Γιάννης Μπουτάρης: «Είμαι και σταρ και εργάτης δήμαρχος»

"Είμαι και σταρ και εργάτης" δηλώνει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Γιάννης Μπουτάρης: «Είμαι και σταρ και εργάτης δήμαρχος»

"Είμαι και σταρ και εργάτης" δηλώνει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων με αφορμή την κριτική που του ασκείται για το έργο της διοίκησής του, δύο μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, προσθέτοντας πως δεν έχει μετανιώσει καθόλου για την απόφασή του να αποσυρθεί από τα αυτοδιοικητικά δρώμενα.

Επαναλαμβάνει ότι δεν τον ενδιαφέρει η κεντρική πολιτική σκηνή και πως οι πολλές υποψηφιότητες στον δήμο Θεσσαλονίκης προέρχονται από το νέο εκλογικό νόμο και από προσωπικές φιλοδοξίες. Ο κ. Μπουτάρης, σχολιάζει τις υποψηφιότητες του Νίκου Ταχιάου, της Κατερίνας Νοτοπούλου και του Πέτρου Λεκάκη, ωστόσο αποφεύγει να κάνει προβλέψεις για το ποιοι θα βρίσκονται στο β’ γύρο των εκλογών.

Ο δήμαρχος εκφράζει την ελπίδα πως όποιος και να αναδειχθεί δήμαρχος θα πρέπει "να συνεχίσει τον καινούργιο δρόμο που ανοίξαμε στην πόλη" και προσθέτει πως κανένας δεν μπορεί να αλλάξει την εικόνα της Θεσσαλονίκης "ούτε σε μία εβδομάδα, ούτε σε 100 ημέρες". Επίσης, μιλάει για την πρόσφατη βράβευσή του με το Μέγα Σταυρό της Γερμανίας, για τις εξαρτήσεις και για το μελλοντικό του όνειρο που είναι η δημιουργία της "κιβωτού" του ελληνικού αμπελώνα, στο κτήμα Τατόι.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη στην Αναστασία Καρυπίδου για το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Δήμαρχε, μετανιώσατε για την απόφασή σας να αποσυρθείτε από τη διεκδίκηση μιας τρίτης θητείας;

Όχι, δεν μετάνιωσα καθόλου. Η θέση μου εξαρχής ήταν ότι δύο θητείες για έναν δήμαρχο είναι αρκετές. Άλλωστε, θεωρώ ότι έχω κλείσει τον κύκλο μου.

Γιατί το όνομα σας "παίζει" συνέχεια; Μήπως θα κατεβείτε υποψήφιος στις Ευρωεκλογές ή στις εθνικές εκλογές;

Έχω δηλώσει από την πρώτη στιγμή ότι δεν μ’ ενδιαφέρει η κεντρική πολιτική σκηνή. Η ανάμειξή μου με την πολιτική αρχίζει και τελειώνει με την Τοπική Αυτοδιοίκηση κι αυτό γιατί πιστεύω ότι είναι το κύτταρο μιας ευνομούμενης πολιτείας.

Οι υποψηφιότητες στον δήμο Θεσσαλονίκης έχουν ξεπεράσει τις είκοσι. Πού οφείλεται αυτό;

'Ολη αυτή η ιστορία οφείλεται στο νέο εκλογικό νόμο, όπου ο καθένας που θέλει να εμπλακεί στα δημοτικά μπορεί να βγει με έναν ή δύο συμβούλους και να διαπραγματευτεί για να ικανοποιήσει την προσωπική του φιλοδοξία με τον υποψήφιο που θα κερδίσει την πρώτη ή δεύτερη θέση. Θα προκύψουν συναλλαγές και είναι δεδομένο ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερις ομάδες για να συνεργαστούν.

Ο Νίκος Ταχιάος είπε ότι ως δήμαρχος το πρώτο πράγμα που θα κάνει θα είναι να ανοίξει το παράθυρο του γραφείου σας για να φύγει η τσιγαρίλα. Πώς το σχολιάζετε;

Και πολύ καλά θα κάνει, αφού δεν είναι καπνιστής. Εγώ όντας καπνιστής από τα 15 μου προσπαθώ να το κόψω, γιατί πέρα από την ενόχληση προς τους άλλους, καταλαβαίνω τα προβλήματα που προκαλεί στην υγεία. Εγώ στο γραφείο μου καπνίζω, αλλά έξω σέβομαι το νόμο.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου έχει τα προσόντα να γίνει η πρώτη γυναίκα δήμαρχος;

Εγώ που έχω συνεργαστεί μαζί της, το διάστημα που άνοιξε το γραφείο του πρωθυπουργού, είδα μια κοπέλα άξια και αποτελεσματική. Σε μένα τουλάχιστον δεν έχει πει ψέματα και προσπαθεί να εξυπηρετήσει τις καταστάσεις. Ασχέτως πολιτικών πεποιθήσεων γιατί εγώ δεν είμαι ΣΥΡΙΖΑ και θα μπορούσε να μου κάνει τη ζωή πατίνι.

Η ομάδα του Πέτρου Λεκάκη που μπορεί να φτάσει;

Πιστεύω ότι εάν φερθούν σωστά όλο το προεκλογικό διάστημα μπορούν να εκλεγούν μ’ ένα αξιοπρεπές ποσοστό και αυτό να βοηθήσει πολύ για να συνεργαστούν με τον επόμενο δήμαρχο.

Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης είπε σε περίπτωση που εκλεγεί θα βάλει ορκωτούς λογιστές στον δήμο.

Ορκωτούς ελεγκτές έχουμε κάθε φορά. Αυτός ας κοιτάξει τις δικές του εκκρεμότητες, που αφορούν και οικονομικά θέματα, κι ας μην κοιτάει τον δήμο.

Σε όλους πάντως ευχηθήκατε καλή επιτυχία. Μήπως γι αυτό δημιουργήθηκαν κάποιες παρεξηγήσεις και υπήρξαν αντιδράσεις;

Έρχονται οι υποψήφιοι δήμαρχοι και με μηδενικές πιθανότητες και έχουν τη φιλοδοξία να γίνουν δήμαρχοι. Εγώ φυσικά κι ευχήθηκα σε όλους καλή επιτυχία καθαρά από λόγους ευγένειας. Τι θέλατε να τους πω; Σου εύχομαι να μην βγεις, ή να μη γίνεις δήμαρχος;

Τελικά ο Γιάννης Μπουτάρης ποιον στηρίζει;

Δεν έδωσα δαχτυλίδι σε κανέναν στην "Πρωτοβουλία". Δε θα πω φυσικά τώρα αν στηρίζω ή όχι κάποιον, γιατί δεν έχει νόημα. Είμαι ευνοϊκά προσκείμενος προς τον Λεκάκη και στα άλλα παιδιά της "Πρωτοβουλίας" και είμαι πιο "ζεστός" μ’ αυτούς. Όποιος και να βγει θα έχει τη δική του προσωπικότητα και πέρα από την καθημερινή λειτουργία του Δήμου που πρέπει να εποπτεύει θα βάλει τη δική του σφραγίδα στην πόλη. Ελπίζω πάντως να συνεχίσει τον καινούργιο δρόμο που ανοίξαμε.

Στον β’ γύρο των εκλογών ποιους βλέπετε;

Δε θέλω να κάνω προβλέψεις. Το μόνο που εύχομαι είναι να υπάρξουν ειλικρινείς και παραγωγικές συνέργειες. Ακούω ότι ο Ταχιάος βγαίνει μπροστά και οι τρεις Ορφανός, Νοτοπούλου και Βούγιας θα παλέψουν για τη δεύτερη θέση.

Τι χρειάζεται η Θεσσαλονίκη για να διοικηθεί τα επόμενα χρόνια;

Πολιτική ηγεσία με ξεκάθαρο και ρεαλιστικό όραμα και σημαντική αναμόρφωση στην οργάνωση του Δήμου.

Κάποιοι υποψήφιοι ασκούν έντονη κριτική γι αυτή τη δεύτερη θητεία. Νιώθετε ότι όλοι θέλουν να καρπωθούν τα όποια θετικά της διοίκησής σας και σας κατηγορούν για λάθη που έγιναν σε αυτά τα χρόνια;

Η κριτική είναι αναμενόμενη και ευπρόσδεκτη, γιατί μόνον έτσι μπορεί κανείς να αντιληφθεί τα λάθη που έγιναν. Δεν έχω ψευδαισθήσεις ότι δεν κάναμε λάθη. Λάθη και παραλείψεις και καθυστερήσεις. Αλλά δε συμφωνώ καθόλου με την άποψη ότι δεν έγιναν πράγματα στη δεύτερη θητεία, η οποία ήταν συνέχεια της πρώτης. Συνεχίστηκαν δράσεις και έργα που ξεκίνησαν στην πρώτη θητεία. Άλλα ολοκληρώθηκαν, άλλα όχι. Αυτοί που ασκούν την κριτική ότι ήταν κακή η δεύτερη θητεία σαφέστατα λειτουργούν αντιπολιτευτικά για να με "απογυμνώσουν". Με τις δεδομένες συνθήκες και οικονομικές και εργασιακές και προσωπικού είμαι ικανοποιημένος από το έργο που κάναμε.

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι δηλώνουν "εργάτες" και όχι σταρ. Είναι τελικά κακό ένας δήμαρχος να είναι σταρ;

Μου προσάπτουν ότι είμαι σταρ και επικοινωνιακός και όχι εργάτης. Η απάντησή μου είναι ότι όταν ένας δήμαρχος είναι σταρ και εργάτης, όπως εγώ, και περιστοιχίζεται από άξιους συνεργάτες τότε το αποτέλεσμα είναι πάντα καλύτερο. Εγώ δεν περίμενα να γίνω δήμαρχος για να γίνω σταρ. Ήμουν σταρ και εξ αυτού όλος ο κόσμος μιλούσε για την πόλη. Είχα μια διεθνή αναγνώριση και λόγω του επαγγέλματος και λόγω άλλων πραγμάτων. Εγώ δεν έμεινα στο σταριλίκι, από το πρωί έως τη νύχτα ήμουν στο δημαρχείο. Πόσες φορές έγραψαν ότι βγήκα δήμαρχος της χρονιάς και πόσα δημοσιεύματα έγιναν για τη Θεσσαλονίκη. Προσπάθησα ως δήμαρχος να ανεβάσω την πόλη και εκμεταλλεύτηκα το σταριλίκι μου. Το 2012 βγήκα "Δήμαρχος του Μήνα", ενώ οι εφημερίδες Guardian και New York Times συμπεριέλαβαν τη Θεσσαλονίκη στους προορισμούς που πρέπει να επισκεφτεί κανείς.

Πώς θα περάσουν οι μήνες μετά τις εκλογές, μέχρι τις 31 Αυγούστου που θα παραδώσετε σκυτάλη;

Όπως περνά κάθε μήνας. Ο δήμος θα λειτουργεί κανονικά. Μέχρι τις 31 Αυγούστου όλοι δουλεύουμε για τον δήμο. Θα παραδώσω με το πρωτόκολλο παραλαβής στον επόμενο δήμαρχο και υλικές απογραφές και εκκρεμότητες που έχουν απομείνει.

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι συνηθίζουν να λένε πως θα αλλάξουν τον δήμο σε μία εβδομάδα, σε 100 ημέρες, ή σε 100 εβδομάδες...

Ετσι έλεγα κι εγώ στην αρχή και αυτό αποδεικνύεται μεγάλο λάθος. Δεν μπορείς να αλλάξεις πολλά πράγματα ούτε σε μία εβδομάδα, ούτε σε εκατό μέρες. Είναι πολλά πράγματα που θέλουν πολύ καιρό για να γίνουν. Είναι ορισμένοι που γνωρίζουν, αλλά όλοι πουλάνε ότι εγώ θα τα κάνω αυτά που δεν έκανε ο άλλος.

Βρεθήκατε και φέτος στην Πορεία Μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων. Κάθε χρόνο ολοένα και περισσότερος κόσμος συμμετέχει. Έμαθε τελικά η Θεσσαλονίκη την ιστορία της;

Έχουμε πολλή δουλειά ακόμη μέχρις ότου οι Θεσσαλονικείς μάθουν και κάνουν κτήμα τους την ιστορία της πόλης στην οποία ζουν. Η πορεία μνήμης, το Μουσείο Ολοκαυτώματος, η ανάδειξη των μνημείων, οι δείκτες μνήμης, οι εκδηλώσεις για το θέμα, βοηθούν πολύ. Θα συνεχίσει και μαζί με άλλες εκδηλώσεις που γίνονται για τους Εβραίους, η ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας θα δείξουν στον πολίτη την πολυπολιτισμική κατάσταση της πόλης.

Πώς νιώσατε στην πρόσφατη βράβευση από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας;

Φυσικά και αισθάνθηκα μεγάλη τιμή για την πόλη μου και για μένα προσωπικά. Μια αναγνώριση σε επίπεδο κρατικό και ιδιαίτερα σε μία χώρα όπως η Γερμανία είναι τιμητική. Όταν ρώτησα "ευχαριστώ πολύ, αλλά για ποιο λόγο"; και μου εξήγησαν, αντιλήφθηκα ότι έκανα αρκετά πράγματα για να σπάσει η εικόνα ότι οι Γερμανοί είναι κακοί κι εμείς ότι είμαστε τεμπέληδες και άξιοι της μοίρας μας.

Κλείσατε 28 χρόνια καθαρός από κάθε είδους εξάρτηση. Τι μήνυμα θα στείλετε στους ανθρώπους που έχουν εξαρτήσεις;

Είμαι καθαρός από το 1991. Κάθε εξαρτημένος μπορεί να "καθαρίσει", αρκεί να το θέλει και να ζητήσει βοήθεια. Θα πρέπει να θέλει με όλη του τη ψυχή να το ξεπεράσει με εξωτερική βοήθεια. Κάποιος που έχει περάσει από μία φάση εξάρτησης μπορεί να καταλάβει καλύτερο το πρόβλημα του εξαρτημένου.

Υπάρχει κάποιο όνειρο του Γιάννη Μπουτάρη που δεν έχει εκπληρωθεί;

Υπάρχει όνειρο. Θα ήθελα να συμπράξω στη δημιουργία της "κιβωτού" του ελληνικού αμπελώνα. Είναι ένα όνειρο που έχω εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια, όταν ακόμη ήμουν πρόεδρος στην Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΕ). Το είχα ζητήσει από όλους τους υπουργούς Πολιτισμού χωρίς αποτέλεσμα. Είναι η δημιουργία ενός αμπελώνα, στο κτήμα Τατόι, όπου θα φυτευτούν όλες οι ελληνικές ποικιλίες, θα φιλοξενηθεί το Ινστιτούτο Αμπέλου και Οίνου και θα δημιουργηθεί κέντρο ενημέρωσης κοινού, εκπαίδευσης οινογευστών και οινοχόων. Θα είναι αυτόνομο οικονομικά και όχι φυσικά κρατικό και θα αποτελέσει εργαλείο των επαγγελματιών του κλάδου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτο: Eurokinissi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΙΣΧΥΡΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ 21 Ιαν 2021 | 15:45

Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη: Πυροβολισμοί σε κεντρικό δρόμο της πόλης - Δύο τραυματίες [Εικόνες - Βίντεο]

Πυροβολισμοί έπεσαν σε κεντρικό δρόμο της Θεσσαλονίκης με δύο τραυματίες

ΜΕ ΜΑΣΚΕΣ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΟΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΜΕΝΟΙ 21 Ιαν 2021 | 12:59

Θεσσαλονίκη: Ξύλο και προσαγωγές στο φοιτητικό συλλαλητήριο για το νομοσχέδιο των ΑΕΙ

Επεισόδια και χημικά στο φοιτητικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη

ΑΣΤΕΓΑ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ 21 Ιαν 2021 | 12:31

Θεσσαλονίκη: Παγωμένα στον δρόμο, εντοπίστηκαν δύο 13χρονα προσφυγόπουλα

Τα δύο αγόρια από το Πακιστάν, τα οποία είναι ξαδέρφια, όπως είπαν στα μέλη της ομάδας, ήρθαν πριν από λίγες μέρες στην Ελλάδα.

ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ 21 Ιαν 2021 | 11:21

Θεσσαλονίκη: Δύο ομογενείς από την Γεωργία οι δράστες της αιματηρής ληστείας σε ψιλικατζίδικο

Τους δράστες αιματηρής ληστείας σε επιχείρηση εμπορίας ψιλικών στην περιοχή του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμούς της Θεσσαλονίκης, ταυτοποίησε η ΕΛ.ΑΣ., ανακοινώνοντας την εξιχνίαση της υπόθεσης.

35 ΕΤΩΝ 20 Ιαν 2021 | 22:22

Θεσσαλονίκη: Με κορονοϊό γιατρός του ΑΧΕΠΑ 15 μέρες μετά τον εμβολιασμό του

Πρόκειται για ειδικευόμενο καρδιολόγο του νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΑΠΘ 20 Ιαν 2021 | 13:53

Θεσσαλονίκη: Σε "πράσινο" επίπεδο παραμένει το ιικό φορτίο των λυμάτων

Στα ίδια επίπεδα παραμένει το ιικό φορτίο στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης στην έρευνα που διεξάγει η διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Η ΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 20 Ιαν 2021 | 12:19

Θεσσαλονίκη: Επίθεση στο πολιτικό γραφείο της βουλευτή της ΝΔ, Άννας Ευθυμίου

Είναι η τρίτη επίθεση που δέχεται το πολιτικό γραφείο της Άννας Ευθυμίου τους τελευταίους 8 μήνες

ΜΕ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ 20 Ιαν 2021 | 10:26

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη πυρομανής – Είχε κάψει 15 αυτοκίνητα και δύο σκυλιά ζωντανά

Ο 31χρονος άνδρας πυρπόλησε πυρπόλησε από τον περασμένο Απρίλιο μέχρι πριν από λίγες μέρες συνολικά 15 οχήματα στη Νέα Ευκαρπία.

"ΣΤΟ ΣΥΡΤΑΡΙ" Η ΥΠΟΘΕΣΗ 19 Ιαν 2021 | 21:13

ΤΕΙ Θεσσαλονίκης: Ανατριχιαστική περιγραφή φοιτήτριας που κακοποιήθηκε από καθηγητή της - "Έζησα την φρίκη"

Σοκάρουν τα λόγια της φοιτήτριας που καταγγέλλει σεξουαλική κακοποίηση από καθηγητή της στο ΤΕΙ μαιευτικής

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 19 Ιαν 2021 | 17:49

Κορονοϊός: 256 νέα κρούσματα στην Αττική, 72 στη Θεσσαλονίκη - Στο "κόκκινο" η Πρέβεζα

Στο "κόκκινο" παραμένει το Κέντρο της Αθήνας με 71 νέα κρούσματα - Ποιες Περιφέρειες παρουσιάζουν διψήφιο αριθμό

ΑΠΟ ΓΥΝΑΙΚΑ 19 Ιαν 2021 | 17:18

Σάλος για χυδαία ανάρτηση κατά της Μπεκατώρου: Εισβάλλουν σε δωμάτια ξενοδοχείων και εκ των υστέρων αποποιούνται των ευθυνών τους

Σάλο προκάλεσε η ανάρτηση της Δήμητρας Αλεξίου, μέλους του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης κατά της Σοφίας Μπεκατώρου.

Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ 19 Ιαν 2021 | 11:09

Παρέμβαση εισαγγελέα στο ΑΠΘ: Σε αυτές τις σχολές αρχίζει έρευνα για βιασμούς φοιτητριών και σεξουαλική παρενόχληση

Οι δύο σχολές του ΑΠΘ που βρίσκονται στο επίκεντρο με καταγγελίες φοιτητριών για καθηγητές - "Φως" για βιασμούς και σεξουαλική παρενόχληση.

ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ 19 Ιαν 2021 | 10:04

Μπαράζ πυρκαγιών στη Θεσσαλονίκη: Κάηκαν δύο σπίτια και ένα ΙΧ

Είναι άγνωστα μέχρι στιγμής τα αίτια και για τις δυο πυρκαγιές στα σπίτια και το ΙΧ.