Follow us

Γιάννα Αγγελοπούλου: Μύθος ότι η χώρα χρεοκόπησε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004

"'Ολα μπορεί να τα κάνει η Ελλάδα! 'Ολα μπορούμε να τα κάνουμε οι 'Ελληνες", τόνισε η Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΓΙΑΝΝΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Με αφορμή την επέτειο των 20 χρόνων από τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004, η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων "Αθήνα 2024", Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη φιλοξενήθηκε στην εκπομπή του ΕΡΤNews "Στο Κέντρο" με τον Γιώργο Κουβαρά και απάντησε στην γνωστή ιστορία που κυκλοφορεί και έχει αποκτησει και χαρακτηριστικά αστικού μύθου, ότι δηλαδή η χώρα χρεοκόπησε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Γιάννα Αγγελοπούλου είπε ότι "είναι μύθος ότι η χώρα χρεοκόπησε από τη διοργάνωση (των Ολυμπιακών Αγώνων) το 2004" και εξήγησε το γιατί.

Διαβάστε Επίσης

Η Γιάννα Αγγελοπούλου απάντησε με τον εξής τρόπο στη θεωρία πολλών που έχουν συνδέσει τη διεξαγωγή με τη χρεοκοπία της χώρας:

"Όταν γίνονται Ολυμπιακοί Αγώνες τους παίρνει μια χώρα. Η κυβέρνηση της χώρας, η οποιαδήποτε κυβέρνηση μεσολαβεί στα επόμενα εφτά χρόνια μέχρι να γίνουν οι αγώνες. Είναι υποχρεωμένη. Υπογράφει συμβόλαιο με τη Διεθνή Οργανωτική Επιτροπή ότι θα κάνει όλα τα Ολυμπιακά έργα και όσες άλλες υποδομές χρειάζεται μια χώρα, μια πόλη, για να γίνουν Ολυμπιακοί Αγώνες και η Οργανωτική Επιτροπή, η οποία έχει ένα χωριστό προϋπολογισμό, έχει τον προϋπολογισμό των αγώνων για τις ημέρες εκείνες".

"Εμείς είχαμε έναν προϋπολογισμό 2.098.400.000 ευρώ. Οργανώσαμε τους αγώνες και επιστρέψαμε στο κράτος. Είχαμε πλεόνασμα 130 εκατομμύρια ευρώ. Άρα λοιπόν, με λίγα λόγια η κυβέρνηση στον δικό μας προϋπολογισμό είχε μια συμμετοχή 7%. Όλα τα υπόλοιπα από που τα μαζέψαμε; Από τα εισιτήρια, από διεθνείς και εγχώριες χορηγίες, από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και από τη ΔΟΕ" σημείωσε.

γιαννα αγγελοπουλου

Γιάννα Αγγελόπούλου: Η πρώτη φορά που η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία ένωσε πέντε ηπείρους

"Σκεφτόμουνα ότι όλες αυτές οι δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων, εργαζόμενοι, εθελοντές, υπάλληλοι, οδηγοί ταξί, λεωφορείων, άνδρες και γυναίκες, όλοι αυτοί οι άνθρωποι που παρακολούθησαν τους αγώνες από τα στάδια, από την τηλεόραση – βέβαια, πουλήσαμε 3,5 εκατομμύρια εισιτήρια και φτηνά εισιτήρια, το φτηνότερο είχε τότε 10 ευρώ. Όλοι αυτοί, τα 4,5 δισεκατομμύρια θεατών που μας είδαν, όλος αυτός ο κόσμος που είδε την Ελλάδα και τον Ελληνισμό να ταξιδεύει ενώνοντας ηπείρους", είπε, αρχικά, η κυρία Αγγελοπούλου.

"Ξέρετε ότι ήταν η πρώτη φορά που η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία ένωσε πέντε ηπείρους. Πήγαμε σε 33 πόλεις, έτρεξαν χιλιάδες άνθρωποι, άγνωστοι, γνωστοί. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν κρατήσει στην καρδιά τους κάτι μοναδικό από αυτήν την εμπειρία", περιέγραψε η κυρία Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, μιλώντας στην εκπομπή "Στο Κέντρο" της ΕΡΤ.

Στην ερώτηση τι θυμάται πιο έντονα από την περίοδο της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων ανέφερε:

"Θυμάμαι αυτά τα χιλιάδες πρόσωπα με την αγωνία "Θα το κάνουμε;”, μου λέγανε. Σταματούσαν στο δρόμο, άνοιγαν το αυτοκίνητο και με ρωτούσαν "Τι έγινε Γιάννα, θα προλάβουμε;”. Αυτή η όλη προσπάθεια έδειξε στους Έλληνες να μην το βάζουν ποτέ κάτω και να μην αφήνουν τίποτα να τους παίρνει από κάτω. Τίποτα δεν ήταν εύκολο. Δεν ήταν εύκολο όταν διεκδικούσαμε".

"Σας θυμίζω ότι ήταν μετά από μια τραυματική εμπειρία απόρριψης του ελληνικού αιτήματος, να γίνουν οι αγώνες της εκατονταετηρίδας στην Ελλάδα. Δεν μας πίστευαν. Τους λέγαμε δεν θέλουμε τους αγώνες κληρονομικώ δικαιώματι, τους θέλουμε γιατί είμαστε ικανοί να τους κάνουμε. Θα κάνουμε εξαιρετικούς αγώνες" εξήγησε η κυρία Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και συνέχισε: "Αυτό όμως είναι ένα ηθικό κεφάλαιο για την Ελλάδα. Όταν δηλαδή πείθει η Ελλάδα λόγω των δυνατοτήτων της και όχι μόνο λόγω των ριζών της", δήλωσε χαρακτηριστικά.

168.000 αιτήσεις για εθελοντές

Για τον τεράστιο αριθμό εθελοντών που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 η κα Αγγελοπούλου υπογάμμισε ότι είχαν γίνει "168.001 αιτήσεις και το σταματήσαμε με πόνο καρδιάς γιατί χρειαζόμασταν 40.000. Ο κόσμος ήθελε απ’ όλη την Ελλάδα και απ’ όλο τον κόσμο (να συμμετάσχει). Ήταν αυτό που σας είπα πριν για την Ολυμπιακή Φλόγα, ταξίδευε η Ελλάδα, ταξίδευε ο Ελληνισμός παντού. Αυτό είχε δημιουργήσει μια τόσο μικρή χώρα που όμως γέννησε τους Αγώνες, αισθήματα τα οποία ήταν πολλαπλασιαστικά στο πόσο μας εκτιμάει ο κόσμος".

Σχετικά με το αν μπορεί η Ελλάδα να εκπαιδευτεί στο θέμα του εθελοντισμού η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων "Αθήνα 2024" τόνισε ότι "όλα μπορεί να τα κάνει η Ελλάδα! Όλα μπορούμε να τα κάνουμε οι Έλληνες, είμαι πεπεισμένη, το έζησα προσωπικά. Δεν θα μπορούσε, το λέω μετά λόγου γνώσεως, καμία χώρα τόσο μικρή, με τόσες μικρές δυνατότητες, ακόμα και για να βρούμε στελέχη, γιατί τους αγώνες τους κάναμε εμείς οι Έλληνες, δεν κάναμε εισαγωγή τους ειδικούς, για να τους κάνουμε, που να μπορούσε να κάνει ένα τέτοιο έργο, τιτάνιο σε 4 χρόνια αντί για 7. Αφού μπορέσαμε και το κάναμε αυτό, μπορούμε να κάνουμε τα πάντα".

Αναφορικά με τα ευρωψηφοδέλτια, τα οποία απαρτίζονται σε μεγάλο βαθμό από Ολυμπιονίκες η κα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη σχολίασε: "Τους Ολυμπιονίκες, πρέπει να τους θαυμάζουμε, δεν έχουν μόνο φυσικά χαρίσματα, έχουν και δύναμη μέσα τους. Έχουν μάθει στον αυτοέλεγχο, στην αυτοπειθαρχία, στην υπομονή, στην επιμονή, στην τρομερή προσπάθεια, στο να μην το βάζουν κάτω, να δέχονται και αποτυχίες. Αυτοί οι άνθρωποι είναι μοναδικοί και πρέπει να τους τιμάμε και πρέπει να τους θαυμάζουμε. Τώρα αν κάποιος πιστεύει ότι μπορεί να δώσει στην πολιτική και είναι ικανός, φυσικά, δεν θεωρώ ότι είναι κακό", τόνισε.

"Όμως, θεωρώ ότι θα έπρεπε να τους αξιοποιήσουμε αυτούς τους ανθρώπους για τα νέα παιδιά. Δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούσαν να μιλάνε στα σχολεία, να μιλάνε σε νέους ανθρώπους που πέρασαν ή έχουν προβλήματα να τους λένε από τη δική τους εμπειρία. Δηλαδή θα μπορούσαν να είναι πραγματικά φάροι γνώσης, κουράγιου, ενέσεις αυτοπεποίθησης για δεκάδες χιλιάδες παιδιά στα σχολεία μας", σημείωσε η κυρία Αγγελοπούλου.

Για την έντονη δυσπιστία και κριτική σχετικά με το αν μπορούσε να ανταπεξέλθει η Ελλάδα σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση η κα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη υπογράμμισε ότι "δεν το πίστευε κανείς. Δηλαδή τότε υποστήκαμε δόλιες επιθέσεις. Δεχτήκαμε τον περίγελο όλων των δυνατών μέσων ενημέρωσης όταν λέγαμε ότι εμείς θα φιλοξενήσουμε πάνω από 10.000 θεατές κι άλλους τόσους συνοδούς και κριτές και θα έχουμε 17.000 δημοσιογράφους σ’ αυτά. Και όλα αυτά την εποχή των αγώνων. Η εποχή των αγώνων είναι η πιο πολύπλοκη, η πιο απαιτητική, είναι το μεγαλύτερο γεγονός, όπως λένε, εν καιρώ ειρήνης", σημείωσε.

"Έπρεπε κάθε μέρα να τρέχουν δεκάδες πράγματα την ίδια ώρα με ασφάλεια, με ακρίβεια δευτερολέπτου.Όταν λοιπόν είδαν ότι όλο αυτό γινόταν, σκεφτείτε ότι τις μέρες των αγώνων έγιναν 301 αγώνες γιατί κάθε αγώνας έχει προκριματικό ανδρών, γυναικών κλπ, δεν είναι μόνο 28. Όταν τους τα λέγαμε, γελούσαν, γελούσαν κυριολεκτικά μπροστά στα μούτρα μας. Δηλαδή ήρθαν φορές που με συγκρατούσαν και συνεργάτες μου και τους έλεγα υπομονή θα τους δείξουμε και βγήκαν τις επόμενες μέρες σε τηλεοράσεις τα πρωτοσέλιδα, σας ζητάμε συγγνώμη, είσαστε καταπληκτικοί", ανέφερε η Γιάννα Αγγελοπούλου.

Δείτε το βίντεο:

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ 26 Απρ 2024 | 17:48

Ολυμπιακή Φλόγα: Λαμπρή η τελετή παράδοσης στο Καλλιμάρμαρο - Ξεκινάει το ταξίδι για το Παρίσι

Η Αθήνα παρέδωσε την Ολυμπιακή Φλόγα στο "Παρίσι 2024" - Οι Εθνικοί Ύμνοι της Ελλάδας και της Γαλλίας ερμηνεύθηκαν από τη Νάνα Μούσχουρη, συνοδεία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας και Χορωδίας της ΕΡΤ

CRASH TEST 25 Μαϊ 2024 | 14:08

Δημοσκόπηση GPO: Τσίπρα, Ανδρουλάκη ή Κασσελάκη; Ποιον θέλουν για αρχηγό στην Κεντροαριστερά

Οι ψηφοφόροι της Κεντροαριστεράς δεν θεωρούν ότι μπορεί κάποιο από τα υπάρχοντα πρόσωπα να νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 25 Μαϊ 2024 | 13:36

Κυριάκος Μητσοτάκης από Αγρίνιο: Πάμε να βάλουμε το τρίποντο στις ευρωεκλογές μετά τις νίκες του 2023

Στο Αγρίνιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των περιοδειών του σε όλη την Ελλάδα ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

ΑΥΣΤΗΡΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ 25 Μαϊ 2024 | 11:50

Φιλιατρά: Στη φυλακή ο άνδρας που έβαλε φωτιά σε ξερά χόρτα - "Καμία ανοχή στους εμπρηστές", λέει ο Κικίλιας

"Η άμεση απόκριση των πυροσβεστών μας απέτρεψε τα χειρότερα", σημειώνει ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 25 Μαϊ 2024 | 10:14

Στέφανος Κασσελάκης: Δεν σκηνοθετώ τον εαυτό μου – Η υπερπροβολή με έχει κουράσει [βίντεο]

Αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα που μπορεί να έχει 2 μπροστά, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης σε συνέντευξή του.

ΒΟΥΛΗ 25 Μαϊ 2024 | 08:21

Βουλή: Οι καλύτερες ατάκες στην κόντρα για την ακρίβεια - "Θέλετε να διακριθείτε ως διακοψίας; Θα σας απαντήσω με καρδούλες"

Από όλα είχε το προεκλογικό debate για την ακρίβεια. Υψηλούς τόνους, bras de fer, αιχμές για το παρελθόν, προσωπικούς χαρακτηρισμούς αλλά και σπαρταριστές ατάκες.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ 24 Μαϊ 2024 | 21:58

Κόντρα κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ για τη φέτα και το ελαιόλαδο: Τι ισχύει με τις τιμές

Μετά την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο πρωθυπουργός παρουσίασε ως παράδειγμα την τιμή του μισού κιλού φέτας, η κυβέρνηση διά στόματος Παύλου Μαρινάκη παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 24 Μαϊ 2024 | 21:57

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Σε αργία τέθηκαν έξι υπάλληλοι με απόφαση Κουρέτα λόγω χρηματισμού- "Κανείς πάνω από τον νόμο"

Στους συγκεκριμένους υπαλλήλους είχε επιβληθεί πειθαρχική ποινή οριστικής παύσης από το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο και ο περιφερειάρχης υπέγραψε σήμερα την σχετική διαπιστωτική πράξη.

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 Μαϊ 2024 | 19:54

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ολάντ στο Μέγαρο Μαξίμου

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού, στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ 24 Μαϊ 2024 | 19:30

Δευτερολογία Φάμελλου στη Βουλή: Ο πρωθυπουργός δεν κατέθεσε καμία πρόταση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Απογοητευτική χαρακτήρισε ο Σωκράτης Φάμελλος την παρουσία Μητσοτάκη στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑ 24 Μαϊ 2024 | 19:17

Κωνσταντοπούλου στη Βουλή: Οι πολίτες υποφέρουν γιατί απέτυχε η πολιτική Μητσοτάκη - Δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος ζωής

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κάλεσε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να αναλογιστούν το κόστος ζωής σήμερα, για οικογένειες, φοιτητές, εργαζόμενους.

ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 24 Μαϊ 2024 | 18:14

Ένταση στη Βουλή με την Κωνσταντοπούλου: Φωτογράφιζε βουλευτές της ΝΔ χωρίς την άδειά τους – Παρέμβαση Τασούλα

"Έχετε την τάση αυτοεπαίνου, αλλά αυτό που κάνετε δεν είναι σωστό" της είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 24 Μαϊ 2024 | 17:02

Κόντρα Βελόπουλου - Μητσοτάκη στη Βουλή - Αποχώρησε από την αίθουσα ενοχλημένος ο πρωθυπουργός [βίντεο]

Η αντιπαράθεση που προκλήθηκε όταν ο Κ. Βελόπουλος αναφέρθηκε στην υπόθεση με τους εφοριακούς στην Χαλκίδα και τους εκβιασμούς επιχειρηματιών.