους, ακόμη και απλούς πολίτες".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το δεύτερο στοίχημα αφορά την οικουμενικότητα των εκδηλώσεων: "Θέλουμε ο παλμός της επετείου να χτυπήσει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και σε κάθε μέρος του πλανήτη όπου υπάρχει Ελληνισμός. Να φέρουμε στο προσκήνιο τις τοπικές κοινωνίες της χώρας και να αναθερμάνουμε τις σχέσεις με την Ομογένειά μας" τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής. Σημείωσε δε ότι δήμοι και περιφέρειες από όλη την Ελλάδα κατέθεσαν συνολικά 385 προτάσεις για δράσεις, ενώ ομογενείς και ελληνικές αρχές του εξωτερικού υπέβαλαν συνολικά 316 προτάσεις που προέρχονται από 46 χώρες και από τις 5 ηπείρους.

Τέλος, το τρίτο στοίχημα που κερδήθηκε αφορά την συνεργασία, την ανάδειξη της δύναμης που προσδίδει σε κάθε προσπάθεια η ισχύς του "μαζί". Στην υπόθεση της επετείου, ανέφερε, έχουν ήδη συστρατευτεί φορείς, σύλλογοι, ιδρύματα, Πανεπιστήμια, λέσχες, απλοί πολίτες.

Αφού επανέλαβε ότι τόσο για τη λειτουργία της όσο και για τις δράσεις της, η Επιτροπή "Ελλάδα 2021" δεν λαμβάνει καμία κρατική χρηματοδότηση, η πρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε ότι σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία που βιώνει η χώρα λόγω της πανδημίας, η επέτειος των 200 χρόνων μετά την επανάσταση μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μια πηγή έμπνευσης.

"Δεν βλέπουμε την επέτειο των 200 ετών σαν ένα πανηγύρι. Στην πρωτόγνωρη κατάσταση που ζούμε, ο στόχος της επετείου είναι να γίνει μια πηγή έμπνευσης για όλους. Να μας θυμίσει ότι έχουμε περάσει και άλλες δυσκολίες, έχουμε δώσει και άλλες μάχες, και πάντα τα καταφέρναμε και σηκωνόμασταν όρθιοι. Σήμερα, που περνάμε πάλι μια μεγάλη δοκιμασία, μια ματιά στην ιστορία μας και τη διαδρομή μας είναι επίκαιρη. Είναι μια πηγή έμπνευσης για τη δική μας μάχη", είπε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε η πρόεδρος της Επιτροπής στη σημασία και τη διαχρονικότητα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, που αναπτύχθηκαν από τα πρώτα βήματα του Ελληνικού Κράτους και εκτείνονται και στα 200 χρόνια που πέρασαν από την Επανάσταση του 1821. Ειδικότερα, στην αρχή της παρέμβασης της, αναφέρθηκε στην ιστορία του Αμερικανού φιλέλληνα Τζορτζ Τζάρβις, ο οποίος έφτασε στην επαναστατημένη Ελλάδα και εξελίχθηκε σε έναν αληθινό ήρωα του 1821. "Πολέμησε σε όλες σχεδόν τις μεγάλες μάχες της εποχής, δίπλα σε εμβληματικές μορφές της Αγώνα όπως ο Καραϊσκάκης και ο Νικηταράς και έμεινε στην ιστορία ως Καπετάν Γιώργης ή Ζέρβας" σημείωσε και πρόσθεσε: "Υπήρξε ένας από τους πολλούς Αμερικανούς φιλέλληνες που ήρθαν στη χώρα μας για να πολεμήσουν υπέρ της ελληνικής ανεξαρτησίας, γιατί είδαν στον αγώνα των Ελλήνων τη συνέχεια του δικού τους αγώνα για ανεξαρτησία, ελευθερία, δημοκρατία και δικαιοσύνη".

Η κ. Αγγελοπούλου τόνισε ότι οι δύο χώρες βρέθηκαν στην ίδια πλευρά της ιστορίας, "σε όλα τα μεγάλα γεγονότα της σύγχρονης εποχής, στους δύο Παγκοσμίους Πολέμους, σε όλες τις μεγάλες προκλήσεις" και υπογράμμισε ότι "οι Ηνωμένες Πολιτείες στήριξαν διαχρονικά την Ελλάδα σε πολλές δύσκολες στιγμές της πορείας της. Αλλά και η Ελλάδα, αποτέλεσε πάντοτε ένα αξιόπιστο και σταθερό σύμμαχο της Αμερικής, μια δύναμη σταθερότητας και ειρήνης στην ταραγμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου". "Τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση συμπίπτουν με 200 χρόνια ελληνοαμερικανικής φιλίας και συνεργασίας", κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ 09 Δεκ 2022 | 10:37

Ο Χαρδαλιάς σε άσκηση με το υποβρύχιο "Ματρώζος" 100 μέτρα κάτω από τη θάλασσα [εικόνες]

Ο Ν. Χαρδαλιάς συμμετείχε σε επιχειρησιακή πλεύση με το Σκάφος Ανορθόδοξου Πολέμου - Ταχείας Μεταφοράς Mk-V "Αίολος", της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 09 Δεκ 2022 | 09:09

Οικονόμου για έκτροπα Ρομά: Το σκηνικό βίας και ανομίας στα όργανα της τάξης δεν θα γίνει ανεκτό [βίντεο]

Σε συνεχή επικοινωνία η κυβέρνηση με την κοινότητα Ρομά. Τι δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

"ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΧΤΕΙ ΣΕ ΚΥΡΙΟ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ" 09 Δεκ 2022 | 08:42

Γιατί στελέχη της ΚΝΕ το 1973 καταγγέλλουν τον Μίμη Ανδρουλάκη για το Πολυτεχνείο: "Ψέματα, ανακρίβειες και ηθελημένες ασάφειες"

Στελέχη της ΚΝΕ το 1973 καταγγέλλουν τον Μίμη Ανδρουλάκη για το Πολυτεχνείο και την εξέγερση του 1973.

ΒΟΥΛΗ 09 Δεκ 2022 | 07:25

Υποκλοπές: Τι ξέρει ο Μητσοτάκης; - Τα δύο ερωτήματα φωτιά που έθεσε στον Τσίπρα

Η εκτίμηση πάντως είναι ότι ο Μητσοτάκης δεν έκανε τυχαία αυτην την αναφορά για την υπόθεση των υποκλοπών.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 08 Δεκ 2022 | 22:39

Αποστομωτική απάντηση ΥΠΕΞ στον Τσαβούσογλου: "Οι διακρίσεις της Τουρκίας έφεραν την ελληνική μειονότητα στα πρόθυρα εξαφάνισης"

"Είναι τουλάχιστον οξύμωρο, μία χώρα με χείριστες επιδόσεις σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων να εγκαλεί την Ελλάδα για παραβίαση των δικαιωμάτων της Μουσουλμανικής Μειονότητας στην Θράκη" αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο Εξωτερικών.

ΑΦΟΡΜΗ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΩΝΟΥ ΥΦΥΠΕΞ 08 Δεκ 2022 | 21:00

Eλληνικό ΥΠΕΞ: "Θέμα αρχής" οι γερμανικές αποζημιώσεις - Δεν έχει αλλάξει η στάση της Ελλάδας ως προς τη διεκδίκησή τους

Δεν έχει αλλάξει η στάση της Ελλάδας ως προς τη διεκδίκηση γερμανικών αποζημιώσεων, απαντά στην DW το ελληνικό ΥΠΕΞ με αφορμή δηλώσεις του Πολωνού υφυπΕξ περί Διεθνούς Διάσκεψης.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ 08 Δεκ 2022 | 19:49

Σφοδρή κριτική Ανδρουλάκη για Μητσοτάκη - Τσίπρα: Παράσταση διχόνοιας και τοξικού λόγου στη Βουλή

Ο Νίκος Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι κανείς εκ των δυο αρχηγών δεν απαντά καθαρά στα ερωτήματα

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 08 Δεκ 2022 | 19:46

Ο Τσαβούσογλου κατηγορεί ξανά την Ελλάδα: "Παραβιάζει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας"

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατηγορεί την Ελλάδα ότι παραβιάζει επίμονα τη συνθήκη της Λωζάνης και τα ανθρώπινα δικαιώματα της "τουρκικής μειονότητας"

ΤΙ ΕΓΙΝΕ 08 Δεκ 2022 | 18:30

Βουλή: Το προσβλητικό σχόλιο που έκανε έξαλλη τη Φωτεινή Πιπιλή και έφυγε... σφαίρα προς τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ [Εικόνες]

Η βουλευτής της ΝΔ, Φωτεινή Πιπιλή, φαινόταν πολύ θυμωμένη, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η επέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, για να τη συγκρατήσει την τελευταία στιγμή

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 08 Δεκ 2022 | 17:18

Σκληρή επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη στη δευτερολογία του - Γιατί διέκοψε την αγόρευσή του και κατέβηκε από το βήμα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει πριν την τριτολογία του και κατέβηκε από το βήμα, ζητώντας να επανέλθει μετά την απάντηση Μητσοτάκη

ΜΕ ΤΙΣ ΨΗΦΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ 08 Δεκ 2022 | 15:54

Βουλή: Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ επί του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ

Υπέρ της ένστασης αντισυνταγματικότητας τάχθηκαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνοντας λόγο για σαφή παραβίαση κρίσιμων διατάξεων του Συντάγματος.

ΞΕΡΕΙ ΚΑΤΙ; 08 Δεκ 2022 | 15:47

Η επίμονη, περίεργη ερώτηση Μητσοτάκη στον Τσίπρα για παρακολουθήσεις "υπουργών, δημοσιογράφων, δικαστών" επί ΣΥΡΙΖΑ

Εντύπωση έχει κάνει η επιμονή Μητσοτάκη να ρωτάει τον Αλέξη Τσίπρα για τις παρακολουθήσεις επί ΣΥΡΙΖΑ

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 08 Δεκ 2022 | 15:22

Κατρίνης για νομοσχέδιο ΕΥΠ: Η κυβέρνηση νομιμοποιεί την αδιαφάνεια και την αυθαιρεσία παρακρατικών μηχανισμών

"Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ΕΥΠ, κινείται στη λογική της συγκάλυψης και της αναδρομικής νομιμοποίησης των αυθαιρεσιών του παρακρατικού μηχανισμού που είχε στηθεί" τόνισε ο κ. Κατρίνης.